Tenis-DC: Lacko po zisku tretieho bodu: "Bol to psychicky náročný zápas" (2)

Tenis-DC: Lacko po zisku tretieho bodu: "Bol to psychicky náročný zápas" (2)

Bratislava 15. septembra (TASR) – Slovenskí tenisti budú aj v roku 2014 účinkovať v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára. V stretnutí 1. kola play off o účasť v "druhej lige" zvíťazili v bratislavskom NTC nad Švédskom 3:2. O rozhodujúci tretí bod pre slovenské farby sa v záverečnej dvojhre zaslúžil Lukáš Lacko, ktorý v súboji tímových dvojok zdolal Isaka Arvidssona za 100 minút hladko v troch setoch 6:2, 6:3 a 6:3.

Slováci po piaty raz za sebou zvládli záchranárske práce a upravili vzájomnú bilanciu so Švédmi na 2:1. Lacko prispel k triumfu dvomi bodmi. V piatok si poradil s Markusom Erikssonom, ktorý v úvodnej nedeľňajšej dvojhre zvíťazil nad Andrejom Martinom za 3:03 h v štyroch setoch 6:7 (3), 6:2, 7:5, 6:4 a vyrovnal stav na 2:2. Žreb nového ročníka Davisovho pohára je na programe v stredu v londýnskej centrále ITF. Švédov čaká v októbri 2. kolo play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny proti Dánsku.

Lacko mal proti Arvidssonovi raketový štart, keď dvakrát prelomil podanie súpera, vybudoval si náskok 4:9 a prvý set získal jasne vo svoj prospech. Zverenec trénera Ladislava Simona kvalitne servoval i returnoval, pri dlhších výmenách dokázal Arvidssona rozbehať. V druhom dejstve držal Švéd s Lackom krok iba do stavu 2:2. Aj tretí set bol v réžii tohtoročného štvrťfinalistu turnajov ATP v Dauhe a Aucklande, ktorý za stavu 4:3 súpera brejkol a pri vlastnom servise už dotiahol zápas do úspešného konca, keď vďaka esu premenil hneď prvý mečbal.

Lacko mal z víťazstva veľkú radosť. "Bol to psychicky náročný zápas. Myslím si, že ešte nikdy som v Davis Cupe nenastupoval za stavu 2:2, navyše proti Arvidssonovi som musel potvrdiť úlohu papierového favorita. Celý týždeň som však hral dobre a som rád, že som to ukázal aj v dnešnom zápase. Veľmi dobre som podával, súpera som nepustil ani k jedinému brejkbalu. Mám ešte určité rezervy na returne. V budúcom roku sa chceme pokúsiť prebojovať do baráže o svetovú skupinu. Dúfam, že budeme mať konečne viac šťastia pri žrebe a v 1. kole nového ročníka sa predstavíme doma," povedal Lacko v prvej reakcii pre STV. Slovenskému kapitánovi Miloslavovi Mečířovi spadol kameň zo srdca. "Pred zápasom som veril, že vo dvojhrách by sme mohli získať tri body a moje želanie sa splnilo. Švédi boli nepríjemní, Eriksson po kvalitnom výkone vyrovnal na 2:2, no Lukáš Lacko našťastie zvládol záverečný zápas s Arvidsssonom, ktorý je predsa len slabším hráčom ako švédska jednotka. Andrejovi Martinovi dnešný deň celkom nevyšiel. Proti Erikssonovi tam zahral zopár autov, čo mu zobralo vietor z plachiet."

Reklama

V dueli medzi Martinom a Erikssonom si obaja hráči držali svoje podania až do stavu 5:5. V jedenástom geme slovenský reprezentant prelomil súperov servis, v ďalšej hre však nezískal ani loptičku a tak prišiel na rad tajbrejk. V ňom sa presadil Martin, ktorý uhral od stavu 2:3 päť bodov v rade. Erikssona strata úvodného setu nezlomila a v druhom dejstve dominoval, keď Martina dvakrát brejkol. Aj tretí set sa stal korisťou Švéda vďaka brejku v jedenástom geme. Martinovi nefungovalo prvé podanie, pri dlhých výmenách od základnej čiary mu chýbal víťazný úder. Eriksson si na začiatku štvrtého dejstva po rýchlom brejku vybudoval náskok 3:1 a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:4 premenil pri vlastnom servise v poradí tretí mečbal.

Martin bol po prehre sklamaný. "Do zápasu som išiel s tým, že vedieme 2:1 a chcel som získať tretí bod. Prvý set som vyhral zaslúžene, v druhom dejstve som chytil antirytmus na servise, čo Eriksson využil. Dostal sa na koňa, začal výborne podávať a zaslúžene vyhral. Niektoré situácie som riešil zle takticky, dosť som mu to slajzoval, čo bola voda na jeho mlyn. Erikssonova hra mi moc nevyhovovala. Bol to iný súper ako Arvidsson, ktorý mi sedel oveľa viac. Nečakal som, že bude taký silný na servise, hneď po prvých loptách ma zatlačil. Rozhodujúcim momentom bol úvodný gem druhého setu, v ktorom som mu daroval podanie," povedal slovenský tenista.

Reklama

Eriksson bol po zisku druhého bodu spokojný. "Bol to ťažký zápas. V druhom sete mi začali oťažievať nohy, no kapitán mi namiešal zázračný drink, ktorý mi dodal sily. Dnes ma podržalo podanie a v dôležitých momentoch som dokázal zahrať skvelé údery. Je to pre mňa doposiaľ najcennejšie víťazstvo."

1. kolo play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára:

SLOVENSKO – Švédsko 3:2

Reklama

piatok:

Andrej Martin – Isak Arvidsson 6:2, 6:3, 6:4

Lukáš Lacko – Markus Eriksson 6:2, 6:3, 6:4

sobota:

Lukáš Lacko, Filip Polášek – Robert Lindstedt, Johan Brunström 4:6, 5:7, 4:6

Reklama

nedeľa:

Martin – Eriksson 7:6 (3), 2:6, 5:7, 4:6

Lacko – Arvidsson 6:2, 6:3, 6:3

la /k dispozícii sú zvukové záznamy a videozáznam/

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:43

Stavba diaľničného úseku pri Ružomberku v súčasnosti postupuje veľmi rýchlo. Všetky náročné úseky a problémy sú vyriešené. Zhodnotil to minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD).

Vo finálnom štádiu výstavby je podľa ministra aj tunel Čebrať. Ráž opätovne potvrdil, že obchvat plánujú odovzdať do užívania motoristom v roku 2025.

12:42

Vojna na Ukrajine, ale aj efekty uťahovania menových podmienok na viacerých významných exportných trhoch slovenských priemyselníkov by mali stále nahlodávať kondíciu viacerých odvetví slovenského priemyslu.

Výhľad priemyslu SR na nadchádzajúce mesiace teda naďalej nie je optimistický. Uviedol to analytik UniCredit Bank Czech Ľubomír Koršňák v komentári k údajom o marcovej priemyselnej produkcii, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

ŠÚ SR v piatok informoval, že priemyselná produkcia SR v marci 2024 medziročne poklesla o 6,9 %.

12:41

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

12:37

Financovaniu železničnej infraštruktúry by mohlo pomôcť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry po vzore Českej republiky. Navrhuje to Asociácia železničných dopravcov (AROS), podľa ktorej je súčasný stav financovania do budúcna neudržateľný a neumožňuje zabezpečiť dlhodobé plánovanie a udržateľný rozvoj železničnej infraštruktúry.

Výkonný riaditeľ AROS Patrik Benka dodal, že riešením by mohlo byť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry.

12:34

Čína je rozhodne proti zneužívaniu nástrojov na kontrolu exportu, ako sú nové reštrikcie USA proti čínskym firmám. Uviedol to v piatok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí po tom, čo USA pridali 37 čínskych firiem na tzv. čiernu listinu pre obavy o národnú bezpečnosť. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Zaradenie čínskych spoločností na čiernu listinu bráni americkým firmám uzatvárať s nimi kontrakty a dodávať im komponenty bez špeciálnej licencie, ktorú je ťažké získať.

12:33

Ratingová agentúra Fitch vo štvrtok (9. 5.) varovala, že potenciálne druhé funkčné obdobie Donalda Trumpa vo funkcii prezidenta USA by mohlo viesť k zníženiu domácej aj celosvetovej produkcie a utlmenému ekonomickému rastu.

Trump avizuje možné zvýšenie ciel pre dovoz z Číny až o 60 % a plošné clo vo výške 10 % na všetok dovoz do USA, uviedla Fitch vo svojej správe.

12:30

Poľský premiér Donald Tusk ohlásil v piatok zmeny vo svojom vládnom kabinete. Výmena sa týka štyroch ministrov, a to vrátane šéfov rezortu vnútra či kultúry, ktorí kandidujú v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Informovali agentúry AP a PAP.

Reorganizácia je vnímaná aj ako príležitosť na prílev novej energie do Tuskovej vlády, ktorá sa svojho mandátu ujala v decembri a následne pristúpila k zásadným reformám v mnohých oblastiach vrátane justície a médií, približuje AP.

12:13

Kostarika sa nedávno pridala k latinskoamerickým krajinám, ktoré pre veľké sucho zavádzajú prídely energií s platnosťou od pondelka na neurčito. Kostarické úrady vo štvrtok ohlásili, že obmedzia prístup k elektrickej energii, ktorú krajina získava najmä z hydroelektrární. Informovala agentúra AFP.

12:11

Najmenej 61 ľudí prišlo v Thajsku od začiatku roka o život v dôsledku horúčav. Oznámilo to v piatok tamojšie ministerstvo zdravotníctva, informuje agentúra AFP.

10:17

Netanjahu dal jasne najavo, že Izrael sa nevzdá operácie v Rafahu kvôli obmedzeniu vojenských dodávok zo strany USA.

“Ak budeme musieť bojovať sami, budeme bojovať sami. Už som povedal, že ak budeme musieť, budeme bojovať zubami nechtami. Ale my máme oveľa viac ako nechty a s našou húževnatosťou a s Božou pomocou zvíťazíme. Pred 76 rokmi, vo vojne za nezávislosť, nás bolo málo a našich nepriateľov bolo veľa. Nemali sme žiadne zbrane. Na Izrael bolo uvalené zbrojné embargo. Ale vďaka veľkej statočnosti, hrdinstvu a jednote medzi nami sme zvíťazili,” – povedal predseda izraelskej vlády vo videoposolstve.

10:04

Olympijský oheň v deň otvorenia letných olympijských hier bude podľa radnice niesť ulicami Paríža drag queen Minima Geste.

“Potvrdzujem jej plnú podporu. Zopakujem: som hrdá, a áno, Paríž je hrdý na to, že pochodeň a hodnoty mieru ponesie drag queen,” povedala parížska starostka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali