Sergej Lavrov: Západ očakáva, že celý svet bude žiť podľa “pravidiel liberálnej demokracie”. Kritizuje Západ za “bezohľadné rozširovanie NATO”

Sergej Lavrov: Západ očakáva, že celý svet bude žiť podľa “pravidiel liberálnej demokracie”. Kritizuje Západ za “bezohľadné rozširovanie NATO”

Bratislava 2. decembra 2022 (HSP-Alexander Nememov)

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil Západ, že sa priamo zapojil do konfliktu na Ukrajine tým, že jej dodáva zbrane a cvičí jej vojakov, informuje portál TRT World

Stretnutie ministrov zahraničných vecí Ruska a Sýrie v Moskve
Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

“Nemali by ste hovoriť, že USA a NATO sa nezúčastňujú na tejto vojne, vy sa na nej priamo zúčastňujete,” povedal Lavrov vo štvrtkovom videohovore s novinármi.

Reklama

“A to nielen poskytovaním zbraní, ale aj výcvikom personálu. Cvičíte ich armádu na svojom území, na území Británie, Nemecka, Talianska a ďalších krajín.”

Ruský minister zahraničných vecí ďalej uviedol, že cieľom úderov Moskvy na ukrajinské energetické zariadenia a ďalšiu kľúčovú infraštruktúru, v dôsledku ktorých zostali milióny ľudí bez elektriny, kúrenia a vody, bolo oslabiť vojenský potenciál Ukrajiny a zmariť dodávky západných zbraní.

Reklama

Dodal, že záplava ruských raketových úderov mala za cieľ “vyradiť energetické zariadenia, ktoré vám umožňujú naďalej pumpovať smrtiace zbrane na Ukrajinu, aby ste zabili Rusov”.

“Infraštruktúra, ktorá je terčom týchto útokov, slúži na zabezpečenie bojového potenciálu ukrajinských ozbrojených síl a nacionalistických práporov,” povedal Lavrov.

Ukrajina a Západ obviňujú Rusko, že sa zameriava na kľúčovú civilnú infraštruktúru s cieľom znížiť morálku a prinútiť Ukrajinu k mierovým rokovaniam za podmienok Moskvy.

Lavrov medzitým zdôraznil, že Moskva je naďalej otvorená rozhovorom o ukončení konfliktu. “Nikdy sme nežiadali o rozhovory, ale vždy sme hovorili, že sme pripravení vypočuť si tých, ktorí majú záujem o rokovanie,” povedal Lavrov.

 

Reklama
Bezohľadné rozširovanie NATO

Ruský minister zahraničných vecí tiež obvinil Západ z toho, že očakáva, že celý svet bude žiť podľa “pravidiel liberálnej demokracie”, a z “bezohľadného rozširovania NATO”.

Lavrov vystúpil vo štvrtok pred výročným zasadnutím Rady ministrov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktoré sa tento rok konalo v poľskej Lodži.

Na začiatku tlačovej konferencie v Rusku obvinil Západ, že bráni vplyvu Ruska v Európe a inde, pričom ako dôkaz uviedol “bezohľadné rozširovanie” NATO.

“V roku 1991 bolo členmi NATO 16 krajín, teraz ich je 30, pričom Švédsko a Fínsko sú na hranici,” povedal Lavrov.

“Chcú udržať Rusov mimo Európy, majú celú Európu pod kontrolou,” dodal s tým, že Západ počíta s tým, že Rusko nezíska späť svoje postavenie v Európe ani vo svete.

Reklama

Povedal, že v OBSE sa nahromadili veľké problémy, a obvinil USA, že odmietli šancu urobiť z nej skutočný most s Ruskom po studenej vojne.

“Využívajúc svoju početnú prevahu v tejto organizácii, Západ sa ju už mnoho rokov snaží, ak chcete, sprivatizovať,” povedal Lavrov.

“Alebo je možno správnejšie povedať, že sa snaží uskutočniť prepad OBSE, aby si podmanil túto poslednú platformu regionálneho dialógu,” dodal Lavrov.

 

Členstvo Ruska v OBSE

Na zasadnutí OBSE sa stretávajú ministri zahraničných vecí 57 zúčastnených štátov, aby preskúmali a zhodnotili činnosť organizácie a posilnili dialóg o bezpečnostných otázkach.

Generálna tajomníčka OBSE Helga Maria Schmidová v stredu na Twitteri uviedla, že organizácia “pokračuje v plnení rôznych tém v celom našom regióne a je späť na Ukrajine, aby podporila krajinu a jej obyvateľov”.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však minulý týždeň spochybnil ďalšie členstvo Ruska v OBSE vzhľadom na útoky Moskvy na jeho krajinu.

“Vidíme, že rôzne medzinárodné platformy nachádzajú potrebné riešenia, aby pomohli zastaviť ruský teror, čo najviac izolovať teroristický štát a nájsť východisko z brutálnej globálnej krízy, ktorú vytvorilo Rusko,” povedal Zelenskyj.

“Prečo však medzi týmito platformami stále nie je OBSE? Prečo je najmä teroristický štát – aj po deviatich mesiacoch jeho nepretržitých zločinov – stále členom vášho Parlamentného zhromaždenia?”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

17:59

Vládny návrh zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T) prerokuje Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Odhlasovali si to v utorok poslanci. Právnou normou sa má zrýchliť príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície, aj tých, ktoré patria do TEN-T.

17:58

Vládny návrh novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve prerokujú poslanci Národnej rady (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní už na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom v utorok. Samosprávy majú vďaka zmene dostať do konca mája celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur.

17:57

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v utorok zákon o mobilizácii zameraný na zvýšenie počtu vojakov ukrajinskej armády. Hlavné ustanovenia zákona nadobudnú účinnosť mesiac po dátume podpisu, teda 16. mája.

17:55

V Česku je podľa ministra školstva Mikuláša Beka výrazný nepomer medzi dopytom po učiteľoch a aktuálnym počtom absolventov učiteľstva. V utorok vyhlásil, že v horizonte desiatich rokov je potrebné ich počet zvýšiť a od vysokých škôl si ich “objednávať” viac. Zároveň predstavil zmeny, ktoré sú súčasťou Reformy prípravy učiteľov. ČR chce, aby jej systém prípravy patril k najlepším v Európe.

17:13

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok zvolili za člena Súdnej rady SR Jaroslava Klátika. Podporilo ho 79 zo 142 prítomných zákonodarcov, proti bolo 53, desiati sa zdržali. Člena súdnej rady volili poslanci potom, ako sa Alena Svetlovská 14. decembra 2023 vzdala funkcie.

17:04

Na spomienkové slávnosti pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov v Normandii bude pozvaná aj delegácia z Ruska, nie však ruský prezident Vladimir Putin. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informoval francúzsky organizačný štáb podujatia. Spresnil, že šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

16:51

Vládna koalícia sa chystá hrubým spôsobom porušovať vlastnícke práva ľudí na Slovensku. V súvislosti s vládnym návrhom zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície to v utorok vyhlásila opozičná poslankyňa Veronika Remišová. Predseda tohto poslaneckého klubu Michal Šipoš avizoval, že budú hlasovať proti návrhu, aj proti skrátenému legislatívnemu konaniu o ňom.

16:44

V hlavnom meste Mexika namerali v pondelok rekordne vysoké teploty, ktoré dosahovali až 34,2 stupňov Celzia, uviedol šéf tamojšej štátnej komisie pre vodu Germán Martínez Santoyo na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali