SÚDY: Na Najvyšší súd SR smeruje známy žilinský sudca Pavol Polka

SÚDY: Na Najvyšší súd SR smeruje známy žilinský sudca Pavol Polka

Bratislava 21. októbra (TASR) – Žilinský sudca Pavol Polka smeruje na Najvyšší súd (NS) SR. Dočasné pridelenie na jeden rok schválila Súdna rada SR ešte na septembrovom zasadnutí. Polka by mal do Trestnoprávneho kolégia nastúpiť od začiatku budúceho roka. Polka je známy podávaním množstva žalôb, špekulovalo sa o jeho majetku a Aliancia Fair-play v blogu pripomenula korupčnú kauzu spred takmer 15 rokov, v ktorej sudca Polka figuroval.

"Dočasné pridelenie na Najvyššom súde SR vnímam ako možnosť odborného rastu a príležitosť na ďalší kariérny postup," povedal členom Súdnej rady Polka. Dodal, že v justícii pôsobí od roku 1981, sudcom sa stal o dva roky neskôr, na krajskom súde pracoval od roku 2006 a dve funkčné obdobia je predsedom odvolacieho disciplinárneho senátu. Za jeho dočasné pridelenie hlasovalo 17 členov Súdnej rady, jeden sa zdržal. Predseda NS SR Štefan Harabin na zasadnutí vyzdvihol jeho prácu a odporučil prítomným, aby si prečítali jeho rozhodnutia, niektoré z nich označil za "prelomové".

Harabin pre TASR povedal, že Polku si vybralo trestné kolégium NS SR preto, že pozná jeho rozsudky. Pochybnosti o tom, ako nadobudol majetok, pre ktoré mu NBÚ v roku 2004 nedal bezpečnostnú previerku, trestné kolégium podľa Harabina nemalo. "Nemalo nijaký právoplatný rozsudok o tom, že by mal nejaké nezrovnalosti," povedal Harabin a upriamil pozornosť na majetky politikov. Polka v majetkovom priznaní na internete okrem iného uvádza dom, byt, zdedené nehnuteľnosti, ale aj "celoživotné úspory, dedičstvo, plnenia priznané súdom – zmierom", a to v sume viac ako 660.000 eur. Ako sudca vlani zarobil 35.000 eur. V majetkovom priznaní tiež píše, že na NS SR už pracuje jeho príbuzná ako asistentka senátu.

Aliancia Fair-play upozornila na rozsudky českých súdov v kauze bývalého sudcu Okresného súdu v Žiline Pavla Dlhopolčeka z roku 1999. Keď išiel do Ostravy ponúkať tamojšiemu sudcovi úplatok, aby prepustil z väzby istú ženu, cestoval s ním aj Polka a ďalší muž – Ján Hrubý. Z rozsudku ostravského Okresného súdu vyplýva, že sám Polka potvrdil, že sprostredkoval stretnutie Dlhopolčeka s Hrubým, ktorý zháňal niekoho, kto má spojenie na justičné prostredie v Ostrave. "Spolu s ním (Dlhopolčekom – pozn. TASR) totiž v aktivite, pre ktorú stojí obžalovaný pred súdom, figurovali aj ďalšie dve osoby, ktoré sú tiež štátnymi príslušníkmi Slovenskej republiky (JUDr. Polka a JUDr. Hrubý). Nemožno vylúčiť, že obžalovaný bol pritom až posledným článkom celého tohto pôsobenia," uvádza sa v rozsudku odvolacieho súdu v Prahe. Zároveň pripomína, že potom, ako Polkovi a Hrubému dovolili opustiť Českú republiku, stali sa pre tamojšie orgány činné v trestnom konaní nedosiahnuteľní. Obaja tiež odmietli prísť na súdne pojednávanie, na ktorom mali vypovedať ako svedkovia.

Reklama

Prípad Dlhopolček Harabinovi nič nehovorí. "Viem, že mal súdne spory, pokiaľ ide o ochranu svojho dobrého mena, a všetky vyhral," povedal šéf Najvyššieho súdu SR o Polkovi. Žilinský sudca žaloval médiá, ktoré o ňom písali, a aj štát napríklad za to, že na verejnosť unikli záznamy z odpočúvania jeho telefonátov. "Ministerstvo vnútra eviduje 16 žalobných návrhov podaných Pavlom Polkom. Právoplatne boli prehraté dva prípady," povedala Silvia Keratová z ministerstva. V roku 2008 podľa nej preto zaplatil rezort tri eurocenty, teda jednu slovenskú korunu, a Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici 165,96 eura. "Spory sa týkali ochrany osobnosti a nesprávneho úradného postupu," dodala.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali