Spôsob financovania zdravotníctva treba zmeniť, zhodujú sa odborníci

Spôsob financovania zdravotníctva treba zmeniť, zhodujú sa odborníci

Bratislava 25. septembra 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Aktuálne nastavenie financovania zdravotníckeho systému je dlhodobo neudržateľné. Zhodli sa na tom odborníci počas utorkového okrúhleho stola v Bratislave

Na snímke prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová

Zástupcovia poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, lekárskych i pacientskych asociácií, analytici a tiež predstavitelia štátu sa venovali témam aktuálneho dofinancovania zdravotníctva a tiež vytvorenia jasných pravidiel pre to, aby dofinancovanie nebolo potrebné každý rok.

Reklama

„Vždy na to doplatí pacient,“ hovorí prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Mária Lévyová. Účastníci okrúhleho stola sa zhodli na tom, že financovanie zdravotníctva musí byť nastavené stabilne, rozpočet sa musí pohybovať v reálnych číslach a investície musia byť cielené. „Keď je tento rok potrebné už druhé dofinancovanie, nemožno robiť žiadne dlhodobé plány,“ tvrdí Lévyová.

Zástupcovia rozhodujúcich organizácií, ktoré pôsobia v zdravotníctve, tento rok podpísali memorandum, v ktorom požadujú dofinancovanie vo výške 150 miliónov eur. Pohľady jednotlivých segmentov zdravotníctva a vládnych analytikov sú rôzne a niektorí účastníci diskusie predniesli a odôvodňovali požiadavky viac ako 200 miliónov eur. Táto suma pritom nezahŕňa požiadavky na podfinancovanú dlhodobú starostlivosť, rozvojové aktivity ani inovácie.

Reklama

„Témou by mala byť kvalita a rozvoj zdravotníctva a nie to, či bude na mzdy na konci mesiaca,“ tvrdí Tomáš Szalay zo Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku (HPI). Problém nedostatku financií podľa neho poskytovatelia zdravotnej starostlivosti riešia už šesť alebo sedem rokov.

Systém poskytovania zdravotnej starostlivosti je podľa odborníkov obeťou dlhodobého podfinancovania a zle nastavených pravidiel. Konštatujú, že k aktuálnemu stavu prispela historicky najnižšia výška platby za poistencov štátu, ale aj ďalšie legislatívne zmeny, ktoré zvýšili náklady poskytovateľov, ako zvýšené príplatky za prácu v noci a počas víkendov, alebo zavedenie rekreačných poukazov.

Podľa Szalaya je problémom chýbajúce dlhodobé plánovanie financovania v zdravotníctve. „Štandardom v iných krajinách býva nastavenie zmlúv na tri až päť rokov. U nás túto istotu nemáme a vedie to k chaotickým rozhodnutiam. Zhodli sme sa na tom, že predvídateľnosť financovania je veľmi dôležitá. K tomu patrí stabilita prostredia, v jednom roku by nemali byť opakovane novelizované zákony s rôznymi termínmi účinnosti a rôznymi dosahmi na financie, s ktorými sa v predchádzajúcom roku nepočítalo,“ tvrdí analytik.

V systéme financovania slovenského zdravotníctva podľa neho treba nájsť iný typ zdrojov, nielen peniaze, ktoré sú naviazané na nejaké percento zo mzdy. Táto téma si vyžaduje ďalšie diskusie, avšak aj na základe skúseností zo zahraničia ako možnosti, uvádza nominálne poistné, individuálne zdravotné poistenie či iné spôsoby, vďaka ktorým môže do zdravotníctva prísť viac peňazí.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smer-SD) súhlasí, že jej rezort bude potrebovať v tomto roku dofinancovanie. Zároveň sa pýta, na základe čoho vznikla požiadavka na sumu 150 miliónov eur, pretože iniciátori memoranda nemohli ešte vidieť daňovú prognózu. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) zatiaľ nechce hovoriť o tom, či pôjdu v tomto roku do zdravotníctva ďalšie peniaze zo štátneho rozpočtu. Ambulancie, nemocnice, zdravotné poisťovne aj strešná pacientska organizácia v stredu odovzdali spoločné memorandum šéfovi parlamentného výboru pre zdravotníctvo Štefanovi Zelníkovi (SNS). V ňom poukázali na to, že súčasný rozpočet pre zdravotníctvo nepostačuje.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali