Slovákov preverí na Kaufland Cupe ruská škola, šancu prebojovať sa na MS má každý

Slovákov preverí na Kaufland Cupe ruská škola, šancu prebojovať sa na MS má každý

Bratislava 6. februára 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Ľudovít Vaniher)

 

Slovenských hokejových reprezentantov čaká posledná turnajová previerka pred májovými majstrovstvami sveta v Bratislave a Košiciach

Hráči slovenskej hokejovej reprezentácie počas tréningu pred turnajom Kaufland Cup 2019

Zverenci kanadského trénera Craiga Ramsayho nastúpia na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu vo štvrtok 7. februára o 18.00 h proti Bielorusku a v sobotu 9. februára ich od 16.00 h preverí olympijský tím Ruska. V kádri na domáci turnaj Kaufland Cup je dovedna 22 hráčov vrátane dvoch brankárov a jediného reprezentačného nováčika – útočníka bratislavského Slovanu Adama Lišku.

Reklama

“Je to pre nás dobrá príležitosť zmerať si sily s takýmito tímami. Budeme hrať v domácom prostredí a vôbec prvýkrát budem viesť národný tím na tomto štadióne. Potrebujeme, aby z hráčov vyžarovalo nadšenie, aby sme hrali tvrdo a predviedli čo najlepšie výkony,” povedal 67-ročný Ramsay, ktorý môže počítať aj so službami viacerých hráčov “belasých”. “Myslím si, že hráči Slovana si zaslúžia miesto v reprezentácii. Hrajú v KHL a minimálne korčuliarsky sa tam dokážu vyrovnať náročným súperom. Nepozeráme sa však na nich len tak, že sú to hráči z KHL a majú miesto automaticky zaručené. Sú tu na to, aby sa ukázali a zaujali nás,” vyjadril sa kouč so skúsenosťami zo zámorskej NHL.

Bratislavskému publiku sa v dvoch zápasoch predstavia aj dvaja účastníci nedávnych juniorských majstrovstiev sveta, ktorí patrili v Kanade k lídrom slovenskej reprezentácie 20 rokov. Obranca Martin Fehérváry a krídelník Adam Liška majú podľa generálneho manažéra Miroslava Šatana šancu preniknúť aj do záverečnej nominácie na MS. “Všetci sú v rovnakej pozícii. Možno nemajú toľko skúseností ako starší hráči, ale ja verím, že do hry prinesú nasadenie a iné prvky, ktoré mužstvo takisto potrebuje. Myslím si, že je zmysluplné im dať priestor a uvidíme, ako ho zužitkujú,” prezradil topoľčiansky rodák, ktorý si nemyslí, že Slovákom bude domáce prostredie zväzovať ruky. “Tlak na nich môže byť vyvíjaný jedine z toho pohľadu, že sa budú chcieť presadiť a ukázať pred trénerom, aby získali dôveru pred záverečnou prípravou na MS,” vysvetlil Šatan.

Reklama

Fehérváry si vyskúšal atmosféru svetového šampionátu už vlani v Dánsku a v seniorskom výbere nazbieral doteraz šestnásť štartov, v ktorých strelil jediný gól. Do zbierky by si rád pridal ďalšiu účasť na MS. “Prišiel som sem, aby som si vybojoval čo najlepšiu pozíciu smerom k májovému šampionátu. Nepozerám sa na konkurenciu. Sústredím sa len na seba a podľa môjho výkonu sa budú rozhodovať aj tréneri,” hovoril 19-ročný bek. Bratislavský rodák nastupuje v aktuálnej edícii švédskej najvyššej súťaže SHL za HV 71 Jönköping, kde odohral 32 zápasov s bilanciou 1+3.

Slováci absolvujú na Kaufland Cupe dva zápasy v priebehu troch dní. Tretí raz v rámci prebiehajúcej sezóny nastúpia proti olympijskému tímu Ruska a budú sa mu snažiť oplatiť dve prehry z Nemeckého aj Švajčiarskeho pohára. Naopak, na Bielorusov narazia prvýkrát od vlaňajšieho víťazstva 7:4 na MS v Dánsku. “Myslím si, že oba tímy budú predvádzať moderný hokej, veľa korčuľovať, ale bližšie si to netrúfam odhadnúť. Určite ešte s trénermi absolvujeme nejaké videorozbory, ktoré nám ukážu, čo od týchto mužstiev máme očakávať,” zhodnotil Fehérváry.

V Bratislave sa budú tréneri spoliehať na brankársku dvojicu Andrej Košarišťan – Branislav Konrád. Zatiaľ čo prvý menovaný nechýbal ani na predchádzajúcich dvoch reprezentačných akciách. Jeho kolegovia sa menili. V Nemecku dostal priestor Jaroslav Janus a vo Švajčiarsku Denis Godla. Konrád sa vracia do reprezentácie po takmer ročnej prestávke, keďže v slovenských farbách absentoval od olympiády v Pjongčangu. “Tešil som sa, je to pre mňa zmena prostredia. Dúfam, že sa nám bude dariť a potom to bude super,” zapriala si gólmanská jednotka českého Olomouca, ktorá sa ešte nezameriava na boj o šampionátovú miestenku. “Prišiel som na zraz a chcem chytať čo najlepšie. Teraz máme pred sebou turnaj, následne povinnosti v klube a až potom príde na rad príprava pred MS. Je to ešte ďaleko, preto sa na to príliš nepozerám,” dodal nitriansky rodák.

 

Nominácia slovenskej hokejovej reprezentácie na Kaufland Cup v Bratislave (7. – 9. februára):

Reklama

Brankári: Andrej Košarišťan (HC Nové Zámky, 2 zápasy / 0 gólov), Branislav Konrád (HC Olomouc/ČR, 20/0)

Obrancovia: Michal Čajkovský (Dinamo Moskva/Rus., KHL, 46/5), Peter Čerešňák (HC Škoda Plzeň/ČR, 71/8), Patrik Koch (HC Košice, 2/0), Martin Fehérváry (HV 71 Jönköping/ Švéd., 16/1), Martin Chovan (HC 07 Detva, 3/0), Martin Štajnoch (Red Bull Salzburg/Rak., EBEL, 20/0), Mislav Rosandič (Mountfield Hradec Králové/ČR, 9/0), Michal Sersen (HC Slovan Bratislava/KHL, 112/9)

Útočníci: Samuel Buček (HK Nitra, 2/1), Libor Hudáček (Bílí Tygři Liberec/ČR, 92/20), Michal Chovan (HKM Zvolen, 6/1), Milan Kytnár (HKM Zvolen,11/0), Patrik Lamper (HC Slovan Bratislava/KHL, 10/2), Róbert Lantoši (HK Nitra, 3/0), Adam Liška (HC Slovan Bratislava/KHL, 0/0), Dávid Bondra (HK Poprad, 19/4), Matej Paulovič (Mountfield Hradec Králové/ČR, 16/2), Radovan Puliš (HC 07 Detva, 8/2), Matúš Sukeľ (HC Slovan Bratislava/KHL, 12/0), Rastislav Špirko (HKM Zvolen, 40/4)

Realizačný tím: Miroslav Šatan (generálny manažér), Craig Ramsay (hlavný tréner), Róbert Petrovický, Andrej Podkonický (asistenti trénera), Ján Lašák (tréner brankárov), Zuzana Chrenková (manažérka), Igor Andrejkovič (videoanalytik), Radoslav Zamborský (lekár), Vladimír Čavojec, Andrej Foltýn (fyzioterapeuti), Rastislav Ladecký, Ľuboš Ondrejka, Juraj Stopka (výstrojoví manažéri), Peter Jánošík (mediálny manažér)

 

Reklama

Program zápasov na Kaufland Cupe v Bratislave:

štvrtok 7. februára: Slovensko – Bielorusko (18.00)

piatok 8. februára: Bielorusko – Olympijský tím Ruska (18.00)

sobota 9. februára: Slovensko – Olympijský tím Ruska (16.00)

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali