V Thajsku vyslobodili piateho chlapca. Skromní hrdinovia z jaskyne

V Thajsku vyslobodili piateho chlapca. Skromní hrdinovia z jaskyne

Tham Luang 9. júla 2018 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto: TASR/AP Photo/Sakchai Lalit, Screenshot YouTube)

 

Šiesteho, siedmeho a ôsmeho chlapca vyslobodili, informuje spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na výpovede očitých svedkov. V čiastočne zaplavenom jaskynnom komplexe tak naďalej zostáva päť chlapcov a ich futbalový tréner.

Piateho chlapca vyslobodili v pondelok zo zaplavenej jaskyne na severe Thajska, informuje spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na predstaviteľov thajských námorných síl.

Reklama

Svedkovia uviedli, že z miesta bolo vidieť odchádzať vozidlo rýchlej zdravotníckej pomoci s blikajúcim majákom. K vyslobodeniu piateho chlapca došlo niekoľko hodín po obnovení náročnej záchrannej operácie. V čiastočne zaplavenej jaskyni v komplexe Tcham Luang Nang Non zostáva naďalej uviaznutých osem ľudí – sedem chlapcov a ich futbalový tréner.

Thajský minister vnútra Anupchong Pchaočinda spresnil, že na obnovenej záchrannej akcii sa podieľajú tí istí potápači, ktorí v nedeľu vyslobodili prvých štyroch chlapcov, keďže poznajú podmienky v jaskyni a vedia, čo majú robiť.

Reklama

Dvanásť mladých futbalistov a ich tréner uviazli v jaskynnom komplexe ešte 23. júna. Thajské úrady uviedli, že nočný dážď neovplyvnil úroveň zaplavenia jaskyne. Práve v dôsledku predpovedí búrok sa rozhodli pokračovať v komplikovanej a nebezpečnej záchrannej akcii, píše AP.

Druhá záchranná operácia sa začala predpoludním miestneho času a potrvá niekoľko hodín. Štyria zachránení chlapci sú podľa úradov hladní, ale v dobrom zdravotnom stave a nachádzajú sa v nemocnici. Rodičom zatiaľ nepovolili fyzický kontakt s chlapcami, pretože ďalej skúmajú ich zdravotný stav. Ich mená zverejnené neboli.

Vo vnútri jaskynného komplexu Tcham Luang Nang Non sa stále nachádza osem chlapcov a tréner. Thajský minister vnútra Anupchong Pchaočinda spresnil, že na obnovenej záchrannej akcii sa podieľajú tí istí potápači, ktorí v nedeľu vyslobodili prvých štyroch chlapcov, keďže poznajú podmienky v jaskyni a vedia, čo majú robiť.

Potápači musia podľa neho rozmiestniť viac nádrží s kyslíkom pozdĺž trasy vedúcej k chlapcom a ich trénerovi, ktorí v jaskyni uviazli ešte 23. júna. Thajský minister vnútra dodal, že to môže trvať niekoľko hodín.

Úrady tiež uviedli, že nočný dážď neovplyvnil úroveň zaplavenia jaskyne. Práve v dôsledku predpovedí búrok sa rozhodli pokračovať v komplikovanej a nebezpečnej záchrannej akcii, píše AP.

Reklama

Záchranná akcia zameraná na vyslobodenie zvyšných ôsmich chlapcov a ich trénera môže podľa úradov trvať aj štyri dni.

 

Skromní hrdinovia jaskyne

46-ročný John Volanthen spolu s 56-ročným kolegom Rickom Stantonom a s odborníkmi Robertom Harperom z Somersetu a Vernom Unsworthom sa na výzvu thajskej vlády podujali zachrániť uviaznuté osoby v jaskynnej sieti Tham Luang v severnom Thajsku, z ktorej nebolo úniku pre dvanásť chlapcov a ich futbalového trénera, informuje The Telegraph.

Volanthen, niekdajší skaut a teraz IT konzultant v Bristole, a hasič Stanton majú povesť jedných z najväčších záchranných potápačov na svete. Bol to práve Volanthenov hlas, ktorý na videu prehovoril k nájdeným futbalistom: “Koľko je vás? Trinásť? Brilantné.” Počas prvotnej záchrannej akcie Volanthen očakával, že keď zíde dole do jaskyne, nájde mŕtvych chlapcov, čo sa ale našťastie nestalo.

Reklama

S podobnými akciami má skúsenosti, keďže spolu so Stantonom pôsobí ako dobrovoľník s jaskynným záchranným tímom v južnom a strednom Walese a v roku 2011 dvojica urobila svetový rekord pre najdlhší skok do jaskyne hlbokej 9,9 km v severnom Španielsku.

Jeden z Volanthenových kolegov v IT firme o ňom vraví, že “nikdy nechcel byť v pozornosti a nechcel, aby sa o ňom hovorilo”. Dokonca aj keď s ním telefonoval, Volanthen sa nepriznal, že to bol on, kto našiel tých chlapcov a že je to jeho hlas vo videu.

Alex Daw, veliteľ stanice v požiarnej službe West Midlands, označil pána Stantona za “prirodzene narodeného hrdinu”. Rád totiž pomáha ľuďom a robí to s oduševnením. Verí, že ak v thajskej jaskyni je Stanton, všetko je v bezpečných rukách a všetci vyjdú v poriadku. 65-ročná suseda Tina O’Brienová o Stantonovi hovorí ako o “veľmi spokojnom a tichom človekovi” a kamarát Ray Reid dodáva, že “nevyzerá ako  typický akčný hrdina”.

Aj Volanthena susedia vykresľujú len v dobrom ako “krásneho, veľmi obľúbeného chlapa” a veľmi málo je doma, pretože je športový a aktívny typ. So synom často chodieva von a niekde kempujú. “Je to úžasné – je to hrdina. Je to fantastický a skvelý chlapík,” dodávajú.

Matka Jill Volanthenová zo Saltdean v Brightone “úžasný” čin svojho syna Johna prežívala ako asi každá matka. “Som hrdá na chlapcov a dúfam, že sa dostanú von čo najskôr, ale v súčasnosti to tak nie je, pretože to závisí od výšky vody. Je monzúnové obdobie. Chcem, aby sa vrátil domov, aby som ho mohla objať,” vraví.

Záchranári z jaskyne vyviedli zatiaľ štyroch z celkových trinástich uviaznutých.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali