Spisovateľ Jurman: U Havla v byte to nevyzeralo ako u chudobného disidenta. Zeman nie je servilný a pri dnešnej migrácii si režeme konár sami pod sebou

Spisovateľ Jurman: U Havla v byte to nevyzeralo ako u chudobného disidenta. Zeman nie je servilný a pri dnešnej migrácii si režeme konár sami pod sebou

Praha 4. februára 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Oliver Ondráš)

 

Portál Parlamentní listy zverejnil rozhovor s bývalým vojenským spravodajcom a spisovateľom, Olinom Jurmanom. Ten píše zaujímavé knihy, ktoré hovoria predovšetkým o špiónoch bývalého režimu. V rozhovore sa rozhovoril napríklad o demokracii, prezidentoch ČR, svojich knihách či o tom, ako pozerá na súčasnú situáciu vo svete

Na snímke Miloš Zeman

Jurman sa okrajovo zmienil napríklad o správe BIS, ktorá bola nedávno zverejnená a vzbudila diskusiu. Písalo sa v nej totiž, že moderné dejiny, ktoré sa teraz prezentujú v školách, sovietskou verziou. Jurman na to reagoval tak, že sa určité veci nejako udiali a nemali by byť nikým prekrúcané, uvádza portál.

Reklama

Kontrarozviedka potrebuje navýšenie rozpočtu a hodí sa všetko, čo jej urobí reklamu v médiách, aj keď to je hlúposť. Dokonca by som sa nebál povedať, že podobné vyhlásenia majú za cieľ spoločnosť deformovať tak, aby prznila vzdelanie detí.

Keď sa ho reportér spýtal, ako vnímal udalosti, ktoré viedli k zamatovej revolúcii a demokracii, reagoval vcelku prekvapivo: Žiadna zamatová revolúcia to nebola. Išlo iba o výmenu kádrov, ktoré spoločnosť ovládajú. Môžem to tvrdiť z vlastnej skúsenosti.

Reklama

Vysvetlil to tým, že tri roky pred touto “výmenou kádrovbol na knižnom veľtrhu, kde sa hovorilo o Václavovi Havlovi, ešte ako o neznámom človeku. Práve tam som od niektorých ľudí počul, že je to síce teraz neznámy človek, ale do troch rokov bude prezidentom Československa. A nielen podľa toho usudzujem, že všetko bolo dopredu pripravené,dodal.

Témou rozhovoru sa stali aj traja prezidenti, ktorí sa na Hrade počas tridsiatich rokov stihli vystriedať. Opustili Česi ideály Havla a nežnej revolúcie alebo nie? Aj takto znela otázka reportéra.

Myslím si, že sme jeho ideály neopustili. Na začiatku sme ich totiž vôbec nepoznali. Potom, keď sme ich začali spoznávať, uvedomil som si existenciu rozdvojeného Havla. Občas niečo iné hovoril a niečo iné konal. Niektoré jeho tajné dohody, ktoré sa prevalili neskôr, mi v tom dávajú za pravdu. Ostatne ho zvolili komunisti najskôr ako prezidenta Československej socialistickej republiky. Občas svoje názory aj zmenil, napríklad ohľadom NATO. No a aká je dnes doba? Nevyspytateľná. Rovnako, ako bol Havel.

Jurman však poznamenal, že dnes je všetko úplne o niečom inom. Tvrdí, že väčšina ľudí vtedy nepožadovala zmenu režimu, ale iba zmenu v rámci režimu. Chceli naozajstný demokratický socializmus s ľudskou tvárou, teda nadviazať na rok 1968. Ľudia si žili pomerne dobre, lenže v neslobode a s cenzurovanými informáciami. Dnes, čo sa zase týka ekonomiky, hospodárstva či výroby sme na tom značne horšie.

Reč prišla aj na súčasného prezidenta Miloša Zemana a jeho často preberaný vzťah k Moskve a Pekingu. Niektorí totiž tvrdia, že sa voči týmto dvom veľmociam chová servilne, ponížene. S tým však spisovateľ nesúhlasil.

Reklama

Zeman nie je servilný k nikomu. Len tí najchytrejší poslanci a ich servilní novinári, ktorí musia viesť plebejcov za ručičku, trochu zaspali pri zavádzaní priamej voľby prezidenta. Neuvedomili si, že sa im to môže vymknúť z rúk a radi by to dostali zase späť. Veď predsa len oni vedia, kto by mal byť u nás prezidentom, nie? Avšak tých pár lžidemokratov, ktorí sa bránia výsledkom volieb a stále sa správajú ako ich víťazi, už to nevytrhne.

K prezidentovým návštevám Ruska a Číny ďalej dodal, že tam na štátne návštevy jazdia všetci, preto to považuje za úplne normálne.

V súvislosti s tým spomenul aj to, že považuje za vrcholne hanebné, že je v Česku prezident ponižovaný a urážaný. Vari je možné, aby riaditeľ školy zhodil obraz prezidenta pred deťmi na zem s tým, že to nie je jeho prezident? To som nikde inde nevidel. Zeman vždy robil len to, čo povedal, a o čom bol presvedčený, že je správne. A je.

Ďalšou veľkou témou rozhovoru boli Jurmanove knihy. Napríklad v knihe V službách ministerstva vnútra píše o plukovníkovi Jaroslavovi Bobkovi, ktorý zaisťoval ochranu Ludvíkovi Svobodovi, Gustavovi Husákovi a Václavovi Havlovi. Aj o Bobkovi sa teda Jurman rozhovoril.

On bol šéfom orgánu, ktorý mal na starosti protiteroristické operácie a ochranu vysokých štátnych funkcionárov, ako prezidenta či predsedu vlády. () Vedel, nielen aký je ten ktorý politik navonok, keď sa ukazuje pred národom, ale aj aký je doma. () Najviac si z prezidentov vážil generála Svobodu. Husáka hodnotil ako osamelého muža, ktorý si nikoho nevšímal. A k Havlovi mal najviac výhrad. Ostatne o prehliadke u neho v byte niekoľko dní pred tým, než bol Havel zvolený za prezidenta, mi povedal, že to tam každopádne nevyzeralo ako u chudobného disidenta, ktorý je večne prenasledovaný ŠtB.

Reklama

Ďalšie dielo, ktoré v rozhovore spisovateľ spomenul, bola kniha Vlastizradca. pojednáva o Františkovi Tišlerovi, vojenskom pridelencami v 50. rokoch vo Washingtone a dvojitom agentovi. Preto redaktor konštatoval že Jurman píše predovšetkým o exponentoch bývalého režimu. K tomu sa vyjadril spisovateľ nasledovne:

Som autorom literatúry faktu. Píšem veci zo svojho blízkeho odboru v mladosti, teda zo spravodajskej služby. Preliezol som všetky možné archívy, ktoré u nás sú a vybral sme si informácie o ľuďoch, ktorí boli svojím spôsobom úplne na vrchole. Dokázali fantastické veci, ale dnes sa o nich jednoducho len nehovorí alebo upadli do zabudnutia. () Keď sa tie knihy dostali do USA, prečítal si to tam nejaký veľký bojovník proti komunizmu a obvinil ma tiež z toho, čo naznačujete v otázke. Vraj by som sa mal hanbiť, že píšem o komunistoch, ktorí pomáhali likvidovať bojovníkov proti komunizmu. Tak som mu napísal, nech si prečíta práve Vlastizradcu, aby si uvedomil, že sa držím hesla: padni, komu padni.

K tomu ďalej dodal, že píše o osudoch zaujímavých ľudí a bude v tom aj ďalej pokračovať, nech sa to ostatným páči alebo nepáči.

Posledná kniha Jurmana nesie názov Špionážny román. Nejde však o beletriu, ako by si mnohí mohli myslieť. Ide síce o špionážny román, takže pre ctiteľov faktu jasné úskalie, ale chcel som dopovedať pravdu z mojich kníh, tvrdí autor.

Navyše dodal, že koniec si musel sám vyfabulovať. Základ knihy je v tejto udalosti. A to je možné urobiť len v románe. Keby som to urobil v literatúre faktu, tak mám na krku asi trestné oznámenie.

Posledná otázka na záver sa týkala zhodnotenia situácie, v akej sa dnes nachádza súčasný svet. Podľa reportéra je totiž vo veľkom chaose. Jurmanov názor znel jasne.

Ja by som to možno celé nazval jedným slovom. Globalismus. Aby ho čert vzal. V tom vidím najväčšie nebezpečenstvo. Veď pri súčasnej migrácii si režeme konár sami pod sebou. Pozrite sa do Paríža, Marseille, Londýna, Bruselu a do ďalších miest. Tam sa po známych uliciach povaľujú cudzorodé živly, ktoré do Európy neprišli pracovať, ale len ju vysávať. Situácia sa zhoršuje každým dňom a nikto netuší, kde sa to zastaví. Niekto potrebuje, aby sa zo sveta stal guláš národov, kde jedni budú pracovať a druhí len žmýkať. Megaboháči a nadnárodné korporácie bohatnú rýchlosťou svetla. Práve oni rozhodujú o svete. Česko si od tejto falošnej migrácie zatiaľ dokázalo udržať odstup, ale pochopiteľne máme tiež strach, že do tej žumpy spadneme. Nechcel by som sa toho dožiť,dodal na záver.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:20

Priame platby sa slovenským farmárom budú vyplácať aj po 30. júni. Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Informácie o nevyplácaní priamych platieb po júni označil Takáč za nepravdivé a zavádzajúce.

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Takáč
Na snímke zľava riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Marek Čepko a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej
14:10

Strata amerického výrobcu lietadiel Boeing bola v 1. kvartáli nižšia, než sa očakávalo. Koncern uviedol, že jeho dodávateľský reťazec sa stabilizuje aj napriek kríze týkajúcej sa modelu 737 Max.

Strata v prvých troch mesiacoch 2024 klesla na 343 miliónov USD (321 miliónov eur), alebo 56 centov na akciu, zo 414 miliónov USD, alebo 69 USD na akciu.

14:02

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní, utiekli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry. Zranenia pri tom utrpelo päť ľudí, štyroch odviezli do nemocnice. Informoval denník The Telegraph.

Zvieratá zhodili svojich jazdcov počas ranného cvičenia. Pri incidente sa zranil najmenej jeden vojak.

splašené kone v Londýne
Na snímke dva splašené kone v uliciach Londýna
13:39

Vláda plánuje znižovať deficit verejných financií približne o 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Postupný pokles schodku pod 3 % HDP do konca volebného obdobia zabezpečí vystúpenie z očakávanej procedúry nadmerného deficitu. Zároveň sa tak stabilizuje vývoj dlhu, ktorý by mal inak naďalej rastúci trend až k 70 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v Programe stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý v stredu schválila vláda.

13:38

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý v stredu schválila vláda.

13:37

Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

13:35

Pri pobreží Tuniska našli v utorok telá 19 ľudí, informovala tamojšia pobrežná stráž. Informovala agentúra AP.

Telá našla v blízkosti prístavných miest Mahdíja a Sfax, druhého najväčšieho prístavného mesta v krajine, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou.

13:28

Česká polícia odkryla česko-ukrajinský gang falošných bankárov, ktorí sú podozriví zo spáchania stoviek podvodov s úhrnnou škodou v desiatkach miliónov korún. Policajti zadržali 40 ľudí, časť z nich skončila vo väzbe. V stredu to uviedla hovorkyňa polície Královohradeckého kraja Iva Kormošová.

13:12

Cieľom európskych liberálov, ktorí v Európskom parlamente (EP) vystupujú pod značkou Obnovme Európu (RE), je bojovať proti vplyvu krajnej pravice po eurovoľbách a v novom zákonodarnom zbore EÚ upevniť svoju pozíciu “jazýčka na váhach” pri formovaní európskej legislatívy spolu s ľudovcami a socialistami. V rozhovore pre Európsku redakciu (ENR) – projekt, ktorého súčasťou je aj TASR – to uviedla šéfka RE Valérie Hayerová.

Valérie Hayerová
Kandidátka do eurovolieb a šéfka strany Obnovme Európu (RE) Valérie Hayerová počas prejavu na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu
13:00

Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol smútočnú omšu za zosnulého kritika Kremľa Alexeja Navaľného, uvádza sa v dekréte uverejnenom v utorok.

Patriarcha Kirill, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, podpísal dekrét, ktorým zakázal kňazovi Dmitrijovi Safronovi udeľovať požehnanie, nosiť kríž a rúcho na obdobie nasledujúcich troch rokov.

12:46

Miera nezamestnanosti vo Švédsku dosiahla v marci najvyššiu úroveň za posledných deväť mesiacov.

Sezónne neupravená miera nezamestnanosti sa minulý mesiac vyšplhala na 9,2 % z februárovej úrovne 8,5 %. Zvýšila sa aj v medziročnom porovnaní, keďže v marci 2023 predstavovala 7,7 %.

12:36

Zhruba 300 židovských demonštrantov zadržali v utorok neskoro večer v New Yorku, kde sa počas tzv. sederovej večere modlili za dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy.

Protest sa konal tesne pred tým, ako americký Senát schválil rozsiahly balík vojenskej a humanitárnej pomoci v celkovej hodnote vyše 95 miliárd dolárov pre viacero krajín. Informoval denník The Guardian.

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali