Sociológ: Prezidentka má v radoch voličov parlamentnej opozície dôveru v priemere 24 percent

Sociológ: Prezidentka má v radoch voličov parlamentnej opozície dôveru v priemere 24 percent

Bratislava 27. septembra 2021 (SITA/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel,TASR-Jakub Kotian,Facebook-Andrej Danko-predseda SNS)

 

Prezidentka Zuzana Čaputová stráca dôveru v radoch voličov parlamentnej opozície. Naopak, udržiava si dôveru medzi voličmi vládnych strán. Pre agentúru SITA to povedal sociológ Martin Slosiarik

Zuzana Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

Hlava štátu dosiahla v prieskume agentúry Focus pre televíziu Markíza dôveru 49 percent opýtaných. V porovnaní s júnom tohto roka ide o pokles piatich percentuálnych bodov. Focus uskutočnil prieskum dôveryhodnosti od 1. do 9. septembra na vzorke 1002 respondentov. Napríklad vlani v septembri mala Čaputová dôveru 66 percent.

Reklama

Sociológ hovorí, že hlave štátu poklesla dôvera medzi voličmi strán Smer – sociálna demokracia (Smer-SD), Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD), Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) a hnutia Republika. Podľa sociológa má prezidentka medzi voličmi koalície celkovú dôveryhodnosť 84 percent, v radoch voličov parlamentnej opozície je to v priemere 24 percent.

Opozícia Čaputovú kritizuje za to, že sa obrátila na Ústavný súd SR v súvislosti s referendom o predčasných voľbách alebo za jej postoje k očkovaniu.

Reklama

„Ako keby prezidentku voliči opozície identifikovali tak, že vyjadruje postoje, ktoré sú častejšie zhodné s postojmi vládnej koalície, a tým pádom akoby sa stavala nejaká bariéra medzi ňu a voličov opozície. Tá strata ide teda primárne na vrub tejto časti voličstva,“ zhodnotil Slosiarik.

Robert Fico
Na snímke poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD)

Podľa septembrového prieskumu Focusu si polepšil v dôveryhodnosti líder Smeru-SD Robert Fico. V porovnaní s júnom to bolo o štyri percentá, získal 29 percent. Slosiarik pre agentúru SITA priblížil, že Ficova dôvera celkovo rástla v radoch parlamentnej opozície (zo 61 percent v júni na 66 percent v septembri), ako aj medzi mimoparlamentnými stranami ( z 13 percent na 17 percent) a tiež medzi nerozhodnutými a nevoličmi (z 12 percent na 19 percent). „Takže ten rast je sýtený z viacerých strán, ale určite nie zo strany parlamentnej koalície (v júni 6 percent, v septembri 5 percent),“ doplnil.

Peter Pellegrini
Na snímke nezaradený poslanec NR SR Peter Pellegrini

Pokles v septembri zaznamenal predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini o tri percentá. Dôverovalo mu 41 percent respondentov. Podľa sociológa výrazne stratil medzi voličmi parlamentnej koalície (v júni mal medzi nimi dôveru 31 percent, v septembri už len 19 percent). Dôveru v ostatných voličských táboroch, teda v parlamentnej opozícii, mimoparlamentných stranách, medzi nerozhodnutými a nevoličmi si drží na približne rovnakej úrovni ako v júni. „Medzi voličmi parlamentnej opozície je jeho dôvera na úrovni 74 percent, v júni to bolo 78 percent,“ spresnil Slosiarik.

Eduard Heger
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) si polepšil o jedno percento v porovnaní s prieskumom z júna. Teraz premiérovi dôveruje 30 percent opýtaných. Jeho stranícky šéf Igor Matovič (OĽaNO) získal dôveru 13 percent oslovených. Matovič má vysokú dôveru len medzi vlastnými voličmi. V júni to bolo 93 percent, teraz je to 87 percent, čo sa podľa Slosiarika nedá považovať za výrazný pokles, pretože ten údaj je vypočítaný len z pár desiatok voličov OĽaNO.

29. rokovanie vlády SR
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OľaNO)

„Problém pre jeho dôveru sú primárne nízke čísla medzi voličmi ostatných koaličných strán. Sme rodina 34 percent, SaS (Sloboda a solidarita, pozn. SITA) 20 percent, a podobne to tak bolo aj v júni. A pri nízkych preferenciách Za ľudí to nevieme určiť. Medzi parlamentnou opozíciou je dôvera Matoviča na úrovni necelých dvoch percent,“ dodal sociológ.

Reklama
Andrej Danko
Na snímke Andrej Danko

Pokiaľ ide o dôveru predsedu neparlamentnej Slovenskej národnej strany (SNS) Andreja Danka, v septembrovom prieskume mu dôverovalo 25 percent opýtaných. V júni to bolo 23 percent. Preferencie SNS sú pritom pod hranicou zvoliteľnosti. V septembrovom prieskume Focusu dosiahla SNS podporu 3,6 percenta. Limitom Danka sú podľa Slosiarika Fico a Pellegrini. „Danko oslovuje rovnaký typ voliča a tí viac preferujú buď Smer, alebo Hlas-SD,“ dodal sociológ.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali