Slovensko vyčerpalo z eurofondov na výzvy pre výskum a inovácie menej ako 20 percent. Väčšina lokalít ohrozených zosuvmi pôdy bude sanovaná v nasledujúcich rokoch

Slovensko vyčerpalo z eurofondov na výzvy pre výskum a inovácie menej ako 20 percent. Väčšina lokalít ohrozených zosuvmi pôdy bude sanovaná v nasledujúcich rokoch

Bratislava 22. apríla 2021 (SITA/HSP/Foto:Pixabay)

 

Slovensko vyčerpalo na výzvy pre výskum a inovácie do polovice februára 2021 približne 19 percent z určených finančných prostriedkov z eurofondov. Z Európskeho fondu regionálneho rozvoja bolo pre túto oblasť pre Slovensko vyčlenených takmer 687 miliónov eur

bankovky peniaze eurá
Ilustračné foto

Vyplýva to z Informácie o aktuálnom stave implementácie Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII) v gescii Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR s výhľadom do konca roku 2023, ktorú dnes vláda vzala na vedomie. Ako uviedlo ministerstvo školstva, k 15. februáru 2021 suma zazmluvnených prostriedkov dosiahla úroveň viac ako 486 milióna eur, čo je viac ako 70 percent z alokácie.

Reklama

Ministerstvo spolu s Výskumnou agentúrou v roku 2020 ukončili vyhodnotenie a kontrahovanie výziev týkajúcich sa dopravných prostriedkov, potravín, zdravia obyvateľov, mobilizácie výskumných tímov či centier excelentnosti nadnárodného významu. Uznesením vlády bol koncom apríla 2020 schválený návrh opatrení na boj s pandémiou COVID-19 a odstraňovanie jej dôsledkov. Na základe tohto materiálu sa v rámci OPII presunuli finančné prostriedky pre mikro, malé a stredné podniky v hodnote 50 miliónov eur. Tiež boli vyhlásené dve výzvy v oblasti výskumu a inovácií na podporu boja s pandémiou a podporila sa účasť slovenských výskumných inštitúcií v medzinárodných výskumných projektoch.

 

Reklama
Vláda v minulom roku schválila aj presun časti peňazí mimo OPII

Vláda v minulom roku schválila aj presun časti peňazí mimo OPII do Operačného programu Ľudské zdroje a aj pod Ministerstvo hospodárstva SR na podporu krízou zasiahnutého súkromného sektoru. Išlo o prevenciu možného nevyčerpania finančných prostriedkov do konca roku 2023. Oblasť výskumu a inovácií totiž po problémoch z minulosti vykazovala nízku mieru čerpania a kontrahovania.

Rezort školstva plánuje v roku 2021 vyhlásiť dve dopytovo-orientované výzvy na nenávratný finančný príspevok. Ten by mal podporiť výskumné kapacity a kompetencie vo výskume a vývoji mimo Bratislavského kraja a podporiť ich aj v rámci Univerzitných vedeckých parkov a Výskumných centier v Bratislavskom kraji. Do konca roka chce, aby bolo zakontrohovaných viac ako 95 percent z celkovej alokácie OPII v jeho gescii. Dodal, že väčšina prostriedkov by mala byť zazmluvnená do konca júna 2021.

 

Väčšina lokalít ohrozených zosuvmi pôdy bude sanovaná v nasledujúcich rokoch

Väčšina lokalít, ohrozených zosuvmi pôdy, bude sanovaná v nasledujúcich rokoch. Vyplýva to zo správy o plnení Programu prevencie a manažmentu zosuvných rizík pre roky 2014 až 2020. Slovensko v rámci programu identifikovalo 84 lokalít, na ktorých je potrebné vykonanie inžinierskogeologického prieskumu a následná sanáciu. Celkovo bude 57 z nich vyriešených posunutých do Programu prevencie a manažmentu zosuvných rizík II, ktorý bude prebiehať v rokoch 2021 až 2029.

zosuv pôdy
Ilustračné foto
Celkovo 27 lokalít nebolo do nového programu zaradených

Celkovo 27 lokalít nebolo do nového programu zaradených. Kým v niektorých prípadoch geologický prieskum nepreukázal ďalšiu potrebu ich sanovania, v niektorých prípadoch bola sanácia úspešne ukončená. V rámci programu bolo identifikovaných ďalších 44 lokalít s havarijnými zosuvmi pôdy odporúčaných na sanáciu geologického prostredia.

Reklama

Do Programu prevencie a manažmentu zosuvných rizík II pre roky 2021 až 2029 bolo posunutých 21 z nich. V ďalších 20 prípadoch bola úspešne vykonaná sanácia lokality, v troch prípadoch aktívne zosuvy naďalej pretrvávajú, no lokality neboli zaradené do nového programu.

Po tom, ako bola v roku 2017 vyhlásená výzva na čerpanie eurofondov z Operačného programu Kvalita životného prostredia, bol v roku 2018 stanovený odhadovaný rozpočet programu na približne 30 miliónov eur. Celkovo 24 miliónov z neho tvorili peniaze z fondov Európskej únie.

 

Slovenskí športovci pôjdu na Letnú Deaflympiádu v Caxias do Sul a Svetové zimné hry Špeciálnych olympiád v Kazani

Slovenskí športovci by sa mali zúčastniť aj na 24. Letnej Deaflympiáde v Caxias do Sul a Svetových zimných hrách Špeciálnych olympiád v Kazani v Rusku. Vyplýva to z informatívneho materiálu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR k zabezpečeniu prípravy a účasti reprezentantov SR na XXIV. zimných olympijských hrách a XIII. zimných paralympijských hrách v Pekingu 2022. Tento materiál dnes vzala vláda na vedomie.

Na Svetových zimných hrách Špeciálnych olympiád v Kazani, ktoré sa uskutočnia od 22. do 29. januára 2022 budú slovenskí športovci Špeciálnych olympiád Slovensko s intelektuálnym znevýhodnením súťažiť v piatich športoch. Reprezentovať budú v zjazdovom a bežeckom lyžovaní, krasokorčuľovaní, rýchlokorčuľovaní a v snežniciach. Pred súťažou je povinný aklimatizačný tréningový proces v hosťovskom meste Kazaň – Host City Program. Ten sa uskutoční od 18. do 21. januára 2022. Na zaistenie prípravy a účasti športovej reprezentácie by malo ísť zhruba 203-tisíc eur.

Reklama

Ministerstvo uviedlo, že Letná Deaflympiáda v Caxias do Sul 2022 sa uskutoční od 1. do 15. mája 2022. Slovensko bude mať v štyroch kolektívnych a 17 individuálnych športoch zastúpenie v siedmich individuálnych športoch. Predpokladané výdavky podľa ministerstva predstavujú v rokoch 2021 – 2022 sumu viac ako 237-tisíc eur.

Olympijské hry v Pekingu sú naplánované od 4. do 20. februára 2022. Ministerstvo predpokladá, že výdavky spojené so zaistením prípravy a účasti na hrách predstavujú v rokoch 2021 – 2022 viac ako dva milióny eur. Predpokladané výdavky na paralympijské hry v Pekingu 2022, ktoré sa uskutočnia 4. – 13. marca 2022 predstavujú takmer 1,1 milióna eur.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali