Smutný paradox kovidovej doby: Nie lekári, ale sudcovia zachraňujú pacientom životy. Súdy nariadili nemocniciam, aby pacientom poskytli liečbu liekom ivermektín

Smutný paradox kovidovej doby: Nie lekári, ale sudcovia zachraňujú pacientom životy. Súdy nariadili nemocniciam, aby pacientom poskytli liečbu liekom ivermektín

Orleans 27. januára 2021 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Sudca najvyššieho súdu štátu z okresu Orleans nariadil nemocnici Rochester General Hospital, aby pacientke na jednotke intenzívnej starostlivosti poskytla liečbu liekom proti Covid-19. Minulý štvrtok sudca Frank Caruso nariadil, aby lekári začali pacientke, 65-ročnej žene z Albionu, podávať ivermektín

liek
Ilustračné foto

Ivermektín je v USA schválený vo forme tabliet na liečbu parazitických červov, ako aj na liečbu vonkajších parazitov. Liek sa tiež používa na liečbu podobných stavov u zvierat.

Reklama

Nárast záujmu o alternatívnu liečbu ivermektínom vzrástol od chvíle, keď sa jeho použití dozvedela verejnosť počas pojednávania v americkom Senáte minulý mesiac.

Dr. Pierre Kory, špecialista na pľúcnu a kritickú starostlivosť v lekárskom centre Aurora St Luke’s v Milwaukee, na pojednávaní pred Výborom pre vnútornú bezpečnosť a vládne záležitosti Senátu opísal ivermektín ako „zázračný liek” s nesmierne silnými antivírusovými a protizápalovými látkami.

Reklama

Videoklipy s komentármi Dr. Koryho k ivermektínu boli široko zdieľané na sociálnych sieťach.

Hoci sa teda ivermektín začal vo veľkom používať ako alternatívna liečba na COVID-19, liek na liečbu a prevenciu ochorenia zatiaľ nie je oficiálne schválený americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv FDA ani Národnými inštitútmi zdravia.

Niektorí skeptickí odborníci tvrdia, že je potrebné vykonať ďalší výskum skôr, ako bude liečba bezpečná a účinná. Dr. Amesh Adalja, odborník na infekčné choroby z Univerzity Johna Hopkinsa, pre agentúru Associated Press uviedol, že väčšina súčasného výskumu okolo ivermektínu sa skladá z anekdot a štúdií, ktoré nie sú zlatým štandardom, pokiaľ ide o spôsob používania ivermektínu.

„Potrebujeme získať oveľa viac údajov, aby sme mohli povedať, že ide o definitívnu liečbu,” povedal. „Chcel by som vidieť viac údajov, skôr ako ich odporučím svojim pacientom.”

Liek, ktorí títo odborníci zúrivo odmietajú s tvrdením, že treba získať viac však evidentne pomáha zachraňovať životy.

Reklama

Hovorca nemocnice Rochester Regional Heath, proti ktorej sa súdny spor konal, odmietol komentovať ako i súdny spor tak aj použitie ivermektínu na liečbu pacientov s COVID.

 

„Do 12 hodín sa situácia zlepšila”

Podľa súdnych dokumentov mala pacientka z Albionu 7. januára pozitívny test na COVID-19 a bola 12. januára prijatá do Rochester General Hospital, pretože sa jej stav zhoršoval. Neskôr 17. januára bola prevezená na jednotku intenzívnej starostlivosti a umiestnená na ventilátor.

Podľa súdnych dokumentov lekári rodine pacientky povedali, že má len štyridsaťpercentnú šancu na prežitie, lebo napriek tomu, že je na ventilátore, jej pľúca nevydychujú oxid uhličitý.

Zdravotníci sa snažili liečiť tak, že pacientku otočili na brucho, aby mohla vytlačiť oxid uhličitý. Procedúra síce  znížiť hladinu CO2 u pacientky pomohla, ale hladina CO2 sa opäť zvýšila, keď bola pretočená naspäť na chrbát a jej situácia sa vôbec nestabilizovala. Manžel pacientky a jej dospelá dcéra preto minulý týždeň požiadali lekárov v nemocnici o podanie lieku. Ako vyplýva zo súdnych dokumentov, bola ich žiadosť zamietnutá. Následne zakročila obvodná všeobecná lekárka pacientky a liek jej predpísala. Prvú dávku pacientke podali 20. januára.

Reklama

„Do 12 hodín sa je situácia zlepšila a jej stav sa stabilizoval, čo znamená, že jej pľúca začali vydychovať oxid uhličitý,” uvádza sa v súdnych dokumentov. „Už ju nemuseli obracať z brucha na chrbát.”

Liečba predpísaná jej obvodnou lekárkou však potrebovala ďalšie dávky, ktoré sa mali podávať každé dva dni. Preto sudca Caruso nariadil, aby táto liečba pokračovala minimálne do stredy, kedy sa bude záležitosť zaoberať na formálnom pojednávaní.

 

Podobný prípad sa udial aj v americkom Buffale

Začiatkom tohto mesiaca iný sudca nariadil predmestskej nemocnici Millard Fillmore, aby poskytla rovnaké ošetrenie 80-ročnej žene z mesta Cheektowaga. „Táto žena na pľúcnej ventilácii zapojená žena bola, predtým, ako dostala tento liek ,, doslova na smrteľnej posteli,” povedal jej právny zástupca pre noviny The Buffalo News.

„Pokiaľ ide o nás, príkaz sudcu zachránil tejto žene život.” Žena Cheektowaga bola prijatá do nemocnice 29. decembra a do dvoch dní bola prevezená na JIS, pretože nemohla dýchať

Pacientku prijali do nemocnice 29. decembra a do dvoch dní ju previezli na JIS, pretože podľa súdnych dokumentov nemohla dýchať sama. Lekári povedali jej rodine, že iba prežíva 20% ventilovaných pacientov vo veku nad 80 rokov.

Členovia rodiny požiadali teda rodinného lekára, aby predpísal ivermektín, a prvú dávku jej podali 2. januára. Podľa súdnych dokumentov predložených jej rodinou, pacientka urobila „úplný obrat” a jej stav sa po použití lieku začal rapídne zlepšovať.

Tieto dva prípady názorne dokumentujú smutný paradox kovidovej doby: Že sudcovia rozumejú lekárskej Hippokratovej prísahe viac ako niektorí lekári.

Andrea Lopatková

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali