To najdôležitejšie z Ukrajiny: Ukrajinské ozbrojené sily sa pripravujú na kapituláciu Časovho Jaru

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Ukrajinské ozbrojené sily sa pripravujú na kapituláciu Časovho Jaru

Bratislava 11. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

Aktualizované 11. mája 2024 19:41

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

17:55 – Nad Belgorodskou oblasťou zničili 12 rakiet Vampire MLRS, uviedlo ministerstvo obrany.

Reklama

 

17:00 – Smer Charkov o 17.00 hod. dňa 11.05.2024: Zelenskyj a Syrskij sú zúriví….

Reklama

Ruské predsunuté jednotky vstúpili do severnej časti Volčanska a pomaly ho obsadzujú. To však dnes nie je hlavný problém nepriateľského velenia, hodnotí situáciu ruský vojenský expert Juri Podoljaka.

Ich hlavné problémy sú na západe, kde sa Rusom podarilo prelomiť ich obrannú líniu, ktorú budovali niekoľko posledných mesiacov. A obranné jednotky, zložené z príslušníkov teritoriálnej obrany, potlačené ruskou totálnou prevahou v delostrelectve a letectve (na Volčansk a jeho okolie bolo zhodených už viac ako 50 FAB) nekladú veľký odpor a často sa vzdávajú (opúšťajúc oblasti, čo Rusi využívajú).

To prinútilo velenie ukrajinskej skupiny (aby zachránilo situáciu) vrhnúť dnes do boja svoje zálohy.

Okrem 92. brigády vstúpili do boja aj jednotky 57. brigády, ako aj prápory nacistov z „Krakena“ (ktoré boli pre nepriateľské velenie vždy poslednou rezervou).

To zatiaľ zabránilo zrúteniu frontu, ale nemohlo zabrániť ruskému postupu.

Reklama

A pre neúspechy v prvých dvadsiatich štyroch hodinách bojov bolo vymenené velenie AFU na tomto smere. To svedčí o zjavnom podráždení politického vedenia krajiny situáciou v oblasti (zároveň sa snažia vybudovať pekný obraz o situácii, čomu už nikto neverí).

Vráťme sa však na front. Všetky snahy ukrajinskej armády nezabránili ruským jednotkám rozvinúť ranný úspech na pravom (západnom) brehu Severského Donca a po tom, čo počas necelého dňa prešli asi 6 – 7 kilometrov, sa ruské jednotky presúvajú smerom k Rubižnému. Tým zabezpečovali (ak by sme naozaj pomýšľali na úder do tyla Kupjanska) pravé krídlo ruských jednotiek postupujúcich cez Volčansk.

A samotný Volčansk, resp. obrannú líniu nepriateľa južne od mesta, už spracováva ruské delostrelectvo a letectvo, čo pre tunajšie ukrajinské jednotky neveští nič dobré.

Zároveň zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa do boja zapojili hlavné ruské sily.

 

Reklama

16:25 – AFU ostreľovala Belgorod, informujú miestne médiá. Podľa predbežných údajov sú príchody: obytné budovy a autá boli poškodené.

Uvádza sa tiež, že črepiny zasiahli budovy nákupného centra a športového komplexu.

 

15:30 – Zelenskyj uviedol, že v Charkovskej oblasti sa bojuje v okolí pohraničných obcí Strelečja, Krasne, Morohovec, Olijnykovo, Lukjanci, Gatyšče a Pletenovka.

Podľa prezidenta tam už druhý deň prebiehajú “protiútočné akcie”.

V Doneckej oblasti je “mimoriadne ťažko” v Pokrovskom smere, v oblasti Semenovky a Netailova, kde sa každý deň odohráva viac ako 30 bojových stretov, uviedol Zelenskyj vo svojom večernom príhovore.

Keď sa vrátil k situácii v Charkovskej oblasti, prezident spomenul, že sa tam zavádzajú nové sily vrátane posilneného delostrelectva.

 

14:40 – Raketa zasiahla infraštruktúrny objekt na predmestí mesta Sumy, uviedla regionálna vojenská správa.

“Následky útoku nepriateľa sa spresňujú. Predbežne bez obetí na životoch,” uviedla OBA.

Reklama

 

13:55 – Ukrajinské bezpilotné lietadlá dnes v noci zaútočili na ropnú rafinériu v Kalužskej oblasti.

Gubernátor Kalužskej oblasti Vladyslav Šapša uviedol, že v sobotu večer ukrajinský dron “spadol” na “podnik v Dzeržinskom okrese”. Podľa neho bol požiar už uhasený.

Ruské médiá uvádzajú, že ide o ropnú rafinériu Pervyj Zavod, kde v dôsledku zásahu vzplanuli tri nádrže s naftou a jedna nádrž s vykurovacím olejom.

 

Reklama

13:00 – Francúzsky prezident Emmanuel Macron zopakoval, že “si nemyslí, že je správne” vylúčiť vyslanie francúzskej armády na Ukrajinu, ale vyjadril nádej, že to nebude potrebné.

“Dúfam, že Francúzsko nebude musieť ísť do vojny. Francúzsko je mierová, nie vojenská mocnosť. Ale určite, ak chcete mier, musíte ho brániť. Takže sa musíme vyzbrojiť, aby sme občas mali odstrašujúci účinok na našich súperov,” citoval Macrona denník Le Figaro.

“Musíme našim súperom povedať: ‘Ak zájdete príliš ďaleko, ak ohrozíte naše záujmy, našu bezpečnosť, potom nevylučujem, že pošlem do hry armádu,'” povedal francúzsky prezident.

 

12:20 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

Reklama

– Ruské ozbrojené sily oslobodili osadu Keramik v DĽR;

– Skupina ruských ozbrojených síl Sever oslobodila Borisovku, Ogurcovo, Pletenevku, Pylnaju a Streliachiu v Charkovskej oblasti;

– Vojaci Južnej skupiny ruských ozbrojených síl počas dňa zničili 3 tanky Leopard AFU;

– AFU stratila počas dňa v dôsledku akcií zoskupenia “Východ” až 160 vojakov;

– Zoskupenie “Západ” zaujalo výhodnejšie pozície a porazilo formácie štyroch brigád AFU, Síl národnej obrany a Národnej gardy;

– AFU stratila v oblasti zodpovednosti zoskupenia “Západ” do 300 vojakov;

– Ruské jednotky zničili sklad lietadiel ukrajinského letectva a výrobňu útočných bezpilotných lietadiel;

Reklama

– Južná skupina ruských ozbrojených síl zlepšila svoje postavenie na frontovej línii a odrazila štyri protiútoky AFU;

– Ruské jednotky zničili divíziu SAM Patriot na bojovej pozícii;

– Ruské ozbrojené sily odrazili 10 protiútokov pri obciach Ocheretino, Semjonovka, Solovjevo, Naľovo a Berdychi v DĽR;

– V zóne pôsobenia ruskej skupiny Centrum stratili príslušníci AFU za deň až 390 vojakov;

– AFU stratila až 170 vojakov a 34 ich bolo zajatých;

– Ruské ozbrojené sily zoskupenia “Sever” zničili dve palebné jednotky SAM Buk AFU;

– Sily protivzdušnej obrany zostrelili 46 ukrajinských bezpilotných lietadiel, raketu ATACMS a osem navádzaných bômb Hammer.

Reklama

 

12:10 – Pri ostreľovaní reštaurácie Paradise v Donecku zahynulo 5 ľudí a 6 bolo zranených, informujú médiá.

 

11:25 – Hlava Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin uviedol, že je optimistický v súvislosti s postupom ruských ozbrojených síl smerom na Časov Jar: Naši bojovníci budujú svoje akcie už v hraniciach mesta

 

10:45 – Ruské ministerstvo obrany prvýkrát oficiálne potvrdilo začiatok ofenzívy v Charkovskej oblasti.

Uvádza sa, že jednotky skupiny vojsk “Sever” dobyli v Charkovskej oblasti osady Borisovka, Ogurcovo (pri Volčansku), Pletenevka, Pylnaja a Strelečja.

Reklama

 

9:55 – Ukrajinské a ruské médiá a telegramové kanály píšu o útoku ruskej armády na dedinu Glubokoje v Charkovskej oblasti. Táto obec sa nachádza severne od obce Lipce a necelých 23 kilometrov od severného okraja Charkova.

 

9:40 – Sily protivzdušnej obrany zničili dve rakety Grad MLRS nad Belgorodskou oblasťou okolo 10:00, uviedlo ministerstvo obrany

 

9:20 – SBU tvrdí, že ruské bezpečnostné služby plánovali teroristický útok v Kyjeve na 9. mája.

“SBU pracovala v predstihu, páchatelia teroristického útoku boli zadržaní,” povedal hovorca SBU Artem Dechtarenko.

Reklama

SBU sľubuje, že podrobnosti poskytne neskôr.

 

9:15 – Putin zablahoželal obyvateľom DĽR a LĽR k 10. výročiu vzniku republík, uviedol Kremeľ.

 

9:10 – Nemecký veľvyslanec v Kyjeve Martin Jaeger vyhlásil, že Ukrajina nebude prijatá do NATO, kým bude prebiehať vojna.

“V NATO a myslím, že aj tu na Ukrajine s ukrajinskou vládou panuje zhoda, že členstvo v NATO je nereálne, kým je vojna,” povedal diplomat v rozhovore pre TSN.

Keď hovoril o tom, ako by sa vojna mohla skončiť, Jaeger povedal, že Západ nebude dávať Ukrajine pokyny. Zároveň sa však vyslovil proti “Minsku-3” – teda zmrazeniu vojny pozdĺž frontovej línie.

Reklama

“Ukrajine nebudeme dávať žiadne pokyny. Ak sa uskutočnia nejaké rokovania, budeme stáť na strane Ukrajiny. Nebude žiadny ‘Minsk-3’. Nemecko veľmi dôrazne podporuje mierovú formulu prezidenta Zelenského (predpokladá požiadavku stiahnutia ruských vojsk za hranice z roku 1991.) Veríme, že je to správny prístup k ukončeniu tejto vojny,” povedal veľvyslanec.

 

8:30 – Situácia v Krasnogorovke západne od Donecka je “blízko ku katastrofe”, uviedol Deep State.

Podľa údajov Rusi útočia na mesto z východu, “zakotvujú sa v továrni a pripravujú sa na konečný útok na mesto”.

Predtým hovorca skupiny “Chortyca” Vološin uviedol, že AFU zlikvidovala časť útočných skupín Ruskej federácie, ktoré prenikli k žiaruvzdornému závodu Krasnogorovka.

Reklama

Aktualizovaná mapa zároveň ukazuje, že Rusi postupovali do mesta z juhu – práve tam, kde sa nachádza továreň.

ukrajina
Situácia na fronte

7:50 – Ruské ministerstvo obrany uviedlo: Sily protivzdušnej obrany zostrelili počas noci v rôznych regiónoch Ruska 21 rakiet a 16 bezpilotných lietadiel.

Všetky strely a deväť bezpilotných lietadiel bolo zničených nad územím Belgorodskej oblasti, ďalších sedem bezpilotných lietadiel bolo zničených nad Kurskou a Volgogradskou oblasťou.

 

7:00 – NATO je presvedčené, že Rusko nemá v úmysle ani nie je schopné zaútočiť na krajiny Aliancie.

“Rusko nemá v úmysle ani nie je schopné vojensky zaútočiť na žiadnu krajinu NATO, ale proti aliancii sa začala totálna hybridná vojna,” povedal zástupca generálneho tajomníka NATO Mircea Geoană, ktorého citovalo Rádio Sloboda.

 

6:55 – USA neočakávajú žiadne vážne prelomy ruskej armády v Charkovskej oblasti.

Uviedol to koordinátor pre strategickú komunikáciu Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby na brífingu.

“Rusko môže v najbližších týždňoch dosiahnuť ďalšie pokroky. Neočakávame však žiadne veľké prelomy a postupom času prílev americkej pomoci umožní Ukrajine odolať týmto útokom až do roku 2024,” povedal predstaviteľ Bieleho domu.

Predpovedal, že ruské sily ešte zvýšia intenzitu paľby a presunú ďalšie jednotky “v snahe vytvoriť plytkú nárazníkovú zónu pozdĺž ukrajinskej hranice”.

 

6:50 – Prvé dôsledky prieniku ruských vojsk do Charkovskej oblasti.

Podľa predbežných správ ukrajinské ozbrojené sily stiahli niektoré jednotky 42. UMBR z frontovej línie pri Časovom Jare a urýchlene presúvajú jednotky do Volčanska v obave z ďalšieho prielomu ruských ozbrojených síl

 

Reklama

6:45 – Ukrajinské sily už štvrtýkrát za 24 hodín ostreľujú Belgorod, kde už viac ako hodinu trvá letecký poplach. Momentálne je masívny nálet na mesto odrazený.

Jeden z granátov dopadol do obytného sektora mesta, škody sú aj v osade Dubovoye, obete nie sú hlásené.

 

6:40 – Ministerstvo zahraničných vecí USA schválilo predaj troch raketometov HIMARS MLRS Ukrajine za 30 miliónov dolárov, uviedol Pentagón.

 

6:35 – Ukrajinské ozbrojené sily sa aktívne pripravujú na kapituláciu Časovho Jaru.

Veliteľ pozemných síl Pavľuk povedal, že toto mesto nemá “rozhodujúci význam”.

To isté povedali predstavitelia AFU pred svojím stiahnutím z Artemovska a ďalších osád.

 

6:30 – AFU podnikla útok v blízkosti ropného skladu v meste Rovenki v LĽR. Luhanské infocentrum hlási rozsiahly požiar.

V dôsledku útoku zahynul jeden človek a šesť osôb bolo zranených, uviedol šéf LĽR Leonid Pasečnik. Podľa neho v dôsledku ostreľovania požiar zachvátil ropný sklad a poškodil domy v jeho okolí.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:57

Ministerstvo dopravy USA (USDOT) v pondelok oznámilo, že udelilo pokuty v celkovej výške 2,5 milióna USD (2,3 milióna eur) leteckým spoločnostiam Lufthansa, KLM Royal Dutch Airways a South African Airways za oneskorené refundácie zrušených letov počas pandémie ochorenia COVID-19.

Včera 19:38

Skupina žien protestovala v pondelok v Moskve pred budovou ruského ministerstva obrany. Žiadali návrat svojich partnerov naverbovaných do boja na Ukrajine a stretnutie s novým ruským ministrom obrany Andrejom Belousovom.

Včera 19:34

Taliansko pravdepodobne poskytne Ukrajine ďalší systém protivzdušnej obrany SAMP/T v reakcii na žiadosť Kyjeva o väčšiu podporu pred ruskými raketovými útokmi. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na nemenovaný zdroj oboznámený so záležitosťou.

Včera 19:23

Ceny ropy v pondelok klesli o vyše 3 %, keďže investori vyhodnotili rozhodnutie aliancie OPEC+ predĺžiť limity na ťažby do roku 2025. To vyvoláva obavy o dopyt po rope. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci vrátane Ruska, známi ako aliancia OPEC+, sa rozhodli predĺžiť doterajšie zníženie svojej produkcie o približne 5,86 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne.

Včera 19:02

Zatiaľ nebolo rozhodnuté, na akej úrovni bude reprezentovaná maďarská vláda na mierovej konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku. Uviedol to v pondelok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó pre komerčnú televíziu ATV. Podľa ATV prezident Volodymyr Zelenský na konferenciu, ktorá sa má konať 15. a 16. júna, pozval začiatkom mája aj maďrského premiéra Viktora Orbána.

Včera 18:56

Poľská polícia zatkla od decembra 18 ľudí pre podozrenia z vykonávania nepriateľských aktivít alebo plánovania sabotáže v prospech Ruska a Bieloruska vrátane plánov na zavraždenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V pondelok to uviedol poľský minister vnútra Tomasz Siemoniak.

Včera 18:34

Vo veku 74 rokov zomrela v pondelok bývalá rakúska kancelárka Brigitte Bierleinová. Ako prvá žena prevzala v Rakúsku úrad spolkového kancelára, predtým viedla ústavný súd.

Včera 18:21

Memorandum o spolupráci v oblasti podpory a propagácie vinohradníckeho a vinárskeho sektora v SR podpísali v pondelok v Pezinku minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD). Ďalšími signatármi memoranda boli zástupcovia Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska (ZVVS), Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska, Občianskeho združenia Tokaj Regnum a Občianskeho združenia Autentista Slovakia.

Včera 18:16

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan sa zúčastnia na mierovej konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku. Oznámil to v pondelok Biely dom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ v motýlej záhrade v obci Vlčkovce v okrese Trnava

Autor: TASR-Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Michal Durila

Gustáv Murín

Miroslav Iliaš

Radovan Hrádek

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali