To najdôležitejšie z Ukrajiny – Macron uviedol dva dôvody, prečo by Francúzsko mohlo obmedziť alebo zastaviť dodávky zbraní na Ukrajinu

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Macron uviedol dva dôvody, prečo by Francúzsko mohlo obmedziť alebo zastaviť dodávky zbraní na Ukrajinu

Kyjev 2. decembra 2022 AKTUALIZUJEME (HSP/Foto:TASR/AP-Ukrainian Presidential Press Office, screenshot)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Volodymyr Zelenskyj si prezrel zničené budovy v meste Vyžgorod na predmestí Kyjeva
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred)

20:01 -Zelenskyj by mal akceptovať, že Krym a Donbas zostávajú súčasťou Ruskej federácie. Informoval o tom americký časopis Time.

Reklama
“Západné krajiny tlačia Ukrajinu k rokovaniam. Ukrajina nedosiahne úplné víťazstvo. Krym, juh a východ Ukrajiny zostanú ruské. Zelenskyj by to mal pochopiť a nepožadovať príliš veľa kompromisov,” vyjadril tento názor autor časopisu.

 

19:45 – Ukrajina sa snaží dohodnúť na nákupe plynu z Nórska za osobitných podmienok.

Reklama

Šéf spoločnosti Naftohaz Ukrajiny Oleksij Černyšov uviedol, že mal rozhovor s generálnym riaditeľom spoločnosti Equinor Andersom Opedalom.

Černyšov predtým uviedol, že Ukrajina potrebuje pomoc zahraničných partnerov na nákup ďalších 3 mld. m3 plynu v hodnote 4 mld. USD na súčasnú vykurovaciu sezónu.

 

19:36 -Ukázalo sa, prečo Maďarsko kritizovalo rozhodnutie EÚ zaviesť cenový strop na ruskú ropu.

Podľa orgánov krajiny bola pre ňu udelená výnimka.

Reklama

“Počas rokovaní o obmedzení cien ropy sme tvrdo bojovali za záujmy Maďarska a nakoniec sme uspeli: Maďarsko bolo vyňaté z obmedzenia cien ropy. Opäť sa nám podarilo ochrániť bezpečnosť dodávok energie do našej krajiny,” povedal minister zahraničných vecí Peter Szijjártó.

 

19:19 – Rusko by vďaka západnému “cenovému stropu” na ropu zarobilo sto miliárd dolárov ročne.

Zelenskyj to uviedol vo svojom večernom príhovore.

“Logika je zrejmá: ak bude cenový strop na ruskú ropu 60 dolárov namiesto napríklad 30 dolárov, o ktorých hovorili najmä Poľsko a pobaltské štáty, potom ruský rozpočet získa približne 100 miliárd dolárov ročne,” vypočítal prezident.

Reklama

“Stanovenie takéhoto limitu ruských cien, ktorý je pre rozpočet teroristického štátu celkom pohodlný, by sa nedalo nazvať serióznym rozhodnutím,” dodal.

 

19:05 –  “Najhorúcejšia a najbolestivejšia situácia je v doneckom sektore: Bachmut, Soledar.

Robíme všetko pre to, aby sme našim chlapcom v tomto smere pomohli,” povedal Zelenskyj.

Prezident dodal, že v Luhanskej a Charkovskej oblasti ozbrojené sily Ukrajiny posilňujú naše sily, na juhu – naďalej “minimalizujú” možnosti okupantov, na hraniciach – posilňuje sa celý perimeter, v oblasti Čierneho mora – pracujú na tom, aby v dôsledku toho “kaliber” mohol byť len na dne.

“Na december a január pripravujeme nové opatrenia. Veľmi silné opatrenia,” dodal Zelenskyj.

 

18:54 – Maďarsko tvrdí, že “cenový strop” pre ruskú ropu v rámci EÚ je zlý nápad.

Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa domnieva, že namiesto “stropu” “je potrebné mať viac zdrojov energie, pretože to povedie k nižším cenám”.

Pripomeňme, že od 5. decembra budú môcť krajiny EÚ a G7 prepravovať ropu po mori len za cenu, ktorá nepresiahne 60 USD za barel.

Reklama

 

18:39 – Ukrajinské ozbrojené sily presunuli tri úderné skupiny posilnené poľskými a nemeckými žoldniermi smerom na mesto Kreminna v Luhanskej ľudovej republike, uviedol dôstojník Luhanskej ľudovej milície Andrij Maročko.

 

17:57 – Rozhodnutie o cenovom strope a embargu na ruskú ropu teda prijala EÚ. Kľúč z neho:

– Krajiny G7 a Austrália sa dohodli na cenovom strope 60 USD za barel ropy z Ruska prepravovanej po mori od 5. decembra;

Reklama

– od 5. februára 2023 sa zavedie cenový strop pre ruské ropné produkty prepravované aj po mori, pričom mechanizmus sa dohodne neskôr;

– ak budú lode G7 schopné naložiť ropu do 5. decembra, nebude sa na ne vzťahovať cenový strop počas nasledujúcich 45 dní;

– cenový strop by umožnil prevádzkovateľom zo skupiny G7 dodávať ruskú ropu do tretích krajín;

– Predchádzajúce embargo EÚ na ruskú ropu zostáva v platnosti.

 

Reklama

17:36 – Lukašenko povedal, že bieloruská a ruská armáda sa pripravujú ako jednotná armáda na odrazenie akejkoľvek agresie – BelTA

 

17:34 – Najdôležitejšie informácie z večerného brífingu ukrajinského generálneho štábu:

1. Zatiaľ najvážnejší útok sa dnes odohral v Kramatorsku. Bol poškodený objekt civilnej infraštruktúry (siete píšu o “príchode” do závodu SKMZ).

2. Nepriateľské ofenzívy sú zaznamenané smerom na Bachmut.

3. Nepriateľské lietadlo bolo zostrelené pri obci Podgorodne v Doneckej oblasti. Informácie o jeho type sa spresňujú.

4. V Melitopolskom a Vasilievskom okrese Záporožskej oblasti prišli Rusi o približne 270 zranených a zatiaľ neznámy počet zabitých.

Reklama

16:41 – Francúzsko by nikdy nesúhlasilo s tým, aby sa oslabila schopnosť jeho armády dodávať zbrane Ukrajine, povedal Macron pre televíznu stanicu TF1.

“Nikdy neohrozíme schopnosť našej armády brániť vlastné územie a našich občanov,” odpovedal na otázku, či by jeho krajina mohla Kyjevu dodať viac zbraní bez toho, aby sa stala zraniteľnou.

“Nikdy nebudeme dodávať zbrane, ktoré by nás urobili účastníkmi konfliktu, pretože by sme ich použili na útok na ruské územie,” povedal francúzsky prezident.

“Naďalej sa snažíme robiť všetko, čo je v našich silách, ale v rámci týchto dvoch obmedzení,” zdôraznil.

 

16:30 – Ruský minister obrany Sergej Šojgu pricestoval do Minska na rokovania so svojím bieloruským kolegom Viktorom Chreninom, informovala agentúra BelTA.

Podľa agentúry lietadlo ruského ministra obrany pristálo na letisku v Machuliskách. Predmetom rozhovorov budú otázky bilaterálnej vojenskej a vojensko-technickej spolupráce.

 

Reklama

15:20 – Francúzsky prezident Emmanuel Macron je presvedčený o dvoch veciach – že vojna na Ukrajine sa musí skončiť za rokovacím stolom a že Rusko musí dostať bezpečnostné záruky. Povedal to v rozhovore pre TF1.

Preto sa Macron domnieva, že téma NATO a jeho rozšírenia bude jednou z tém rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom. To by sa malo zohľadniť pri vytváraní novej bezpečnostnej architektúry pre Európu.

Macron zároveň zopakoval, že Ukrajina by sa mala sama rozhodnúť, kedy začne rokovania s Ruskom a za akých podmienok. Poznamenal, že Európa sa nezúčastňuje na vojne a neakceptuje ju, ale budúca bezpečnosť kontinentu od nej závisí.

Macron tiež uviedol, že plánuje rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o situácii okolo Záporožskej jadrovej elektrárne.

 

15:04 – Hlavné mesto má plán na záložné zdroje pitnej vody, informoval starosta Vitalij Kličko obyvateľov Kyjeva na svojom kanáli Telegram.

Po prvé, ide o čerpacie stanice, z ktorých väčšina má možnosť pripojenia na generátory.

Reklama

“Hlavné mesto na tento účel zakúpilo generátory, na ktoré je okamžite napojených 105 čerpacích staníc mestského podniku Kyjevvodfond a ďalších šesť čerpacích staníc Kyjevvodokanalu na ľavom brehu,” informuje Kyjevská mestská štátna správa.

Po druhé, pitná a technická voda sa bude dodávať do vykurovacích bodov (“mesto sa dohodlo s verejnými službami na preprave vodných nádrží”).

Po tretie, budú tu maloobchodníci a obchody napájané generátormi. K dispozícii bude pitná voda.

 

14:45 – Moskva nebude akceptovať strop na ceny ruskej ropy.

Zatiaľ čo prebieha analýza tejto situácie, úrady na základe jej výsledkov oznámia ďalšie rozhodnutia, uviedol prezidentský hovorca Dmitrij Peskov.

Poznamenal tiež, že o mobilizácii v Rusku nemáme žiadne nové informácie; prezident povedal, že bola ukončená.

Reklama

Putin nakoniec navštívi Donbas, povedal Peskov.

Situácia na frontoch 3. decembra 2022
Situácia na frontoch 3. decembra 2022

13:04 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zabránili pokusu o útok AFU v smere na Kupjansk, zlikvidovali až 60 ukrajinských vojakov

– Útočné letectvo a delostrelectvo ruských ozbrojených síl zastavilo útoky AFU v smere Južno-Doneck

– Ruské letectvo zostrelilo ukrajinský vrtuľník Mi-8 v DĽR

– Ruské ozbrojené sily zastavili pokusy AFU o obnovenie pozícií v Donecku, za deň zničili až 60 ukrajinských vojakov

– Ruské jednotky zastavili pokus ukrajinských ozbrojených síl o útok v smere na Kramatorsk, pričom zničili viac ako 30 príslušníkov armády a vozidlo Kozak

Reklama

– Pri obci Kramatorsk v DĽR zasiahli dve dočasné stanovištia zahraničných žoldnierov

– Ruské prostriedky protivzdušnej obrany zachytili v LĽR a DĽR osem raketometov HIMARS a Olha a zostrelili 10 ukrajinských dronov

– Zničené dva sklady raketových a delostreleckých zbraní a munície ukrajinských ozbrojených síl v Záporožskej a Charkovskej oblasti.

Situácia na frontoch 3. decembra 2022
Situácia na frontoch 3. decembra 2022

11:57 – “Ak by sa k pozíciám PMC “Wagner” priblížil muž oblečený v oblečení NATO, myslím, že by sme ho poslali v igelitovom vrecku na identifikáciu.”

Šéf PMC “Vagner” Jevgenij Prigožin komentoval nedávne fotografie Dmitrija Rogozina z “frontovej línie” vo výstroji NATO. Prigožin tiež povedal, že ak by sa Rogozin pokúsil stretnúť s niektorým z Wagnerovcov, “sotva by ho prijali”.

Reklama

 

11:50 – Donald Trump mladší, syn bývalého amerického prezidenta, upozornil na situáciu s možným zákazom UOC ). Kritizoval konanie ukrajinských orgánov.

“Zelenskyj zakazuje Ukrajinskú pravoslávnu cirkev. Jeho vláda tiež berie ukrajinskej pravoslávnej cirkvi kostoly a zatýka kňazov (možno preto je pre demokratov superhviezdou). Ide mu o slobodu, vážení. Pošleme mu ďalších 100 miliárd dolárov bez akejkoľvek zodpovednosti,” napísal Trump mladší na Twitteri.

 

11:46 –  “Momentálne ešte neexistuje žiadna hrozba zo strany Bieloruska,” povedal veliteľ Spojených ozbrojených síl Ukrajiny generál Sergej Naev.

“Neustále monitorujeme a pripravujeme naše sily na adekvátnu reakciu. Spojenecké sily Bieloruska a Ruska zatiaľ nehrozia… Situácia je pod kontrolou. Ale rusko-bieloruské zoskupenie síl sa naďalej hromadí na území Bieloruska,” povedal Naev.

 

10:58 –  Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba oznámil stretnutie s veľvyslancami v súvislosti s hrozbami voči ukrajinským diplomatom. Napísal o tom na Instagrame.

Kuleba uviedol, že doteraz bolo známych 18 prípadov hrozieb v 12 krajinách. Patrí medzi ne “pokus o teroristický útok v Španielsku, balíky s hrozbami v podobe vytrhnutia očí zvieratám v Maďarsku, Holandsku, Poľsku, Chorvátsku, Taliansku, Rakúsku, Českej republike, Vatikáne a Francúzsku, bombové hrozby v Kazachstane, ako aj podozrivý list v USA”.

Podľa Kulebu sú takéto akcie zamerané na zastrašovanie ukrajinských diplomatov.

 

10:15 – Nemecko “ako vo sne” smeruje k novej migračnej kríze spojenej s vojnou na Ukrajine.

Tento názor vyjadril Manfred Weber, predseda vedúcej frakcie Európskeho parlamentu (Európskej ľudovej strany), v rozhovore pre Welt am Sonntag.

“Vzhľadom na pokračujúce ničenie energetickej infraštruktúry na Ukrajine sa musíme pripraviť na to, že túto zimu príde do EÚ veľký počet Ukrajincov a mnohí z nich prídu do Nemecka. Obávam sa, že budeme svedkami dramatickej zimy,” varoval Weber.

 

Reklama

10:00 – Britské spravodajské služby uvádzajú, že ruské sily v posledných dňoch postúpili južne od Bachmutu, a naznačujú, že ak sa Ruská federácia zmocní mesta, bude to mať obmedzenú operačnú hodnotu, ale potenciálne jej to umožní ohroziť väčšie mestské oblasti Kramatorsk a Slovjansk.

“Ruské sily naďalej smerujú veľkú časť svojho celkového vojenského úsilia a palebnej sily pozdĺž približne 15-kilometrového úseku opevnenej frontovej línie okolo mesta Bachmut v Doneckej oblasti. Ruský plán pravdepodobne spočíva v obkľúčení mesta s taktickým postupom na sever a juh,” uvádza britská spravodajská služba.

Britské ministerstvo obrany sa domnieva, že v južnom smere tejto ofenzívy sa Rusko snaží zabezpečiť obmedzené predmostia západne od močaristej oblasti okolo rieky Bachmutka.

Podľa britských spravodajských služieb Rusko od začiatku augusta 2022 považuje Bachmutku za prioritnú oblasť svojej hlavnej ofenzívy.

Londýn sa domnieva, že kampaň bola v porovnaní s možnými prínosmi neprimerane nákladná.

“Existuje reálna možnosť, že zajatie Bachmuta bolo pre Rusko predovšetkým symbolickým politickým cieľom,” uvádza britská spravodajská služba.

 

9:58 – Kancelária ukrajinského prezidenta sa domnieva, že Rusko môže podniknúť nový masívny úder proti Ukrajine, keď udrú mrazy a teploty klesnú na -8…-10 stupňov Celzia.

“Zdá sa mi, že ruská taktika sa teraz trochu zmenila – čakajú na to, aby bol väčší mráz… inak povedané, aby teplota v noci klesla na 8-10 stupňov pod bod mrazu, a to je moment, keď chcú Ukrajine zasadiť najcitlivejší úder,” povedal poradca šéfa OP Michail Podoljak v rozhovore.

Podľa neho chcú Rusi “čo najviac zmraziť Ukrajincov”, preto ruské vojská otvorene čakajú na takúto príležitosť, pretože “hlavný úder v takom prípade nepadne ani nie na samotný energetický sektor, ale na vykurovanie”.

 

9:15 – Japonské orgány sa obávajú odvetných opatrení zo strany Ruska po tom, ako sa krajiny G7 a Austrália dohodli na zavedení cenového stropu na ruskú ropu na úrovni 60 USD za barel, uviedla tlačová agentúra Kjódó.

Tokio sa predovšetkým domnieva, že ak Rusko obmedzí vývoz ropy do krajín, ktoré pristúpili k sankciám, svetové ceny v dôsledku zhoršujúcej sa situácie v oblasti ponuky a dopytu opäť prudko stúpnu.

To by mohlo mať negatívny vplyv na japonské hospodárstvo, ktoré je už teraz pod tlakom v dôsledku celosvetového trendu zvyšovania cien zdrojov a komodít, uviedla agentúra.

 

Reklama

8:58 – Zdá sa, že úrad ukrajinského prezidenta nie je príliš spokojný s rozhodnutím Európskej únie a skupiny G7 stanoviť strop na ceny ropy vo výške 60 USD za barel.

Vedúci OP Andrej Jermak uviedol, že “strop” by sa mal znížiť na polovicu.

“Mala byť znížená na 30 dolárov, aby sa rýchlo zničila ekonomika nepriateľa,” napísal Jermak na svojom kanáli Telegram.

 

8:53 – Do mesta Marganec v Dnepropetrovskej oblasti dorazil vodný oddiel poľských špeciálnych služieb a príslušníkov špeciálnych jednotiek oblečených v ukrajinských uniformách, ktorí budú pátrať po tých, ktorí pomáhajú Rusku.

Uviedol to predstaviteľ ruských bezpečnostných služieb, ktoré túto informáciu získali zo zdrojov ukrajinskej armády.

Podľa tohto zdroja poľský oddiel špeciálnych síl, ktorý prišiel vyčistiť a prefiltrovať situáciu, nie je podriadený ukrajinskej armáde, ale velí mu NATO.

Ruská armáda opakovane informovala o prítomnosti poľských žoldnierov bojujúcich na strane kyjevského režimu. Konkrétne koncom novembra ruské ministerstvo obrany informovalo o likvidácii až 200 poľských bojovníkov vo Veľkých Chutiach v Charkovskej oblasti a viac ako 100 žoldnierov “cudzineckej légie” v DĽR. V tom istom období LĽR s odvolaním sa na spravodajské údaje a rádiové odpočúvanie hlásila obrovské straty medzi poľskými vojakmi pri Kreminne, Lisičansku, Svatove a na ďalších smeroch.

 

8:40 – Stiahnutie zbraní zo Záporožskej jadrovej elektrárne, ktoré požaduje Ukrajina, bude súčasťou dohody Kyjeva a Moskvy s MAAE.

Riaditeľ agentúry Rafael Grossi to uviedol v rozhovore pre denník La Repubblica.

Podľa neho sa obe strany už v zásade dohodli, že elektráreň nebudú bombardovať ani strieľať z jej územia. “Rusko nie je proti dohode a zásade ochrany elektrárne,” dodal.

Rosatom a Kremeľ predtým uviedli, že k stiahnutiu ruských vojsk z elektrárne nedôjde. Rusko zároveň povolilo, aby sa z jadrovej elektrárne stiahli ťažké zbrane, pričom ozbrojená stráž by tam mohla zostať.

 

7:00 – Rusko buduje “tieňovú flotilu” tankerov, aby obišlo západné sankcie – FT

Reklama

Flotila 103 tankerov zostavená v roku 2022 pomôže Rusku prepravovať ropu, aby obišlo západné sankcie do krajín ako India, Čína a Turecko. Informoval o tom denník Financial Times.

Podľa novín takéto rozhodnutie umožní Rusku výrazne znížiť vplyv zákazu Európskej únie na námorný dovoz a stropu cien ropy.

 

6:55 – Najdôležitejšie informácie z dnešnej rannej správy generálneho štábu AFU:

1. Nepriateľ pokračuje v ofenzíve na smeroch Avdijivka a Bachmut.

Personál a vojenské vybavenie sa naďalej presúvajú, aby sa obnovili jednotky, ktoré utrpeli straty.

2. Útoky na Krasnopopovku v Luhanskej oblasti, ako aj na Soledar, Opytne, Nevelske, Krasnogorovku a Marinku v Doneckej oblasti boli odrazené.

Na Kupianskom a Limanskom, Novopavlovskom a Záporožskom smere nepriateľ vedie obranné akcie.

Na chersonskom smere Rusi bránia predtým obsadené línie.

 

6:50 – Skupina G7 a Austrália sa dohodli na obmedzení cien ruskej ropy na 60 USD za barel.

Uvádza sa to v ich spoločnom vyhlásení.

Dohoda G7 o stropnej cene ruskej ropy nadobudne platnosť “5. decembra alebo krátko po tomto dátume”.

Rozhodnutie o stropnej cene ropných produktov nadobudne účinnosť 5. februára 2023.

Krajiny G7 tiež potvrdili svoj zámer postupne vyradiť z predaja na domácich trhoch ropu a ropné produkty ruského pôvodu.

 

6:45 – V rámci výcvikovej misie EÚ pre ukrajinskú armádu bolo k dnešnému dňu vycvičených 1 100 vojakov.

Oznámil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrel počas návštevy výcvikového tábora v poľskom Brzegu, uviedol Die Zeit.

Ministri zahraničných vecí EÚ rozhodli o misii 14. novembra. Nasledujúci deň sa uskutočnilo oficiálne spustenie. V 20 zúčastnených krajinách sa vycvičí celkovo až 15 000 vojakov.

Vzdelávaciu misiu hradí EÚ. Borrell spresnil, že sa náklady pohybujú vo výške 100 miliónov eur.

 

6:42 – Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba trvá na tom, že je potrebné poskytnúť Ukrajine protiraketový systém Patriot.

“O Patriotoch sme sa začali rozprávať na samom začiatku vojny – vlastne ešte pred ňou. Teraz je však čas prijať rozhodnutia,” povedal Kuleba pre CNN.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok uviedol, že je “príliš skoro” robiť závery o výzve Poľska presunúť na Ukrajinu systémy protivzdušnej obrany Patriot, ktoré navrhlo Nemecko.

“Otázkou je, aká bude cena prechodu túto zimu. A určite dostupnosť Patriotov, dostupnosť ďalších moderných systémov protivzdušnej obrany, ich dodanie na Ukrajinu v priebehu týždňov a nie mesiacov, výrazne zníži cenu. Umožní nám to chrániť naše mestá a kritickú energetickú infraštruktúru,” uviedol Kuleba.

Minister uviedol, že o systéme protiraketovej obrany hovoril so svojimi americkými a nemeckými partnermi.

“Nebudem tajiť, že by to bola obrovská pomoc. To by nám skutočne pomohlo chrániť krajinu a minimalizovať cenu, ktorú platíme za prežitie zimy,” dodal.

2. decembra. Hlavné z ruského pohľadu:
2. decembra. Hlavné z ruského pohľadu:

6:39 – 2. decembra. Hlavné z ruského pohľadu:

– Vladimír Putin v rozhovore s Olafom Scholzom hovorí, že politická a finančná podpora Kyjeva vedie k tomu, že myšlienka rokovaní sa ruší

– Putin informoval Scholza, že údery na ciele na Ukrajine boli reakciou Ruska na provokácie Kyjeva vrátane útoku na krymský most.

Reklama

– Viac ako 60 ukrajinských vojakov zahynulo pri oslobodzovaní Kurdjumovky, tvrdí ruské ministerstvo obrany

– Podľa ruského vojenského ministerstva boli v Záporožskej oblasti zasiahnuté tri sklady zbraní a munície ukrajinských jednotiek

– Volodymyr Zelenskyj prisľúbil zákaz činnosti náboženských organizácií, ktoré Kyjev považuje za spojené s Ruskom. Neskôr bol v tomto zmysle prijatý dekrét

– Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny uvalila sankcie na vikára lavry Pavla (Lebedyho) a ďalších 10 duchovných kanonickej UPC

– Šéf MAAE Grossi uviedol, že riešenie bezpečnosti jadrovej elektrárne sa môže nájsť do konca roka.

– Rusko má informácie, že americkí dodávatelia pomáhajú pripravovať chemické provokácie na Ukrajine, uviedol stály predstaviteľ Ruska pri OPCW Šulgin

– Biden chce zabrániť rozšíreniu konfliktu na Ukrajine, USA nechcú vojnu s Ruskom, povedal americký minister zahraničných vecí Blinken

– Sobjanin navštívil LĽR, hovoril s bojovníkmi mobilizovanými z Moskvy a povedal, že hlavné mesto kúpilo 800 kusov zdravotníckeho vybavenia pre Doneck a Luhansk

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:53

Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali