Stávky sú vysoké, ak Aleppo nezískajú Rusi, tak to urobí Irán

Stávky sú vysoké, ak Aleppo nezískajú Rusi, tak to urobí Irán

Aleppo 13. novembra (HSP/Foto:TASR/AP-militant video via AP)

 

Ruský server politexpert prišiel včera so zaujímavou analýzou. Podľa informácií v tejto expertíze sa víťazstvo Donalda Trumpa na prezidentských voľbách v USA čoskoro odrazí aj v zahraničnej politike USA v Sýrii, kde sa momentálne pozornosť všetkých  sústreďuje na Aleppo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Podľa názoru expertov  nové vyhlásenia o spojenectve s Ruskom v boji proti ISIL neznamenajú nič iné, ako pokračovanie americkej politiky zdržiavania, ktorá sa v 80. rokoch prejavila nakoniec vytvorením amerických vojenských základní v Perzskom zálive.

Reklama

V interview pre Politexpert vystúpil ruský analytik Vladimir Achmedov z Centra výskumu problematiky Arabského sveta (Ruská akadémia vied). Vladimír Achmedov je presvedčený, že Irán je pripravený samostatne obsadiť východné Aleppo v prípade, ak sa Rusko a USA dohovoria o rozdelení zón vplyvu v Sýrii.

Podľa Vladimíra Achmedova Irán už vyhlásil, že majú k dispozícii dostatok rakiet stredného a dlhého doletu, ktorými môžu zlomiť odpor teroristov v Aleppe. Vojenskí odborníci samozrejme vedeli, že Irán naozaj tieto rakety v oblasti Aleppa má, doteraz sa však nikdy tieto informácie nepublikovali otvorene pred svetovou verejnosťou.

Reklama

Reč je o raketách, ktoré Irán do Sýrie dopravil v čase vojny v Libanone (proti Izraelu) v roku 2006. Irán začal vlastné rakety vyvíjať ešte v 80. rokoch 20.storočia, keď Lýbia a Sýria prestali Iránu dodávať rakety vo vojne proti Iraku.

Informácia o iránskych raketách nasledovala z Teheránu krátko po tom, čo ministerstvo obrany RF informovalo o dočasnom zastavení dodávok všetkých druhov zbraní do Sýrie. Takisto išlo o iránsku odpoveď generálnemu sekretárovi OSN Pa Ki Munovi, ktorý vyzval všetky bojujúce strany v Sýrii zastaviť vojenské operácie a opustiť teritóriu Sýrie.

Podľa Vladimíra Ahmedova je iránske vyhlásenie signálom aj pre USA. Irán očakáva, že sa v čase Trumpovho pôsobenia zmenia priority americkej politiky a USA upustia od téz presadzovaných Obamom. Informácia o raketách je výstrahou pre Washington, že Irán sa svojích strategických cieľov v Sýrii nemieni vzdať.

Iránska výzva je takisto adresovaná Rusku. Iránci sa obávajú, že v prípade začiatku nových a serióznych rozhovorov s USA sa začne presadzovať myšlienka “očistenia Sýrie” od všetkých cudzincov, ktorí v Sýrii bojujú, pričom Irán má pod kontrolou okrem iránskych dobrovoľníkov, ktorí v Sýrii bojujú,  libanonský Hizballáh, šítske milície z Iraku, Palestíny a Afganistanu.

Objavujú sa však aj iné vysvetlenia. Je pravdepodobné, že momentálne sú USA tlačené k  tomu, aby prenechali Aleppo svojmu osudu. Momentálne si USA môžu vybrať z dvoch nepríjemných možností – alebo Aleppo získa Asad, alebo Irán. Pre USA je pravdepodobnejšie prijateľnejšie, ak Aleppo získa Asad, ako by ho mal získať do svojej sféry vplyvu Irán. Hrozí totiž, že Irán s využitím proiránskych milícii môže v okolí Aleppa vytvoriť organizáciu podobnú ako Hizballáh (ten vznikol v roku 1982 v Libanone takisto s podporou Iránu) a dodnes veľmi úspešne pôsobí v južnom Libanone, pričom silné pozície má v okolí Bejrútu. Posilňovanie pozícii Iránu pravdepodobne nie je to, po čom túžia USA a Izrael.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali