Slováci s druhým pokusom bodovať, Rusi to hrajú na uvoľnenosť

Slováci s druhým pokusom bodovať, Rusi to hrajú na uvoľnenosť

Lille 14. júna 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Slovenskí futbalisti sú odhodlaní dosiahnuť lepší výsledok a oživiť postupové nádeje po prehre 1:2 s Walesom

Prvý krok nevyšiel, ale už je minulosťou. Slovenskí futbalisti nastúpia v druhom zápase B-skupiny na EURO 2016 v Lille proti Rusom odhodlaní dosiahnuť lepší výsledok a oživiť postupové nádeje po prehre 1:2 s Walesom, ktorá sa zrodila v prvom súboji v Bordeaux. “Zborná” v prvom zápase na turnaji remizovala 1:1 s favorizovaným Anglickom a tak sa len napĺňajú prognózy, že v tabuľke B-skupiny bude nesmierne dôležitý každý bod a postupové karty sa budú miešať až do posledného 3. kola. Zápas v Lille má výkop v stredu 15. júna o 15.00 SELČ a ako hlavný rozhodca ho povedie Slovinec Damir Skomina.

Reklama
Na snímke slovenskí futbalisti
Na snímke slovenskí futbalisti

V treťom zápase skupiny si výber Jána Kozáka zmeria sily v St. Etienne v pondelok 20. júna s Anglickom, ktoré na druhý zápas skupiny nastúpi vo štvrtok 16. júna v Lens (15.00) v ostrovnom derby proti tabuľkovému lídrovi Walesu. Slováci sú po 1. kole v komplikovanej, no nie neriešiteľnej situácii. Proti “drakom” nesklamali, ale prehajdákali prvý polčas, v ktorom ich zaskočil gól Garetha Balea, a hoci vyrovnali a išli za víťazstvom, v závere inkasovali nešťastne opäť. Tréner Kozák avizoval, že proti výberu kolegu Leonida Sluckého urobí určité zmeny v zostave, a že tím pripraví čo najlepšie, aby sa pobil o úspešnejší výsledok. “Ťažko ešte povedať niečo konkrétne. Určite nejaké zmeny chystám, ale uvidíme po ďalších tréningoch. Za to prvé vystúpenie sme si prehrať nezaslúžili, ale toto vo futbale neplatí. Je tu prehra, treba ju rešpektovať a pripraviť sa na ďalší zápas. Urobíme všetko preto, aby sme uhrali lepší výsledok,” povedal 62-ročný tréner po prvom zápase.

Zdravotný stav tímu je úplne v poriadku, fit sú Marek Hamšík aj Tomáš Hubočan. Keďže až päť hráčov (Hrošovský, Mak, Weiss, Kucka, Škrtel – pozn.) dostalo v prvom zápase žlté karty, budú si na ďalšie musieť dať “sokoli” pozor. Viacero opôr má s futbalom v Rusku bohaté skúsenosti (Škrtel, Ďurica, Hubočan, Mucha, Saláta – pozn.), hráči absolvovali videoanalýzu zo súboja Anglicko – Rusko, ktoré ukázalo kvality najbližšieho súpera. “Na zápas s Walesom sme už zabudli a ideme ďalej. Rusi sú dobre pripravení fyzicky, hrajú kontaktný futbal a sú tvrdí v osobných súbojoch. Na každého z nich si musíme dať pozor. Nakopávajú to na Dziubu, ktorý to sklepáva, preto bude dôležité zbierať druhé lopty a chodiť do protiútoku. Na šampionát sú pripravení výborne, ale to sme aj my, takže som zvedavý na túto konfrontáciu,” povedal Hubočan, ktorý tiež dodal, že prednosťami Rusov sú najmä tréner Sluckij a ich sebavedomie.

Reklama

Ruský tím dokonale pozná aj brankár Slovana Bratislava Ján Mucha, ktorého zamrzelo, že reprezentácia našla premožiteľa po deviatich zápasoch. “Prehrali sme po dlhšej dobre, práve v tej najnevhodnejšej chvíli. Doplatili sme na chyby, ktoré sa na takomto fóre trestajú. Atmosféra tesne po zápase nebola dobrá, my si medzi sebou neklameme a vieme, že sme mohli a mali zahrať lepšie. Ale už je to preč. Musíme ísť ďalej,” povedal v rozhovore pre UEFA bývalý brankár ruských klubov Samara a Tula, ktorý na otázku, či verí, že Slováci uspejú s Rusmi aj Angličanmi a postúpia, odvetil: “Nejde o to veriť, dnes každý dokáže zdolať každého. Ako sme nemali šťastie v prvom zápase, tak ho môžeme mať teraz. Ja verím, že Rusko dokážeme zdolať. Máme dobrý tím. Je to náročné, iné ako príprava, ale EURO je EURO. Aj na MS sme boli pod tlakom a verím, že Rusov zdoláme a bude sa o postupe rozhodovať v zápase s Anglickom. Rusov poznám všetkých od Akinfejeva po Dziubu, majú dobrého trénera, ale zdolať sa dajú. Proti nám to budú hrať otvorenejšie a to my môžeme využiť.”

Rusko by nemalo hrať na remízu, pretože v prípade výhry by malo postup takmer vo vrecku so štyrmi bodmi na konte a s duelom s Walesom k dobru. Postupová matematika pred 2. kolom hovorí, že ak Slováci prehrajú a Angličania zvíťazia nad Walesom, slovenský debutant na ME končí. To si však Kozákovci nepripúšťajú a podľa slov Adama Nemca už poznajú aj zbrane na súpera. “Na videu som si všímal najmä to, akým štýlom hrá obrana ruského tímu. Myslím si, že by na ňu mohol platiť vyšší pressing, lebo v rozohrávke robili viacero nepresností. Uvidíme ako budeme hrať a akú taktiku určí tréner. Všetci veríme, že takú, ktorá nám prinesie osoh a prvé body,” povedal na pondelňajšom mediálnom termíne vo Vichy.

Rusi sa rovnako už naplno koncentrujú na Slovensko. Tréner Sluckij má k dispozícii po dlhšej dobe tiež kompletný káder. Do riadneho tréningu sa deň pred odchodom do Lille zapojil aj Denis Glušakov, tréningovú jednotku vynechal iba náhradný brankár Jurij Lodygin. Chýbať v základnej zostave by mal zrejme Alexander Golovin, ktorý proti Angličanom zaostal za očakávaním. “Zápas s Anglickom bol plný emócií. Dokázali sme bojovať až do konca. Teraz je to však už minulosť a musíme sa sústrediť na Slovákov. Očakávam ťažký zápas, keďže Slovensko v prvom zápase prehralo a bude musieť zabrať naplno. My sme so získaným bodom s Angličanmi spokojní a nie sme pod takým tlakom,” povedal Roman Šiškin z Lokomotivu Moskva.

Rusi a Slováci sa doteraz stretli od ich osamostatnenia v kvalifikácii EURO 2012, obaja vyhrali vonku 1:0. V kvalifikácii MS 2006 sa zrodili dve remízy, 1:1 v Moskve a 0:0 v Bratislave, po ktorej tím Dušana Galisa postúpil do baráže, ale tam vypadol so Španielmi. Naposledy v príprave v máji 2014 vyhrali Rusi v Petrohrade 1:0. V celkovej bilancii čítajúcej aj zápasy ČSSR a ZSSR sa hralo doteraz 20 duelov, 9-krát vyhrali Rusi a zrodilo sa 7 remíz pri skóre v prospech Rusov 28:18.

Slováci v Lille nastúpia v bielych dresoch, preto aj SFZ vyzval fanúšikov obliecť sa do bielych farieb, aby na tribúnach vytvorili jednoliatu masu. Na Stade Pierre Mauroy by ich malo byť okolo osemtisíc. Rovnako v bielych dresoch nastúpia Slováci aj v pondelok proti Anglicku. Oba duely v priamom prenose vysiela RTVS.

Reklama

SFZ vzhľadom na bezpečnostnú situáciu a opakované konflikty medzi anglickými a ruskými fanúšikmi radí slovenským priaznivcom cestujúcim na EURO 2016, aby sa vyhli akýmkoľvek konfliktom a v prípade provokácií na ne nereagovali. SFZ má potvrdené správy o tom, že britskí priaznivci budú aj pred štvrtkovým zápasom Anglicko – Wales, ktorý sa hrá v Lense, ubytovaní v Lille, pretože dejisko zápasu je kapacitne malé. Vzdialenosť medzi mestami Lille a Lens je 40 kilometrov.

 

B-skupina, 2. kolo:

Rusko – SLOVENSKO /streda 15. júna, 15.00 SELČ, Lille/

rozhodcovia: Damir Skomina – Jure Prapotnik, Robert Vukan (všetci Slov.)

Reklama

Predpokladané zostavy:

Rusko: Akinfejev – Smolnikov, Ignaševič, V. Berezuckij, Ščennikov – Neustädter, Glušakov – Smolov, Šatov, Kokorin – Dziuba

SLOVENSKO: Kozáčik – Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan – Pečovský, Kucka – Mak, Hamšík, Weiss – Nemec

 

Tabuľka B-skupiny:

1. Wales 1 1 0 0 2:1 3

2. Anglicko 1 0 1 0 1:1 1

Rusko 1 0 1 0 1:1 1

4. SLOVENSKO 1 0 0 1 1:2 0

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali