Rusi už zaslali nesúhlasný list v súvislosti s dištancom od WADA, na ťahu je CAS

Rusi už zaslali nesúhlasný list v súvislosti s dištancom od WADA, na ťahu je CAS

Moskva 27. decembra 2019 (SITA/AP/HSP/Foto:TASR/AP-David J. Phillip)

 

Kauza trestu pre ruských športovcov na medzinárodnej úrovni v najbližších štyroch rokoch má očakávané pokračovanie. Ruská antidopingová agentúra (RUSADA) potvrdila, že jej predstavitelia zaslali formálny list na ústredie Svetovej antidopingovej agentúry, ktorým fakticky prejavili nesúhlas s formou aj celkovým obsahom trestu pre ruských športovcov

Ilustračné foto

RUSADA spochybňuje “správu WADA ako celok,“ vrátane dôkazov o manipulácii s archívom údajov. Údaje boli odovzdané v januári a ich cieľom bolo objasniť závažné utajenia z minulosti, ale viedli k ešte väčšiemu právnemu spochybneniu. Záležitosť sa podľa očakávania dostane do rúk právnikov na Športovom arbitrážnom súde v Lausanne.

Reklama

Výkonný výbor WADA pred troma týždňami na zasadnutí vo švajčiarskom Lausanne jednomyseľne prijal odporúčanie svojho výboru pre kontrolu dodržiavania predpisov v súvislosti s masívnym dopingom v Rusku, podľa ktorého počas nasledujúcich štyroch rokov Rusi nesmú organizovať vrcholné medzinárodné podujatia vrátane majstrovstiev sveta. Tiež sa nesmú uchádzať o ich organizáciu, rovnako nemôžu štartovať na olympijských hrách či svetových šampionátoch pod ruskou vlajkou. Počas najbližších štyroch rokov ruskí štátni zamestnanci či členovia vedenia Ruského olympijského výboru a Ruského paralympijského výboru tiež nesmú navštevovať medzinárodné športové podujatia.

Výkonný riaditeľ RUSADA Jurij Ganus nesúhlasí s protestným listom a rozhodnutím odvolať sa voči trestu od WADA. Ganus dlhodobo kritizuje čelných predstaviteľov ruského športu a označuje ich za hlavných vinníkov za vzniknutú situáciu s manipuláciou a falšovaním vzoriek ruských športovcov, ktorá vyústila do štvorročného trestu na medzinárodnej úrovni. “Hlavnými vinníkmi sú zakladatelia RUSADA, ktorí patria k najvplyvnejším ľuďom v ruskom športe,” uviedol Ganus podľa AP.

Reklama

Ak Rusi neuspejú s odvolaním, ich športovci nebudú môcť súťažiť pod vlastnou vlajkou a národnou hymnou na veľkých medzinárodných podujatiach vrátane olympijských hier 2020 v Tokiu a majstrovstiev sveta vo futbale 2022 v Katare. Dostanú však šancu súťažiť ako neutrálni športovci v tom prípade, ak sa preukáže, že sa nepodieľali na laboratórnych pokusoch falšovať ich vzorky, resp. im iným spôsobom nebol dokázaný doping.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali