To najdôležitejšie z Ukrajiny – Informácie o protiofenzíve sú protichodné

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Informácie o protiofenzíve sú protichodné

Kyjev 5. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Wladyslaw Musiienko, screenshot)

Aktualizované 5. júna 2023 20:06

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Policajti zbierajú dôkazy po raketovom útoku ruskej armády v Kyjeve

 

Reklama

21:35 – Ruskí protilietadloví strelci zostrelili Su-25 v Chersonskej oblasti, ktorý kryl pokus o vylodenie ukrajinských jednotiek na ľavom brehu Dnepra. Pokus o výsadok bol odrazený.

 

Reklama

19:55 – Viac ako 70 percent Ukrajincov sa domnieva, že prípravy na vojnu sú nedostatočné.

Uvádzajú to výsledky prieskumu Razumkovho centra.

Na otázku: “Vyvíjajú ukrajinské úrady dostatočné úsilie na prípravu na rozsiahlu vojnu s Ruskom?” takmer 73,6 % respondentov hodnotilo prípravy ako nedostatočné alebo konštatovalo, že úrady sa na boj vôbec nepripravujú.

Väčšina opýtaných Ukrajincov zároveň pripísala najväčšiu zodpovednosť za stav príprav Ukrajiny na vojnu prezidentovi.

 

Reklama

19:45 – Americkí predstavitelia uviedli, že nárast počtu útokov je možným znakom začiatku dlho plánovanej protiofenzívy Kyjeva proti ruským silám.

Informoval o tom denník The New York Times s odvolaním sa na predstaviteľov, ktorí zostali v anonymite.

Predstavitelia svoje hodnotenie čiastočne založili na informáciách z amerických vojenských satelitov, ktoré zaznamenali nárast aktivity z ukrajinských vojenských pozícií. Satelity majú infračervené schopnosti na sledovanie delostreleckej paľby a odpaľovania rakiet.

“Neúspech alebo nedostatok dramatického rýchleho pokroku by mohol Ukrajine sťažiť získanie ďalšej pomoci od Západu a Kyjevu by mohol sťažiť snahu o získanie ďalších bezpečnostných záruk na letnom summite NATO,” napísal dokument.

 

Reklama

19:20 – Ukrajina má dostatok zbraní na protiofenzívu.

V rozhovore pre agentúru Reuters to povedal minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Ukrajinský minister zahraničných vecí neodpovedal na otázku, či sa protiofenzíva už začala. Povedal, že najdôležitejšie nie je, kedy sa začne, ale to, že sa skončí ukrajinským víťazstvom – čo by, ako minister dodal, umožnilo členstvo Kyjeva v aliancii.

“Členstvo v NATO nemôže zastaviť túto vojnu, ale členstvo v NATO zastaví ďalšie vojny. Preto najlepším spôsobom, ako zaistiť bezpečnosť v regióne, je dospieť k bodu, keď sa Ukrajina stane členom NATO,” povedal Kuleba.

Šéf ukrajinskej diplomacie zdôraznil, že členstvo v NATO je ďalším veľkým cieľom v programe Ukrajiny po tom, ako si zabezpečila budúce stíhačky F-16.

“Odblokovali sme všetky zbrane… Už nie je nič veľké, za čo by sme mali bojovať,” zdôraznil.

 

19:15 – Analyzujeme výsledky uplynulého dňa vojny.

Hlavnou správou dneška sú aktívne útoky ukrajinských ozbrojených síl na viacerých úsekoch frontu naraz.

Aktivácia frontu sa začala 4. júna.

Reklama

V pondelok pokračovali útoky ukrajinskej armády v dvoch oblastiach – pri Veľkej Novoselke na juhu Donbasu a na krídlach Rusov pri Bachmute.

Ide o dlho očakávanú rozsiahlu ukrajinskú protiofenzívu?

Ukrajinské úrady to popierajú a tvrdia, že ide o akési plánované operácie alebo lokálne boje, ktoré Rusi zveličujú.

Je však zrejmé, že intenzita ukrajinských útokov je taká vysoká prvýkrát po niekoľkých mesiacoch. Okrem toho v rovnakom čase prebiehajú aktívne – pravdepodobne diverzné – manévre v ruskej Belgorodskej oblasti.

 

Reklama

18:35 – Ukrajina priznala, že vedie útočné akcie.

Povedala to námestníčka ministra obrany Anna Malyarová. Podľa nej Ukrajina postupuje v niektorých smeroch ofenzívne.

“Obranná operácia obsahuje všetko vrátane protiofenzívnych akcií,” poznamenala.

Poradca šéfa Zelenského úradu Mychajlo Podoljak zároveň na svojom Twitteri napísal, že zatiaľ žiadna celková ofenzíva nehrozí.

 

Reklama

18:30 – Vedúci kyjevských okresov navrhli, aby sa kyjevský primátor Vitalij Kličko vzdal funkcie primátora a šéfa kyjevskej mestskej štátnej správy.

 

18:00 – Prvé skupiny ukrajinských pilotov už boli vyslané na výcvik do Británie.

Oznámil to premiér Denys Šmyhal po rokovaniach s britským ministrom zahraničných vecí Jamesom Claverleym v Kyjeve.

 

17:30 – Hlavné body večerného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

1. 25 ruských útokov bolo odrazených v smeroch:

Reklama

– Limanský – pri Belogorovke, Luhanská oblasť,

– Bachmut – v smere na Ivanivsko,

– Avdejevka – pri Nevelskom,

– Marinka – v okolí Marinky (8 útokov).

2. Situácia na volynskom, polesnianskom, severskom, slobodskom, kupjanskom, šachtarskom, záporožskom a chersonskom smere sa výrazne nezmenila.

3. Ruská armáda uskutočnila 6 raketových a 19 leteckých útokov a vykonala približne 30 strelieb z MLRS.

4. Letectvo AFU uskutočnilo 20 úderov. Ukrajinská protivzdušná obrana zničila jedno prieskumné bezpilotné lietadlo.

Reklama

 

16:35 – Podoljak, poradca vedúceho prezidentskej kancelárie, popiera začiatok ukrajinskej ofenzívy na juhu, o ktorej včera a dnes informovali Rusi.

 

16:15 – Ukrajinská tajná služba uviedla, že Belgicko, ktoré vedie vyšetrovanie použitia belgických zbraní počas razie v Belgorodskej oblasti, by nemalo tieto otázky klásť Ukrajine, ale Rusom z Ruského dobrovoľníckeho zboru a Ruskej légie slobody.

 

16:10 – Námestníčka ukrajinského ministra obrany potvrdila útok ukrajinských ozbrojených síl, ale nie na juhu (o ktorom dnes Rusi veľa hovoria, ale pri Bachmute.

Pokiaľ ide o juh, podľa jej slov, chcú Rusi tvrdením o tamojších útokoch AFU odpútať pozornosť od situácie pri Bachmute.

Reklama

 

16:00 – Vyhlásenie ruského ministerstva obrany:

Pokusy nepriateľa prelomiť obranu ruských síl na juhu Donecka počas 4. júna boli neúspešné.

V dôsledku komplexných palebných útokov utrpel značné straty a do rána 5. júna boli zatlačení späť na svoje pôvodné pozície. AFU utrpela straty na živej sile a vybavení.

Len 31. mechanizovaná brigáda AFU, stratila viac ako 250 príslušníkov, 16 tankov, 24 bojových obrnených vozidiel vrátane troch BMP Bradley. Päť ukrajinských vojakov bolo zajatých.

Nepriateľ podnikol nové pokusy o útoky v južnom doneckom smere v oblasti štátneho podniku Oktjabr a osady Novodoneckoje, pričom zapojil do útokov až tri práporné taktické skupiny posilnené tankami.

Nepriateľskú ofenzívu sa darí odrážať aktívnou činnosťou jednotiek, delostreleckou paľbou a leteckými údermi skupiny síl Vostok.

Reklama

 

15:50 – Ukrajinské ozbrojené sily sa naďalej zdržiavajú komentárov k ruským obvineniam z ukrajinskej ofenzívy na juhu Doneckej oblasti.

Hovorkyňa Južného operačného veliteľstva si v reakcii na otázku novinárov počas telemostu priložila prst na ústa, čím dala jasne najavo, že armáda má v úmysle neprezrádzať informácie.

 

15:20 – Ukrajina je “veľmi dobre pripravená” na protiofenzívu, ale je “príliš skoro” hovoriť o jej možných dôsledkoch, uviedol pre CNN Mark Milley, šéf Zboru náčelníkov štábov USA.

“Vedú vojnu, ktorá je existenčnou hrozbou pre samotné prežitie Ukrajiny a má väčší význam pre zvyšok sveta – pre Európu, skutočne pre Spojené štáty, ale aj pre zvyšok sveta,” povedal Milley.

Situácia na frontoch 5. júna 2023
Situácia na frontoch 5. júna 2023
Situácia na frontoch 5. júna 2023
Situácia na frontoch 5. júna 2023

14:50 – Charkovská oblasť môže vyhlásiť nútenú evakuáciu detí a dôchodcov z pohraničných osád v dôsledku zvýšeného ruského ostreľovania, uviedol gubernátor Sinegubov v televíznom maratóne.

Reklama

“Za posledných 24 hodín bolo ostreľovaných 26 osád. Teraz prijímame rozhodnutie o možnej nútenej evakuácii detí a dospelých z pohraničných osád, kde vidíme, že sa vojenská situácia zhoršuje,” povedal Sinegubov.

 

14:45 – Nemecko, ktoré predtým nemalo v úmysle previesť na Ukrajinu stíhačky F-16, môže zmeniť svoj postoj k tejto otázke, uviedol nemecký minister obrany Boris Pistorius v rozhovore pre DW.

“Práve sme vo fáze prehodnocovania a preverovania toho, čo je možné a čo chceme a môžeme urobiť. A myslím si, že sa rozhodneme v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov,” povedal minister.

 

Reklama

14:20 – Donecká ľudová republika komentovala informácie o postupe ukrajinských ozbrojených síl na bokoch pri Bachmute.

“Situácia na línii kontaktu na bokoch zostáva veľmi zložitá, ale je pod kontrolou ruských síl,” povedal “šéf DĽR” Denis Pušilin.

Predtým Jevgenij Prigožin oznámil , že AFU vstúpila do Berchovky severozápadne od Bachmutu.

Pušilin tiež tvrdí, že ruské jednotky majú “vážny náskok” v Marinke pri Donecku.

 

14:00 – Ukrajina vytvorila sieť sabotérov v Rusku a dodáva im drony na útoky.

Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa na svoje zdroje blízke americkým spravodajským službám a spresnila, že ukrajinské orgány financujú dodávky týchto dronov.

“Trasy na dovoz komponentov dronov boli vypracované a drony sa montujú na domácom území,” ubezpečujú zdroje CNN.

Americkí predstavitelia sa údajne domnievajú, že útok na Kremeľ začiatkom mája vykonali “proukrajinskí agenti” z ruského územia.

 

13:40 – Námestník ruského ministra zahraničných vecí uviedol, že Moskva stále nevidí žiadne vyhliadky na predĺženie dohody o obilí.

“Nevidíme ich. Ale naďalej, prirodzene, konzultujeme so zástupcami OSN obe časti týchto balíkových dohôd, ktoré boli podpísané v júli minulého roka,” povedal.

 

13:35 – Pri ofenzíve na juhu Doneckej oblasti ukrajinské ozbrojené sily použili Leopardy. Informoval o tom jeden z veliteľov DĽR, Chodakovskij.

Podľa neho je “situácia zložitá”, ukrajinské sily stupňujú útoky na Novodoneckú oblasť.

Reklama

 

13:30 – Rusko sa nabúralo do regionálneho rozhlasu a začalo vysielať falošný “mimoriadny prejav” Putina o údajnom vstupe ukrajinských ozbrojených síl do viacerých ruských pohraničných regiónov.

Vyhlásenie si vypočuli prinajmenšom obyvatelia Voronežskej a Rostovskej oblasti.

“Rusi, bratia a sestry, dnes o štvrtej hodine ráno ukrajinské vojská vyzbrojené blokom NATO so Západom a podporované Washingtonom vtrhli do Kurska, Belgorodu a Brjanskej Európy. Naša pohraničná stráž a ozbrojené sily dali dôstojnú odpoveď a prekonali silu agresora. Na tomto území bolo zavedené stanné právo. Dnes podpisujem aj dekrét o všeobecnej mobilizácii, pretože na porážku nebezpečného a zákerného nepriateľa musíme čeliť všetkým silám Ruskej federácie. Nepriateľ bude porazený, víťazstvo bude naše,” hovorí Putinov hlas na nahrávke.

Hovorca Kremľa Peskov už vyhlásil, že ide o hackerský útok.

“Putinov mimoriadny prejav v rozhlase je hackerský útok. Dnes žiadny Putinov príhovor nebol. Kontrola už bola obnovená,” povedal Peskov.

 

13:05 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ukrajinské ozbrojené sily začali 4. júna neúspešnú rozsiahlu ofenzívu na juhu Donecka

– Ruské ozbrojené sily porazili AFU pri osadách Berdyči, Chimik, Pervomajskoje a Kurachovo v DĽR

– Kyjev pokračuje v pokusoch o teroristické útoky v pohraničných oblastiach Ruskej federácie

– Ruské ozbrojené sily zničili za deň až 300 jednotiek AFU v južnom doneckom smere

– Počas ofenzívy v južnom doneckom smere sa do bojov zapojilo šesť mechanizovaných a dva tankové prápory AFU

– Ruské ozbrojené sily zničili v noci až 425 ukrajinských vojakov v doneckom smere

– Jednotky Ruskej federácie a FSB 4. júna zmarili pokus dvoch ukrajinských skupín vstúpiť do Belgorodskej oblasti v Novej Tavolžanke

Reklama

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili ukrajinské lietadlo Su-27 v DĽR

– Ruské ozbrojené sily spôsobili nepriateľovi značné straty v Záporožskom smere

– Ruské ozbrojené sily zničili dva muničné sklady 24. mechanizovanej brigády AFU pri Dzeržinsku v DĽR

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad 126. brigády v Chersonskej oblasti

– Počas pokusu ukrajinských skupín preniknúť do Belgorodskej oblasti deň predtým nedošlo k narušeniu štátnej hranice

– Jednotka špeciálnych síl Achmat sa zapája do aktívnych bojových operácií v centrálnej časti Marinky v Doneckej ľudovej republike

– Ruské ozbrojené sily zničili viac ako 65 jednotiek AFU, Akacia a Nona-S SAU v smere na Krasnoliman

– Boli zničené dva poľské delostrelecké systémy Krab, ktoré útočili v Belgorodskej oblasti

– Straty AFU v kupjanskom smere dosiahli 90 príslušníkov a zničený bol aj muničný sklad motorizovanej pešej brigády

– Ruské ozbrojené sily zničili kyjevské teroristické formácie, ktoré sa pokúšali preniknúť do Belgorodskej oblasti, pričom zničili viac ako 10 teroristov a dva člny

– Päť ukrajinských diverzných a prieskumných skupín bolo rozvrátených v smere na Kupjansk

 

13:00 –  Hovorca ukrajinských ozbrojených síl označil za “falošné” ruské tvrdenia o ukrajinskej ofenzíve na juhu Doneckej oblasti.

Na žiadosť agentúry Reuters, aby sa k týmto informáciám vyjadril, nemenovaný zdroj uviedol: “Nemáme žiadne takéto informácie a nekomentujeme žiadne podvrhy.”

 

Reklama

12:24 – Rusko zintenzívnilo útoky dronov na Ukrajinu s cieľom vyčerpať ukrajinskú protivzdušnú obranu. V máji bolo vypálených viac ako 300 dronov.

Ukrajinské ozbrojené sily však podľa britskej spravodajskej služby zostrelili najmenej 90 % dronov pomocou starého a lacného vybavenia protivzdušnej obrany.

 

12:21 – Podľa zdrojov CNN oboznámených s americkými spravodajskými službami vycvičila Ukrajina v Rusku skupinu sabotérov, ktorí majú k dispozícii bezpilotné lietadlá na vykonávanie útokov.

Práve takýmto spôsobom bol podľa týchto zdrojov začiatkom mája uskutočnený útok na Kremeľ. O nedávnom útoku na Moskvu a Moskovskú oblasť však nemajú žiadne informácie.

Navyše, útoky boli vykonané ukrajinskými bezpilotnými lietadlami, nie americkými bezpilotnými lietadlami.

Presný spôsob, akým boli drony prepašované do Ruska, je stále nejasný. Pravdepodobne boli prepašované cez hranice v rozloženom stave. A v Rusku ich používajú naverbovaní agenti s proukrajinskými názormi.

 

12:19 – Ukrajinské ozbrojené sily vstúpili do Berchovky severozápadne od Bachmutu, uviedol veliteľ PMC Wagner Jevgenij Prigožin.

Časť územia tejto obci už kontroluje ukrajinská armáda, uviedol Prigožin. Oficiálne potvrdenie zo strany Ukrajiny a Moskvy zatiaľ nepadlo.

 

11:00 – Belgický premiér Alexander De Croo potvrdil, že nariadil vyšetrovanie použitia zbraní belgickej výroby, ktoré účastníci útoku v Belgorodskej oblasti prepravili na Ukrajinu, informovala agentúra Reuters.

“Naše ministerstvo obrany a jeho spravodajské služby začali vyšetrovanie a žiadajú informácie, aby zistili, čo presne sa stalo. Európske zbrane sa dodávajú Ukrajine pod podmienkou, že sa použijú na ukrajinskom území na obranu tohto územia. A my máme prísne kontroly nad tým, aby sme sa uistili, že to tak bude,” povedal belgický premiér v rozhlasovej stanici Radio 1.

Denník The Washington Post predtým napísal, že ruskí dobrovoľníci, ktorí koncom mája zaútočili z územia Ukrajiny, mali pušky vyrobené v Belgicku, ako aj zbrane a vybavenie z USA a Českej republiky.

 

10:36 – V Chersone bol dnes ráno po ostreľovaní zabitý jeden civilista, uviedol guvernér.

Strely zasiahli jeden z mestských podnikov. Zahynul 55-ročný ochrankár objektu.

Pripomenieme, že v noci bolo mesto ostreľované z MLRS.

 

10:17 – Ukrajina počas letnej protiofenzívy nepoužije stíhačky F-16, uviedol minister obrany Reznikov pre japonské noviny NHK.
Uviedol, že Ukrajina bude pripravená nasadiť stíhačky F-16 na jeseň alebo v zime.

Podľa jeho slov stíhačky F-16 v lete nič nezmenia a výcvik pilotov si vyžiada určitý čas.

 

9:21 – Ukrajinskí militanti vypálili v dopoludňajších hodinách viac ako 70 granátov Grad na Novú Tavolžanku v Belgorodskej oblasti, uviedol vedúci okresu Šebeka.

 

9:13 – Osobitný vyslanec Vatikánu pre Ukrajinu kardinál Matteo Zuppi dnes pricestuje na dvojdňovú návštevu Kyjeva, uviedla vatikánska tlačová služba.

“Ide o iniciatívu, ktorej hlavným cieľom je podrobne vypočuť ukrajinské orgány o možných spôsoboch dosiahnutia spravodlivého mieru a podporiť gestá ľudskosti, ktoré prispejú k zmierneniu napätia,” uvádza sa v správe talianskych médií.

Agentúra Reuters predtým informovala, že Zuppi sa pokúsi stretnúť so Zelenským a Putinom oddelene.

 

8:55 – Cherson bol včera večer vystavený silnému ostreľovaniu z MLRS, uviedla prokuratúra.

K obetiam na životoch ani zraneným nedošlo, ale boli poškodené výškové budovy, súkromné domy a autá miestnych obyvateľov.

Reklama
Cherson bol včera večer vystavený silnému ostreľovaniu z MLRS
Cherson bol včera večer vystavený silnému ostreľovaniu z MLRS

7:58 – Kyjev sa vyjadril k ruským vyhláseniam o protiútoku ukrajinskej armády.

Riaditeľstvo strategickej komunikácie ukrajinských ozbrojených síl vyzvalo ľudí, aby neverili informáciám o zasiahnutých ukrajinských vozidlách, obetiach a zajatcoch.

Agentúra tiež očakáva “nespoľahlivé informácie o protiútoku” zo strany Ruskej federácie.

“Ruskí propagandisti budú šíriť nespoľahlivé informácie o protiútoku, jeho smerovaní a stratách ukrajinskej armády. A to aj v prípade, že k protiofenzíve nedôjde. Na tento účel sú pripravené staré videá a fotografie, na ktorých je vidieť padlú techniku a vojnových zajatcov. Ako aj ďalšie falošné materiály,” uviedol StratCom.

 

7:19 – Ruské telegramové kanály informovali o novom pokuse ukrajinských ozbrojených síl preraziť na juhu Doneckej oblasti.

Podľa nich sa obrnená skupina pozostávajúca z približne 30 vozidiel od dnešného rána pokúšala preniknúť do obce Novodonetskoje medzi obcami Velyka Novoselka a Ugledar.

Chodakovskij, jeden z veliteľov “DPR”, uviedol, že AFU zatiaľ “zaznamenala úspech”, keďže ukrajinská technika mohla nepozorovane vstúpiť na líniu útoku.

Ukrajina túto informáciu nepotvrdila.

Ruské telegramové kanály informovali o novom pokuse ukrajinských ozbrojených síl preraziť na juhu Doneckej oblasti
Ruské telegramové kanály informovali o novom pokuse ukrajinských ozbrojených síl preraziť na juhu Doneckej oblasti

7:15 – Čečenský prezident Ramzan Kadyrov navrhol vyslať čečenské jednotky do Belgorodskej oblasti, aby “zlikvidovali ukrajinské DRG”.

“Celkový počet čečenských bojovníkov v práporoch a plukoch bezpečnostných a vojenských štruktúr presahuje 70 000 osôb. Sú pripravení splniť akýkoľvek rozkaz vrchného veliteľa. To by bolo dobré riešenie. Takže sme pripravení a čakáme na rozkaz!” povedal Kadyrov.

 

7:10 –  Asistent amerického prezidenta pre záležitosti národnej bezpečnosti Jake Sullivan povedal pre CNN, že protiofenzíva ukrajinských ozbrojených síl by mohla Kyjevu pomôcť získať späť “strategicky dôležité územie”, ktoré v súčasnosti kontroluje Rusko.

Sullivan nešpecifikoval, ktoré oblasti má na mysli, a poznamenal, že “to bude závisieť od udalostí na mieste, keď Ukrajinci začnú túto protiofenzívu”. “Veríme však, že Ukrajinci uspejú,” povedal.

 

7:00 – Vyhlásenie ruského ministerstva obrany:

Ráno 4. júna nepriateľ začal rozsiahlu ofenzívu na piatich úsekoch frontu na juhodoneckom smere zavedením 23. a 31. mechanizovanej brigády zo strategických záloh AFU s podporou ďalších vojenských jednotiek a útvarov.

Celkovo sa zapojilo šesť mechanizovaných a dva tankové prápory nepriateľa.

Cieľom nepriateľa bolo prelomiť našu obranu v oblasti, ktorú považoval za najzraniteľnejší úsek frontu.

Nepriateľovi sa nepodarilo dosiahnuť svoje ciele a nemal žiadny úspech.

V dôsledku obratných a kompetentných akcií “východného” zoskupenia vojsk straty AFU presiahli 250 vojakov, 16 tankov, tri bojové vozidlá pechoty a 21 bojových obrnených vozidiel.

Veliteľ kombinovaného zoskupenia vojsk, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie armádny generál V. V. Gerasimov, sa v tomto období nachádzal na jednom z predsunutých kontrolných stanovíšť v tejto oblasti.

 

6:45 – Kadyrov povedal, že s teroristami, ktorí sa pravidelne pokúšajú vtrhnúť do Belgorodskej oblasti, sa môžu vysporiadať čečenské jednotky, ktoré čakajú na príslušný rozkaz.

 

Reklama

6:30 – Vojna na Ukrajine, 4. júna 2023. Najdôležitejšie udalosti z pohľadu ruskej strany

– Skupina ukrajinských teroristov sa pokúsila prekročiť rieku pri obci Nová Tavolžanka v Belgorodskej oblasti, bol na nich spustený delostrelecký úder, nepriateľ sa rozptýlil a stiahol, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

– Ukrajina za posledných 24 hodín vypálila 519 striel na mestskú časť Šebkin, uviedol gubernátor Belgorodu

– Kyjev v noci stratil do 240 vojakov na juhu Donecka a v Záporožskom smere a viac ako 130 vojakov na Kupianskom a Krasnolimanskom smere, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Ruská protivzdušná obrana zostrelila za deň 21 ukrajinských bezpilotných lietadiel a dve rakety Storm Shadow, ruské ozbrojené sily zasiahli montážnu dielňu ukrajinských bezpilotných lietadiel, na ukrajinské objekty na vojenských letiskách bol podniknutý skupinový raketový úder, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Ruské ozbrojené sily zničili ukrajinské vojenské rozmiestnenie pri Gulajpole, uviedol vedúci tlačového strediska skupiny Vostok

– Belgicko bude od Kyjeva požadovať vysvetlenie v súvislosti s použitím zbraní belgickej výroby ukrajinskou diverznou a prieskumnou skupinou v Belgorodskej oblasti, uviedol denník Soir.

– Poľskí žoldnieri na Ukrajine tvrdia, že sa zúčastnili na útoku na území Belgorodskej oblasti, oficiálna Varšava sa ponáhľa s odôvodnením, že s nimi nemá nič spoločné

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali