Rozhovory v RTVS: Šefčovič: Veľmoci sú nervózne zo silnejšej Európy. Mikloško: EÚ je vrcholom civilizácie pre celý svet. Kotleba: NATO garant bezpečnosti? Skôr zločinecká organizácia

Rozhovory v RTVS: Šefčovič: Veľmoci sú nervózne zo silnejšej Európy. Mikloško: EÚ je vrcholom civilizácie pre celý svet. Kotleba: NATO garant bezpečnosti? Skôr zločinecká organizácia

Bratislava 26. februára 2019 (HSP/Foto:Screenshot RTVS)

 

Verejnoprávna RTVS v rámci 7-minútových rozhovorov priblížila ďalšie tri mená kandidujúce na post prezidenta Slovenskej republiky. Divákom sa predstavili Maroš Šefčovič, František Mikloško a Marian Kotleba

Na snímke kandidáti na prezidenta Maroš Šefčovič, František Mikloško, Marian Kotleba

Šefčovič: Veľmoci sú trochu nervózne z toho, ako sa Európa stáva silnejšou a silnejšou

Reklama

Kandidát s podporou najsilnejšej vládnej strany Smer-SD v úvode vyzdvihol členstvo Slovenska v štruktúrach NATO a EÚ. Dôkazom je podľa neho súčasná ekonomická aj politická prosperita našej krajiny. “Niektoré hlasy, ktoré to začali spochybňovať ma veľmi vyrušujú,” podotkol Šefčovič.

“Treba ľuďom povedať, že každý, kto spochybňuje členstvo v Európskej únii vlastne ohrozuje pracovné miesta, ohrozuje našu spoločnú menu a úspory ľudí v bankách,” pripomenul opätovne.

Reklama

V súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu (EP) povedal, že je za to, aby uspeli kandidáti, ktorí sú podobne ako on za to, “aby Slovensko nie len zotrvalo pri tom najdôležitejšom stole, ale aj aby sme boli aktívnymi spolutvorcami toho, ako bude EÚ vyzerať do budúcna a ako sa bude prispôsobovať novým výzvam aj zo strany veľmocí, ktoré sú trochu nervózne z toho, ako sa Európa stáva silnejšou a silnejšou.”

Citlivý by vraj bol v téme spoločných daňových sadzieb. “A myslím si, že sme sa všetci poučili z migračnej krízy, takže pre mňa by bola červenou líniou aj migrácia.”

K EÚ dodal, že mu dobre padne, keď slovenskí odborníci môžu radiť Čechom, Poliakom či ďalším krajinám v menových otázkach. Rovnako ho teší, že slovenská diplomacia je aktívna na západe Balkánu, kde sa zasadzuje o vstup nových krajín do únie.

V otázke modernizácie Ozbrojených síl SR v rámci záväzkov v NATO Šefčovič povedal, že je za silnú modernú slovenskú armádu, avšak presadzoval by, aby sa modernizácia realizovala najmä prostredníctvom produktov slovenského zbrojárenského priemyslu.

Nízku účasť vo voľbách do EP pripisuje tomu, že sa málo informovalo o tom, “čo všetko za vybudovalo z európskych peňazí”. Šefčovič hovorí o nových námestiach, nemocnicach a kilometroch diaľníc a železníc. “Musíme v tomto viac spolupracovať s médiami, ktoré nám môžu pomôcť.”

Reklama

Rovnako, politici doma by vraj mali viac verejnosti vysvetľovať, na čom sa v Bruseli dohodli a aký to má konkrétny význam.

Brexit je podľa neho smutným príbehom a dôkazom toho, “ako môže lož a klamstvo priviesť k zneužitiu aj tak demokratického nástroja ako je referendum”.

“Tí, čo presadzovali brexit sa dnes ani netaja, že využili zavádzajúce informácie. Vidíme ako polarizovaná spoločnosť je dnes vo Veľkej Británii a ako sa z tejto situácie nevedia vymaniť a ako to komplikuje život im a aj nám v EÚ,” uviedol Šefčovič.

 

Mikloško: Nemožno porovnávať západ a postkomunistické krajiny

Reklama

Kandidát František Mikloško sa k členstvu v európskych a severoatlantických organizáciách vyjadril s tým, že “Európska únia predstavuje región, ktorý je 75 rokov bez vojny, a to je v dejinách kontinentu niečo nebývalé. EÚ predstavuje vrchol civilizácie dnes pre celý svet. Predstavuje naprostý rešpekt k človeku a jeho právam. EÚ kráča smerom, aby boli ľudia zabezpečení sociálne a zdravotne. Tento projekt je našim historickým šťastím,” vyhlásil v RTVS.

Ku otázke o amerických požiadavkách na zvýšenie výdavkov na obranu uviedol, že “NATO predstavuje naše bezpečnostné zázemie”. Slovensko podľa neho nemôže len brať výhody, ale musí plniť aj svoje záväzky.

“Treba otvorene povedať, že nemožno porovnávať nás, krajiny, ktoré boli postkomunistické s krajinami Západu, ktoré neprešli komunizmom a mohli si pokojne kontinuálne rozvíjať ekonomiku. Západné krajina aj USA musia byť trpezlivé.”

Ku narastajúcemu euroskeptizmu pred voľbami do EP aj Mikloško upozornil na to, že sám zastáva názor, že členské štáty by mali byť najmä v otázkach eticko-morálnych autonómne. “Zdôrazňujem aj daňové otázky, pretože nemôžeme porovnávať ekonomiku a štandard na západe s našimi podmienkami.”

“Odchodom Veľkej Británie z EÚ sa vytvára úplne nová konštalácia. Vystupovali tu veľmoci Británia, ako spojenec Spojených štátov, Rusko ako vracajúce sa impérium a Čína ako ekonomický gigant. Kontinentálna Európa, teda EÚ, nadobúda obrovský ekonomický a politický význam. V celom tomto zápase, keď sa búra jeden model, prichádzajú na scénu noví hráči a EÚ musí byť teraz silným ekonomickým a kultúrnym súštátim.”

Nízku účasť vo voľbách do europarlamentu vníma ako slovenskú mentalitu, že nevieme participovať na celku. Ľudia, ktorí sú zvolení a odchádzajú do Bruselu a Štrasburgu sa podľa Mikloška pre ľudí automaticky stávajú odtrhnutými a cudzími.

“Musíme v sebe nosiť tie dve identity – európsku a slovenskú,” zdôraznil Mikloško.

V rozhovore uviedol, že je za rozširovanie Európskej únie o “všetky krajiny, ktoré tam chcú ísť a svojim demokratickým zmýšľaním sú pripravené aby boli súčasťou tak nádherného projektu”. “Všetky krajiny tam majú právo byť,” dodal.”

 

Marian Kotleba: Ľudia neúčasťou vo voľbách do EP vyjadrujú nevôľu s politikou EÚ

Reklama

“Na dianí na medzinárodnej scéne v posledných rokoch vidíme, že mnohokrát práve nátlak EÚ a zločineckej organizácie NATO na suverénne národné štáty je príčinou vzniku kritických konfliktov vo všetkých regiónoch sveta,” uvádza Kotleba k významu EÚ a NATO. Dodal, že nevníma Severoatlantickú alianciu ako garanta bezpečnosti, ale skôr naopak.

Vyhlásil. že ako prezident a hlavný veliteľ ozbrojených síl by v prvom rade stiahol všetkých slovenských vojakov zo zahraničných misií.

“Slovenskí vojaci a Ozbrojené sily ako také majú za úlohu brániť a chrániť Slovenskú republiku a nie sa podieľať na plnení akýchkoľvek svetovládnych chúťok mocností. Naši vojaci taktiež nemôžu provokovať na ruských hraniciach.”

EÚ podľa Mariana Kotlebu smeruje ku federalizácii a postupnej likvidácii národných štátov. “Je potrebné, aby v májových eurovoľbách získali silný mandát práve strany, ktoré budú chcieť vrátiť únii ten zdravý rozum a ktoré budú chcieť priniesť do Bruselu silný hlas za Európu národných štátov.”

“Budúcnosť EÚ vnímame ako budúcnosť rovnocenných partnerov, ktorá budú najmä hospodársky spolupracova, ktoré nezneužijú toto spojenectvo na politický diktát, ako je tomu dnes.”

Reklama

Podľa Kotlebu, ľudia neúčasťou vo voľbách do EP vyjadrujú nevôľu s politikou EÚ. “Žiaľ mnohí si neuvedomujú, že tieto negatívne trendy môžu zvrátiť len v eurovoľbách, preto som presvedčený, že tento rok bude účasť omnoho vyššia a verejnosť vyjadrí hlas, že nesúhlasí so súčasným nastavením a smerovaním únie.”

Brexit vníma tak, že občania vo Veľkej Británii pochopili a vyjadrili, že je nevýhodné ostávať v Európskej únii ako potápajúcej sa lodi. “EÚ je dnes ako Titanic rozbitý o ľadovec a tí, ktorí z neho vystúpia ako prví si nájdu tie najlepšie miesta v záchranných člnoch.”

V otázke ďalšieho rozšírenia EÚ je Kotleba zásadne proti, keďže ako hovorí, únia sa zmenila na novodobý žalár národov. “Už vôbec nie sú pre mňa prijateľné úvahy alebo snahy o rozšírenie o Turecko alebo Izrael.”

 

 

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali