Svätý Romuald, opát a zakladateľ rehole

Svätý Romuald, opát a zakladateľ rehole

Bratislava 18. decembra 2016 (HSP/Foto:wikipédia)

 

Prostredným Talianskom tiahnu sa vrchy Apeniny. V týchto vrchoch, na východ od mesta Florencia leží dolina ohradená do kola jedľovým hájom. Do tohto hája ženám neslobodno vstúpiť, lebo tam okolo kostola a kláštora sem tam stoja cely pustovníkov. Hlboké ticho panuje po celej doline, len sväté spevy pustovníkov, alebo lomoz robotných nástrojov mníchov miešajú sa so šumiacim vetrom. Toto pole menujú Maldulus, alebo po latinsky Campus Manduli, ináč Camalduli (Kamalduli). Mnísi tejto samoty nasledujú rehoľu sv. Benedikta, so životom kláštorným spojujúc obyčaje pustovnícke. Utiahnuc sa od hluku svetského, zaopatrujú pokoj svojej duši, zachovávajúc večité ticho a mlčanlivosť, krotia svoj jazyk a prísnym pôstom panujú nad svojim telom. Spokojnosť ducha, mlčanlivosť a pôst odporúčal týmto mníchom svätý zakladateľ ich, Romuald

Svätý Romuald, opát a zakladateľ rehole
Svätý Romuald, opát a zakladateľ rehole

Svätý Romuald narodil sa v desiatom storočí z rodiny kniežatskej v meste Ravenna. Výchova jeho bola ako ostatných synov veľkopanských, ktorí napospol málo dbali na vedeckú vzdelanosť. Vyrástol on teda v úplnej nevedomosti, a do dvadsiateho roku neznal iba jazdiť, poľovať, v kocky hrať a zabávať sa v roztopašných spoločnostiach. K slyšaniu slova Božieho a k vykonávaniu kresťanských cností nemal ani času, ani chuti.

Reklama

Milosť Božia však otvorila mu oči k poznaniu lepšieho života. Stalo sa to nasledujúcou udalosťou. Jeho otec Sergius prišiel pre akési pozemky do nepriateľstva s jedným zo svojich príbuzných a vyzval ho podľa vtedajšej obyčaje na súboj a žiadal, aby sa aj Romuald zúčastnil na tomto hroznom deji. Tento síce tomu odporoval, ale mu však otec jeho hrozil, že ho z dedičstva vyčlení, bol prítomný pri krvavom súboji. Sergius zavraždil príbuzného a odporcu svojho. Či Romuald nebol tiež účastný tejto vraždy ? jeho svedomie aspoň nedalo mu pokoja, až premožený ľútosťou, odobral sa do blízkeho kláštora sv. Apollinára, aby tu za 40 dní činil pokánie podľa predpisov cirkevných.

Odlúčenie od sveta, spásonosné napomínania a poučovanie mnícha, ktorý mu bol k obsluhe daný, tak účinkovali na neho, že sa úplne obrátil a na vždy sveta odriekol. Prijmúc rúcho rehoľné, vyzul človeka starého. Zotrvával on v tomto kláštore cez sedem rokov,  všetkým cvičeniam kláštorným oddal sa s toľkou horlivosťou a vytrvalosťou, že za krátky čas ostatných v cnosti prevýšil. ten čas zahniezdili sa v kláštoroch mnohé neporiadky kázne rehoľnej. Mladý Romuald, plný svätej horlivosti, dal sa vlažných bratov napomínať a karhať. Týmto ale narobil si mnoho nepriateľov a nenávistníkov, rehoľnici vlažní, o rehoľu nie mnoho dbajúci, nedbanliví a leniví, sprisahali sa proti nemu, a ako mu povedané bolo, číhali po jeho živote. Romuald preto s dovolením opáta opustil tento kláštor. Lež kde sa teraz podieť ? V okolí Benátok žil v tomto čase medzi močiarmi na jednom ostrove pustovník, ktorý sa menoval Marin. Muž ten bol pobožný a nesmierne prísny. Modlitba a rozjímanie bolo jeho najväčšou rozkošou. K tomuto pustovníkovi odobral sa Romuald a veľmi sa tešil, že tak prísneho majstra našiel a podrobil sa celkom jeho  vôli. Oba svätí pustovníci žalmy spievajúc chodili lesom. Romuald nevedel spievať, kedykoľvek teda chybil, uderil ho Marin prútom po hlave, aby sa žiak v trpezlivosti cvičil. Trpezlivo znášal učeň toto karhanie, konečne ale riekol ticho a pokorne:

Reklama

„Majstre, ak sa vám ľúbi, šľahajte ma teraz po pravom uchu, lebo na ľavé som už temer ohluchol.“

Marin a Romuald prišli zanedlho do potýčky s druhými pustovníkmi zo vznešeného rodu. Peter Orseolo, vojvoda, ktorý nespravodlivou cestou dostal sa k vláde v slobodnej obci Benátskej, pýtal sa viacej znamenitých mužov, čo by mal činiť, aby utíšil svoje svedomie. Guarin, opát francúzsky, radil mu, aby opustil svoju dôstojnosť a utiahnuc sa v niektorom kláštore, pokánie činil. To isté radili nespokojnému vojvodovi Marin a Romuald. Orseolo, Ján Gradenik, jeho spoluvinník, Marin a Romuald odobrali sa teda k opátovi Guarinovi do Francúzska. Orseolo a Gradenik ostali tu v kláštore sv. Michala, Marin a Romuald ale aj tu viedli život pustovnícky. Po jednom roku však odobrali sa s viacej druhmi do lesa a založili tu celú pustovnícku osadu.

Kláštor v Camadoli
Kláštor v Camadoli

 

Kým Romuald vo Francúzsku trval, otec jeho Sergius, pohnutý príkladom syna, obrátil sa a vstúpil do kláštora blízko Ravenny. Onedlho však nezaľúbil sa mu tento život, tak že sa chcel opäť do sveta navrátiť, dozvediac sa o tom syn jeho, ihneď’ pospiechal do Ravenny, aby dušu otcovu zachoval. I podarilo sa mu otca v kláštore zadržať, kde on aj nábožne naďalej žíl a sväte zomrel. Romuald sa na to zas utiahol do svojej milej samoty, avšak nie na dlho. Boh sám ho postavil na svietnik, aby na potom svetu tak skazenému ako vzor kajúcnosti svietil a životom svojím ukázal, že do neba nevedie iná cesta, okrem cesty sebazapierania. Na Veľkú noc roku 996 prišiel cisár Otto III. do Ravenny, i chcejúc zaplniť uprázdnené opátstvo Elasse, dovolil mníchom, aby si sami zvolili opáta. Mnísi jednohlasne zvolili Romualda za opáta. Svätý sa však zdráhal prijať tento úrad, a len na prosbu cisára, ktorý osobne prišiel do jeho cely a na hrozby snemu Ravenského podrobil sa vôli mníchov. Ako opát usiloval sa kláštornú rehoľu s celou prísnosťou do života uviesť, bez ohľadu na stav, vzdelanosť a vek rehoľníkov. Mnísi preto obanovali, že ho učinili opátom, láska a úcta k nemu obrátila sa v nenávisť. Romuald s bolestným srdcom videl, ako sa mravný stav kláštora zhoršuje, nemohol na seba vziať ťažkú zodpovednosť, išiel za cisárom do mesta Tivoli a zložil tam opátsku palicu k nohám Gerberta, arcibiskupa Ravenského, sám ale nasledoval cisára, a spovedníkom jeho sa stal, až do Ríma, skadiaľ neskôr putoval na vrch Cassino.

Na slová svätého Romualda značný počet mladých šľachticov a kniežat odriekli sa lesku a nádhery sveta, a odoberúc sa do kláštornej samoty, viedli život prísny, celý čas strávili na modlitbe, spievaní žalmov a prácovali. Mnohí z nich tiahli ako misionári až do Poľska, Ruska, medzi Slovanov, rozširovali tam kresťanstvo a umreli smrťou mučeníckou. Počet učeníkov jeho tak sa rozmnožil, že im nemohol dať príbytku viacej, a preto musel aj po iných stranách stavať kláštory. Najznamenitejší z nich bol kláštor v Kamalduloch. Stadiaľto vzal pôvod svoj prísny rád Kamaldulský, ktorý ešte po dnes trvá v Taliansku. Podivuhodná horlivosť kajúcna oživovala obyvateľov tohto kláštora, ktorí buď  v samote a odlúčene vo svojich celách žili a preto sa menovali pustovníkmi, buď sa zavierali do svojich komôrok a neprehovorili slova, iba k predstaveným a bratom, ich obsluhujúcim. Kto týchto nábožných mužov videl, ten anjelov v ľudskom tele vidieť sa domnieval tak svätý život viedli, mali ale na svätom Romualdovi príklad jasne svietiaci.

Reklama

„Dvadsať rokov tomu“,  povedal svätý Romuald istému kňazovi, „čo sa k smrti pripravujem, lež čím ďalej sa k nej pripravujem tým viacej nahliadam, že nie som hoden ustanoviť sa pred obličajom Božím.“

I aby sa ešte dokonalejšie k smrti pripravovať mohol, odišiel koncom roka do kláštora Val di Castro, dal si v blízkej doline vystaviť kostolík a pustovnícku chatrč. Odobral sa od bratov svojich, zatvoril sa tu a očakávajúc koniec života svojho. Pre slabosť a chorľavosť však potrebný bol opatery. Dňa 19. júna 1027. večer prepustil dvoch bratov, ktorí mu posluhovali, oni odišli, postáli však u dverí v úzkostnom tušení, a keď’ cez dlhší čas neslyšali v cele žiadneho hlasu, vstúpili do vnútra a našli ctihodného starca  vo večnom spánku. Odišiel on do večnosti prijať tých sto korún, ktorých si cez sto rokov zaslúžil v službe Pána.

Dvadsať rokov slúžil svätý Romuald svetu, sto rokov strávil v službe Pána. Stodvadsať rokov života! Ako si ich zaslúžil Romuald? Pokojnosťou ducha a prísnou miernosťou, toto sú tie divotvorné prostriedky, ktoré posilňujú ducha, telu dodávajú sily a vytrvalosti. Avšak, drahý čitateľ! Nežiadaj si Romualdov vysoký vek, lež Romualdov život, lebo nie jak dlho, lež ako si žil, pýtať sa ťa bude Pán v posledný deň súdny.

Karol Jerguš

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:45

Slovensko je v rebríčku Index prosperity na 24. mieste v EÚ, Česká republika na 14. mieste. Uviedli to pri prezentácii výsledkov Mária Valachyová a David Navrátil, hlavní ekonómovia Slovenskej sporiteľne (SLSP) a Českej sporiteľne. Slovensko podľa nich čelí viacerým výzvam, a to klesaniu pracovnej sily, technologickému pokroku či udržateľnosti verejných financií.

11:35

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová vyzvala v utorok Rusko a Čínu, aby prestali odmeňovať zlé správanie Severnej Kórey a chrániť ju pred sankciami.

Americká veľvyslankyňa sa takto vyjadrila počas návštevy demilitarizovanej zóny, prísne stráženej hranice medzi Južnou a Severnou Kóreou, ktoré sa technicky nachádzajú vo vojne.

Linda Thomasová-Greenfieldová
Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová odpovedá na otázky novinárov na americkej vojenskej základni v juhokórejskom pohraničnom meste Pchadžu
11:25

Viac ako 500 ľudí v Poľsku bolo tajne sledovaných špionážnym softvérom Pegasus, uviedol v utorok koordinátor poľských bezpečnostných služieb Tomasz Siemoniak. Informovala agentúra PAP.

11:05

Historickú budovu burzy v centre dánskeho hlavného mesta Kodaň zachvátil v utorok požiar, následkom čoho sa zrútila jej veža. Bezprostredne nehlásili žiadne zranenia.

10:55

Izrael spustil po víkendovom iránskom útoku aj “politickú ofenzívu” proti islamskej republike. Uviedol to v utorok izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

10:40

Južná Kórea si v utorok pripomína 10. výročie najhoršej námornej katastrofy v krajine. Po potopení preťaženého trajektu Sewol neďaleko ostrova Čedžu vtedy zahynuli aj stovky školákov.

Loď pobrežnej stráže odviezla v utorok skoro ráno niektoré rodiny obetí na miesto nešťastia, kde sa konal špeciálny spomienkový obrad. Na mieste označenom žltou bójou rodiny vyvolávali mená zosnulých a hádzali kvety do vody. Následne si ich uctili chvíľou ticha.

10:29

Americký prezident Joe Biden a iracký premiér Muhammad Šijá Súdání sa v pondelok počas stretnutia v Bielom dome dohodli, že budú pokračovať v rokovaniach smerujúcich k stiahnutiu vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi z Iraku. Informovala agentúra AFP.

10:18

Ruský generálny prokurátor Igor Krasnov pricestoval do Havany na bilaterálne rokovania so svojím kubánskym kolegom a ďalšími predstaviteľmi, oznámil v utorok jeho úrad. Informovala agentúra Reuters.

10:08

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok vyzvala Venezuelu a susednú Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v regióne Essequibo bohatom na ropu, ktorý si obe krajiny nárokujú.

Toto územie, okrem Venezuelou kontrolovaného ostrova Ankoko, je súčasťou Guyany. Nároky naň si však robí aj Venezuela.

10:02

Filipíny zadržali 1,8 tony kryštalického metamfetamínu. Oznámil to v utorok filipínsky prezident Ferdinand Marcos, podľa ktorého ide o rekordnú policajnú raziu súvisiacu s týmto druhom drogy.

09:54

Berlín a Peking by mohli pomôcť dosiahnuť “spravodlivý mier” na Ukrajine. V utorok v čínskom hlavnom meste to počas stretnutia s prezidentom Si Ťin-pchingom povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

Scholz dodal, že od jeho poslednej návštevy Číny “medzi našimi vládami prebieha intenzívna výmena názorov”.

09:45

Hladiny riek v oblastiach ruského Uralu a juhozápadnej Sibíri naďalej rýchlo stúpajú, uviedli v utorok úrady. Voda už zaplavila stovky domov, prerušila dodávky elektrickej energie a vynútila si urýchlenú evakuáciu obyvateľov.

09:35

Grécka vládnuca konzervatívna strana Nová demokracia (ND) v pondelok zaradila na svoju kandidačnú listinu do júnových volieb do Európskeho parlamentu etnického Gréka z Albánska Frediho Beleriho.

Beleri bol zatknutý 12. mája 2023 pre kauzu kupovania hlasov pred komunálnymi voľbami v albánskom pobrežnom meste Himara. Napriek tomu voľby vyhral.

09:24

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken využil Čiernomorskú bezpečnostnú konferenciu na to, aby ubezpečil štáty hraničiace s Čiernym morom, že sa môžu spoľahnúť na podporu Spojených štátov amerických. Informovala agentúra AP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
09:12

Prvý deň historického procesu s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom v kauze podplácania pornoherečky sa skončil bez zvolenia členov súdnej poroty. Ich výber bude pokračovať v utorok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali