Bratislava 20. apríla 2021 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)
Vláda po dlhom čase zmiernila pandemické opatrenia a ohlásila otvorenie prevádzok. Ľudia si po mesiacoch môžu nakúpiť sebe i deťom topánky, oblečenie, alebo školské potreby a pomôcky. Reštaurácie, kaviarne, gastroprevádzky však ostávajú v letargii, za hranicou prežitia a trpia ďalej
Slovenská národná strana upozorňuje, že ide o sektor, ktorý pred pandémiou u nás zamestnával niekoľko stotisíc ľudí a produkoval 1,4 mld. eur hrubého domáceho produktu. Je nepochopiteľné prečo vláda dlho ignorovala potreby podnikateľov práve tohto odvetvia. Keďže pomoc od štátu bola veľmi zdĺhavá a nedostatočná, nečudo, že rady zamestnancov v gastrosektore veľmi zredli. Aj straty, ktoré vznikli na výbere spotrebnej dane a DPH sa šplhajú do miliónových čísel.
Predstavitelia združenia podnikateľov v gastre žiadajú, aby sa im po uvoľnení opatrení znížila DPH na minimálne 10 %, keď už nie na takú úroveň, aká je v okolitých štátoch. Kým u nás máme pre gastroslužby 20 % DPH, v susednom Česku je táto daň 10 %, v Rakúsku a Maďarsku dokonca iba 5 %. Zníženie DPH pre gastrooblasť odporúča aj Európska komisia. Tento krok by neznamenal pre štátny rozpočet stratu, ale naopak. Podnikateľom by pomohol znova naštartovať svoj biznis a v konečnom dôsledku splatiť všetky podlžnosti. Preto by sa toto riešenie malo stať prioritou pre ministrov financií a hospodárstva.
Slovenská národná strana plne podporuje majiteľov i pracovníkov gastroprevádzok a vyzýva vládu nielen na zníženie DPH, ale aj celkové dofinancovanie ich strát počas pandémie. Bez pomoci štátu sa už mnohé prevádzky nenaštartujú a v budúcnosti o jej výsledky tak príde aj príjmová časť štátneho rozpočtu. Nehovoriac o možnom dominovom efekte na iné odvetvia vrátane cestovného ruchu.