Slováci zdolali Slovincov 1:0 gólom Nemca

Slováci zdolali Slovincov 1:0 gólom Nemca

Trnava 2. septembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Slovenská futbalová reprezentácia zaznamenala piaty kvalifikačný triumf v rade 

Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila v piatkovom zápase F-skupiny kvalifikácie MS 2018 v Trnave nad Slovinskom 1:0 gólom Adama Nemca z 81. minúty. Pre útočníka Dinama Bukurešť to bol jubilejný 10. presný zásah v najcennejšom drese pri jeho 29. štarte za národný tím

Reklama
Na snímke vľavo v pozadí radosť Slovákov po strelení gólu a vpravo smutný brankár Slovinska Jan Oblak v siedmom kvalifikačnom stretnutí skupiny F o postup na MS 2018 (Rusko) Slovensko – Slovinsko

Domáci mali najmä v prvom polčase hernú prevahu i viaceré dobré príležitosti na skórovanie, pri ktorých však potvrdil svoju extratriedu brankár Jan Oblak. Čara ho zbavil až pohotový Nemec, ktorý na dvakrát dorazil loptu do siete.

Zverenci trénera Jána Kozáka zaznamenali piaty kvalifikačný triumf v rade a upevnili si druhé miesto v tabuľke. S 15 bodmi na konte sa najbližšie v pondelok 4. septembra o 20.45 SELČ predstavia na pôde 17-bodového lídra zoskupenia Anglicka. V záverečnom asociačnom termíne nastúpia v Škótsku (štvrtok 5. októbra o 20.45 h, Glasgow), v nedeľu 8. októbra o 18.00 h v Trnave uzavrú zápolenia v skupine proti Malte.

Reklama

Na finálový turnaj MS 2018 do Ruska postúpia priamo víťazi deviatich kvalifikačných skupín. Osem tímov z druhých miest odohrá v novembri dvojzápasovú baráž o zvyšné štyri miestenky.

 

Kvalifikácia MS 2018, F-skupina:

Trnava

SR – Slovinsko 1:0 (0:0)

Reklama

Gól: 81. Nemec. Rozhodovali: Lahoz – Devis, del Palomar (všetci Šp.), ŽK: Mak – Birsa, 16.896 divákov.

zostavy a striedania:

SR: Dúbravka – Pekarík, Gyömbér, Škriniar, Hubočan – Lobotka, Kucka (65. Greguš) – Mak, Hamšík (87. Duda), Weiss (54. Rusnák) – Nemec

Slovinsko: Oblak – Skubic, Mevlja, Cesar, Jokič (9. Viler) – Krhin (80. Rotman), Kurtič – Iličič, Birsa (60. Verbič), Vetrih – Matavž

 

Reklama

Ani jeden z tímov nenastúpil v optimálnom zložení, absencie u domácich však boli citeľnejšieho rázu, keďže si museli poradiť s výpadkami na brankárskom (Kozáčik) a celom stopérskom poste (Škrtel, Ďurica). Napriek tomu vstúpili Slováci do zápasu s lepším držaním lopty a snahou streliť prvý gól, nebezpečný krížny pokus Pekaríka v 7. minúte však Oblak vyrazil. Slovincom sa už o dve minúty zranil ľavý obranca Jokič a domáci hnaní takmer vypredanými tribúnami pritlačili cez ich presné kombinácie. Po akcii Weissa zmaril Oblak tutovku Nemca z bezprostrednej blízkosti a slovinský brankár vyčaroval parádu aj zakrátko pri technickom pokuse Hamšíka spoza šestnástky. Slovinci zahrozili dvakrát po pravej strane, ale k zakončeniu sa nedostali, ich varovné signály však nemohli brať herne dominujúci domáci na ľahkú váhu. V 34. minúte vybojoval Nemec nádejnú štandardku tesne za pokutovým územím, Hamšík zo svojej “parkety” vyslal nepríjemnú strelu s odskokom, Oblak však opäť bravúrne podržal svoj tím. Už o pár sekúnd sa zavesil do vzduchu tieňovo bránený Nemec, ale ani on nestrelil dôležitý prvý gól, jeho hlavičke chýbala presnosť. V závere prvého dejstva nepochodil ani Mak, proti bola Oblakova robinsonáda.

Na snímke radosť hráčov Slovenska po strelení gólu v siedmom kvalifikačnom stretnutí skupiny F o postup na MS 2018 (Rusko) Slovensko – Slovinsko

V 51. minúte Lobotka našiel geniálnou prihrávkou za hosťujúcu obranu nabiehajúceho Maka, jeho strela popod Oblaka však rozvlnila iba bočnú sieť. Slováci sa aj po prestávke tlačili dopredu, súpera sa snažili zlomiť “hádzanárskym” štýlom držania a presúvania lopty, ale hostia bránili pružnejšie ako v prvom polčase a začali aj hroziť. “Udrieť” mohli po ich ojedinelej akcii, na konci ktorej bol nepresný pokus Iličiča. V 70. minúte Rusnák klesol v šestnástke súpera k zemi a vehementne presviedčal rozhodcu o svojej pravde, ale Španiel neukázal na biely bod. V 81. minúte boli domáci odmenení za svoju snahu a celozápasovú aktivitu. Lopta sa najskôr po Hamšíkovom teči odrazila od brvna na nohu k dobre postavenému Nemcovi, ktorý ju zblízka na dvakrát poslal do siete – 1:0. Slovinci sa v závere stretnutia nezmohli na vytvorenie ani platonického závaru a z Trnavy si odniesli prehru, ktorou si skomplikovali postupové vyhliadky. Na Slovákov strácajú spolu so Škótmi už štyri body.

 

Reakcie po zápase (zdroj: RTVS):

Ján Kozák, tréner SR: “Každé víťazstvo poteší, zvlášť v ťažkých kvalifikačných zápasoch. My už ťaháme sériu piatich víťazných, čo je výborné. Škoda toho začiatku, ale chlapci ukázali v prvom polčase veľké srdce. V druhom už boli aj slabšie fázy, lebo v takom tempe sa stále hrať nedá. Chlapcom som v polčase hovoril, že ak sa nedajú góly, súper môže dať z ojedinelého útoku. Ale boli sme trpezliví a muselo to prísť. Výkon mužstva bol fantastický. Táto partia 24 hráčov, čo sa zišla, má svoju silu a veľkú perspektívu.”

Srečko Katanec, tréner Slovinska: “Slováci si víťazstvo zaslúžili. Ukázali fyzickú vyspelosť, naopak, my sme hrali len do 67. minúty, potom našim hráčom evidentne chýbali sily. Gratulujem súperovi k víťazstvu. Slováci hrali ofenzívne, aj kvalita bola na ich strane. Je to techicky veľmi dobré a silné mužstvo. Opakujem, u nás bol problém, že sme už v 9. minúte prišli o Jokiča a aj ďalšie dve striedania boli vynútené, keďže títo hráči vo svojich kluboch nehrávajú a bolo na nich cítiť výpadok.”

Milan Škriniar, obranca SR: “Nerodilo sa to ľahko, Slovinci majú veľmi dobrý tím. Ale eliminovali sme ich v strede poľa aj vzadu. Nepamätám si, žeby mali nejakú vyloženú šancu, hoci nejaké pološance si vytvorili. Pochvala celému mužstvu za pressing po každej strate lopty. Hrali sme agresívne. Stále sme hrali aktívne a vyšlo to. Máme všetko vo svojich rukách. Bolo by výborné, ak by sme natiahli víťaznú sériu.”

Adam Nemec, autor gólu SR: “Určite bol gól dôležitý pre celé mužstvo. Priniesol nám tri body a stále živíme nádej na prvé miesto. To je fantastické. Oblak je brankár svetových kvalít a pochytal dobré šance. Hovorili sme si v kabíne, že ešte máme 45 minút. Dominovali sme, kontrolovali sme hru a zaslúžene sme získali tri body.”

Stanislav Lobotka, stredopoliar SR: “Chutí to výborne, celý zápas sme dominovali. Mali sme veľa šancí, gól sme mohli streliť už skôr. Snažím sa hrať to, čo som naučený. Nebáť sa a snažiť sa kombinovať. Snažil som sa užiť si to. Vedeli sme, akú kvalitu Slovinci majú a ukázali sme, že vieme byť trpezliví. Sme radi aj za jeden gól. Na Anglicko budeme myslieť až zajtra.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval v piatok na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali