Stály zástupca Ruska v OBSE Alexander Lukaševič: „Ukrajinská kríza môže byť urovnaná výlučne mierovou politickou cestou“

Stály zástupca Ruska v OBSE Alexander Lukaševič: „Ukrajinská kríza môže byť urovnaná výlučne mierovou politickou cestou“

Viedeň 23. marca 2016 (HSP/Foto: YouTube)

 

Svetové média, analytici a politici sa stále vracajú k otázke urovnania krízy na Ukrajine a zákonnému alebo nezákonnému pričleneniu Krymu k Rusku. Vo viacerých otázkach Moskva, Washington, Brusel a Kyjev stále nedokázali nájsť si spoločnú reč

Keďže v ostatných dňoch európski a zaoceánski politici a médiá na margo konfliktu na Ukrajine a „anexie“ Krymu viditeľne pritvrdili svoje rétoriku, Moskva prezentovala svoj postoj, ktorý vo svojom prejave počas zasadnutia Stálej rady OBSE vo Viedni vyjadril stály zástupca Ruska v OBSE Alexander Lukaševič. Prezentoval názor Ruska na súčasnú situáciu na Ukrajine a „krymskú otázku“ a zdôraznil význam dodržiavania Minských dohôd.

Reklama

Prízvukoval, že pred 2 rokmi Rusko reagovalo na žiadosť drvivej väčšiny obyvateľov Krymu, ktorí sa prejavom slobodnej vôle vyjadrili za zjednotenie s Ruskou federáciou. „Krymčania tak konali v podmienkach skutočného ohrozenia, kedy po násilnej zmene moci v Kyjeve sa prívrženci radikálnych nacionalistov pokúsili niekoľkokrát násilne vtrhnúť na Krym. Heslo „Pravého sektoru“: „Krym bude ukrajinský alebo vyľudnený“ na polostrove poznali všetci.

Vyhlásenie nezávislosti republiky Krym a jej vstup do Ruskej federácie je legitímnou formou realizácie práva národa Krymu na sebaurčenie v situácii, kedy sa na Ukrajine, s podporou zvonku, uskutočnil násilný štátny prevrat. Mimochodom, samotná Ukrajina pri vyhlásení nezávislosti v r. 1991 to zdôvodnila „hrozbou prevratu v ZSSR v auguste 1991“.

Reklama

Dovoľte mi pripomenúť, že právo na sebaurčenie národov, spolu s ďalšími základnými princípmi medzinárodného práva je zakotvené v článku 1 Charty OSN, bolo potvrdené v článku 1 Medzinárodného paktu z roku 1966 o občianskych a politických právach a taktiež v článku 1 Medzinárodného paktu z roku 1966 o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach. Právo na sebaurčenie je tiež jedným z 10 princípov Helsinského Desatora 1975.

Na podporu ustanovení Charty OSN členské štáty jednomyseľne prijali v 1970 roku Deklaráciu zásad medzinárodného práva týkajúcich sa priateľských vzťahov a spolupráce medzi štátmi v súlade s Chartou OSN. Deklarácia uvádza, že „vytvorenie zvrchovaného a nezávislého štátu, jeho združenie s iným nezávislým štátom alebo zjednotenie s nim, alebo presun do iného politického štatútu, ktorý bol slobodne zvolený národom, tvoriacim daný štát, sú prejavom práva ľudí na sebaurčenie“. Právo na sebaurčenie bolo opakovane potvrdené rezolúciami a Valnými zhromaždeniami OSN, rozhodnutiami Medzinárodného súdneho dvora a pripomienkami Výboru pre ľudské práva.

16. marca obyvatelia Krymu a Sevastopoľa oslávili druhé výročie zjednotenia s ostatnou časťou Ruska. Teraz je očividné, že táto udalosť historického významu v plnom rozsahu zodpovedá vôli ľudu obývajúceho  polostrov. Celonárodné hlasovanie – najdemokratickejší spôsob, ako určiť skutočné túžby a potreby ľudí.

Vidíme, že mnohým ukrajinským politikom a západným krajinám sa rozhodnutie Krymčanov a Sevastopoľcev zjavne nepáčilo, a chceli by ich potrestať za voľbu, ktorá nezodpovedá predstavám o euroatlantickej budúcnosti Ukrajiny. Kyjev zablokoval dodávky vody pre obyvateľov Krymu, nákladnú dopravu, prerušil dodávky elektrickej energie, odpojil od komunikačných prostriedkov, pripravuje militantných bojovníkov na absurdný pokus násilného podriadenia Krymčanov vôle Kyjeva. Hodnotíme tieto skutočnosti ako extrémny prejav neúcty k obyvateľom Krymu. Ich výber sa môže niekomu páčiť, niektorým nie, prosím, ale bude sa musieť brať do úvahy.

Mimochodom, nálada v Európe a v USA je síce rozporuplná, ale mení sa smerom k uznaniu nových reálií. Uvediem údaje nedávnych prieskumov verejnej mienky v niekoľkých krajinách vykonané poprednými západnými agentúrami Populus a Ifop. Na otázku: „Myslíte si, že Krym je súčasťou Ruska, alebo nie?“ odpovedalo 39% obyvateľov Talianska a 37% Nemcov že Krym je súčasťou Ruska. Vo Veľkej Británii a Holandsku predstavoval tento podiel 33% a 32% resp., zatiaľ čo v USA a vo Francúzsku – 26%, pričom najväčšie percento odpovedí „neviem“ – 42%,  bolo v USA.

Reklama

Sme vážne znepokojení hroziacou eskaláciou vojnových stretov v Donbase. Postupujúce kroky ukrajinskej armády nacielené na zmocnenie sa „demilitarizovaného pásma“ pozdĺž línie kontaktu zapríčiňuje nebezpečné zbližovanie pozície strán, provokuje zintenzívnenie stretov. Nehovoriac o tom, že to protirečí minskému  „Balíku opatrení”. Najvýbušnejšou je situácia v blízkosti obce Jasinovatá. Na nedávnom brífingu námestníka vedúceho SMM A.Huga delegáciám boli prezentované údaje o koncentrácii Ozbrojených síl Ukrajiny v obci Avdejevka, ostreľovaní Jasinovatej, poškodení civilnej infraštruktúry v Kaštanove.

Podporujeme úsilie špeciálnej monitorovacej misie OBSE a spoločného strediska riadenia a koordinácie zamerané na zníženie napätia pozdĺž línie kontaktu. Očakávame, že ukrajinské vojenské zložky dostanú rozkaz o vrátení sa na pôvodné pozície. Ostreľovanie ohrozuje prevádzku Doneckej filtračnej stanice, ktorá dodáva vodu do celého regiónu na oboch stranách demarkačnej línie.

Upozorňujeme, že pri masívnom ostreľovaní obci Zajcevo 14. marca pod paľbou ukrajinských ozbrojencov sa ocitli novinári ruských televíznych staníc a čínskej spravodajskej agentúry „Xinhua“. Tento prípad sa nedá hodnotiť ako  obyčajné ostreľovanie. Očakávame adekvátnu reakciu kolegov, v kompetencii ktorých je starostlivosť o dodržiavanie práv novinárov.

Pozorovatelia SMM hlásili tiež ostreľovanie predmestí Gorlovky  9. marca, opakovanom ostreľovaní  Kominternova pri ktorom boli poškodené obytné domy, o delostreleckou útoku na Nikolajevku, kde bol 10. marca zranený starší muž a zničený dom, zásahy na okraji obce Zajcevo (DĽR). V správach SMM sa jednoznačne poukazuje na to, že vo všetkých prípadoch streľba bola spustená zo „západu“ – teda z pozícií Ozbrojených síl Ukrajiny.

V uplynulom týždni (9. až 15. marca) bol zaznamenaný značný počet porušení zo strany Ozbrojených síl Ukrajiny Minského „Balíka opatrení“ a Dodatku o odsune zbraní. V bezpečnostnej zóne bola zistená prítomnosť 18. húfnic v Kurakovo, 7. húfnic v Konstantinovke, 2. PRS „Osa“ v Rajgorodke, 2. protitankových del v Zajcevo, 2. mínometov v Popasnoj, jeden tank v Berjozovom. Z ukrajinských skladov sa stratili 3. raketomety MRL, 22. húfnic, 21. mínometov, 74. protitankové delá a 66. tankov.

Reklama

SMM tiež upozorňuje na skutočnosť, že ukrajinská vojenská technika v skladoch je v stave bojovej pohotovosti: húfnice sú pripojené k nákladným autám, ktoré sú už naložené granátmi. Porušujúc dohovory o prekonaní mínovej hrozby Ozbrojené sily Ukrajiny zriaďujú nové mínové polia. 10. marca u obci Zolotoje pozorovatelia boli svedkami toho, ako ukrajinskí vojaci vykladali míny v blízkosti línie kontaktu. Napriek dohovoru v Kontaktnej skupine o ukončení cvičnej streľby OSU ich naďalej pokračujú, ako sa deje v Novoajdare a Spivakovke.

Všeobecne platí, že zvolená Kyjevom politika blokovania Donbasu, zdržovania politického procesu vedie k tomu, že v niektorých regiónoch Doneckej a Luganskej oblasti sa postupne posilňujú vlastné formy samovlády. Prehlbuje vyčlenenie týchto regiónov z Ukrajiny aj zaužívaná západnými kolegami lexika – nazývať občanov Donbasu „separatisti“ – znamená posilňovať ich presvedčenie o nutnosti oddelenia od Ukrajiny. Hoci o tom sa nehovorí v Minských dohodách.

Kľúčom k urovnaniu vnútorného ukrajinského konfliktu na základe zásad z Minsku (zachovanie územnej celistvosti Ukrajiny s prijatím novej ústavy, ktorá zahŕňa ako kľúčový prvok decentralizáciu s prihliadnutím na osobitosti niektorých častí územia Doneckej a Luganskej oblasti, dohodnuté so zástupcami týchto regiónov) je priamy dialóg Kyjeva s Doneckom a Luganskom. Zainteresované strany mimo Ukrajiny by mali poskytovať v tomto procese všetku potrebnú pomoc.  O tomto práve hovoríme aj v „normandskom formáte“, aj v dialógoch s americkými partnermi na príslušných úrovniach. Očakávame podporu tejto súčinnosti aj zo strany OBSE.

Kyjev a Washington môžu, samozrejme, mať svoje vlastné preferencie, koho by si priali vidieť ako druhú vyjednávaciu stranu. Avšak, je potrebné znovu pripomenúť znenie 12. bodu „Balíka opatrení“. Citujem: „Záležitosti týkajúce sa miestnych volieb budú prekonzultované a dohodnuté s predstaviteľmi niektorých častí územia Doneckej a Luganskej oblasti v rámci tripartity Kontaktnej skupiny“.

Vyzývame kolegov urobiť všetko, čo od nich závisí, pre urýchlenie procesu schvaľovania modality volieb v Donbase v rámci politickej podskupiny Kontaktnej skupiny. Dosiahnutie dohody o odmínovaní a zastavení cvičných strelieb v bezpečnostnej zóne nasvedčuje o možnosti pokroku. V predvečer sa uskutočnila ďalšia výmena zajatcov. Je teda možné povedať, že mechanizmus výmeny sa podarilo obnoviť.

V posledných týždňoch na oboch stranách bolo prepustených niekoľko desiatok ľudí. Tým viac je potrebné prejsť na uplatňovanie zásad zakotvených v „Balíku opatrení“ o výmene zadržaných „všetkých na všetkých“, rovnako ako zabezpečiť vykonávanie príslušného článku o omilostení a amnestii cestou prijatia a vstupu do platnosti zákona, ktorý zakazuje stíhanie a potrestanie osôb v súvislosti s udalosťami, ku ktorým došlo v niektorých častiach Doneckej a Luganskej oblasti Ukrajiny.

Na záver je potrebné znovu pripomenúť, že ukrajinská kríza môže byť urovnaná výhradne mierovou politickou cestou prostredníctvom úplného a presného vykonávania minského „Balíka opatrení“, ktorý nemá žiadnu alternatívu,“ zdôraznil v závere svojho prejavu Alexander Lukaševič.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:21

Americký minister obrany Lloyd Austin v stredu potvrdil, že vláda USA pozastavila jednu dodávku bômb Izraelu. Dôvodom sú obavy, že krajina začne pozemnú ofenzívu v meste Rafah v Pásme Gazy bez dostatočných opatrení na ochranu civilistov, aké žiadajú Spojené štáty. Informovali agentúry AP a Reuters.

Nemenovaný predstaviteľ americkej vlády predtým podľa agentúr AFP a AP povedal, že USA minulý týždeň pozastavili jednu dodávku zbraní, pozostávajúcu z 1800 bômb s hmotnosťou 907 kilogramov a 1700 bômb s hmotnosťou 226 kilogramov.

17:58

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová dostala v stredu v rodnom Švédsku pokutu za to, že sa neriadila príkazmi polície. Verdikt okresného súdu v Štokholme zaznel po tom, ako v marci blokovala vstup do parlamentu, informuje agentúra Reuters.

Piatich aktivistov vrátane Thunbergovej postavili pred súd po tom, ako ich policajti 12. a 13. marca odviedli z miesta protestu proti nekonaniu politikov v oblasti následkov klimatickej zmeny.

Proces s Thunbergovou vo Švédsku
védska klimatická aktivistka Greta Thunbergová odpovedá na otázky novinárov v budove súdu v Štokholme
17:21

Ministerstvo obchodu v Spojených štátoch zrušilo licencie, na základe ktorých mohli americké technologické firmy ako Intel a Qualcom dodávať komponenty čínskej technologickej spoločnosti Huawei. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Huawei je v centre sporu medzi Pekingom a Washingtonom, ktorý firmu podozrieva, že jej technológie slúžia na špionáž v záujme čínskych tajných služieb. Spoločnosť tieto obvinenia popiera.

17:20

Nemecký výrobca počítačových čipov Infineon potvrdil, že v rámci ohláseného programu znižovania nákladov prepustí časť svojich zamestnancov. Informuje agentúra DPA.

Spoločnosť zhoršila svoju prognózu na celý finančný rok 2023/2024 už vo februári po neuspokojivých výsledkoch v prvom finančnom štvrťroku.

17:19

Členské krajiny EÚ sa v stredu “v zásade” dohodli, že výnosy z ruských aktív zmrazených v Európskej únii budú využité na vojenskú pomoc Ukrajine a podporu jej obnovy. Oznámilo to na sociálnej sieti belgické predsedníctvo v Rade EÚ.

Dohoda sa týka využitia úrokov a ďalších ziskov zo zablokovaných ruských aktív, nie však priamo samotných aktív.

17:15

Nemocniciam na juhu Pásma Gazy ostalo palivo pre elektrické generátory už iba na tri dni a jeho zásoby pre uzavreté hraničné priechody nemôžu doplniť. V stredu to uviedol šéf Svetovej zdravotníckej organizácie. Informovala agentúra AFP.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že Al-Najjar, jedna z troch nemocníc v Rafahu, už nefunguje v dôsledku pokračujúcich nepriateľských akcií v okolí a vojenskej operácie v Rafahu.

16:36

Japonská automobilka Toyota dosiahla v uplynulom finančnom roku rekordný zisk, ktorý sa v medziročnom porovnaní zdvojnásobil na 4,9 bilióna japonských jenov (29,4 miliardy eur). Informovala agentúra Reuters.

Skupina plánuje v tomto roku celosvetovo predať 10,95 milióna vozidiel, čo predstavuje pokles o 1,3 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

16:28

Európska komisia (EK) dokáže zabezpečiť správne a okamžité zaznamenanie výdavkov vykazujúcich nezrovnalosti, ich vymáhanie však často trvá príliš dlho. Vyplýva to zo správy, ktorú v utorok sprístupnil Európsky dvor audítorov (EDA).

V rokoch 2014 – 2022 bolo vo všetkých oblastiach vykázaných 14 miliárd eur neoprávnených výdavkov. Ich vymáhanie je kľúčovým prvkom systému vnútornej kontroly EÚ.

Audítori zistili, že vydanie žiadosti o vrátenie prostriedkov po ukončení financovaných činností trvá zvyčajne 14 až 23 mesiacov a získať ich späť trvá od troch do piatich mesiacov.

16:00

Poľsko bolo tento týždeň terčom hekerského útoku skupiny spájanej s Ruskom, oznámil v stredu poľský štátny výskumný ústav NASK. Informovala agentúra Reuters.

Oznámenie prišlo po obvineniach viacerých členských krajín NATO, že Rusko voči nim podniká kybernetické útoky.

15:41

Ukrajinský parlament v stredu odhlasoval zákon, ktorý niektorým väzňom umožní bojovať v ozbrojených silách. Informovala agentúra AFP.

15:37

Britský minister vnútra James Cleverly v stredu oznámil, že vláda vyhostí vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve v Londýne, “ktorý je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky”. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Moskva bude “primerane reagovať“ na rozhodnutie Veľkej Británie vyhostiť ruského vojenského pridelenca, citovala ruská agentúra RIA hovorkyňu ruskej diplomacie Mariu Zacharovovú.

15:04

Európska únia (EÚ) nesmie dovoliť Číne, aby zaplavila jej trh lacnými elektromobilmi. Vyhlásila to v v stredu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje agentúra Reuters.

“Spravodlivá hospodárska súťaž je v poriadku. Čo sa nám nepáči, je, keď Čína zaplavuje náš trh masívne dotovanými elektromobilmi. A musíme sa tým zaoberať, musíme chrániť náš priemysel,” povedala.

15:03

Dohoda o voľnom obchode medzi Čínou a Srbskom, ktorú podpísali minulý rok, vstúpi do platnosti 1. júla, oznámil v stredu čínsky prezident Si Ťin-pching počas návštevy Belehradu. Informovala agentúra Reuters.

Podľa Vučiča dohoda Srbsku zaistí budúcnosť. Na jej základe dôjde k zrušeniu ciel na takmer 95 percent vývozu do Číny počas nasledujúcich piatich až desiatich rokov.

14:59

Čína v stredu zablahoželala Vladimirovi Putinovi k jeho inaugurácii do úradu prezidenta Ruskej federácie. Informovala agentúra Reuters.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí vo vyhlásení podotkol, že prezident Si Ťin-pching už Putinovi poslal blahoželanie k jeho znovuzvoleniu.

Pod “strategickým vedením” Siho a Putina sú vzťahy Číny a Ruska naďalej “zdravé”, uviedol hovorca s tým, že Peking prikladá veľký význam vedúcej úlohe hlavy štátu v bilaterálnych vzťahoch medzi oboma krajinami.

Russia Putin Inauguration
Na snímke Vladimir Putin kráča zložiť prísahu ako ruský prezident počas inauguračného ceremoniálu vo Veľkom kremeľskom paláci v Moskve
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rôzne druhy listnatých stromov v arboréte Borová hora pri Zvolene

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Náhlik

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali