To najdôležitejšie z Ukrajiny: Ukrajinci zostrelili ruské lietadlo vezúce zajatých Ukrajincov na výmenu. Zomrelo 65 Ukrajincov

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Ukrajinci zostrelili ruské lietadlo vezúce zajatých Ukrajincov na výmenu. Zomrelo 65 Ukrajincov

Kyjev 24. januára 2023 (HSP/Foto:Twitter, Telegram)

Aktualizované 24. januára 19:55

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

lietadlo
Na snímke trosky zostreleného lietadla

19:55 – Lietadlo Iljušin Il-76 bolo zostrelené ukrajinskými raketami a na jeho palube boli pravdepodobne ukrajinskí vojnoví zajatci. Potvrdil to bývalý ukrajinský poslanec Igor Mosijčuk.

Reklama

Podľa neho existujú dve verzie: Rusi sami “vypustili” správu ukrajinskému veleniu, že týmto lietadlom dodali muníciu a v skutočnosti doň umiestnili ukrajinských zajatcov, podľa inej – výmena zajatcov bola plánovaná a ich dodanie bolo dohodnuté, ale lietadlo aj tak zostrelili ukrajinské systémy protivzdušnej obrany.

“Ak existovali dohody a bol dohodnutý vzdušný koridor, Kyjev by mal okamžite začať zatýkať medzi tými, ktorí dali príkaz na streľbu,” povedal bývalý poslanec.

Reklama

Domnieva sa, že Moskva využije situáciu na vyhlásenie Ukrajiny za “teroristickú krajinu” a eskaláciu vojny.

 

19:35 – Drony typu Šahid útočia v Odeskej oblasti – konkrétne v Tatarbunarskom okrese a Beljajevskom okrese. Informuje o tom AFU.

Okrem toho ďalšia skupina dronov prilieta z Čierneho mora a letí smerom na Odesu.

 

Reklama

19:30 – Spojené kráľovstvo ponúklo Nemecku, že pre neho kúpi rakety dlhého doletu Taurus, aby mohlo na Ukrajinu presunúť viac rakiet Storm Shadow. Informoval o tom denník Handelsblatt s odvolaním sa na svoje zdroje.

Podľa denníka bol návrh predložený pred niekoľkými týždňami, pričom sa o ňom uvažuje. “Pre Scholza by dohoda so Spojeným kráľovstvom bola príležitosťou na vyriešenie naliehavého problému: spory okolo Taurusu trvajú už niekoľko mesiacov vo vládnucej koalícii aj medzi krajinami podporujúcimi Ukrajinu,” píše sa v článku.

Handelsblatt uviedol, že dohoda by bola pre Britániu príležitosťou zvýšiť pomoc Ukrajine bez toho, aby riskovala ohrozenie svojej bojaschopnosti a vyčerpanie zásob rakiet dlhého doletu.

 

19:10 – Lavrov: Dúfam, že tí, ktorí “varujú” pred potrebou pripraviť sa na vojnu s Ruskom, majú ešte pud sebazáchovy

Reklama

 

19:07 – Najpodstatnejšie momenty Špeciálnej vojenskej operácie z pohľadu Rusov, 24. januára:

– Kyjevský režim sa dopustil teroristického činu, keď zostrelil lietadlo IL-76, ktoré prevážalo ukrajinských vojnových zajatcov z Čkalovska do Belgorodu na výmenu. AFU zasiahla lietadlo z oblasti obce Lipce v Charkovskej oblasti dvoma protilietadlovými raketami

– Na palube zostreleného lietadla Il-76 sa nachádzalo šesť členov posádky, 65 ukrajinských vojakov a traja členovia sprievodu. Všetci zahynuli

– Podľa ministerstva ukrajinské vedenie vedelo, že lietadlo prepraví ukrajinský vojenský personál na letisko Belgorod. Samotná výmena sa mala uskutočniť popoludní na kontrolnom stanovišti Kolotilovka

– Ukrajinská rozviedka priznala, že na stredu sa pripravovala výmena zajatcov medzi Moskvou a Kyjevom, ale tento postup bol teraz pozastavený

– Kartapolov, šéf výboru Štátnej dumy pre obranu, uviedol, že za havarovaným IL-76 letelo ďalšie lietadlo s 80 väzňami na palube a malo čas sa otočiť.

– Viacero dronov bolo zneškodnených nad Orelom, predbežne nie sú žiadne obete, povedal guvernér. Podľa ministerstva obrany boli štyri ukrajinské drony zostrelené systémami protivzdušnej obrany nad územím regiónu
– Podľa ministerstva obrany ukrajinskí vojaci prišli v priebehu dňa o približne 870 padlých a zranených vo všetkých smeroch. Ruské jednotky zničili 25 obrnených vozidiel vrátane tankov a 16 nepriateľských húfnic.

 

19:05 – Ukrajina vedie “predbežné rozhovory” s predstaviteľmi EÚ, aby zabezpečila návrat utečencov domov v budúcom roku. Píše o tom Politico s odvolaním sa na európskych diplomatov.

Reklama

Ukrajinci vedú predbežné rozhovory, “aby zmapovali, ako budú vyzerať pravidlá EÚ po marci 2025, najmä ak sa EÚ zaviaže podporovať utečencov, kým bude pokračovať vojna”.

Kyjev nepredložil EÚ oficiálnu žiadosť “o podporu návratu utečencov”, ale diplomati EÚ uviedli, že zo strany Ukrajiny existuje “určitý tlak” na sprísnenie budúcich pravidiel na návrat ľudí.

Jeden z diplomatov dodal, že v súčasnosti nejde o konkrétnu žiadosť ukrajinskej vlády, ale skôr o prieskum. EÚ však očakáva, že Kyjev po prijatí mobilizačného zákona “zvýši tlak”.

“Chránime ľudí, ktorí opustili Ukrajinu kvôli neistote, a budeme v tom pokračovať,” povedala pre Politico belgická štátna tajomníčka pre migráciu Nicole de Moorová.

 

Reklama

19:00 – Aktualizovaná vojenská doktrína Bieloruska definuje Ukrajinu, Poľsko, Spojené štáty a NATO ako krajiny a organizácie nepriateľské Minsku.

Uviedol to zástupca náčelníka oddelenia generálneho štábu Vojenskej akadémie Bieloruska plukovník Andrej Bogodel v rozhovore pre agentúru BelTA.

Už skôr sa uvádzalo, že Bielorusko by v súlade s novou doktrínou považovalo útok na svojich spojencov za útok na svoje územie.

 

18:50 – Biely dom uviedol, že USA nemajú dostatok údajov na to, aby súhlasili s verziou Ruskej federácie alebo Ukrajiny o situácii okolo zostreleného lietadla Il-76.

Reklama

“Videli sme správy, ale nemôžeme ich potvrdiť. Robíme všetko pre to, aby sme získali viac podrobností,” povedal na brífingu hovorca Rady pre národnú bezpečnosť USA John Kirby.

 

18:40 – Cherson je aktuálne pod paľbou, informoval o tom na primátor Mročko.

 

18:20 – Výbor amerického Senátu podporil návrh zákona o prevode zmrazených ruských aktív na Ukrajinu, vyplýva z výsledkov hlasovania v Senáte.

 

18:15 – Ukrajinské médiá podrobne sledujú návštevu premiéra Roberta Fica v Užhorode. Slovenský premiér na stretnutí so svojím ukrajinským kolegom Denysom Šmyhalom povedal, že neverí v možnosť vyriešiť prebiehajúci konflikt vojenskými metódami.

Reklama

Uviedol to vo videoposolstve, ktoré po rokovaní zverejnil na svojej stránke na Facebooku. “Na dnešnom pomerne dlhom stretnutí sa ukázalo, že naše názory s pánom premiérom ukrajinskej vlády na niektoré témy sa výrazne rozchádzajú. Ide predovšetkým o pohľad na samotnú vojnu, ktorá prebieha na Ukrajine. Pánovi premiérovi (Ukrajiny) som zopakoval, že neverím vo vojenské riešenie tohto konfliktu,” povedal Fico.

Fico dodal, že je hlboko znepokojený tým, že “Slovania sa navzájom zabíjajú” pre geopolitické záujmy v konflikte na Ukrajine. “Preto som povedal, že naša vláda podporí akýkoľvek plán mierového riešenia konfliktu. Preto som neváhal podporiť aj plán pána prezidenta Zelenského, hoci som presvedčený, že je nereálny,” pokračoval premiér.

Podľa neho sa na nadchádzajúcom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku posúdia všetky iniciatívy na mierové riešenie konfliktu. Rozdielnosť postojov Fica a Šmyhala sa podľa slovenského premiéra prejavila aj v súvislosti so zapojením USA do ukrajinského konfliktu.

“Dosť často opakujem, že vplyv USA na vnútorný život Ukrajiny, predovšetkým na politický život, je dosť veľký. Je celkom pochopiteľné, že predseda (ukrajinskej) vlády to odmieta,” povedal slovenský premiér.

 

18:10 – Ruský minister zahraničných vecí Lavrov uviedol, že Moskva požiadala o naliehavé zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti s haváriou lietadla so zajatými vojakmi AFU.

 

Reklama

18:05 – USA už nemajú peniaze pre Ukrajinu.

Americký minister obrany Lloyd Austin to vyhlásil na konferencii 50 krajín koordinujúcich podporu pre Ukrajinu. Tlmočila to agentúra Associated Press. “USA došli peniaze na pomoc Ukrajine a nie sme schopní dodávať Kyjevu rakety a muníciu na rovnakej úrovni ako pred rokom,” povedal Austin.

“Nalieham na túto skupinu, aby siahla hlbšie a poskytla Ukrajine viac životne dôležitých pozemných systémov protivzdušnej obrany a stíhačiek,” dodal.

Agentúra AP tiež uvádza, že námestníčka ministra obrany pre medzinárodné záležitosti Celeste Wallanderová podotkla, že ukrajinské ministerstvo obrany dostáva denne správy o nedostatku zbraní a munície od jednotiek.

 

17:15 – Poradca šéfa ukrajinského prezidentského úradu Podoljak odmietol komentovať zostrelenie lietadla Il-76 a agentúre Reuters povedal, že na objasnenie incidentu je potrebný čas.

 

Reklama

17:00 – Ukrajinské tajné služby uvádzajú, že nemajú spoľahlivé a komplexné informácie o tom, kto a v akom množstve sa nachádzal na palube lietadla Il-76. Zo správy GUR však vyplýva, že agentúra pripúšťa, že na palube lietadla boli ukrajinskí zajatci.

Spravodajská agentúra tvrdí, že Ruská federácia neinformovala Ukrajinu o “potrebe zabezpečiť vzdušný priestor v blízkosti mesta Belgorod v určitom časovom období, ako to opakovane urobila v minulosti”.

“Ukrajina nebola informovaná o počte lietadiel, trasách a formách dodania zajatcov. Je známe, že doručovanie zajatcov sa uskutočňuje leteckou, železničnou aj cestnou dopravou. To môže naznačovať úmyselné konanie Ruska zamerané na ohrozenie života a bezpečnosti zajatcov. Pristátie dopravného lietadla v 30-kilometrovej bojovej zóne nemôže byť bezpečné a v každom prípade by ho mali prerokovať obe strany, pretože inak ohrozuje celý proces výmeny,” uvádza sa v správe.

DNR tvrdí, že sú možné “plánované a zámerné akcie Ruskej federácie s cieľom destabilizovať situáciu na Ukrajine a oslabiť medzinárodnú podporu”.

Tajné služby však potvrdzujú, že výmena zajatcov sa mala uskutočniť dnes. Ukrajina dodala ruských zajatcov na dohodnuté miesto a v dohodnutom čase.

 

16:40 – Objavili sa nové videá z miesta havárie lietadla IL-76. Vojenskí komentátori venujú pozornosť veľkému počtu vstupných otvorov v trupe lietadla, ktoré sú charakteristické pre hasiace prvky protilietadlovej strely.

Reklama


16:05 – Vojenskí experti, s ktorými sa rozpráva britská BBC, potvrdzujú verziu o zostrelení IL-76 pri Belgorode.

“Obraz zodpovedá skutočnosti, že lietadlo bolo zostrelené. Vidno, ako lietadlo stráca výšku, po čom sa objaví ohnivá guľa. Od výbuchu vedie malá stopa, ktorá by mohla byť stopou po rakete,” povedal Mark Kansian, hlavný poradca Centra pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS) vo Washingtone.

Expert na pozemnú protivzdušnú obranu Christopher Petrov hovorí, že je možná strela zem-vzduch, pretože na videu je vidieť dymový oblak. Upozorňuje však, že to nemožno povedať s istotou.

“Približne jednu alebo dve sekundy pred haváriou sa zdá, že na palube došlo k požiaru a menší fragment lietadla sa oddelil a začal sám klesať, pričom sa oddelil z nosa lietadla,” povedal.

 

15:25 – Generálny štáb AFU vydal vyhlásenie v súvislosti so zostrelením IL-76. Zostrelenie zatiaľ priamo nepriznáva.

Vo vyhlásení sa uvádza, že Ruská federácia začala častejšie ostreľovať Charkovskú oblasť v dôsledku zintenzívnenia dodávok zbraní leteckou cestou do Belgorodu a AFU sleduje miesta odpaľovania rakiet a logistiku ich dodávok, najmä pomocou letectva.

Reklama

“Vzhľadom na to budú Ozbrojené sily Ukrajiny naďalej prijímať opatrenia na zničenie prostriedkov dodávok, kontrolovať vzdušný priestor s cieľom zničiť teroristickú hrozbu, a to aj v smere Belgorod – Charkov,” uvádza sa vo vyhlásení.

Vo vyhlásení sa neuvádza nič o tom, či sa na palube IL-76 nachádzali ukrajinskí zajatci.

 

14:50 – Vyhlásenie Ministerstva obrany Ruskej federácie:

Kyjevský režim dnes o 11.15 hod. spáchal teroristický čin, v dôsledku ktorého bolo zostrelené ruské vojenské dopravné lietadlo počas letu na letisko Čkalovskij-Belgorod, ktoré prepravovalo ukrajinských vojakov na výmenu.

Reklama

Lietadlo zostrelili ukrajinské ozbrojené sily z lokality Lipce v Charkovskej oblasti pomocou protilietadlového raketového systému.

Radarové zariadenie ruských ozbrojených síl zaznamenalo odpálenie dvoch ukrajinských rakiet.

Na palube lietadla bolo šesť členov posádky, 65 ukrajinských vojakov na výmenu a traja ruskí vojaci, ktorí ich sprevádzali. Posádka a všetci cestujúci lietadla zahynuli.

Ukrajinské vedenie si bolo dobre vedomé, že v súlade so zavedenou praxou budú ukrajinskí vojaci na výmenu dnes prepravení vojenským dopravným lietadlom na letisko Belgorod.

Podľa predchádzajúcej dohody sa táto akcia mala uskutočniť popoludní na kontrolnom stanovišti Kolotilovka na rusko-ukrajinskej hranici.

Napriek tomu nacistický režim v Kyjeve pristúpil k tomuto kroku, aby obvinil Rusko zo zničenia ukrajinských vojakov.

Spáchaním tohto teroristického činu ukrajinské vedenie ukázalo svoju pravú tvár – nebralo ohľad na životy svojich občanov.

 

14:30 – Veliteľ ukrajinských vojsk v Charkovskej oblasti generál Sergej Melnik (“Marcel”) skutočne zopakoval verziu ukrajinských mediálnych zdrojov, že na palube zostreleného Iljušina Il-76 v Belgorodskej oblasti boli rakety S-300.

Treba pripomenúť, že pôvodne spolu s touto informáciou tieto médiá tvrdili, že lietadlo zostrelila AFU (neskôr, po tom, ako Rusi tvrdili, že na palube boli zajatci, bol tento bod odstránený).

Melnyk priamo neuvádza, že lietadlo zostrelila AFU, ale označil ho za “vojenské dopravné lietadlo, ktoré okupanti používajú na rôzne účely. Vrátane prepravy BK a rakiet pre systémy S-300, ktoré sa potom používajú na zasiahnutie mesta a Charkovskej oblasti”.

Melnyk tiež vyzval, “aby sme neverili propagande Putinových teroristov. Vymyslia si pre vás akúkoľvek rozprávku”.

Správa bola zverejnená o 13:06 kyjevského času.

 

14:20 – Havária ruského lietadla IL-76. Čo sa naozaj stalo?

Reklama

Oficiálna verzia Ruskej federácie už zaznela – lietadlo zostrelil ukrajinský systém protivzdušnej obrany z Charkovskej oblasti. Na palube bolo 65 ukrajinských zajatcov. Všetci zahynuli, zoznamy mŕtvych (hoci z neoficiálneho zdroja) už boli zverejnené.

Zo zverejnených videí odborníci usudzujú, že lietadlo bolo skutočne zostrelené pri priblížení v Belgorodskej oblasti. Miesto havárie sa nachádza 47 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Od Lipceva (odkiaľ boli podľa verzie ruského ministerstva obrany odpálené rakety) asi 85 kilometrov.

 

 

Ukrajina oficiálne potvrdila len fakt prípravy výmeny zajatcov.

K ostatným bodom (či AFU zostrelila lietadlo a či tam boli ukrajinskí zajatci) sa oficiálne nevyjadrila, okrem žiadostí “počkať na oficiálne informácie”.

Z hľadiska informácií je však situácia pre Ukrajinu v súčasnosti dosť zložitá, pretože krátko po páde lietadla dve ukrajinské médiá (Ukrajinska Pravda a RBC-Ukrajina) s odvolaním sa na svoje zdroje v generálnom štábe uviedli, že lietadlo zostrelila AFU a prevážalo rakety pre S-300.

Neskôr boli tieto vyhlásenia upravené a zmienka o tom, že lietadlo zostrelila AFU, bola odstránená, pričom zostala len zmienka o S-300.

Ale, samozrejme, všetci si ich všimli, a preto ruskú verziu, že lietadlo zostrelila ukrajinská armáda, potvrdili (aj keď neoficiálne) aj ukrajinské médiá.

Pritom pravdepodobnosť, že si tieto médiá túto verziu samy vymysleli, sa blíži k nule – je nepravdepodobné, že by podstupovali takéto riziko predkladaním takýchto verzií. Najmä preto, že prax, keď AFU alebo ukrajinské špeciálne služby najprv informujú novinárov o svojich akciách neoficiálne, ako zdroje, je veľmi bežná. Ďalším problémom je, že tieto mediálne zdroje by mohli pripísať zostrelenie lietadla Ukrajine v záujme zvýšenia morálky Ukrajincov, pričom v skutočnosti zostrelené nebolo.

Reklama

Mohla lietadlo zostreliť AFU?

Nie je to tak dávno, čo vzdušné sily AFU uviedli, že zostrelili ruské lietadlo A-50 pri pobreží Azovského mora. Súdiac podľa zverejnenej mapy jeho letu sa tak stalo vo vzdialenosti najmenej 120 kilometrov od frontovej línie. To znamená, že teoreticky mohlo byť lietadlo zostrelené aj v Belgorodskej oblasti. Zároveň ukrajinskí vyjednávači o výmene nemohli vedieť, ako presne budú zajatci dopravení do Belgorodskej oblasti. To znamená, že nikto na ukrajinskej strane nemohol vedieť, že na palube sú zajatci (hoci Ruská federácia tvrdí, že Kyjev o lietadle vedel, ale toto tvrdenie nie je možné overiť). Alebo o tom mohli vedieť, ale neupozornili na to letectvo AFU.

V každom prípade sa však pravdepodobnosť, že AFU prevezme zodpovednosť za zostrelenie lietadla a zároveň prizná, že na palube boli zajatci, blíži k nule.

S najväčšou pravdepodobnosťou zaznie jedna z dvoch verzií, ktoré teraz predkladajú rôzni experti a médiá na Ukrajine.

Prvou je, že lietadlo so zajatcami zostrelili samotní Rusi, aby potom preniesli zodpovednosť na ukrajinské ozbrojené sily. Inými slovami, išlo o provokáciu.

Druhá je, že v lietadle neboli žiadni zajatci a Rusi ich zabili na zemi, aby z toho obvinili AFU (možno po zostrelení lietadla).

Takisto viaceré ukrajinské telegramové kanály tvrdia, že niektorí ľudia zo zoznamu, ktorý zverejnili Rusi, boli prepustení už skôr v rámci výmeny.

 

13:25 – Gubernátor Belgorodskej oblasti Gladkov oznámil smrť všetkých osôb na palube zostreleného lietadla IL-76.

Ruské blogy uvádzajú, že prvé telá osôb, ktoré zahynuli pri havárii, sa našli v okruhu 1,5 až 2 kilometrov od miesta havárie. To môže naznačovať, že lietadlo sa zrútilo ešte vo vzduchu (ako sa o tom písalo aj na Západe).

Šéf výboru Rady federácie pre obranu Viktor Bondarev uviedol, že v predvečer havárie posádka stihla nahlásiť “vonkajší náraz”.

Pripomeňme, že ruské ministerstvo obrany neoznámilo, že lietadlo bolo zostrelené. To však už oznámilo ruské ministerstvo zahraničných vecí, pričom zo zásahu obvinilo Ukrajinu.

O úspešnom zásahu AFU písali aj ukrajinské médiá, ale neskôr túto informáciu vymazali.

 

13:05 – Posádka lietadla IL-76 mala čas nahlásiť “vonkajší vplyv”, uviedol Viktor Bondarev, predseda výboru Rady federácie pre obranu.

Reklama

Dodal, že nepochybuje o tom, že lietadlo bolo zostrelené.

 

12:45 – Podľa denníka Financial Times chce EÚ do druhého výročia ruskej invázie schváliť pomoc Ukrajine vo výške 50 miliárd eur, prvých 5 miliárd z výnosov zo zmrazených ruských aktív a 13 balíkov sankcií.

“Ide o peniaze, zbrane a sankcie v čase, keď si uvedomujeme, že [Ukrajinci] potrebujú podporu. Po dvoch rokoch sú však naše možnosti obmedzené,” povedal pre publikáciu diplomat EÚ zapojený do rokovaní.

Objavili sa informácie o plánoch rozšíriť zoznamy osôb a organizácií, na ktoré sa vzťahujú čiastkové sankcie.

Je “nepravdepodobné”, že nové opatrenia budú zahŕňať zákaz dovozu ruského hliníka, ako to požadovali Poľsko a pobaltské štáty, konštatuje FT. Je možné, že ich schválenie podporia iné zmierňujúce opatrenia vo všetkých krajinách EÚ.

Agentúra Bloomberg predtým informovala,, že nové sankcie by mohli zahŕňať posilnenie obchodných obmedzení a možnosti Ruska obchádzať súčasné sankcie prostredníctvom tretích krajín a spoločností v samotnej EÚ.

 

12:40 – Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Ukrajina “zostrelením lietadla Il-76 spáchala akt šialeného barbarstva a spochybnila možnosť akýchkoľvek dohôd”.

Ukrajina zatiaľ informácie o zajatcoch na palube nepotvrdila ani nevyvrátila. Rôzne agentúry uvádzajú, že informácie zhromažďujú a analyzujú.

 

12:00 – Lietadlo IL-76 pri Belgorode bolo zostrelené pri štarte, informovala agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na zdroj blízky ukrajinskému ministerstvu obrany.

Zdroj neuviedol, kto presne ho zostrelil, ani či boli na palube ukrajinskí zajatci.

Medzitým agentúry UP a RBC-Ukrajina už upravili svoje správy, že lietadlo zostrelila AFU.

Ruská federácia tvrdí, že na palube boli ukrajinskí zajatci.

 

11:25 – Ukrajinský koordinačný štáb pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami nepotvrdil ani nevyvrátil vyhlásenie ruského ministerstva obrany, že na palube lietadla IL-76, ktoré sa zrútilo v Belgorodskej oblasti, boli ukrajinskí vojnoví zajatci.

Uviedli, že zhromažďujú a analyzujú všetky informácie, a vyzvali počkať na oficiálne vyhlásenia.

 

10:55 – Lietadlo IL-76 sa zrútilo približne o 11:00 moskovského času v Belgorodskej oblasti.

Na palube havarovaného IL-76 sa nachádzalo 65 zajatých príslušníkov AFU, ktorých prevážali do Belgorodskej oblasti na výmenu, šesť členov posádky a traja členovia sprievodu, uviedlo ministerstvo obrany.

 

10:25 – Ukrajinské masmédiá citovali zdroje z obranných síl, podľa ktorých ruské lietadlo Il-76 zostrelila AFUneďaleko Belgorodu.

S odvolaním sa na generálny štáb tiež uvádzajú, že lietadlo nieslo rakety pre systémy S-300, ktoré Rusko používa na bombardovanie Charkovskej oblasti.

Ruský publicista špecializujúci sa na vojenské letectvo zároveň uviedol, že IL-76 prevážal zajatcov určených na výmenu. Táto správa bola čoskoro vymazaná, ale už sa aktívne šíri na ruských blogoch. V nich sa uvádza, že zajatci sú Ukrajinci.

 

10:10 – KĽDR dodáva Rusku strely lepšie ako Západ Ukrajine, povedal Kuleba v rozhovore pre nemecký Bild.

“Hoci Ukrajina výrazne zvýšila vlastnú výrobu a bude v tom pokračovať, stále vidíme, že západný obranný priemysel nie je schopný vyrobiť dostatok delostreleckej munície. Nech to znie akokoľvek bláznivo, zdá sa, že Severná Kórea je pre Rusko efektívnejším partnerom ako oni pre nás ako priatelia. To je smiešne. A to sa musí zmeniť,” povedal ukrajinský minister zahraničných vecí.

Kyjev podľa neho oceňuje poskytnutú pomoc, ale “rozsah vojny si vyžaduje viac” a rýchlejšie rozhodovanie.

“Keď ide o prijímanie konkrétnych rozhodnutí, vidíme, ako sa naši partneri niekedy utápajú v nekonečných diskusiách. Ale nie je čas na topenie, musíme plávať,” povedal Kuleba.

Reklama

Zároveň ubezpečil, že Ukrajina nebude útočiť na ruské územie nemeckými raketami dlhého doletu Taurus v prípade ich presunu – ale len na ruskú vojenskú infraštruktúru na ukrajinskom území.

 

09:55 – V Belgorodskej oblasti sa zrútilo ruské vojenské lietadlo Il-76, informovala ruská verejnosť.

Gubernátor Gladkov píše o akejsi nehode v Korochanskom okrese, pričom na mieste pracuje vyšetrovací tím a príslušníci EMERCOM.

 

09:00 – Počas včerajšieho masívneho raketového útoku Ruská federácia po prvýkrát za posledné mesiace nepoužila Šáhidy, konštatuje americký Inštitút pre štúdium vojny.

Zvyčajne ich Ruská federácia používala spolu s raketami na potlačenie protivzdušnej obrany.

Napriek tomu ruský zdroj včera zverejnil zábery, na ktorých je údajne vidieť, ako ruská raketa vypúšťa do vzduchu svetlice. Podobné zábery boli zverejnené s raketou Ch-101 počas streľby koncom decembra 2023.

ISW naznačuje, že tentoraz sa namiesto Šáhidov použili návnady, aby sa otestovala ich účinnosť a ušetrili sa drony na iné ciele.

Zdá sa, že AFU sa nedávno “prispôsobila” tejto údernej konfigurácii. A ruská armáda pravdepodobne pokračuje v experimentovaní s rôznymi typmi úderov s cieľom prelomiť ukrajinskú obranu a prinútiť Ukrajinu, aby na určitých miestach rozmiestnila svoje systémy protivzdušnej obrany.

 

08:20 – Ranné zábery z centra Charkova, ktoré bolo v noci zasiahnuté.

Podľa úradov bola zničená vedecká inštitúcia, strela S-300 zasiahla priamo jej strechu.

Poškodené boli obytné budovy, kancelárske budovy, kaviarne, lekárne.

Charkov
Na snímke zničené budovy v Charkove

 

07:40 – Julian Röpke, vojenský publicista nemeckého denníka Bild, kritizoval transportné vrtuľníky Sea King, ktoré Nemecko včera súhlasilo odovzdať Ukrajine.

Uviedol, že tieto vrtuľníky majú už 50 rokov a Nemecko ich začalo vyraďovať už v roku 2020.

Hlavným problémom je ich údržba.

“Ak v roku 2006 na zabezpečenie jednej hodiny letu bolo potrebných 50 až 60 hodín údržby, teraz je tento pomer 1 ku 120,” píše novinár.

A tieto normy platia pre mierové, nie vojnové obdobie, spresňuje Röpke. “Pre bojujúcu krajinu s malým počtom pilotov a nepriateľským prostredím je to jednoducho ohrozenie života ukrajinských vojakov,” napísal.

 

07:17 – Generálny štáb AFU uviedol, že včera bolo na Ukrajinu vypustených šesť bezpilotných lietadiel Šáhid.

Podľa jeho údajov bol zostrelený len jeden dron.

 

07:14 – Belgicko prevedie Ukrajine 611 miliónov eur z príjmov získaných z úrokov zo zmrazených aktív Ruskej federácie.

Reklama

Informovala o tom šéfka belgického ministerstva obrany Ludivine Dedonderová, uviedla tlačová agentúra Belga.

Celková suma zmrazených ruských aktív v EÚ predstavuje približne 180 mld. eur, pričom väčšina z nich sa nachádza v Belgicku.

 

07:11 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že nad mestom Orel boli zostrelené štyri bezpilotné lietadlá.

Úrady v Orelskej oblasti spresňujú, že drony spadli v dvoch okresoch mesta – uvádzajú, že na miesto vyrazili príslušné služby.

Neboli hlásené žiadne obete.

 

07:08 – Útok na Charkov bol vedený proti obytnej štvrti, uviedol starosta mesta Terechov.

“Nie je tam žiadny vojenský objekt. Výlučne obytné budovy alebo civilná infraštruktúra, ako sú obchody, nemocnice, lekárne atď.”, napísal.

 

07:05 – Bradleyho BMP sa ukázali ako nevhodné na prevádzku v zimných podmienkach.

Americké bojové vozidlá pechoty boli kritizované príslušníkmi AFU. Armáda novinárom televíznej stanice CNN povedala, že vozidlá Bradley nie sú prispôsobené na bojové operácie pri nízkych teplotách. Okrem toho sú niektoré z dodaných BMP jednoducho staré a v zlom stave.

Ukrajina tiež nemôže používať väčšinu nemeckých vozidiel Leopard 2. Z 18 moderných tankov, ktoré Kyjevu poskytlo Nemecko, sa mnohé opravujú. Ich oprava je však náročná aj pre nedostatok potrebných náhradných dielov.

 

07:02 – Nemecko dodá Ukrajine šesť vyradených vojenských viacúčelových vrtuľníkov Sea King Mk41 a súbor náhradných dielov.

Oznámil to nemecký minister obrany Boris Pistorius, ktorý dodal, že ide o “prvú nemeckú dodávku tohto typu”.

 

07:00 – V Bezpečnostnej rade OSN sa začína diskusia na úrovni ministrov o urovnaní situácie na Blízkom východe. Vystúpi viac ako 60 diplomatov, Rusko zastupuje Lavrov.

Generálny tajomník OSN na otvorenej diskusii v Bezpečnostnej rade vyzval na bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov zadržiavaných v Gaze.

 

06:53 – To hlavné z večerného príhovoru Zelenského:

1. Komentoval ranný raketový útok na Ukrajinu. Viac ako 200 objektov bolo poškodených, 18 ľudí zahynulo, 130 bolo zranených. Prisľúbil odpoveď “na dlhé vzdialenosti”.

2. Uviedol, že Rada pre národnú bezpečnosť a obranu prijala rozhodnutia, ktoré pomôžu ukrajinským podnikom. Podmienky pre neho: pracovať “na bielo” a nepracovať pre Ruskú federáciu.

3. Porozprával o stretnutí so šéfom Európskej ľudovej strany. Hovorili o integrácii Ukrajiny do EÚ a o pomoci z Európy.

 

Reklama

06:45 – Sily protivzdušnej obrany zostrelili vzdušný cieľ pri obci Belgorod Timonovo, informácie o následkoch na zemi sa spresňujú, predbežne nie sú žiadne obete ani škody, povedal Gladkov

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 23. januára 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Ruská armáda podnikla skupinový úder na objekty ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu – všetky určené objekty sú zasiahnuté, uviedlo ministerstvo obrany.

– Tento úder nemožno považovať za “odpoveď” na ukrajinské útoky na Donbase, ruská armáda nezasahuje civilistov a civilné objekty, povedal Peskov.

– Ukrajinské jednotky prišli v priebehu dňa až o 755 mŕtvych a zranených a tri tanky v rôznych smeroch, uviedlo ministerstvo obrany v bulletine.

– NATO podpísalo zmluvy v hodnote viac ako 1,2 miliardy dolárov na nákup munície kalibru 155 milimetrov, to umožní pokračovať v podpore Ukrajiny, povedal Stoltenberg.

– Americký Senát je rozdelený v otázke návrhu zákona o prevode ruských aktív do Kyjeva, píše Politico.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

18:35

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Prezident to povedal v prejave na promócii absolventov Morehouse College.

18:26

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom v noci zo soboty na nedeľu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, je podľa zistení servera telex.hu občanom Slovenska. Pri nehode zomreli dve osoby, jeden človek sa zranil a po piatich nezvestných stále intenzívne pátrajú, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

18:00

Španielska krajne pravicová strana Vox usporiadala v nedeľu v Madride zhromaždenie pravicových strán združených v skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR). V súčasnom Európskom parlamente združuje 62 poslancov, strana Vox má štyroch. Informovala agentúra Reuters.

17:11

Stovky ľudí demonštrovali v nedeľu v Tunise na podporu prezidenta Kaísa Saída uprostred rozsiahlej medzinárodnej kritiky na jeho adresu v dôsledku zatýkania novinárov, aktivistov a právnikov v krajine.

Demonštranti v centre hlavného mesta niesli Saídove fotografie a transparenty vyzývajúce Západ, aby sa nemiešal do záležitostí v ich krajine.

17:02

Vývoz benzínu z Číny v apríli klesol na najnižšiu úroveň od júla 2015. K vývoju prispela vyššia spotreba pohonných hmôt vďaka rastúcemu dopytu po domácom cestovaní.

16:34

Obyvatelia Slovenska považujú kybernetické hrozby za vážnejšie než hrozby fyzického typu. Ako najväčšiu hrozbu vidí 76 % podvody pri platení. Krádeže osobných vecí, ako napríklad odcudzenie mobilu, dokladov či platobnej karty, sa obáva 68 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Perfect Crowd pre mBank.

16:25

Jeden z troch vrtuľníkov v konvoji, ktorý prevážal iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v nedeľu na východe krajiny “tvrdo pristál”, ďalšie podrobnosti bezprostredne nie sú jasné, uviedli tamojšie médiá.

Na miesto smerujú záchranné zložky, ich presun však komplikujú zlé poveternostné podmienky, vyhlásil iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí.

16:12

Voliči v Dominikánskej republike v nedeľu hlasujú v parlamentných voľbách a v prvom kole prezidentských volieb tiež rozhodnú, či súčasná hlava štátu Luis Abinader krajinu povedie aj v druhom funkčnom období. Pri nadpolovičnej podpore sa druhé kolo neuskutoční.

15:56

Kenská polícia sa v priebehu niekoľkých týždňov rozmiestni na Haiti, aby viedla mnohonárodnú misiu podporovanú OSN zameranú na boj proti násiliu gangov. V nedeľu to uviedol kenský minister zahraničných vecí.

15:39

Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

15:26

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie “vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze”. Informovala agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali