Roman Stopka: V europarlamente ide len o ilúziu jeho demokratického rozloženia

Roman Stopka: V europarlamente ide len o ilúziu jeho demokratického rozloženia

Bratislava 6. júna 2019 (HSP/Koláž:Extra plus/Foto:Jana Birošová, TASR/AP-Alastair Grant)

 

Veľmi nízka účasť voličov na voľbách poslancov do EP opätovne ukázala nezáujem občanov o túto inštitúciu, pretože v nej nejde o skutočný podiel občana na moci, ale len o evokovanie ilúzie o jej demokratickom rozložení. Už samotný spôsob volieb je podivný

Koláž Extra plus

Napriek tomu, že sa v masmédiách hovorí o osobnostiach kandidátov, v podstate ide o výber politických strán a budúci poslanci sú vo vlastnej strane neraz v postavení izolácie. Odchodom do Bruselu strácajú reálny kontakt so svojimi stranami. Doterajší systém umožňuje voličovi vybrať len jednu politickú stranu a v nej dať preferencie iba dvom kandidátom. Výstižnejšie by bolo, keby občan mohol vyberať všetkých 14 poslancov zastupujúcich celú našu republiku v EP, a nevyjadrovať sa len k dvom, navyše z jednej politickej strany.

Reklama

Veď členom EÚ je Slovenská republika ako zvrchovaný štát a nie jej politické strany kypiace rozpormi. Narúša sa tak suverenita štátu, ktorý touto cestou nemá možnosť vyjadriť jednotnú vôľu svojich občanov inak než prostredníctvom súperiacich vnútroštátnych politických strán, ktoré sú často bez reálneho vplyvu na riadenie materského štátu. Niekomu musí veľmi vyhovovať takéto oslabenie štátnej moci na prospech štruktúr združujúcich európske štátne strany podľa sociálneho zamerania zavedeného ešte marxistami.

Voliči chápu podstatu takej manipulácie lepšie než mnohí politici. Vedia, že ide len o aktuálnu popularitu danej strany v čase konania volieb do EP a o tú sa v našej republike vždy s primeraným predstihom postarajú masmédiá v rukách cudzincov, s prispením dobre zaplatených domácich redaktorov.

Reklama
Na snímke Roman Stopka

Očividné nepravdy

Nie bezdôvodne predpokladaná existencia volebných manipulácií v priebehu našich prezidentských volieb mohla byť, podľa prezentovaných výsledkov, zopakovaná aj vo voľbách do EP. Nuž, je na voličoch dnešných i budúcich, dokedy budú tolerovať a podporovať takéto postupy. Do budúcnosti už to aj s protestmi zrejme bude stále ťažšie, lebo jednostranné obviňovanie nepohodlných politikov i aktivistov zo všetkých možných neľudskostí vrátane fašizmu sa zo strany aktuálnej moci začína stupňovať.

Na ich zneváženie je používaná autorita i prostriedky všemožného vplyvu a v podstate sa tak nielen oficiálna vládnuca hierarchia, ale aj mienkotvorné zákulisie opierajú o fašistické metódy. Diktujú vôľu svojho záujmu a ich hlavným argumentom býva pritom informácia poprekrúcaná do účelovej podoby. Očividné nepravdy, odtrhnuté od evolúciou potvrdených, a teda prirodzených vzťahov medzi ľuďmi a subjektmi v spoločnosti, sú lživo prezentované ako vedecky podložené pravdy. Za takých okolností je oprávnené podozrenie, že napokon bude väčší fašista ten, kto vlastné fašistické metódy skrýva za obviňovanie iných z fašizmu.

Veď toho, kto im stojí v ceste, prostredníctvom štátnej moci a masmédií potláčajú, diskriminujú a manipulujú aj jeho okolím. Popri tom sa oháňajú čarovným slovom demokracia, sloboda či ľudské práva v oblasti každého významného hnutia. Napriek tomu, že také hodnoty verbálne presadzujú, je to len ich novodobá maska, za ktorú sa skrývajú. V podstate idú proti nim.

 

Reklama

Výrok hodný inkvizítora

Potvrdzujú to okrem iného samotné vyhlásenia predsedu EK Jeana-Clauda Junckera, ktorý nedemokraticky presadzuje svoju predstavu o demokracii, čím ju mení na svoje záujmy. Pre poľské noviny sa mal vyjadriť, že bez ohľadu na výsledok volieb budú kandidáti euroskeptikov blokovaní, aby neobsadili dôležité posty v EÚ, a ďalej pokračuje: „Určité štáty si občas dovolia nejaký stupeň neposlušnosti podľa toho, ktorá politická strana v nich akurát získala moc. Som presvedčený, že o pár rokov nás to už obťažovať nebude.“

Výrok hodný stredovekého inkvizítora. Možno jeho a jeho poskokov to naozaj obťažovať nebude. Oni to všetko hádam budú považovať aj za prínos spoločenskému progresu. Lenže čo na ich postupy majú povedať občania štátov, v ktorých sa zatiaľ presadzujú zákony podľa jeho predstáv, a ktoré napríklad na Slovensku spôsobili stav, ktorý ani vo vidinách jeho žiarivých perspektív jednotnej EÚ povzbudivý nie je.

Pripomeniem len všeobecne známu situáciu s nekvalitou potravín a mnohého priemyselného tovaru dodávaného do východnej časti EÚ, či nechutne rozdielnu, samozrejme, v náš neprospech, hodinovú mzdu za rovnakú prácu. Tak načo by volič márnil svoj čas, keď je vopred o všetkom rozhodnuté. Nie náhodou je situácia podobná v ďalších členských štátoch EÚ. Tesne pred európske parlamentné voľby načasované ohlásenie odstúpenia britskej premiérky Terezy Mayovej to len potvrdzuje.

Na snímke Theresa Mayová

Obmedzovanie slobody

Reklama

Podivný, ak nie len na naklonenie si radikalizujúceho sa voliča zameraný, bol aj „osobný“ voličský program mnohých kandidátov, neraz v zaujímavom rozpore s nominujúcou ho politickou stranou, čo sa dalo zvládať len mimoriadnou výrečnosťou. Ale radšej verme všetkým, že svoj propagovaný zámer chceli v úprimnosti realizovať.

Tak či tak, budovať spoločne jednotnú Európu len na to, aby veľké štáty oslabili a napokon pohltili národy menšie, aby z práce ľudí vzišlo len posilnenie monopolov v súkromných rukách, aby kvalita výrobkov zámerným zásahom manažérov klesala v nádeji, že sa tým posilní dopyt po nových výrobkoch, nájde vyváženosť v zachovaní výrobných kapacít, pracovnej a kúpnej sily, je scestné. S takými cieľmi riadenia ani rastúca kybernetizácia spoločnosti neprináša možnosť zbaviť ľudí zaťažujúcej mechanickej práce. Práve naopak. Namiesto toho, aby možnosť automatizácie vo výrobe i spravovaní spoločnosti bola zužitkovaná na skracovanie týždenného pracovného času, predlžovanie dovolenky a voľného času pracujúcich vôbec, vytvára hrozbu nezamestnanosti, čím prehlbuje ich závislosť od zamestnávateľa a iných moc vlastniacich subjektov. Tam by sa mali sústreďovať mozgové a programové kapacity politických strán usilujúcich sa o moc v Európe. S takým programom však neprišli ani Hrdličkove štruktúry.

Akoby sa zámerne zabúdalo, že cieľom a hlavnou úlohou vedy, výskumu a vývoja techniky nie je vytváranie podmienok na obmedzovanie slobody človeka všemožným monitoringom či zvyšovanie jeho závislosti od vlastníkov, ale rast jeho možností a slobody. Má mu to poskytnúť viac príležitostí uplatniť jeho biologické danosti. Lenže na ľudský žiaľ, tam nijaká eurokomisia nesmeruje. Pričom iné cesty, podľa praxe, vedú akurát ku konfliktom záujmov, ktoré budú rastom možností deštrukčných technológií stále nebezpečnejšie.

 

Vo vleku sponzorov

EÚ sa snaží okliešťovať suverenitu a zvrchovanosť národných štátov na to, aby nateraz posilnila nadnárodné monopoly v súkromných rukách. Tie sú zamerané na zväčšovanie svojej dominancie a ziskov. Ich produkčné kapacity už vzrástli natoľko a sú také pohotové, že prekračujú potrebu trhu a spolu s obchodom a finančníkmi diktátorsky podmieňujú politiku. Regulácia je nevyhnutná, ale regulačným kľúčom má byť pohodlie a prospech tvoriaceho, pracujúceho človeka. Nie prospech degenerujúceho potomka, po zisku bažiacich a na vlastnú diktátorskú moc systém demokracie zneužívajúcich, dedičných obchodníkov.

Pevne zakotviť dĺžku pracovného týždňa na štyri dni sa zatiaľ neobjavuje v programe ani jednej politickej strany. Neobjavuje sa ani v žonglérskej rétorike žiadneho nádejného poslanca EP či NR SR. Asi ešte nevnímajú politický dosah úrovne rozvoja techniky ani variácie možností ponúkané kybernetizáciou spoločnosti. Keďže sledujú len svoj osobný prospech ako parciálnu časť prospechu svojich politických strán a platia nutnú daň svojim politickým vodcom, sú vo vleku udalostí a sponzorov. Do akých hodnôt sa sústreďuje náplň volebných kampaní a odpútavanie nášho vedomia od reálnej politickej moci si síce voliči uvedomujú čoraz ostrejšie, ale kam sa touto cestou oficiálnej moci dostávame, ešte zostáva pre nich za oponou.

Roman Stopka

Autor je predseda politickej strany Práca slovenského národa (PSN), www.psn.sk

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali