Na sviatok Sedembolestnej Panny Márie RTVS uvedie hudobno-vokálnu kompozíciu Sancta Maria

Na sviatok Sedembolestnej Panny Márie RTVS uvedie hudobno-vokálnu kompozíciu Sancta Maria

Bratislava 15. septembra 2019 (HSP/Foto:Screenshot YouTube)

 

Slovenský spevácky zbor Adoremus rozvíja spoluprácu s RTVS už 15 rokov. V tomto období zrealizoval 11 duchovno-umeleckých televíznych relácií, ako napríklad vianočné, pôstne, veľkonočné, mariánske či cyrilo-metodské spevy a piesne k ucteniu si Svätého Otca

Na snímke zoskupenie Adoremus

V spolupráci s nezávislým audiovizuálnym producentom Miroslavom Bartošom – agentúrou Všehomír, aktuálne pripravili hudobno-vokálnu kompozíciu Sancta Maria. Verejnoprávna RTVS túto uvedie v nedeľu na sviatok Sedembolestnej Panny Márie, 15. septembra 2019 na Dvojke o 13.05.

Reklama

Sancta Maria predstavuje štylizovanú kompozíciu sakrálnej hudby a výtvarného umenia. V diele zaznejú mariánske spevy od Mikuláša Schneidera-Trnavského, Jozefa Strečanského, Jána Pöstényiho a Jozefa Halmu – známe a obľúbené piesne ako je Mária ochrana, Na stokrát buď pozdravená,Tie šaštínske zvony, Ó jak sa sladko spieva, Ó, Mária matka naša, Ó Mária bolestivá, Kráľovná nebies a skladba Sancta Maria. Adoremus a Warchalovci účinkujú so skladbami pre sólo, zbor a orchester, v úprave Dušana Billa, spolu aj so sólistom Miroslavom Dvorským.

V relácii sa sprítomnia aj niektoré sakrálne a umelecké artefakty z prostredia mariánskych pútnických svätíň na Slovensku.

Reklama

Mariánske piesne a výtvarné umelecké stvárnenie Božej Matky, či iné umelecko-historické a architektonické pamiatky, aj dnes obdivuhodným a rozmanitým spôsobom upriamujú na fakt, že už naši predkovia od nepamäte vzývali Máriu ako svoju Ochrankyňu, Pomocnicu či Orodovnicu.

Sakrálne hudobno-vokálne pásmo Sancta Marika televízneho diváka uvádza aj na požehnané miesto, kam Slováci radi putujú – na Skalné sanktuárium Božieho milosrdenstva na hore Butkov nad Ladcami. Tu sa nachádza najväčšia socha Matky Božej v strednej Európe. Toto pomerne mladé duchovné centrum je dnes živým a dojímavým svedectvom zbožnosti slovenského národa, ale aj pretrvávania mariánskeho kultu.

Sviatok Sedembolestnej Panny Márie vyhlásil v roku 1927 pápež Pius XI. Odvtedy si sviatok pripomína aj Rímskokatolícka cirkev na Slovensku a pripadá na 15. september. Dnes je to aj štátny sviatok.

Kult Sedembolestnej sa v kontexte Rímskokatolíckej cirkvi spomína už v roku 1412. Bol ustanovený na cirkevnom sneme v Kolíne nad Rýnom a záväznosť pre celú cirkev ustanovil pápež Benedikt XIII., v roku roku 1727.

Na žiadosť slovenských biskupov, pápež Pius XI., dekrétom Celebre apud Slovachiae gentem, z apríla 1927, dovolil používať po litániách zvolanie „Oroduj za nás Matka Sedembolestná“. Takto potvrdil tradíciu Slovákov uctievať si Sedembolestnú ako svoju patrónku. Pápežovo rozhodnutie padlo aj na základe už vtedy známeho veľkého počtu zázrakov na príhovor Panny Márie, pričom táto živá táto tradícia siaha, napríklad v Šaštíne, v spojení s tamojšou sochou Panny Márie až do roku 1564.

Reklama

Slovenský katolícky exil potvrdil v minulom storočí úctu k Sedembolestnej aj tým, že na jej sviatok 15. septembra 1963 sa konala prvá svätá omša a posviacka kaplnky Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme.

Dňa 23. novembra 1964 pápež Pavol VI. apoštolským listom Quam pulchram potvrdil starobylosť kultu Panny Márie Sedembolestnej ako hlavnej patrónky Slovenska a vyhlásil šaštínsky chrám Sedembolestnej za baziliku minor.

Keď nazeráme hlbšie do dejín, v kontexte etablujúceho sa mariánskeho kultu na našom území, prvé náznaky siahajú do obdobia Starých Slovákov v kontexte ich christianizácie, ale aj oveľa skôr.

V prípade Devína je napríklad zaujímavá historicko-etymologická analýza pojmu Devín, pričom v historickej, lingvistickej podobe nadobúda slovotvornú motiváciu od Devá, čo v tomto prípade možno vnímať ako relikt zo starondického pojmoslovia. Takto sa totiž označoval ženský princíp v zmysle božstva a napokon aj indoeurópske kultúrne dedičstvo je naším starším univerzálnym dedičstvom, príznačným pre celú rozvetvenú rodinu indoeurópskych národov a dnešných národov Európy.

Podobne aj pohanstvo Starovekého Ríma. Aj tu nájdeme preukázateľné vplyvy na naše územie a v týchto intenciách je pozoruhodná aj tradícia, tzv. rímskych vestálok. Mala pohanský základ, ku ktorej neodmysliteľne patril život v posvätnej službe a v panenstve. Inklinácia k čistote a k posvätnosti sa neskôr stáva jedným z atribútov pre budúcu profiláciu, pre vznik samotného kresťanského mariánskeho kultu.

Reklama

Na počiatku v rámci už spomenutého procesu christianizácie, v dôsledku prenikania franského duchovenstva k nám v deviatom storočí, ale najmä po príchode vierozvestov Svätého Cyrila a Svätého Metoda k našim predkom, Starým Slovákom – Slovenom, sa v tom čase, na našom území rozvíja aj živá viera v jediného a pravého Boha.

Na kultúrnom a duchovnom dedičstve Starých Slovákov sa určujúcou mierou zakladá aj vznik Uhorského kráľovstva. Tento nový štátny útvar so začiatkom na sklonku 9. storočia, a jeho v tom čase dominujúci slovanský etnický a kultúrny element, môže byť aj jedným z východísk pre budúce šírenie sa mariánskeho kultu v samotnom Uhorsku. Toto tvrdenie sa opiera o význam cyrilometodskej misie pre celú oblasť Strednej Európy a v tomto kontexte aj na šírenie sa živej viery na pospolitý ľud. Dovtedy bola viera skôr doménou šľachtických dvorov a vznikajúcich kláštorov.

Napokon aj Uhorsko ako také, bolo neskôr nazývané Regnum Marianum – Mariánske kráľovstvo.

Pozn. tematikou etnického zloženia Karpatskej kotliny sa zaoberal aj jeden z najvýznamnejších predstaviteľov spoločenských vied na Slovensku v 20. st., prof. Ján Stanislav (1904 – 1977). Svoje poznatky zdokumentoval a vedecky ozrejmil.

Ako ďalej uvádzajú pramene, chrámy zasvätené Panne Márii vznikali u nás predovšetkým po roku 1250, po odchode Tatárov. Necelé tri desaťročia predtým, vo Florencii vzniká rehoľa servitov, ktorí rozvíjali úctu k Sedembolestnej Panne Márii. Jej uctievanie sa neskôr rozšírilo aj k nám a postupne bolo na Slovensku Sedembolestnej zasvätených takmer 50 kostolov a kaplniek. V druhej polovici 16. storočia sa s jej uctievaním začalo aj v Šaštíne. Tu sa dnes nachádza národná bazilika, ktorá je Sedembolestnej aj zasvätená.

Štatistiky uvádzajú, že dnes je na Slovensku počtom až 1762 sakrálnych objektov a prostredí, ktoré sa viažu k mariánskej tematike. Slovensko predstavuje aj ďalší svetový unikát, čím sa radíme medzi popredné krajiny na svete. Vzhľadom na počet kostolov na obyvateľa a na územie Slovensko predstavuje unikát, pričom kostolov u nás je počtom 4125.

 

https://www.youtube.com/watch?v=b1j2tvr4BwQ

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali