Spencerová narovinu o samite NATO: U Putinovcov chystajú vedierka popcornu a určite budú aj kibicovať

Spencerová narovinu o samite NATO: U Putinovcov chystajú vedierka popcornu a určite budú aj kibicovať

Praha 6. decembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Česká novinárka a analytička Tereza Spencerová poskytla portálu Parlamentní listy vlastný komentár k aktuálnemu dianiu. Prehovorila, napríklad o samite NATO, Turecku, prepisovaniu dejín, búraniu pamätníkov a ďalších témach

Ilustračné foto

NATO má veľa “kľúčových problémov”

Reklama

Ako prvá sa Spencerová vyslovila k Severoatlantickej aliancii (NATO) plnej rozporov a predovšetkým k samitu, ktorý tento týždeň prebehol v Londýne.

Novinárka uviedla, že jednou z hlavných tém bolo, napríklad Turecko, ale tiež sa na akcii presadzoval aj francúzsky prezident Emmanuel Macrona so svojím odmietaním povinného nákupu amerických zbraní. Dodala, že istú úlohu hral aj americký líder Donald Trump, ktorý po členoch NATO vlastne ani nechce nič iné ako peniaze, a ak odmietnu, je pripravený začať ich trestať.

Reklama

Čiže tri dôležité štáty Aliancie sa stretávajú so svojimi víziami. A keď k tomu pripočítate ešte fakt, že hostiteľská krajina samitu je v kríze a motá sa v neistotách ohľadne budúcnosti. A k tomu si pripočítajte ešte napríklad fakt, že NATO síce jednomyseľne pridalo na svoj zoznam nepriateľov k Rusku a terorizmu – tiež ešte Čínu, ale Macron alebo Merkelová do Pekingu jazdia častejšie ako do Washingtonu. Británia, ak sa nemýlim, Číňanov vpustila aj do svojej jadrovej energetiky a jej obchodovanie s Ruskom láme rekordy, Taliansko podpisuje memoranda o účasti na Novej Hodvábnej ceste Inými slovami, na jednej strane povinne, na americké želanie, označujú Peking za hrozbu, a súčasne s ním veselo prehlbujú ekonomické, a tým pádom aj politické vzťahy,podotkla.

Analytička sa teda pýta, ako teda máme potom celé NATO vnímať a ako vlastne rozpoznať, že myslí nejaké svoje “zásadné vyhlásenie” vôbec vážne. Preto si stojí za tým, že NATO má veľa kľúčových problémov.

 

Erdogan vyvoláva rovnaké obavy ako Trump

Následne sa viac zamerala na Turecko. V tejto súvislosti novinárka uviedla, že sa domnieva, že Erdogan svojou nepredvídateľnosťou vyvoláva v Európe rovnaké obavy ako Trump.

Reklama

Turecký denník Sabah pritom pred pár dňami poznamenal, že turecká politika je svojím vplyvom na Európu porovnateľná s cunami, čínska politika je vraj ako zmena klímy a ruská ako uragán. Je to síce veľmi farbisté prirovnanie, ale svojím spôsobom jasne ilustruje, ako v Ankare vnímajú svoju politiku to nie je žiadne testovanie, kam až môžu zájsť a čo všetko si ešte môžu dovoliť, ale potvrdenie skutočnosti, že sa Turecko stalo jedným z určujúcich pólov globálneho systému, slovami komentátora Sabahu. Čiže žiadne banálne handlovanie so Západom, ale uchopenie novej reality sveta, podotýka.

Spencerová teda píše, že sa tomu môžeme posmievať či nad tým ohŕňať nos, ale faktom je, že sa Turecko pohlo dopredu. A čo to pre nás podľa nej vlastne znamená? V podstate nám vraj hrozí, že bazírováním na starých pravdách o našej nadradenosti a výnimočnosti zostaneme stáť obďaleč.

A je pritom vcelku jedno, že nakoniec Ankara formálne odkývala plán NATO na obranu Poľska a Pobaltia. Stoltenberg sa teraz aspoň môže tváriť, ako že má pod sebou jednotnú partiu a rôzne Európske hodnoty zase môžu mávať svojimi tradičnými heslami o tom, že patríme na Západ. Ale o skutočnej jednote už si trúfnu hovoriť len tí najcynickejší propagandisti. Na rozšramotenosti Aliancie koniec samitu totiž nič nemení. Skôr je otázkou, do akej miery je Aliancia ešte skutočnou alianciou. Úplná havárka to síce ešte nebola, ale crash test a zrejme aj cash test už áno,myslí si.

V neposlednom rade sa vyjadrila k mape východnej časti Stredozemného mora, na ktorej je zachytená plocha, ktorú si Turecko nárokuje ako svoju výlučnú ekonomickú zónu. Spencerová danú mapu označila za prinajmenšom veľkorysú z tureckého pohľadu, pochopiteľne.

Veľmi ambiciózne. Ankara si pre seba nárokuje skoro celé Stredomorie. Je vcelku jasné, že v praxi sa nič podobné zrejme zhmotniť ani nemôže, na druhej strane sú tu, ale ešte aj zvesti o akejsi dohode medzi Tureckom a moslimskobratskou vládou v líbyjskom Tripolise. Detailov je pomenej, vraj sa týka spolupráce v oblasti bezpečnosti, obrany i námornej jurisdikcie. Že by Erdogan nakoniec ovládol, nielen blízkovýchodné, ale aj africké migračné toky do Európy?” pýta sa.

Reklama

Nakoniec dodáva, že sa Turecko skrátka hýbe a na rozdiel od nás razí aktívnu politiku.

 

Sýria, Trump a Erdogan

Ďalšou témou sa stala Sýria, Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan. Podotýka, že Trump sa na Erdogana nijako zvlášť nehnevá, pokiaľ ide o Sýriu. Údajne by mu vraj nevadilo ani to, keby tam Turecko urobilo poriadok za akúkoľvek cenu a on by tak dodržal volebný sľub a vyviedol americké vojská zo Sýrie. To sa však nepáči Macronovi. A ako v tejto veci postavila Európa? Na to novinárka reagovala slovami, že síce Európa môže v Sýrii stáť proti Turecku aj USA súčasne, ale význam takéhoto “státia by nijako nepreceňovala.

Európa na úrovni EÚ a niektorých členských štátov síce ďalej drží sankcie proti Sýrii, ale ďalší pochopili, že je to márne, trápne, a tak sa do Sýrie vracajú. Myslím tým, napríklad Maďarsko, Taliansko a ďalšie. Avšak, skutočný vplyv na vývoj situácie v samotnej Sýrii to nemá vôbec žiadny. Tam si to medzi sebou rozhodujú Rusi s Turkami, Američanmi a Iráncami, novo sa k nim snaží pripojiť ešte Perzský záliv. už dávno stojí obďaleč,myslí si.

 

Rozpadne sa NATO? A čo vzťahy s Ruskom?

Spencerová sa okrem iného vyslovila tiež k rozrušeným hlasom európskych štátnikov, ktorí majú strach, že, ak bude Trump znovu zvolený prezidentom a ďalej si bude robiť, čo chce, tak sa NATO prakticky rozpadne. Boja sa totiž, že v tom zostanú sami.

Nemecké štatistiky z predchádzajúcej otázky jasne naznačujú, že rozpad NATO by síce mohol byť určitou tragédiou, ale rozhodne ničím, čo by sme nejako nemali prežiť. Nepoznám štatistiky z iných západoeurópskych krajín, ale v priemere budú tie názory najskôr vcelku podobné. A všetkým dôjde, že Aliancia je z hľadiska USA len od toho, aby Američanom platila za ochranu, tak sa budú nálady samozrejme radikalizovať,uviedla.

Redaktora zaujímalo tiež to, či má Macrona, ktorý si želá s Ruskom sa nejako dohodnúť, šancu strhnúť na svoju stranu ďalšie európske štáty. Na to Spencerová vyhlásila, že Macron síce hovorí nahlas, že je potrebné vzťahy s Ruskom normalizovať, ale na pôde NATO znie osamotene.

Reklama

“Občas niečo také povedia snáď len Trump s Erdoganom. Ale nový šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell priznáva, že štáty nie sú vo vzťahu k Rusku jednotné. Niektoré by chceli držať sankcie ďalej, iné ich chcú zrušiť, takže si viem predstaviť, že aj keď Macron znie osamotene, v skutočnosti osamelý ani zďaleka nie je. Uvidíme, čo bude o takých päť rokov. U Putinovcov chystajú vedierka popcornu a určite budú aj kibicovaťpovedala.

 

Ďalšie témy rozhovoru

Reč prišla aj na starostu Pavla Novotného. Spencerová uviedla, že po skoro týždni by ten zvláštny cirkus nechala spať.

Dodáva však, že búranie pamätníkov nám išlo vždy a dejiny sme prepisovali vraj už tiež mnohokrát.

Reklama

Teraz všetko naozaj akoby smerovalo k tomu, aby naša mladšia generácia o pár rokov prinajmenšom vo vzťahu k druhej svetovej vojne vzhliadala k nacistom… To je ale fakt veľmi silné kafé, uviedla na záver.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali