Slová poľského diplomata pobúrili. Vyhlási teda Poľsko Rusku vojnu alebo nie?

Slová poľského diplomata pobúrili. Vyhlási teda Poľsko Rusku vojnu alebo nie?

Paríž 21. marca 2023 (HSP/rmx.news/Foto:wikimedia)

 

Veľvyslanec vo Francúzsku tvrdí, že Poľsko vyhlási Rusku vojnu, ak Ukrajina prehrá

poľský veľvyslanec vo Francúzsku Jan Emeryk Rościszewski
Na snímke poľský veľvyslanec vo Francúzsku Jan Emeryk Rościszewski

Poľské veľvyslanectvo v Paríži neskôr vydalo vyhlásenie, v ktorom sa snažilo tieto výroky stiahnuť, ale mačka už bola vonku. Informuje portál REMIX News.

Reklama

Poľsko nebude mať inú možnosť ako vyhlásiť Rusku vojnu, ak Ukrajina prehrá prebiehajúci konflikt, vyhlásil poľský veľvyslanec vo Francúzsku Jan Emeryk Rościszewski v sobotu v mimoriadnom rozhovore pre francúzsku televíziu.

Diplomat sa takto vyjadril počas vystúpenia v programe televízie LCI, pričom rozhovor sa zameriaval na rozhodnutia Poľska a Slovenska dodať Ukrajine stíhačky MiG-29. Veľvyslanec počas rozhovoru povedal, že si vie predstaviť čas, keď sa Poľsko bude musieť zapojiť do vojny na Ukrajine.

Reklama

“Ak Ukrajina nedokáže ubrániť svoju nezávislosť, nebudeme mať inú možnosť ako vstúpiť do vojny,” povedal divákom.

Poľské veľvyslanectvo v Paríži neskôr vydalo vyhlásenie, v ktorom sa pokúsilo tieto výroky odvolať, a na Twitteri uviedlo, že niektoré médiá si tieto výroky nesprávne vysvetlili, pretože neuviedli kontext, v ktorom odzneli.

Podľa vyhlásenia sa Rościszewski len snažil presvedčiť spojencov, aby plne podporili Ukrajinu, a odmietlo názor, že diplomat prisľúbil poľskú angažovanosť v konflikte. Tvrdili, že namiesto toho len varoval pred dôsledkami prípadnej ukrajinskej porážky.

Poľské veľvyslanectvo ďalej uviedlo, že takáto porážka by zvýšila pravdepodobnosť, že Rusko sa dopustí agresie voči Poľsku a pobaltským štátom, ako to pred mnohými rokmi predpovedal prezident Lech Kaczyński.

Keď musí veľvyslanectvo alebo ministerstvo vydať vyhlásenie, aby interpretovalo slová svojich predstaviteľov, viete, že si dali do nosa. V skutočnosti boli výroky veľvyslanca nezodpovedné a škodlivé. Posilňujú imidž Poľska ako krajiny, ktorá sa pekelne chce zapojiť do tejto vojny.

Reklama

Ako raz povedal Talleyrand, omyl je horší ako zločin. Nemôžeme nespomenúť iného poľského veľvyslanca vo Francúzsku v roku 1938, ktorý napísal pamflet s názvom “Poľsko veľmoc”. O rok neskôr bolo celé Poľsko okupované.

Rościszewského vyhlásenie o vstupe Poľska do vojny muselo vyvolať veľký rozruch. Pokusy veľvyslanectva o cúvanie sa jednoducho nezhodujú s realitou. Problémom nebol kontext, ale slová, ktoré veľvyslanec použil a ktoré jasne vyjadrovali, že v prípade straty ukrajinskej nezávislosti sa Poľsko bude musieť zapojiť do vojny. Nepovedal, že ak bude Poľsko napadnuté, bude sa musieť brániť – to je zjavné tvrdenie, ktoré nemá nič spoločné so súčasnou vojnou.

Použil výraz “my”, čo môže znamenať buď len Poľsko, celé NATO, alebo len niektoré krajiny NATO. V každom prípade by to malo obrovské dôsledky. Článok 5 zmluvy o NATO nezaväzuje jeho členov, aby sa zapojili do podpory členského štátu, ktorý sa jednostranne zapojí do vojny za hranicami NATO. To znamená, že ak by sa Poľsko angažovalo na Ukrajine, robilo by to bez akejkoľvek záruky podpory zo strany NATO.

Veľvyslancových poznámok sa chytilo Rusko, ktoré vďačne prijíma všetko negatívne, čo môže použiť proti Poľsku, najmä keď sa poľský veľvyslanec na Ukrajine Bartosz Cichocki rozhodol v pondelok podporiť svojho kolegu a na sociálnych sieťach uviedol, že “je zrejmé, že porážka Ukrajiny by znamenala vojnu v Poľsku”.

Zdá sa, že Cichocki si je veľmi istý svojím hviezdnym postavením veľvyslanca na Ukrajine, aj keď často pôsobí skôr ako veľvyslanec Ukrajiny v Poľsku než ako poľský veľvyslanec na Ukrajine.

Reklama

Najvážnejšie dôsledky výrokov veľvyslanca Rościszewského však budú na Západe, nie na Východe. Jeho slová potvrdzujú obraz Poľska ako krajiny, ktorá sa preteká v eskalácii konfliktu a v tom, aby sa doň zapojila celá Európa, a to všetko v čase, keď je verejná mienka v západnej Európe čoraz skeptickejšia voči zvyšovaniu angažovanosti v konflikte. Verejná mienka sa mení aj v Poľsku. Ak by sa ruská agresia skutočne rozšírila na územie Poľska, Poľsku hrozia ďalšie riziká, pretože časť západnej verejnej mienky bude mať pocit, že Poľsko si za to môže samo a že Západ by mu nemal prísť na pomoc.

Mnohí v Poľsku zabúdajú, že článok 5 zmluvy o NATO neznamená automatické vojenské zapojenie v rámci solidarity s napadnutým členským štátom. Je formulovaný tak, že každý členský štát v skutočnosti sám rozhoduje o tom, akú podporu poskytne členskému štátu, ktorý bol napadnutý. Tá môže mať podobu jednoduchej diplomatickej reakcie, ktorá je v skutočnosti menšia ako podpora, ktorú dostala Ukrajina po ruskej invázii.

Absencia dôraznej reakcie poľského ministerstva zahraničných vecí na veľvyslancov prešľap je znepokojujúca. Mohlo by to znamenať, že tento lapsus je v skutočnosti hlasným vyjadrením nálad prevládajúcich medzi poľskými predstaviteľmi a že tieto nálady sa teraz vyjadrujú verejne, aby sa zistilo, ako reaguje domáce a iné publikum. Možno je to len konšpiračná teória, ale spôsob, akým sa poľská vláda správa pri prekračovaní svojho domáceho a medzinárodného mandátu v tejto vojne, s akciami ako dodávka stíhačiek MIG-29 a tajné vyslanie takmer 100 policajných pyrotechnikov na Ukrajinu, núti k zamysleniu.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali