Slováci zdolali Česko 3:2 a postúpili do semifinále

Slováci zdolali Česko 3:2 a postúpili do semifinále

Vantaa 2. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook)

Aktualizované 2. mája 16:52

Slovenskí hokejisti sa prebojovali do semifinále MS do 18 rokov vo Fínsku. Vo štvrťfinálovom dueli vo Vantaa zdolali Česko 3:2 a po roku budú hrať na šampionáte opäť o medaily. V boji o finále sa stretnú v sobotu s najväčšou pravdepodobnosťou s USA, zmeniť by to mohla len prípadná nečakaná prehra Kanady s Lotyšskom (18.45 SELČ)

hokej
Výsledok zápasu

Zverenci trénera Martina Dendisa predviedli proti favorizovanému súperovi obetavý, disciplinovaný výkon, zozadu ho podporil výbornými zákrokmi brankár Alan Lenďák, ktorý zneškodnil 27 striel. Skóre otvoril už v 2. minúte v presilovke Tobias Tomík, na ktorého gól dokázal odpovedať Adam Titlbach. Slováci potom dvomi presnými zásahmi Ondreja Marunu odskočili na 3:1, Česi dokázali už len znížiť Jakubom Fibigrom.

Reklama

Slovenská “osemnástka” tak po roku opäť postúpila medzi najlepšiu štvorku na MS. Vlani na šampionáte vo Švajčiarsku obsadila štvrté miesto. Do semifinále sa celkovo prebojovala štvrtýkrát. Jej maximom na MS “18” je striebro z roku 2003 v Jaroslavli, v zbierke má aj bronz z MS 1999 v nemeckých mestách Füssen a Kaufbeuren.

MS do 18 rokov – štvrťfinále /Vantaa/:
Česko – SLOVENSKO 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)
Góly: 8. Titlbach (Zielinski, Benák), 52. Fibigr (Galvas, Benák) – 2. Tomík (Radivojevič, Pobežal), 35. Maruna (Šatan, Chovan), 43. Maruna. Rozhodovali: Österberg (Švéd.), Wuorenheimo (Fín.) – Bedard (Kan.), Davidonis (Lot.), vylúčení: 2:3 na 2 min., navyše Mrtka (ČR) 5 min + DKZ za faul kolenom, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 380 divákov.
Česko: Milota – Fibigr, Zielinski, Mrtka, Galvas, Hlinský, Král, Švec – Kubiesa, Kos, Sikora – Benák, Titlbach, Jecho – Daníček, Curran, Drančák – Poletín, Vaculík, Heš – Lisler
SR: Lenďák – Radivojevič, Fabuš, Húževka, Beluško, Ličko, Kupec, Kalman, Zubek – Straka, Pobežal, Tomík – Chrenko, Pitka, Nemec – Chovan, Svrček, Šatan – Maruna, Vrtiel, Liščinský

Reklama

Slováci začali sebavedomo, hneď v úvode si vypýtali faul a presilovku už po 17 sekundách využili. Tomík švihom vystrelil od modrej čiary a puk prešiel cez cloniacich hráčov až za chrbát brankára Milotu – 0:1. V 5. minúte mohli Česi vyrovnať zásluhou nepokrytého Kubiesu, stroskotal však na Lenďákovi. Podarilo sa im to až v početnej výhode, Titlbach trafil ešte žŕdku, no vzápätí Straka nešťastne usmernil puk do vlastnej bránky. Českí hráči si postupne začali vytvárať čoraz väčší tlak, Slováci ich však umne vytláčali k mantinelu a nedovoľovali im vytvárať si šance. Na konci tretiny Mrtka fauloval kolenom Tomíka a dostal trest na 5 min + DKZ.

Dlhú presilovku však Slováci nevyužili, vytvorili si v nich len 2-3 menej výrazné strelecké príležitosti. V 27. min sa pred Milotu natlačil Liščinský, český brankár zasiahol. Potom sa dostali k slovu opäť technicky zručnejší Česi, Švec a v presilovke Benák nechali vyniknúť Lenďáka. V 34. Vaculík v tutovke minul slovenskú bránku. V čase najväčšieho českého tlaku vybojoval puk pri nápadaní Šatan, Chovan vysunul Marunu a ten so šťastím poslal puk do siete – 1:2. Na konci tretiny mohol pridať tretí gól Straka, sám pred Milotom trafil bekhendom brankára.

Slováci sa v úvode tretej časti ocitli pod silným českým náporom. V 42. min už prekonaného Lenďáka zastúpil Beluško, ktorý odpratal puk spred bránkovej čiary. Vzápätí prišiel z čista-jasna tretí slovenský gólový úder. Maruna obral v útočnom pásme pri mantineli o puk Krála a strelou z otočky prekvapil Milotu – 1:3. Následne nevyužil dobrú možnosť na zvýšenie náskoku Pitka. Hra dostala spád, Lenďák podržal svoje mužstvo pri šanci Titlbacha, na opačnej strane sa dostal Pobežal do samostatného úniku, no Milotu neprekonal. O zdramatizovanie duelu sa postaral v 52. min Fibigr, no o ďalší tlak sa Česi pripravili sami vylúčením Šveca. V závere súper odvolal brankára a skúsil to v šestici, slovenský tím si však už tesný náskok udržal.

hlasy po zápase /zdroj: JOJ Šport/:
Ondrej Maruna, strelec dvoch gólov SR: “Sú to neopísateľné pocity. Dostať sa do semifinále je niečo neskutočné. Výborne sme to ubojovali, vďaka chalanom za odvedenú robotu. Zvládli sme to skvele. Kľúčové bolo nastavenie v hlave, v akom sme išli do zápasu. Semifinále bude náročné. Postup poriadne oslávime, potom musíme dobre zregenerovať.”
Adam Beluško, obranca SR: “Som veľmi rád, že sa nám to podarilo. Hrali sme ako tím, sme veľmi šťastní, že budeme hrať o medaily. Pomáhali sme si jeden druhému, výborný výkon podali brankár i defenzíva, ku ktorým sa pridali potom aj strelci. Máme výborných trénerov, ktorí dbajú na detaily, prízvukujú nám, čo robiť. Ak to dodržiavame, sme úspešní. V šatni panuje eufória, proti Čechom sme dlho nevedeli vyhrať, teraz sme ukázali, že vieme hrať s každým. Nie sme ešte na konci, toto je len ďalší krok k nášmu cieľu. Verím, že budeme ďalej pokračovať na víťaznej vlne.”
Martin Dendis, tréner SR: “Sme radi za víťazstvo. Chalani ukázali, že ak niekto niečomu šialene verí, aj odpisovaný tím môže zdolať silné mužstvo. Chalani robia všetko pre to, aby reprezentovali Slovensko na úrovni. Ukázali charakter, postupne na šampionáte naberajú sebavedomie. Aj keď nás mnohí ľudia zatracovali, my sme si stále verili.”

 

Reklama

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:01

Európska únia a Spojené kráľovstvo sú blízko k dohode o štatúte Gibraltáru. Doriešenie tejto otázky predvídala dohoda o brexite a aj o tomto bode vo štvrtok večer v Bruseli rokovali výkonný podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a šéf britskej diplomacie David Cameron.

12:53

Izrael v piatok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu uviedol, že vojna v Pásme Gazy je tragická, nejde však o genocídu. Reagoval na tvrdenia Juhoafrickej republiky (JAR), ktorá ešte v decembri podala MSD sťažnosť voči Izraelu za údajnú genocídu.

12:47

Izraelské letecké útoky v piatok zasiahli oblasť na juhu Libanonu vo vzdialenosti približne 30 kilometrov od hraníc s Izraelom, uviedli libanonské štátne médiá. Informovala o tom agentúra AFP.

12:38

Cyperské školy dostali v piatok ráno e-mailom bombové vyhrážky, okamžite prijali opatrenia a evakuovali deti z tried.

Hovorca cyperskej polície informoval, že výhražnú správu dostali takmer všetky základné a stredné školy, ale aj niektoré materské školy. Polícia tieto správy kategorizovala ako hrozby s islamistickým pozadím.

12:27

Belgická Gentská univerzita (UGent) v piatok oznámila, že prerušuje vzťahy s tromi izraelskými vzdelávacími alebo výskumnými inštitúciami, ktoré podľa nej už nespĺňajú kritéria politiky UGent v oblasti ľudských práv. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:03

Zvýšiť by sa mali všetky výšky peňažného príspevku na opatrovanie. Sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie by sa mala zvýšiť na 5,83 eura. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erika Tomáša (Hlas-SD), o ktorom má v pondelok rokovať Hospodárska a sociálna rada.

11:40

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne zostalo v apríli 2024 nezmenené na marcovej úrovni 2,4 %. Ukázali to v piatok spresnené údaje európskeho štatistického úradu Eurostat, ktoré sa zhodujú s rýchlym odhadom.

11:20

Čínska komerčná vesmírna spoločnosť CAS Space oznámila, že jej “kozmické turistické vozidlo” uskutoční svoj prvý let v roku 2027 a na okraj vesmíru sa dostane v roku 2028. Informovali o tom tamojšie štátne médiá.

11:05

Medziročná inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien podľa európskej harmonizovanej metodiky dosiahla v apríli 2024 hodnotu 2,4 %, čo bolo o 0,3 percentuálneho bodu (p. b.) menej, ako bola jej hodnota v marci 2024. Medzimesačná harmonizovaná inflácia dosiahla hodnotu 0,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

10:55

Ruské sily postúpili v jednej oblasti Charkovskej oblasti o desať kilometrov, no situáciu na bojisku sa ukrajinskej armáde podarilo stabilizovať. Uviedol to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre ukrajinské médiá.

10:47

Maďarské protiteroristické centrum (TEK) v reakcii na otázku servera 24.hu, či pre stredajší atentát na slovenského premiéra Roberta Fica na Slovensku sprísnia ochranu predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, uviedlo, že informácie týkajúce sa bezpečnosti premiéra nezverejňujú. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

10:35

Španielska vláda nepovolí zakotviť pri španielskych brehoch žiadnemu plavidlu, ktoré nesie zbrane pre Izrael, uviedol v piatok španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares.

To posledné, čo Blízky východ potrebuje, sú podľa Albaresa ďalšie zbrane. Španielsko podľa jeho slov vyvinie všetko úsilie na dosiahnutie mieru a uzná Palestínu ako samostatný štát.

10:28

Posledný kus pôdy v súkromnom vlastníctve na nórskom strategickom súostroví Svalbard v Arktíde je na predaj. Tento majetok pravdepodobne zláka Čínu, ale Nórsko sa ho nehodlá vzdať bez boja.

10:19

Miera nezamestnanosti vo Francúzsku zostala v 1. štvrťroku 2024 stabilná a už tretí kvartál v rade sa drží na úrovni 7,5 %. Oznámil to v piatok francúzsky štatistický úrad INSEE.

10:06

Spotrebiteľské ceny benzínov v 19. týždni výrazne zlacneli a dosiahli najnižšie hodnoty za posledných osem týždňov (od polovice marca). Pokles ceny zaznamenala aj nafta, ktorú motoristi nakupovali najvýhodnejšie za posledných 16 týždňov (od polovice januára). Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali