“Sme sklamaní,” odkázalo veľvyslanectvo Ruska českej diplomacii v súvislosti s protestmi v Moskve

“Sme sklamaní,” odkázalo veľvyslanectvo Ruska českej diplomacii v súvislosti s protestmi v Moskve

Praha 6. augusta 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Valery Melnikov)

 

Ruské veľvyslanectvo v Českej republike v pondelok večer reagovalo na svojom Facebooku na vyhlásenie českého ministerstva zahraničia k zásahu ruských poriadkových síl pri sobotných demonštráciách v Moskve. Ambasáda vyzvala českých partnerov, aby sa “zdržali selektívneho a predpojatého” prístupu k ľudským právam

Ruská polícia zadržiava účastníka nepovolenej demonštrácie v Moskve

V sobotu 3. augusta sa zúčastnilo okolo 1 500 ľudí ďalšej neschválenej demonštrácie v centre ruského hlavného mesta. Ľudia vyšli na protest kvôli rozhodnutiu úradov nepripustiť účasť niektorých opozičných kandidátov k septembrovým voľbám do moskovského zastupiteľstva. Kandidáti boli vylúčení z dôvodu, že časť podpisov bola vyhlásená za neplatnú. Počas zásahu polície bolo zadržaných najmenej 600 osôb.

Reklama

Černinský palác uviedol, že je zásahom polície znepokojený a vyzval ruské úrady na rešpektovanie ľudských práv a slobôd.

“Sme znepokojení opätovným masovým zatýkaním pokojných demonštrantov v Moskve. Vyzývame ruské úrady, aby rešpektovali základné ľudské práva, slobody a aby v súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami do miestnych zastupiteľstiev ctili záväzky, vyplývajúce z členstva Ruska v OBSE,” uviedlo ministerstvo zahraničia.

Reklama

Táto reakcia ale popudila ruskú stranu.

“Sme sklamaní jednostranným hodnotením MZV ČR správania ruských poriadkových síl voči účastníkom nepovolenej verejnej akcie v Moskve,” uviedlo ruské zastupiteľstvo v Prahe na svojom Facebooku.

 

Komentář Velvyslanectví Ruské federace v České republice

Reklama

Komentář Velvyslanectví Ruské federace v České republiceJsme zklamáni jednostranným hodnocením MZV ČR chování ruských pořádkových sil vůči účastníkům nepovolené veřejné akce v Moskvě dne 3. srpna t.r. Nezaznamenali jsme v této souvislosti tolik „ráznou“ reakci českého ministerstva zahraničí na zacházení místních úřadů s demonstranty v USA, Velké Británii či Francii.Co se týká postupu při registraci kandidátů ve volbách v Ruské federaci, praxe sbírání podpisů a jejich následného ověřování není ruským vynálezem a je používána v mnoha státech, včetně zemí Západní Evropy, v souladu s jejich národními legislativami.Vyzýváme naše české partnery, aby se zdrželi selektivního a předpojatého přístupu k problematice lidských práv. Současně připomínáme mezinárodní právní závazky České republiky týkající se nevměšování do vnitřních záležitostí cizích států, které jsou zakotveny v Chartě OSN, Deklaraci zásad mezinárodního práva, Závěrečném aktu OBSE, Deklaraci OSN o nepřípustnosti zasahování do vnitřních záležitostí států a ochraně jejich nezávislosti a svrchovanosti.

Uverejnil používateľ Посольство России в Чехии Pondelok 5. augusta 2019

 

Na veľvyslanectve pripomenuli, že v Rusku platia podobné pravidlá pre registráciu kandidátov vo voľbách ako v mnohých iných krajinách, vrátane krajín západnej Európy.

“Vyzývame našich českých partnerov, aby sa zdržali selektívneho a predpojatého prístupu k problematike ľudských práv,” stojí vo vyhlásení veľvyslanectva. “Súčasne pripomíname medzinárodné právne záväzky Českej republiky, týkajúce sa nezasahovania do vnútorných záležitostí cudzích štátov, ktoré sú zakotvené v Charte OSN, Deklarácii zásad medzinárodného práva, Záverečnom akte OBSE, deklarácii OSN o neprípustnosti zasahovania do vnútorných záležitostí štátov a ochrane ich nezávislosti a zvrchovanosti,” dodali ruskí diplomati.

Reklama

K svojmu príspevku ruské veľvyslanectvo pripojilo video zo zásahu polície proti demonštrantom v západnej Európe.

Už na konci júla české ministerstvo zahraničia reagovalo na zásah ruskej polície pri obdobnej demonštrácii v Moskve. Česká diplomacia vtedy vyhlásila, že “sloboda zhromažďovania je garantovaná záväzkami podľa medzinárodného práva”.

Aj na toto vyhlásenie reagovalo ruské veľvyslanectvo. Ruskí diplomati zdôraznili, že demonštrácia nebola schválená a konanie poriadkových síl bolo “namierené na zabezpečenie verejného poriadku”.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali