Slovenská rodina v Nórsku dvakrát vyhrala súd o odobraté dievčatko. Napriek tomu Nóri dieťa nechávajú na utajenej adrese

Slovenská rodina v Nórsku dvakrát vyhrala súd o odobraté dievčatko. Napriek tomu Nóri dieťa nechávajú na utajenej adrese

Praha/Bratislava/Lillerhammer 5. mája 2018 (HSP/Foto:screenshot video)

 

Slovensko-nórska rodina Ladických už dvakrát vyhrala súd o dcéru Maxine, odobratú nórskym úradom pre starostlivosť – Barnevernetom ako plne kojené dva a pol mesačné bábätko v marci 2015.

Naposledy rodina vyhrala v septembri 2016 pred okresným súdom, ktorý spochybnil postupy Barnevernetu a označil rodičov dievčatka za úplne spôsobilých sa o ňu starať. Barnevernet sa však odvolal z dôvodu údajnej zaujatosti jedného zo súdnych prísediacich. Ten sa mal v minulosti v denníku Aftenposten vyjadriť negatívne na adresu práce úradníkov Barnevernetu. Krajský súd dal Barnevernetu za pravdu a vrátil vec na opätovné preskúmanie okresnému súdu.

Reklama

Na vytýčenie ďalšieho pojednávania čakala zúfalá rodina 9 mesiacov. Okresný súd nakoniec v októbri 2017 úplne zmenil svoje pôvodné rozhodnutie a dal za pravdu Barnevernetu. Maxine tak zostáva v pestúnskej rodine na utajenej adrese. Rodina bojuje ďalej a pokračovanie svojho príbehu sa rozhodla vzhľadom k zúfalej a bezvýchodiskovej situácii po dlhšom zvažovaní zverejniť. Na prípad už upozornili v Čechách, na Slovensku a v ďalších európskych krajinách.

Prvotný podnet na odobranie bábätka z dôvodu podozrenia na zanedbávanie dieťaťa dali pracovníčky Barnevernetu 20. januára 2015 bezprostredne po narodení Maxine. Teda v okamihu, kedy bola rodina ešte v pôrodnici a pracovníčky úradu nemohli predvídať, ako bude rodina fungovať (pôrodnicu opustili 23. januára).

Reklama

Dieťa tak po neustálej „šikane“ rodiny odobrali 26. marca 2015. V rozhodnutí o odobratí sú uvedené dôvody: strach o psychické zdravie matky, ktorá bola v detstve umiestnená v pestúnskej starostlivosti a je nepočujúca, odmietnutie rodičov žiť s dieťaťom v zariadení určenom na monitorovanie rodín a obava z vycestovania rodiny na Slovensko, kde by pracovníčky Barnevernetu „nemohli pozorovať vývoj dieťaťa“.

Bezprostredným dôvodom „na znepokojenie“ bol následne nedostatočný očný kontakt dva a pol mesačného bábätka s rodičmi a jeho odmietanie rodičov. Úradníčkam napríklad vadilo, že bábätko malo pri kojení zatvorené oči. Tieto obvinenia vzniesli pracovníčky Barnevernetu potom, čo od momentu narodenia šikanovali rodinu neohlásenými aj nočnými návštevami. Počas nich museli rodičia aj mimo zabehnutých rituálov dieťa opakovane prebaľovať, kojiť či nosiť a to pod dohľadom úradu a ich kamier. Práve rozoberanie jednotlivých záberov a preukazovanie, či dieťa očný kontakt malo alebo nemalo, predstavovalo zásadnú časť dokazovania počas jednotlivých súdnych konaní.

„Kancelária zástupcu Slovenskej republiky pred Európskym súdom pre ľudské práva dlhodobo a s veľkým znepokojením sleduje prípady týkajúce sa odoberania detí zo starostlivosti biologických rodičov bez relevantných dôvodov ku ktorým dochádza v niektorých krajinách Rady Európy v rozpore s existujúcimi ľudsko-právnymi štandardami.

Dôvodom je okrem iného aj skutočnosť, že bola detailne informovaná o mnohých takýchto prípadoch slovenských detí, odobratých zo starostlivosti rodičov v cudzine, v ktorých môže po vyčerpaní vnútroštátnych prostriedkov nápravy intervenovať v konaní pred Európskym súdom pre ľudské práva ako tretia strana v prípade oznámenia sťažnosti dotknutej vláde.

Od samého začiatku sledujeme aj prípad Ladických (TU). Rodine sme poskytli relevantnú judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva a v prípade, že sa obráti na tento medzinárodný súd, určite požiadame o intervenciu. Pripomíname, že v tomto prípade bolo vo vzťahu k Nórsku aktívnych aj viacero slovenských orgánov verejnej moci – Komisárka pre deti, Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím, predchádzajúca ministerka spravodlivosti Slovenskej republiky, minister práce sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, ako aj vedúca slovenskej delegácie Parlamentného zhromaždenia Rady Európy.

Reklama

Vzhľadom na situáciu v Nórsku, Slovenská republika už intervenuje v prípade K. O. a V. M. v. Nórsko a požiadala aj o intervenciu v prípade Strand Lobben a ďalší v. Nórsko,  o ktorom bude rozhodovať veľká komora európskeho súdu.“, uviedla zástupkyňa Slovenskej republiky pred Európskym súdom pre ľudské práva MARICA PIROŠÍKOVÁ.

„Příběh Ladických známe detailně. Jde tu o krádež dítěte za bílého dne, za kterou je zodpovědné Norsko. V případu nebyl jediný objektivní důvod, proč odtrhnout zdravou a kojenou holčičku od milujících rodičů a její širší rodiny. Průběh okresního soudu v září 2016 prokázal jasné bludy, na nichž Barnevern postavil svou argumentaci. Přesto nechali rodinu více než rok se trápit, aby jim nakonec řekli, že dítě si zvyklo u pěstounů. Je na čase zalarmovat veřejné mínění v Norsku a dalších státech, aby Norsko za takový postup přijalo zodpovědnost, rodině se omluvilo a dítě vrátilo,“ uviedla členka Petičného výboru na podporu Michalákových, bývalá česká poslankyňa a detská lekárka JITKA CHALÁNKOVÁ.

„Od roku 2012 sa objavilo množstvo prípadov odobratých detí v zahraničí bez relevantného dôvodu. Tento je o to závažnejší, že bolo odobraté bábätko kojacej matke, ktorá napriek tomu, že je nepočujúca sa dokázala  o svoju dcérku s láskou postarať aj spolu s partnerom. Už viac ako 3 roky nórsky úrad pre starostlivosť ponecháva Maxine u pestúnov v súčasnosti s kontaktom s rodičmi 3x za rok na jednu hodinu. Uvedené je pre rodičov absolútne neprijateľné a striktne proti postupom, ktoré sú v právnom svete štandardné, nehladiac na to ako rodičia ťažko znášajú odlúčenie od dcéry a nemôžu sa domôcť takého rozhodnutia, ktoré by im zabezpečilo jej definitívne navrátenie. Psychologička úradu pre starostlivosť navrhla takýto kontakt iba preto, aby dieťa poznalo svojich biologických rodičov. Dôvody odobratia už boli medializované a sú tak absurdné, že ich netreba opakovať. Čo však by sme mali zopakovať, je verejný tlak a diskusia ako v prípade detí Boórových, čím sa pomôže nielen rodine malej Maxine, ale aj ostatným rodinám. Chcem byť optimista a povedať, že našim cieľom je zastaviť takéto počínanie orgánov štátu a s pomocou občanov Európy by sa to mohlo podariť,“ doplnila MONIKA ONDERKOVÁ, členka prípravného výboru OZ Právo na rodinu.

 

Boj o Maxim v dátumoch:

Reklama

15. január 2015

Narodenie Maxine. Vzápätí po ňom začnú úradníčky Barnevernetu rodinu sledovať a obťažovať domácimi návštevami.

 

16. marec 2015

Rodičia dostávajú ponuku presťahovať sa do zariadenia na pozorovanie rodín. Odmietajú, pretože na to nevidia dôvod, otec navyše získal novú prácu v mieste bydliska, ďaleko od zariadenia. Do Nórska sa má presťahovať babička zo Slovenska a mladej rodine pomáhať. Matka má vzhľadom na svoj handicap špeciálne zariadenie na signalizáciu plaču dieťaťa.

 

26. marec 2015

Miestny Barnevernet v Lillehammeri si na základe svojho predbežného opatrenia prichádza pre dieťa, iba deň pred príletom babičky. Maxine je v tom okamihu plne kojená, matka sa snaží v nasledujúcich mesiacoch udržať si materské mlieko. Dieťa môže vidieť hodinu raz za 14 dní. Babičku už k malej nepustia.

 

28. máj 2015

Reklama

Barnevernet v Lillehammeri navrhuje krajskej komisii umiestnenie Maxine do trvalej pestúnskej starostlivosti. O návrhu krajská komisia rozhoduje až 7. marca 2016.

 

25. jún 2015

Okresný súd “Sør-Gudbransdal” v Lillehammeri hodnotí súhru medzi rodičmi a dieťaťom ako nedostatočnú a vrátenie dieťaťa do ich starostlivosti ako ohrozujúce pre dieťa. Svoju argumentáciu zakladá najmä na nahrávkach a reči tela dieťaťa, ktoré sa vraj odvracia od svojich rodičov pri bežných úkonoch starostlivosti. Potvrdzuje predbežné opatrenie.

 

Reklama

Leto 2015

Rodičia žiadajú miestny Barnevernet o zváženie, či by dievčatko nemohla dostať do starostlivosti aspoň babička, ktorá pracuje v zdravotníctve. Barnevernet reaguje odmietavo s vysvetlením, že „Maxine má príliš vysoké nároky na starostlivosť.“

 

30. október 2015

Odvolací Krajský súd “Eidsivating” so sídlom v Hamare sa odmieta zaoberať odvolaním proti predbežnému opatreniu, ktorým bolo dieťa odobrané.

Reklama

 

26. november 2015

Rozhodnutie o obmedzení kontaktov na jednu hodinu raz za 6 týždňov. Rodičia sa okamžite odvolávajú.

 

3. január 2016

Krajská komisia odvolanie zamieta. Rodičia bojujú ďalej. Expertka Barnevernetu navrhuje kontakt jednu hodinu za rok. Vraj z toho dôvodu, aby Maxine vedela, kto sú jej rodičia. Nakoniec sú povolené kontakty jednu hodinu každý tretí týždeň.

 

Reklama

7. marec 2016

Krajská komisia odmieta návrh Barnevernetu v Lillehammeri na odobratie Maxine rodičom a jej umiestnenie do trvalej pestúnskej starostlivosti.

Komisia detailne posúdila a skritizovala doterajšie rozhodovanie nižších inštancií, okrem iného analyzovala videá natočené pred odobratím v marci 2015. Rodičia sa podľa komisie správajú normálne a komisia rozhoduje v prospech rodičov s tým, že budú o starostlivosti o dieťa zaúčaní pod dohľadom. Barnevernet sa odvoláva na okresný súd.

Žiadosť rodičov o návrat Maxine, aby už mohla vyrastať doma, súd nepovoľuje. Mohlo by ju to vraj poškodiť, ak by nasledujúce súdy rozhodli inak.

 

26. september 2016

Rodina vyhráva na Okresnom súde v Lillehammeri – ten odmieta odvolanie Barnevernetu a nariaďuje okamžite vrátiť Maxine rodičom.

Reklama

Súd okrem iného konštatuje, že Barnevernet nemohol svoje tvrdenia o neschopnosti rodičov opierať o vyjadrenia typu „dieťa narieka srdcervúcim plačom“, pretože deti jednoducho plačú. Ako argument na odobratie tiež nie je možné použiť detstvo matky. Súd odmietol kritiku rodiny za neprijatie ponuky pobytu v zariadení pre rodiny s deťmi, pretože v tom čase už starí rodičia chystali na Slovensku predaj bytu, len aby mohli žiť spolu a mladej rodine s výchovou Maxine pomáhať. Správanie otca súd vyhodnotil ako štandardné. „Otec sa na obrazových záznamoch s dieťaťom maznal, mal slzy v očiach a správal sa tak, že urobí čokoľvek, aby dcéru získal späť.“ Súd doterajší postup úradníkov skritizoval a označil ich  správanie za predpojaté. Podľa súdu konali len s cieľom potvrdiť vlastné hypotézy.

Miestny Barnevernet v Lillehammeri sa proti rozhodnutiu zas odvolal. Namietal údajnú zaujatosť jedného z prísediacich, ktorý sa v minulosti v médiách, konkrétne v Aftenposten, vyjadril negatívne k práci Barnevernetu. Za ďalšie pochybenie Barnevernet označil pripustenie výpovede znalca, ktorý vypracoval posudok na žiadosť rodičov, nezávisle na Barnevernete. Odvolaním miestny Barnevern odôvodnil aj to, že napriek súdnemu rozhodnutiu Maxine rodičom nevráti.

 

4. november 2016

Odvolací Krajský súd Eidsivating ruší rozhodnutie okresného súdu, podľa ktorého sa má dievčatko vrátiť domov. Po rozobraní článku v Aftenposten dávajú za pravdu Barnevernetu a jeho vyjadreniu v súvislosti s odôvodnením rozsudku. Z ich pohľadu okresný súd nepostupoval dostatočne dôkladne a je potrebné uskutočniť nové konanie, „akokoľvek je to s ohľadom na rodičov a dieťa časovo náročnejšie.“

 

13. január 2017

Reklama

Najvyšší súd sa odmietol zaoberať dovolaním.

 

Október 2017  

Okresný súd úplne mení svoje pôvodné, rok staré rozhodnutie, dáva za pravdu Barnevernetu a navyše konštatuje, že dieťa si zvyklo u pestúnov.

 

Naposledy sa odvolaním súd odmietol zaoberať.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali