Svätý Justus – chlapec, s odťatou hlavou, ktorá žiari aureolou.

Svätý Justus – chlapec, s odťatou hlavou, ktorá žiari aureolou.

Bratislava 24. júna 2018 (HSP/Foto:TASR)

Na pobreží mora Adriatického, menovite v meste Trieste a v Udine, slávi sa pamiatka mučeníckej smrti svätého Justa, ako patróna, ktorý vo štvrtom storočí za panovania ukrutného cisára Diokleciána za učenie Pána Ježiša Krista krv svoju vycedil. Život a smrť tohoto svätého nachádzajú sa opísané v knihe, ktorá je vyše tisíc rokov stará.

Rubensova maľba – Zázrak svätého Justusa

Toho času, keď všemohúci Boh poprial rásť počet svätých mučeníkov a Justovi bolo deväť rokov, riekol tento k otcovi svojmu Justinovi:

„Otče môj, zdalo sa mi, že boháč, menom Lupus, Justiniana, strýca môjho drží v otroctve v meste Ambiane.“ Otec pýtal sa ho:

Reklama

„Čo urobíme?“  I najal Justin v meste Autisiodore človeka za peniaze ako sprievodcu, aby vyhľadali brata. A Justus riekol otcovi:

„Chcem s tebou ísť.“  Na to riekla matka Felicita:

Reklama

„Juste, synu môj, ako by si mohol odvážiť sa na takú ďalekú cestu? Veď by sa ti mohlo niečo zlého prihodiť!“ A on na to odpovedal:

„Keď Pán Boh chce, pôjdem, a keď sa Mu bude ľúbiť, vrátim za zase naspäť.“  I riekol otcovi:

„Vezmi chleba a peňazí, i vydáme sa pod ochranou Kristovou na cestu, ktorú sme uzavreli.“

Asi okolo troch hodín vyšli z mesta Autisiodoru a prišli k večeru, keď sa deň chýlil ku koncu, k pevnosti Melodunumu. Tu sedel pri bráne pevnosti slepý a krivý človek, i volal:

„Ó blahoslavený Juste, občerstvi dušu moju, lebo trpím veľký hlad.“ I riekol chlapec otcovi: „Vezmi chleba a občerstvi ho!“  A potom svliekol rúcho a obliekol ním chudobného, ale otec začal ho pre to hrešiť. Justus riekol:

Reklama

„Písané stojí, blahoslavený je, kto sa zmiluje nad núdznym a chudobným; Pán vysvobodí ho v zlom čase.“

A ráno vyšli von a pokračovali ďalej cestou svojou. A keď prišli do Paríža, postretli veľmi dobrého muža, ktorý sa volal Hypolitom. On pýtal sa, skade sú? A oni riekli:

„Z mesta Autisiodoru, a hľadáme zajatého. A Hypolit riekol im:

„Poďte so mnou do domu môjho, občerstvím vás vínom a medovcom.“

Keď sa nasýtili a ďalej išli, dorazili k rieke Izare, ale nenašli lode. Tu riekol Justus otcovi: „Hľa, riadením milostivého Boha prichádza človek s loďou po vode, i poprosíme ho, aby nás previezol.“

Reklama

A ako tak hovorili, bol už tu, i riekli k nemu:

„Priateľu, buď taký láskavý a prevez nás cez rieku, zaplatím ti prievozné a budeš mať zásluhu pre dušu.“  A on sa spýtal kto a skade sú.  A keď mu riekli, že hľadajú zajatého, previezol ich zadarmo cez rieku. A keď išli ďalej, dorazili do toho mesta Ambianu, i pýtali sa po obchodníkovi Lupovi, kde býva. A keď ho našli, riekli mu:

„Pokrevný náš bol do tejto krajiny odvezený ako zajatý, i počuli sme, že sa u teba nachádza.“

Ale on pýtal sa ich:

„Kto je, skade je a ako sa menuje ten, ktorého hľadajú. Na to odpovedal Justin:

„My sme kresťania z mesta Autisiodoru, a brat môj, ktorého hľadáme, menuje sa Justinian.“ A Lupus im riekol:

„Poďte so mnou do domu môjho, i ukážem vám otrokov svojich, a keď poznáte toho, ktorého hľadáte, môžete za výkupné dostať brata svojho.“

 A keď večer prišli do príbytku Lupovho, predstavil im dvanásť otrokov svojich. Ale toho, ktorého hľadali, nebolo medzi nimi, iba keď sa Justus obzeral, zočil strýca, ktorého hľadal, ako držal svetlo. I zvolal:

„Hľa, ten otrok, ktorý svetlo rozžíha, je náš!‘ Ale tento riekol: Akože ma znáš, veď som ťa jakživ v tejto krajine nevidel?‘ Keď tak hovorili, bol prítomný mladý vojak tyrana Rikcia Varra, ten hneď tú udalosť doniesol k tyranovi a riekol:

„Sú v meste Ambiane ľudia, ktorí sú zbehlí v čarodejníctve a priznávajú sa, že sú kresťanmi. Čo s nimi počať?“ A ten riekol:

Reklama

„Chďte a hneď doveďte ich ku mne, a keď nebudú chceť ísť, nech sa hodia do žaláru, do toho času, až ich povolám k súdu.“

 A keď ta katovia prišli, už ich nenašli u Lupa, lebo Lupus bol riekol im v noci:

„Vstaňte, vezmite toho človeka, ktorý vám patrí i peniaze svoje, aby vás úrad nepolapil.“

A keď to katovia vladárovi oznámili, že tí už z mesta ušli, riekol tyran:

„Nech štyria sluhovia hneď vydajú sa na koňoch za nimi, aby sa museli vrátiť, a keby sa zdráhali, nech sú pobití.“

Reklama

I prenasledovali ich sluhovia a dohonili pri studničke Sirike. I riekol najprv Justinian k Justinovi, bratovi svojmu:

„Odpočiňme a oddýchnime si trochu na tomto mieste, lebo je tu voda, i zajedzme si, aby sa nám lepšie išlo.“  A Justus riekol im:

„Jedzte chytro,  lebo vladár Rikcio Varrus vyslal štyroch jazdcov, ktorí nás majú buď nazpät doviesť, alebo zabiť. Medzi tým, čo si pojete, budem dávať pozor  a, keď dobehnú, s nimi hovoriť, a vy choďte do jaskyne a ukryte sa.“

Keď to dohovoril, už i zazrel, ako zďaleka dobehujú, otec i brat jeho ukryli sa do tej jaskyne. A vojaci vladárovi pricválali a pýtali sa Justa, kde sú tí starci, alebo akým bohom obetujú.  Ale on odpovedal, že je kresťan. A že nechcel prezradiť pokrevných svojich, riekol druh k druhovi:

„Vytiahni meč a zraz mu hlavu, i donesieme ju vladárovi.“  Justus však modlil sa:

Reklama

„Bože neba i zeme, prijmi ducha môjho; lebo som nevinný a čistého srdca!“

A keď bola hlava jeho srazená, napadol vojakov veľký strach. I utekali a rozprávali vladárovi, ako sa to stalo. Keď vrahovia utiekli, vyšli pokrvní blahoslaveného Justa z jaskyne a našli mŕtvolu. I riekol Justin k bratovi:

„Čo počneme s tým telom?“  I vyhľadali staré zrúcaniny, brečtanom zarastené, a tu s úctou pochovali to sväté telo, hlavu vzali sebou. I ponáhľali sa stade chytro a tretieho dňa dorazili do mesta Autisiodoru. I riekla matka jeho, Felicita:

„Kde je syn môj Justus?“  A strýc Justinian odpovedal:

„Stalo sa, že umrel.“  A ona riekla:

„Ďakujem Tebe, ó Bože neba i zeme, ktorý si k sebe prijal tú nevinnú dušu!“ A k tomu pridala:

„Ó blahoslavený syn môj, Juste, pros za mňa, ktorý si bol udôstojnený dosiahnuť mučeníctvo!“  Ale keď sa tak modlila v plači, visela hlava mučeníka doma, v plátne zavinutá. Keď nastala noc, celý dom bol ožiarený pôsobením Božím. V tom čase bol biskupom toho mesta kňaz, menom Amator. I vstal časne za rána a riekol k bratom:

Reklama

„Videl som veľké svetlo nad domom Justína, ktorým celé mesto bolo ožiarené, choďte chytro a vyzvedajte sa, čo to bolo?“

I šli ta traja kňazi a pýtali sa Justína, čo by to svetlo znamenalo, ktoré v noci žiarilo nad domom jeho. I riekol im Justín:

„Justus, syn môj, bol zavraždený v ďalekej krajine.Sluhovia vladára Rikcia Varra prenasledovali nás spoločne a keď sme sa my ukryli, pochytili syna môjho, zrazili mu hlavu a zutekali. A my sme pochovali telo jeho na tom mieste vedľa studničky Siriky v okolí Belloaku, i vzali sme hlavu jeho sebou, abu ju matka mohla uľúbať. A keď bola v dome, prišlo o tretej hodine v noci svetlo s neba, ktorým dopustením Božím osvetlený bol celý dom a celé mesto.“

Zadivení kňazi zvestovali to biskupovi, svätému Amatorovi a kňazom, i jasali nad takým krásnym zázrakom a ďakovali všemohúcemu Bohu. A biskup rozkázal hneď, aby tú svätú hlavu pochovali v krypte, v ktorej sám chcel odpočívať. I aby svedectvo dobrého skutku bolo dovŕšené, bolo v tom meste dievčatko desaťročné, od narodenia slepé, to zvolalo a rieklo:

„Svätý Juste, pros u Boha svojho, v ktorého verím a ktorého vyznávam, aby dal svetlo očiam mojím!‘  A hľa, hneď to dievčatko prehliadlo! A všetci chválili Boha, ktorého veria národy: „Jemu česť a sláva na veky. Amen.“

Svätý Justus vyobrazuje sa ako mládenček, s odťatou hlavou, ktorá žiari aureolou.

Karol Jerguš

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali