To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 1. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrii Marienko, telegram)

Aktualizované 1. marca 2024 19:34

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojenský výcvik na Ukrajine
Na snímke vojaci ukrajinskej národnej gardy simulujú útočné operácie poèas taktického výcviku na strelnici v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny

17:05 – Fínsko v skutočnosti neobmedzilo použitie zbraní odovzdaných Ukrajine – môžu sa použiť aj na území Ruskej federácie.

.

Informoval o tom minister obrany krajiny Antti Hakkanen.

Predtým miestne masmédiá informovali, že Fínsko nie je proti tomu, aby Ukrajina podnikla údery na území Ruskej federácie so zbraňami, ktoré jej odovzdala.

.

Fínsko verejne neuviedlo, aké zbrane previedlo na Ukrajinu.

 

16:20 – Bez podpory Západu pre Ukrajinu získa Rusko strategickú výhodu, ktorá bude zničujúca, povedal bývalý šéf americkej armády Mark Milley pre Financial Times.

“Bude to tragické, pretože v tom momente sa Ukrajinci už nebudú schopní úspešne brániť,” povedal Milley.

Nalieha na republikánov v Kongrese, aby pomoc odblokovali, pretože stiahnutie podpory pre Ukrajinu “znamená smrteľný úder” svetovému poriadku založenému na pravidlách.

.

Časť problému podľa neho spočíva v tom, že Američania nedávno bojovali v Afganistane a Iraku a “majú už dosť neustálej vojny”.

Pripomína však, že takýto svetový poriadok “v mnohých ohľadoch urobil zo Spojených štátov veľmi bohatú, mocnú a schopnú krajinu”.

 

15:35 – Čas vo vojne na Ukrajine hrá v prospech Ruska, povedal maďarský premiér Orbán.

Preto opätovne vyzval na začatie mierových rokovaní s cieľom ukončiť vojnu.

.

 

14:55 – Ukrajina podpísala s Holandskom dohodu o bezpečnostných otázkach. Dokument podpísali Zelenskyj a premiér Rutte.

Stanovuje vojenskú pomoc Holandska vo výške dvoch miliárd eur v tomto roku, ako aj ďalšiu obrannú pomoc počas nasledujúcich desiatich rokov, uviedol ukrajinský prezident.

V dohode sa tiež stanovujú priority pomoci v oblasti protivzdušnej obrany, delostrelectva, námorných a diaľkových spôsobilostí s dôrazom na posilnenie vzdušných síl.

 

14:00 – Ruská armáda údajne obsadila Orlovku v smere na Avdejevku, tvrdí vojenský analytik Bildu Julian Röpcke s odvolaním sa na “ukrajinskú stranu” (Ukrajina to nepotvrdila, včera Syrskyj tvrdil, že sa o Orlovku bojuje).

Röpke zverejňuje video, v ktorom tvrdí, že z neho vyplýva, že dedina je pod ruskou kontrolou.

Pri analýze situácie po obsadení Avdeevky Repke uvádza, že v súčasnosti “Západ na Ukrajine prehráva”.

Podľa jeho hodnotenia Ruská federácia predvádza “skutočný boj všetkými zbraňovými metódami”, pričom letectvo, tanky, drony a delostrelectvo účinne spolupracujú.

Konštatuje, že “Ukrajinci nemajú šancu” kvôli ruským 500-kilogramovým bombám. Tie ničia pozície AFU spolu s vojakmi. V súčasnosti je koncentrácia ruských lietadiel a náletov “bezprecedentná”.

.

“Ak rýchlo nezmeníme (radikálne nezlepšíme) kvalitu a množstvo výzbroje, krajina bude roky krvácať a strácať územia, kým Rusko nebude považovať svoje geostrategické ciele za splnené,” píše.

Ukrajina by podľa neho mala zvážiť, “či chce naďalej brániť (a strácať) frontové pozície” pri výraznej prevahe Ruska vo vojakoch a vybavení.

Alternatívou by podľa neho bola “skutočná” mobilizácia a “minimálne trojnásobné zvýšenie počtu aktívnych vojakov na fronte”. To však má zmysel len vtedy, ak sa podarí vyzbrojiť regrútov.

Reči o tom, že Rusko je na pokraji logistického kolapsu, by sa podľa neho mali odmietnuť ako “propaganda” alebo “zbožné želanie”.

 

.

13:06 – Ukrajinskí piloti už nacvičujú cvičné údery na vzdušné a pozemné ciele na lietadlách F-16, uviedol v teletóne hovorca vzdušných síl Jurij Ignat.

“Proces výcviku pokračuje. Piloti už nacvičujú taktické techniky. Cvičia vlastne úlohy úderov na vzdušné a pozemné ciele. Je predsa dôležité naučiť sa nielen riadiť lietadlá a kontrolovať vzdušný priestor. Treba na nich aj bojovať,” povedal Ignat.

Pokračuje aj výcvik pozemného personálu: údržba, výzbroj, programovanie. Pripravuje sa infraštruktúra.

 

12:20 – Trump vedie pred Bidenom v siedmich kľúčových štátoch, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na svoj prieskum.

.

Voliči vo všetkých hlavných demografických skupinách a dokonca aj najspoľahlivejší stúpenci Demokratickej strany si myslia, že Biden je príliš starý. Ľudia sú tiež nespokojní s ekonomickou situáciou a prílevom migrantov.

Mnohí majú výhrady aj voči Trumpovi – väčšina ho považuje za “nebezpečného”, menej súcitného a čestného ako Biden.

Svoju prevahu nad Bidenom si však zachová aj v prípade, že sa volieb zúčastnia aj ďalší kandidáti.

Ak však Trumpa uznajú vinným v niektorom z trestných prípadov, polovica voličov ho už nebude ochotná voliť.

 

11:55 – Kanadské ministerstvo obrany uviedlo, že je pripravené vyslať na Ukrajinu vojenský personál, ale nie zúčastniť sa na vojenských operáciách.

Šéf ministerstva Bill Blair v rozhovore pre denník Toronto Star uviedol, že obmedzený kontingent Kanaďanov by mohol na Ukrajine cvičiť ukrajinských vojakov mimo frontovej línie.

.

Poznamenáva sa, že v bezpečnostnej dohode medzi Kanadou a Ukrajinou, ktorá bola podpísaná cez víkend, sa uvádza, že Kanada môže vykonávať výcvikové aktivity na Ukrajine, “keď to podmienky dovolia”.

Napriek tomu Blair nedávno reagoval na otázku vyslania jednotiek na Ukrajinu negatívne. Že Kanada “bude naďalej poskytovať vojenskú pomoc, ktorú Ukrajina potrebuje, ale ako člen NATO nemá v úmysle umiestniť na Ukrajine bojové jednotky”.

 

11:44 – Zelenskyj nepôjde ani do Arménska, ani do Azerbajdžanu “kvôli zrušeniu návštevy Baku”, uviedol Radar Armenia s odvolaním sa na zdroje.

Predtým sa objavili fámy o prípravách na marcovú návštevu prezidenta v regióne, kde sa situácia nedávno opäť vyhrotila.

 

11:21 – Ruská armáda uskutočnila za týždeň 23 úderov na zariadenia ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu, ktoré sa zaoberajú výrobou dronov, arzenálov a palivových základní, uviedlo ministerstvo obrany.

.

 

10:46 – Štyri rakety S-300 zasiahli v noci Kostantinovku.

Poškodených bolo päť výškových budov, tri súkromné domy, policajná stanica, nemocnica, administratívna budova, dve materské školy, poliklinika a dva podniky.

Neboli hlásené žiadne obete.

Štyri rakety S-300 zasiahli v noci Kostantinovku
Štyri rakety S-300 zasiahli v noci Kostantinovku

10:14 – Podzemní militanti zabili v Chersone príslušníkov SBU vyslaných z Kyjeva, povedal guvernér Saldo.

 

10:03 – Dnes sa v Moskve uskutoční pohreb Alexeja Navaľného, ktorý pred dvoma týždňami zomrel v ruskom väzení.

.

Pohreb sa uskutoční o 13.00 hod. kyjevského času Telo bude pochované na Borysovskom cintoríne okolo 15.00 hod.

 

09:40 -Francúzsky minister zahraničných vecí uviedol, že Paríž nemá v úmysle vyslať svojich vojakov na Ukrajinu.

“Francúzi nebudú zomierať za Ukrajinu. Nepošleme tam svojich vojakov,” povedal Stephane Sejournet v rozhlasovej stanici France Inter.

Macron predtým označil všetky svoje slová o možnosti vyslania západných vojsk na Ukrajinu za “vyvážené”.

Minister obrany krajiny Sebastien Lecornu vysvetlil, že o vyslaní vojsk na vedenie vojny proti Rusku nemôže byť ani reči, účastníci summitu v Paríži len ponúkli rôzne predstavy o podpore Ukrajiny.

 

.

09:23 – Ukrajina je v “hroznej situácii” a Macronova “chyba” s vyhlásením o vyslaní vojsk situáciu len zhoršila, uviedol Politico.

Francúzsky prezident chcel svojimi slovami o možnosti vyslania jednotiek NATO na Ukrajinu vyslať Putinovi signál, “aby nerobil hlúposti”, tvrdí zdroj z Elyzejského paláca. Výsledok však len “odhalil rozkoly a rozdelenie na Západe a vyjadril paniku z vojenskej situácie na Ukrajine”.

Publikácia uvádza, že Macronovo vyhlásenie “vyniká ako zjavné nepochopenie nielen jeho kolegov, ale aj európskej verejnosti”. Cituje nedávny prieskum verejnej mienky, podľa ktorého len 10 % opýtaných Európanov uviedlo, že verí vo víťazstvo Ukrajiny, zatiaľ čo 20 % uviedlo, že verí vo víťazstvo Ruska. Až 41 % respondentov vyzvalo na dotlačenie Ukrajiny k rokovaniam, zatiaľ čo 31 % vyzvalo na podporu.

Politico vyzýva Západ vrátane Macrona, aby sa sústredil na dodávanie zbraní Ukrajine, aby mala šancu vyhrať, a nie na “rozdeľovanie spojencov Kyjeva, zverejňovanie rozkolov a dávanie propagandistického darčeka Kremľu”.

 

07:16 – Biden a Trump navštívili južnú hranicu Spojených štátov.

Texaský guvernér Greg Abbott v sprievode Národnej gardy prijal Trumpa s poctami.

.

Guvernér ignoroval prezidenta, ktorý bol od neho vzdialený len 500 metrov: Biden sa stretne len s federálnymi pohraničníkmi.

 

07:15 – Charkov v súčasnosti nie je ohrozený ruskou ofenzívou.

Uviedol to šéf charkovskej OVA Oleg Sinegubov.

Na severe Charkovskej oblasti sa v súčasnosti nenachádzajú žiadne ruské útočné jednotky, čo naznačuje možnosť, že by Ruská federácia uskutočnila výpady smerom na Charkov, uviedol Sinegubov.

.

 

07:11 – USA nezaznamenali žiadne známky toho, že by sa Rusko pripravovalo na použitie jadrových zbraní.

Vyhlásenie prichádza po Putinových slovách o hrozbe jadrovej vojny, informovalo Rádio Sloboda.

“Nie je to prvýkrát, čo sme od Vladimíra Putina počuli nezodpovednú rétoriku. Takto by nemal hovoriť vodca jadrového štátu. V minulosti sme s Ruskom súkromne a priamo komunikovali o dôsledkoch použitia jadrových zbraní,” povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.

Počas svojho výročného prejavu v ruskom parlamente dnes Putin poveda, že krajiny NATO riskujú jadrový konflikt, ak vyšlú vojská na Ukrajinu.

 

07:08 – Nemecko nebude dodávať Ukrajine rakety Taurus, pretože ak by sa takáto raketa “použila nesprávne, mohla by zasiahnuť cieľ niekde v Moskve”, vysvetlil Olaf Scholz na stretnutí s obyvateľmi Drážďan. Rakety Taurus majú dolet 500 kilometrov.

Scholz dodal, “aby sme to uviedli do úplnej diplomatickej abstrakcie”, že aj ostatné krajiny “dbajú na to, aby presne vedeli, čo a kde dopadne”.

Kremeľ odsúdil dodávky zbraní Západu na Ukrajinu, ale zdôraznil, že nezmenia situáciu na bojisku.

 

07:05 – Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili ukrajinský dron nad Kurskou oblasťou, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

07:00 – Spojené štáty nezaznamenali žiadne známky toho, že by sa Rusko pripravovalo na použitie jadrových zbraní.

Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí, pričom spresnilo, že má v úmysle naďalej pozorne monitorovať situáciu.

 

.

06:55 – Šéf Pentagónu sa domnieva, že NATO bude musieť “ísť do vojny s Ruskom”, ak bude Ukrajina porazená

 

06:50 – Šéf Pentagónu Austin označil každodenný postup ruských vojsk za “veľmi znepokojujúci” a varoval, že Ukrajina zostane v nevýhode bez obnovenia pomoci USA.

“Každý deň vidíme, ako Rusi pokračujú v tlaku a dosahujú postupné územné zisky,” povedal Austin.

 

06:40 – Ukrajinské ozbrojené sily zaútočili raketami na zdravotnícke centrum v Záporožskej oblasti.

Podľa miestnych operačných služieb jedna raketa explodovala v blízkosti centra v obci Zarja, pričom rozbila okná a poškodila elektrické vedenie.

Druhá explodovala v blízkosti obchodu, poškodené bolo jeho presklenie a dve autá.

Zatiaľ neboli hlásené žiadne obete, informácie sa overujú.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 29. februára 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Putin povedal, že účastníci SVO by sa mali dostať aj do vedúcich pozícií v systéme vzdelávania, vo verejných združeniach, v štátnych podnikoch, v podnikateľskej sfére a v štátnej správe;

– Putin oznámil spustenie nového personálneho programu pre veteránov a účastníkov SVO “Čas hrdinov”; prihlášky možno podávať od 1. marca;

– hypersonický raketový systém Zirkon na mori už bol použitý v boji, povedal Putin;

– Ruská armáda zlepšila svoje taktické postavenie na Kupjanskom smere, frontové postavenie na Doneckom smere a výhodnejšie línie boli obsadené na Avdejevskom smere, uviedlo ministerstvo obrany;

.

– Ruské ozbrojené sily zničili ukrajinskú diverznú skupinu na chersonskom smere, ktorá sa pokúsila vylodiť na vysokorýchlostných motorových člnoch pri Tendrovskej kose. Dvadsaťpäť diverzantov bolo zabitých a jeden bol zajatý;

– Syrskij obvinil jednotlivých veliteľov na fronte z chybných výpočtov, ktoré nemohli neovplyvniť “udržateľnosť obrany”;

– FSB zadržala dvoch obyvateľov LNR, ktorí zbierali údaje o ruskej armáde pre AFU a SBU, ako aj prevádzali peniaze ukrajinským jednotkám vo Volgograde;

– Miley plánuje zorganizovať summit “latinskoamerickej podpory” pre Ukrajinu, uviedol denník Financial Times;

– Nezhody medzi Scholzom a Macronom v otázke pomoci Ukrajine sa menia na otvorený spor, píše Politico.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali