Remišovej strana Za ľudí podporí povinné očkovanie

Remišovej strana Za ľudí podporí povinné očkovanie

Bratislava 25. novembra 2021 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar, Dano Veselský)

 

Strana Za ľudí podporí povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 u rizikovej skupiny ľudí vo veku nad 55 rokov. Povedala to na tlačovej konferencii predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Otázka podľa nej už neznie či zaviesť povinné očkovanie, ale kedy

Veronika Remišová
Na snímke vicepremiérka a líderka strany Za ľudí Veronika Remišová

Hlavný expert strany Za ľudí na zdravotníctvo a lekár Obaidullah Mir pripomenul, že očkovanie je jediný spôsob, ako sa dostať von z aktuálnej situácie.

Reklama

Vyzval občanov, aby podporili zdravotníkov a uľahčili im pracovný život tým, že sa nechajú zaočkovať. Okrem toho strana navrhuje, aby boli zdravotníci a pracovníci nemocníc zaradení do tretej kategórie podľa zdravotného rizika. Chceli by im tiež zabezpečiť rekreačné poukazy platné na Slovensku.

Strana ďalej v rámci podporných opatrení na zvýšenie zaočkovanosti navrhuje zvýhodnenie zaočkovaných zo strany zdravotných poisťovní či skrátenie platnosti COVID pasu na deväť mesiacov a posilnenie ich kontroly.

Reklama

V rámci ďalších opatrení žiadajú napríklad zvýšenie dostupnosti monoklonálnych protilátok.

 

Daňová a odvodová reforma

„Komplexnú reformu daní a odvodov nebola schopná presadiť žiadna vláda za posledných 15 rokov. Strana ZA ĽUDÍ vždy podporovala reformy, pretože len cez komplexné reformy môžeme ľuďom priniesť lepšie služby štátu a jeho efektívnejšie spravovanie. V navrhovanej reforme oceňujeme výraznú podporu rodín, podporu rozvoja talentov našich detí, aj zjednodušenie a zefektívnenie daňového systému. Je to veľká reforma a samozrejme musíme vyladiť mnohé jej detaily, ale je to reforma, ktorá posunie Slovensko dopredu,“ povedala predsedníčka strany ZA ĽUDÍ, Veronika Remišová.

Vicepremiérka a predsedníčka strany ZA ĽUDÍ, strana ZA ĽUDÍ a hlavný ekonóm strany Tomáš Meravý víta zámer ministra financií zreformovať systém daní a odvodov, v ktorom sa strane ZA ĽUDÍ podarilo presadiť naše priority, ktorými sú obnova 19 percentnej dane z príjmu, zvýšenie daňového bonusu, nižšie daňovo-odvodové zaťaženie práce a rušenie nesystémových výnimiek. Okrem veľmi dobrých návrhov sa však v návrhu daňovej a odvodovej reformy nachádza aj niekoľko bodov, ktoré vzbudzujú otázky.

Navrhujeme, aby sa táto reforma rozfázovala tak, aby najjednoduchšie, najúčinnejšie a najmenej sporné opatrenia boli prijaté čím skôr. Ide o zníženie a zjednotenie sadzieb dane z príjmu, zvýšenie daňového bonusu, úpravu rodinných dávok, rušenie výnimiek, alebo zníženie poistných sadzieb. Takto vieme zabezpečiť skorý pozitívny efekt na našu ekonomiku. Zároveň tým získame čas pre diskusiu, doladenie a prípadne hľadanie alternatívnych riešení u tých návrhov, ktoré vyvolávajú otázky“, navrhuje Tomáš Meravý.

Reklama
Tomáš Meravý
Na snímke hlavný ekonóm strany Za ľudí Tomáš Meravý

Strana ZA ĽUDÍ uznáva potrebu vyrovnať deformácie v zdaňovaní medzi zamestnancami a živnostníkmi, návrh ministra financií na zavedenie paušálnej dane však vnímame ako predbežný návrh, ktorý je potrebné podrobiť analýze z hľadiska jej dopadov“, dodal Meravý.

 

Za ľudí
Na snímke zhrnutie podporných opatrení na zvýšenie zaočkovanosti počas tlačovej konferencie strany Za ľudí na tému Daňová reforma a Podporné opatrenia na zvýšenie zaočkovanosti obyvateľstva

 

Motivačné návrhy k zvýšeniu zaočkovanosti

„Strana ZA ĽUDÍ je jedinou stranou, ktorá sa dlhodobo a konzistentne zastáva očkovaných a presadzuje očkovanie ako nástroj, ktorý chráni pred ťažkým priebehom ochorenia a pomáha tak chrániť zdravotnícky systém, ekonomiku a pracovné miesta. Ľudia, ktorí nie sú chránení očkovaním, sa skôr či neskôr s vírusom stretnú a riskujú, že skončia v ťažkom stave v nemocnici.

Lockdown ich ani neochráni, ani nezabráni utrpeniu a obetiam v nemocniciach, iba ich presunie na neskôr. Preto majú všetky prijímané opatrenia obsahovať motiváciu k očkovaniu. Keď to tak nie je, zvyšuje sa riziko veľkých problémov o pár mesiacov neskôr, pretože to môže výrazne znížiť záujem ľudí o očkovanie. Situácia v nemocniciach je dnes výrazne horšia, ako boli predpoklady odborníkov ešte pred dvoma mesiacmi.

Reklama

Preto ako strana ZA ĽUDÍ navrhujeme nové opatrenia, ktorými chceme podporiť preťažených zdravotníkov, podporiť očkovanie a zabezpečiť účinnejšie presadzovanie opatrení. Lockdown pandemickú situáciu na Slovensku nevyrieši, len ju posunie v čase. Za jediné riešenie považujeme očkovanie. Najvyšší nárast prihlásení na očkovanie sme zaznamenali práve vtedy, keď sme vytvorili motivačné podmienky a očkovaní boli na základe covid automatu zvýhodnení. Naša strana nikdy neklamala svojim voličom a nebudeme im klamať ani teraz.

Lockdown stojí Slovensko 300 miliónov eur každý mesiac, liečba na umelej pľúcnej ventilácii 20 000 eur a vakcína 20 eur. Preto akékoľvek prijaté opatrenie musí byť motivačné a ľudí nabádať k očkovaniu. Zvlášť je nevyhnutné zaočkovať najohrozenejšiu skupinu obyvateľstva – občanov nad 55 rokov, kde je najväčší predpoklad, že skončia v ťažkom stave v nemocnici. Drvivá väčšina pacientov v nemocniciach a na umelej pľúcnej ventilácii sú totiž neočkovaní pacienti nad 55 rokov.

Ak sa nezvýši zaočkovanosť tejto skupiny, budeme v rovnakej situácii aj o rok a budeme sa trápiť s nikdy nekončiacimi vlnami lockdownou. Ak nezaberú motivačné opatrenia, či už finančná podpora pre seniorov, alebo zvýhodnenie zaočkovaných ľudí, nevylučujeme diskusiu o povinnom očkovaní populácie nad 55 rokov. Iná cesta z pandémie ako masívna zaočkovanosť 55+ nie je,“ uviedla Veronika Remišová.

Mir Obaidullah
Na snímke lekár Mir Obaidullah

S konkrétnymi motivačnými opatreniami na ňu nadviazal hlavný expert strany ZA ĽUDÍ na zdravotníctvo, lekár Obaidullah Mir:

„Pre zdravotníkov za ich mimoriadne náročnú a obetavú prácu navrhujeme rekreačný voucher, ktorý by si uplatnili po odznení 3. vlny, ako i ich dočasné zaradenie do rizikovej skupiny III. Takisto zdravotné poisťovne musia aktívnejšie participovať na motivácii k očkovaniu – napr. motivačnými balíčkami pre očkovaných, vouchermi pre zaočkovaných nad 60 rokov, osvetovou kampaňou, ale aj väčšou motiváciou za očkovaných pacientov pre ambulantných lekárov. V boji s pandémiou navrhujeme aj skrátenie COVID-passu na 9 mesiacov, s cieľom motivovať očkovanie treťou dávkou najmä u starších pacientov, ako aj zvýšenie dostupnosti monoklonálnych protilátok. “

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali