Šefčovič je “skalopevne presvedčený,” že Slovensko patrí do jadra. V Smere chápu, že nechce byť len straníckym kandidátom

Šefčovič je “skalopevne presvedčený,” že Slovensko patrí do jadra. V Smere chápu, že nechce byť len straníckym kandidátom

Bratislava 20. januára 2019 (HSP/Foto:TASR-Andrej Galica)

 

Minulý týždeň sa do prezidentských volieb oficiálne zapojilo viacero očakávaných kandidátov. Za najsilnejšiu stranu Smer-SD sa do boja postaví Maroš Šefčovič. V súvislosti s tým sa podpredseda Európskej komisie a komisár pre energetickú úniu v stal hosťom v diskusii na TV Pravda, kde potvrdil, že má záujem osloviť širší okruh občanov, ako len voličov Smeru-SD. Odmietol tiež jeho označovanie za “pána z Bruselu”.

Na snímke Maroš Šefčovič

Prvé kolo prezidentských volieb prebehne 16. marca 2019. Na predvolebnú kampaň tak už nezostáva veľa času. Aj napriek tomu ale Šefčovič dúfa, že stihne precestovať celú republiku.

Reklama

Chcem mať kampaň, ktorá bude čo najviac osobná, pretože prezidenta priamo volia občania. Plánujem veľa akcií, na ktorých by som sa chcel vyjadriť k témam, ktoré pre Slovensko dôležité,hlása politik, ktorý doteraz pôsobil najmä ako európsky úradník.

Šefčovič pripomenul, že ponuku na kandidatúru získal od strany SmerSD. Na rozhodnutie si však ponechal dostatok času, pretože má pred touto funkciou rešpekt a úctu. Celú vec tiež konzultoval so svojimi blízkymi. Som rád, že je moja manželka pripravená na rolu prvej dámy, prezradil slovenský diplomat.

Reklama

Šefčovič uviedol, že v najbližších dňoch budú z jeho strany splnené všetky oficiálne požiadavky na kandidatúruZaložíme transparentný účet, aby sme mohli začať transparentne vyberať peniaze. Na financovanie prezidentskej kampane platí nový zákon a strana SmerSD ma môže podporovať ako tzv. tretia strana, a to do výšky 100-tisíc eur. Zatiaľ ale nemám presný rozpočet, koľko to bude stáť,povedal eurokomisár a dodal, že na tento účel vynaloží aj vlastné prostriedky.

Budem sa snažiť, aby voliči strany Smer vo mne videli prirodzenú voľbu, povedal. Pritom podotkol, že jeho partnerstvo so stranou je veľmi silné, ale zdôraznil, že nie je členom stranyPrezident musí byť podľa jeho názoru nadstranícky musí spájať jednotlivé politické sily, byť schopný nastaviť zrkadlo vláde a byť prezidentom všetkých občanov.

Politik uviedol, že kampaň sa odohráva v čase, keď je Slovensko veľmi polarizované. Preto musí byť nájdený spôsob, ako napätie v spoločnosti znížiť.

Musíme nájsť spôsob, ako napätie v spoločnosti znížiť. Polarizácia je tu veľmi citeľná, a to aj napriek tomu, že je Slovensko úspešné a ekonomicky sa nám veľmi darí. Nálada v spoločnosti nie je dobrá. Aj útoky medzi jednotlivými politiky často prekračujú hranicu zdravej demokratickej diskusie. Obávam sa toho, aby som bol úprimný, kam až to môže zájsť a aké vášne to môže v spoločnosti vyvolať. Tiež vidím, ako nás to môže oslabovať,” domnieva sa Šefčovič.

Orientácia republiky tak bude podľa neho kľúčová a dodal, že on sám je proeurópsky. Som absolútne skalopevne presvedčený o tom, že miesto Slovenska je v srdci, v jadre, a že Európa nám svedčí. Európa nás posilňuje,povedal politik.

Reklama

Občania navyše vraj majú podľa Šefčoviča často pocit, že politici prijímajú rozhodnutia za zatvorenými dverami a im vzdialení. Práve preto je veľmi dôležité, s akým nasadením pôjdeme do prezidentských volieb a samozrejme ako sa pripravíme aj na voľby európske, upozornil Šefčovič.

Portál denníka Pravda ďalej píše, že diplomat odmieta výroky o tom, že by bol pánom z Bruselu. A práve blízka kampaň, kedy bude v kontakte s ľuďmi, zmierniť pocit, že politici od ľudí ďaleko. Ak by bol zvolený, chce zaviesť tradíciu , že sa každý mesiac bude stretávať s občanmi.

 

 

Tomáš: Je logické, že nechce byť len kandidátom voličov Smeru

Reklama

Je úplne prirodzené, ak sa Maroš Šefčovič chce v prezidentských voľbách profilovať ako kandidát s podporu strany Smer-SD, a nie ako jej kandidát. V diskusnej relácii televízie Markíza Na telo to uviedol poslanec Národnej rady (NR) SR Erik Tomáš (Smer-SD)

“Je to úplne v poriadku a úplne logické, veď Maroš Šefčovič musí ako prezidentský kandidát osloviť nielen elektorát Smeru, ale presvedčiť aj voličov iných strán a hnutí,” uviedol Tomáš, zdôrazňujúci myšlienku, že prezident má byť prezidentom všetkých, nie iba sympatizantov jednej strany.

Tomáš je presvedčený, že súčasný podpredseda Európskej komisie (EK) na to má odborný, ale i osobnostný potenciál. “Je to nielen ťažký profesionál, ale aj človek veľmi ľudský, ktorý sa bude stále usilovať o upokojenie napätia a konsenzus, v súčasnosti tak veľmi v našej spoločnosti potrebný,” povedal.

Predseda strany Sme Rodina Boris Kollár rozumie Šefčovičovmu postoju, podobne bude podľa jeho slov pristupovať k osloveniu potenciálnych voličov aj kandidát z radov Sme Rodina, podpredseda strany Milan Krajniak. “Získal vyše 26.000 podpisov, je to teda aj občiansky kandidát,” zdôraznil Kollár.

Odmietol špekulácie, či má v konkurencii ďalších Krajniak vôbec šancu. Argumentoval pritom príkladom strany. “Keď sme išli do volieb, odhadovali nám tak jedno percento, napokon sme sa dostali do parlamentu so ziskom výrazne cez šesť percent,” povedal. Aj v prípade prezidentských volieb Kollár šípi, že výsledok bude úplne iný ako očakávania a predpoklady. “Budeme ešte veľmi prekvapení, ako tieto prezidentské voľby dopadnú,” vyhlásil.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali