SNM: PR Querkus odmietol súhlas so zverejnením jeho ponuky

SNM: PR Querkus odmietol súhlas so zverejnením jeho ponuky

Bratislava 9. apríla (TASR) – Pre objektivizáciu informácií zverejňovaných v médiách požiadalo Slovenské národné múzeum (SNM) spoločnosť PR Querkus, vylúčeného uchádzača o realizáciu rekonštrukcie hradu Krásna Hôrka, o súhlas so zverejnením jeho ponuky. Túto písomnú žiadosť PR Querkus odmietol s odôvodnením, že SNM je voči nemu zaujaté. Pre TASR to dnes uviedol René Bábela zo Slovenského národného múzea.

"Uchádzač to zamietol s odôvodnením zaujatosti SNM voči nemu, s odvolaním sa na hanlivé vyjadrenie SNM na jeho adresu, ktoré sa objavilo v dokumentácii o verejnom obstarávaní," konštatuje Bábela. V dokumentácii sa totiž nachádzala aj komunikácia, ktorá bola pravdepodobne pôvodne realizovaná ako neoficiálna a obsahuje hrubý vulgarizmus na adresu konateľa PR Querkus Roberta Pacalaja.

"V záujme zistenia podrobností a faktov o spôsobe, akým sa hanlivé vyjadrenie na adresu uchádzača do dokumentácie dostalo, boli prijaté ďalšie opatrenia, okrem realizovaného vyvodenia zodpovednosti vecne zodpovedného zamestnanca a ospravedlnenia sa uchádzačovi," vysvetľuje Bábela. "Dokumentácia v čase jej tvorby bola dočasne prístupná v priestoroch verejného obstarávateľa a dokumentáciu SNM odovzdalo na Úrad pre verejné obstarávanie protokolárne na základe jej zváženia zodpovednou pracovníčkou, čím nebolo zabezpečené overenie jej obsahu," dodáva.

Zároveň ale trvá na tom, že postup SNM pri zabezpečovaní rekonštrukcie Krásnej Hôrky bol zákonný a zameraný jednoznačne na to, aby bola čo najefektívnejšie a v reálnom čase zabezpečená. Medializované argumenty PR Querkus podľa Bábelu nie sú korektné, čo bol aj dôvod, prečo SNM žiadalo súhlas na zverejnenie ponuky tejto firmy.

Reklama

SNM podľa konateľa PR Querkus Roberta Pacalaja odôvodnilo vylúčenie ponuky jeho firmy zo súťaže tým, že "vysvetlením ponuky došlo k jej zmene". Vysvetlenie, ktoré PR Querkus SNM na jeho žiadosť poskytla, sa však podľa Pacalaja týkalo banálnej otázky súvisiacej s počtom toaliet na pracovníka a nemalo významný vplyv na samotnú ponuku. "Pri počte záchodov pre našich pracovníkov sme mali preklep, že sú určené pre 15 ľudí, namiesto 45, ktorých sme vypočítali a rozpísali v ponuke. Po otázke SNM sme túto chybu vysvetlili," vyhlásil Pacalaj. Dodal, že Slovenské národné múzeum (SNM) spôsobilo spoločnosti PR Querkus škodu tým, že ju podľa neho nezákonne vylúčilo zo súťaže na opravu hradu Krásna Hôrka poškodeného požiarom.

"Dôvodom vylúčenia uchádzača nebol ním deklarovaný preklep týkajúci sa kapacity prenosných toaliet, ale zmena údajov o zabezpečení minimálnych bezpečnostných a zdravotných požiadaviek vyplývajúcich z nariadenia vlády SR s priamym vplyvom na vyhodnotenie z rozhodujúcich častí jeho ponuky, ktorými boli najmä záväzný harmonogram prác, pracovné kapacity, minimálny štandard technického vybavenia," reaguje Bábela. "Komisia na vyhodnotenie ponúk podrobne a nezaujato preskúmala vplyv zmeny údajov uchádzačom na všetky podstatné časti predloženej ponuky," tvrdí. "Zistila, že pri akceptácii počtu všetkých navrhovaných pracovníkov, vrátane administratívnych, nemôže byť v konkrétnych dňoch zabezpečená potreba pracovníkov priamo na stavbe, ktorá vyplýva zo záväzného harmonogramu prác predloženého v ponuke vylúčeného uchádzača, t. j. už vôbec nie pri pôvodne 15 plánovaných pracovníkoch na stavbe, ako ani upravených uchádzačom na základe otázok komisie na vyhodnotenie ponúk, na 45," dodáva.

Reklama

Úrad pre verejné obstarávanie(ÚVO) 24. februára 2013 nariadil Slovenskému národnému múzeu (SNM) znovu vyhodnotiť súťaž na opravu vyhoreného hradu Krásna Hôrka a vrátiť do nej aj banskobystrickú spoločnosť PR Querkus. SNM reagovalo žalobou "o preskúmanie rozhodnutia ÚVO, ktorým vrátil uchádzača späť do verejného obstarávania z dôvodu, že neboli vyhodnotené všetky argumenty verejného obstarávateľa".

"SNM postupovalo v celom procese tohto verejného obstarávania podľa zákona o verejnom obstarávaní s cieľom zabezpečiť svoj základný záujem, ktorým je efektívna a hospodárna obnova národnej kultúrnej pamiatky hradu Krásna Hôrka v čo najkratšom čase," vyhlásil Bábela.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali