SR splní asi tretinu z 20 cieľov,ktoré si stanovila do roku 2020

SR splní asi tretinu z 20 cieľov,ktoré si stanovila do roku 2020

Bratislava 15. februára 2020 (TASR/HSP/Foto:Maxpixel)

 

Z programov reforiem, ktoré mali Slovensku pomáhať, zrealizovali vlády málo. Slovensku sa darí najmä v znižovaní nezamestnanosti. Naopak, nezlepšuje sa podnikateľské prostredie, využívanie e-Governmentu, či vnímanie korupcie. Poukázali na to analytici VÚB, ktorí sa pozreli na programy reforiem a ich plnenie na Slovensku

Ilustračné foto

Drvivú väčšinu slovenských návrhov i európskych indikátorov si každoročne osvojili programy reforiem, ktoré musia členské štáty predkladať Bruselu vždy v apríli. “Problém je v tom, že z programov reforiem, ktoré mali Slovensku pomáhať, sa zrealizovalo len veľmi málo a zo zhruba dvadsiatky cieľov, ktoré sa každoročne pripomínali, v tomto roku Slovensko splní len veľmi malú časť. Zrejme šesť alebo sedem,” uviedli analytici VÚB. Poukázali napríklad na vnímanie korupcie z dielne Transparency International, kde sa Slovensko zosunulo o ďalšie dve priečky, či výsledky testovania 15-ročných žiakov PISA, v ktorom Slovensko naďalej vážne zaostáva za drvivou väčšinou vyspelých krajín.

Reklama

Postupom času však vláda od niektorých cieľov aj upustila. Napríklad od efektivity výberu dane z pridanej hodnoty (DPH), či dlhodobej udržateľnosti verejných financií. “V programe reforiem sa síce ešte sledujú, no ako cieľ pre rok 2020 už nefigurujú,” upozornili analytici banky.

Slovensko zachraňuje len trh práce. “Ten sa v ostatných rokoch vyvíjal lepšie, ako sa predpokladalo, keď ani nie extrémne vysoký hospodársky rast dokázal vytvárať veľké množstvo nových pracovných miest,” priblížili analytici VÚB. Podľa nich to Slovensku pomôže splniť ciele miery zamestnanosti, dlhodobej nezamestnanosti pod tri percentá v prípade aktívnej populácie i podielu ohrozených chudobou a sociálnym vylúčením.

Reklama

“Okrem toho krajina zrejme splní už len cieľ podielu mladých ľudí s vysokoškolským vzdelaním a veľmi benevolentne nastavený plán pre objem skleníkových emisií, pri ktorých má byť maximálny rast 13 % v porovnaní s rokom 2005, aj keď Európska únia ako celok si dala za cieľ pokles o 10 %,” vymenovali analytici banky. Vysokoškolská vzdelanosť na Slovensku rýchlo rástla. Vo veku 30 až 34 rokov malo v roku 2018 titul už takmer 38 % ľudí a 40-percentný cieľ tak zrejme môže byť dosiahnutý. “Kvantita sa však nemusí rovnať kvalite,” upozornili analytici.

V ostatných oblastiach je dosiahnutie cielených hodnôt indikátorov buď vážne ohrozené, alebo nemožné. Podľa analytikov je to najmä pre to, že Slovensko plnilo reformné plány, ktoré si samo stanovovalo, len slabo. “Často išlo aj presne opačným smerom. Príkladom môže byť zastropovanie dôchodkového veku, ktoré výrazne zhoršilo dlhodobú udržateľnosť verejných financií,” pripomenuli analytici VÚB.

Zlepšenie za poslednú dekádu nebadať v prípade podnikateľského prostredia sledovaného indikátorom Svetovej banky Doing Business. Tiež využívanie služieb e-Governmentu je na Slovensku napriek rastu slabé. “Vlani ho síce reportovalo 59 % opýtaných, no cieľ viac ako 70 % pravdepodobne nedosiahneme,” tvrdia analytici.

Slovensko zaostáva podľa analýzy aj vo vývoze high-tech produktov, ktoré závisia najmä od štruktúry a vyspelosti priemyslu. “Dosahujú však stále len zhruba desatinu všetkých exportov, čo je citeľne vzdialené od cielených 14 %,” podotkli analytici.

Dĺžka dožitia v zdraví za poslednú dekádu mierne vzrástla na 56 – 57 rokov, avšak cieľ 60 – 60,5 roka ani zďaleka podľa analytikov nedobehla. “Navyše, vôbec sa dobre nemeria. Mohlo by sa preto napríklad cieliť znižovanie počtu takzvaných odvrátiteľných úmrtí,” myslia si analytici.

Reklama

Efektivita výberu daní meraná tzv. medzerou DPH sa na Slovensku zvyšovala, avšak v poslednom období už len miernejšie. “Preto za benchmarkom úspešnejších krajín SR stále zaostáva, čo štát oberá o peniaze a daňovníkov o spravodlivosť v povinných platbách štátu,” tvrdia analytici VÚB.

Rozpočtová zodpovednosť bola podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť v roku 2015 vďaka znižovaniu deficitu a reformám dôchodkového systému už takmer dosiahnutá. “Odvtedy sa každým rokom zhoršuje,” podotkli analytici.

Problémové sa javia aj citácie výskumníkov, ktoré majú ukazovať kvalitu a relevantnosť miestnej vedy. “Zvýšili sa najmä v rokoch 2013 až 2015. Odvtedy nerastú a ostávajú ďaleko od cieľa 70 % priemeru Európskej únie,” dodali analytici VÚB.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali