Roman Stopka: Politickí žongléri – kto a do čoho tlačí Slovenskú republiku?

Roman Stopka: Politickí žongléri – kto a do čoho tlačí Slovenskú republiku?

Bratislava 3. januára 2020 (HSP/Extra plus/Koláž Extra plus/Foto:Jana Birošová)

 

Ešte ľudia ani nestihli vstrebať výsledky prezidentských volieb a už sa na nich vrhli masmédiá so špekuláciami, ako by mali dopadnúť voľby do NR SR. Predstavitelia politických strán na to sadli ako osy na med a komédia typu Radvanského jarmoku, ibaže bez sváka Ragana, sa rozkrútila

Reklama

V júli sa rozbehlo zjednocovania pronárodných síl, ktoré sa však čoskoro prejavilo ako nešikovný pokus dať im chomút podľa vzoru SNS v minulých voľbách. Ľudia si až začiatkom jesene všimli, že väčšina „zjednocovateľov“ v skutočnosti nič národného chrániť nechcela. Chceli len využiť silu pronárodného prúdu na posilnenie svojho politického prospechu. Pričom si boli dobre vedomí, že takto posilňujú politické strany, ktorým je existencia samostatnej Slovenskej republiky prekážkou v ich politickom rozmachu.

 

Reklama

Bez škrupúľ

Podivná je aj forma i obsah rétoriky predstaviteľov iných politických strán. Používané výrazy na adresu svojich protivníkov a vzájomné hodnotenia sú plné osobného znevažovania, hanobenia a obviňovania, pri ktorom sa kladie znamienko rovnosti medzi tvrdením a faktom bez opory v realite. Doslova masmediálnym hrdinom sa stáva ten, kto sa správa bez akýchkoľvek škrupúľ a je spôsobilý vychrstnúť v čo najkratšom čase čo najviacej špinavosti na protivníka. Samozrejme, že seba prezentujú v tom najlepšom svetle. Akoby boli rytieri bez bázne a hany a niekedy dokonca aj bez minulosti. S pamäťou ostatných ľudí nekalkulujú, akoby pre nich vôbec neexistovala. Sami seba až divadelne pretŕčajú, ale o občanovi SR niet v ich reči ani chýru, ani slychu. Kde v ich predstavách stavajú jeho práva, slobody, majetok, možnosti, o tom mlčia. Je otázne, či ich arogancia má opodstatnenie v praxi a opiera sa len o ľudskú naivitu. Postupnými, malými krokmi, ktoré si ľudia nevšímajú, uťahujú slučku posplietanú zo zákonov okolo slobôd občana, jeho práv i majetku. Prinajmenšom svojvôľa bánk, hrozby exekúcií a vlečúce sa súdne spory sú toho dôkazom. Kedysi bolo dovolené všetko, čo nebolo zakázané. Tak sme začínali deväťdesiate roky minulého storočia. Čo nám z toho zostalo na dnes? Ako sa môže „štátnik“ bez seriózneho politického programu skrývať len za všemožné heslá. Propagandisticky vzaté, heslá mali od vekov úlohu pútať a manipulovať ľudí jednoduchšieho a politike vzdialeného myslenia a upriamiť ich na ciele heslotvorcu. Koľko surovej arogancie a pohŕdania človekom sa za takým postupom skrýva.

 

Vízia bezduchého šafárenia

Seriózna vízia rozvoja štátu, ako som už povedal, týmto človiečikom chýba. Sú schopní sústrediť sa len na reparácie následkov jednotlivých škandálov, ale pochopenie potreby komplexnej prevencie voči nežiaducim javom im chýba. Sústreďujú sa len na spôsob, ktorým by mohli uchmatnúť čo najviacej pre seba a vôbec sa nehanbia nazvať to politikou. Len ako-tak sa zaoberajú potrebami spoločnosti so štvorročnou víziou volebného obdobia. Spoločnosť vnímajú akoby nezávislú od štátnej existencie. Sústreďujú sa len na odstraňovanie nedostatkov, ktoré svojimi postupmi spôsobili predošlé generácie vlád, tú aktuálnu nevynímajúc. Dokazujú tak svoj zámer pokračovať aj ďalej naslepo. Kalkulujú, že štát rozvalia nadobro a zodpovednosť za ich bezduché šafárenie ponesie až niekto v budúcnosti. Takže postihnutí nebudú, ale vrecia si naplnia.

Reklama

Keďže viera občana v štátnu moc bola dlhodobo starostlivo pestovaná, ľudia nie sú ochotní ani dnes, po opakovaných negatívnych skúsenostiach pripustiť, že ich čelní politici cynicky vodia za nos. Masmédiá sa pozorne starajú, aby bezcharakterným miláčikom zahraničných sponzorov neboli pripomínané staré volebné sľuby. Preto cudzine slúžiace politické strany nemajú solídny dlhodobý program a schovávajú sa len za reklamou programu volebného. Nuž, je to logické, lebo straníckou základňou schválený cieľový program obmedzuje predajným vodcom kupčenie s národnými a štátnymi záujmami. Boli by pod kontrolou aj verejnosti s trvalejšou pamäťou. Áno, je to tak.

 

Podriadenosť cudzine

Ak zavrhnú také existenčné hodnoty SR, ako je zvrchovanosť nad štátnym územím, suverenita v medzinárodných vzťahoch a nezávislosť v rozhodovaní od každej zahraničnej štruktúry moci, nielen dobre poslúžia svojim mecenášom a pripravia občana o jeho štát, ale ešte sa budú mať na čo vyhovoriť pred svojimi voličmi. Ľahko odôvodnia neúspechy a nepríjemnosti, ktoré nastanú v dôsledkoch ich konania. Raz to zvalia na zákony EÚ, potom na požiadavky z NATO a oni, ktorí zvrchovanosť Slovenskej republiky týmto inštitúciám podrobili, budú nevinní ako batoľa. A to som nespomenul čarovné slovo kríza. Takto už dlhé roky manipulujú s vedomím občanov SR a pomáhajú ich dostať do nenávratnej podriadenosti cudzine. Ľudia v dobrej viere dávajú týmto politickým žonglérom svoj hlas a ani si neuvedomujú, že im poskytujú legitímny mandát moci na zavlečenie seba samých do poroby. Čím pozvoľnejší je tento proces, čím je rozdrobenejší na nenápadné kroky, tým lepšie je maskovaný, a teda nebezpečnejší. Občan tejto manipulácii ani veriť nechce. Tobôž, ak sa do jej realizácie podarí vtiahnuť osobnosti, ktoré boli donedávna na čele pronárodných síl. Radšej bude podobné tvrdenia považovať za konšpiračné teórie, než by uznal, že ide o včas vyslovenú pravdu. Rovnako podivné je aj zistenie, že to, čo ešte včera niektorí „naši“ politici alebo „odborníci“ pomáhali ničiť ako zastarané a nežiaduce, dnes odrazu začínajú propagovať a dokazujú, ako nám to katastrofálne chýba. Že by konečne aj oni pochopili, kam svojou pôvodnou aktivitou pomáhali dotlačiť náš štát? Alebo je to klasický príklad oportunistického správania chorobného egocentrika, opäť sa spoliehajúceho na krátkosť ľudskej pamäti?

 

Reklama

Zahraničím nastrčení panáci

Zamyslime sa, čo nastvárajú, keď sa opäť dostanú k moci. Nenadarmo sa hovorí: Najväčší úspech diabla je presvedčiť ľudí, že neexistuje. Veď keby sily proslovenského politického spektra pracovali obetavo a nezištne, už by aj napriek nepriazni masmédií boli získali dôveru občana a eliminovali úsilie cudzinou nastrčených panákov. Každý politik, skôr než sa začne rétoricky predvádzať, mal by sa naučiť, ako sa riadi a funguje štát. Inak za jeho nevedomosť a chyby zaplatí nielen štátotvorný občan, ktorý mu dá hlas.

Stav v SR je dnes taký, že väčšine občanov zostáva len mesačná výplata podmienená zatiaľ poskytovanou prácou, penziou či príspevkom. Štátna moc je takmer bezzubá. Pričom rozmach svetovej ekonomiky ide do útlmu a nadnárodné štruktúry, ktorým tak oddane slúžili celé vládne generácie SR, sa nám pred očami rozsýpajú vinou nekompetentného a zištného riadenia svojej elity. V tejto situácii by sme mali mať rešpekt a vzdať hold jedincom i inštitúciám, ktoré nechcú vzdať boj o náš štát a chcú ho udržať a rozvíjať na prospech štátotvorných občanov. Aby sme mali istotu, komu dávame svoju dôveru, spýtajme sa aspoň tých, ktorí fungovali vo vládnej koalícii doteraz: Posilnili ste, alebo oslabili možnosti existencie SR ako zvrchovaného, suverénneho, do prínosnej miery nezávislého štátu s jednotným územím a nedotknuteľnými hranicami? Aký prospech ste SR priniesli?

 

PSN je cesta k náprave

Pravda je, že všemožnej kritiky už bolo prezentovanej viac než dosť. Žiada sa teda ukázať cestu k náprave, a to aj v podmienkach opakovane nastupujúcej morálnej, ekonomickej, ak nie aj vojenskej krízy. Prinášame voličom i občanom SR nové perspektívy, s možnosťou rozvoja štátu ako občianskej a národnej záštity. Nepachtíme sa za mocou ani osobným prospechom. Ponúkame alternatívu ľuďom, ktorí chcú pracovať na prospech svojho štátu, na prospech svojho potomstva a nechcú splynúť ako anonymná, výplatou ovládaná masa v dave s cudzou dominanciou. Usilujeme sa zachovať gény našich predkov v štátnej podobe na území, ktoré podľa výskumov aj svetovej genetiky obývali po tisícročia. Politicky podmienené fabrikovanie bájok o pôvodnosti obyvateľstva v našom geopolitickom priestore musí byť konfrontované s výsledkami moderného vedeckého poznania a preniknúť aj do učebníc. Veru tak. Komu sláva, tomu česť, pastierovi trúba!

Čiže každému patria výsledky jeho práce. Sme si dobre vedomí, že ľudia bez občianskej statočnosti nás podporovať nebudú. Ani doboví oportunisti. My sami tiež nestojíme o priazeň chytrákov, loviacich kariérne príležitosti. Našou prvoradou hodnotou je práca na prospech štátotvorného obyvateľstva, budovanie a formovanie SR ako zvrchovaného, nezávislého, suverénneho štátu s celistvým územím a nedotknuteľnými hranicami. Republiky, ktorá bude chrániť slobodu i legálne nadobudnutý majetok svojho občana a veľkolepo mu umožní využiť svoje schopnosti.

Roman Stopka: Stav v SR je dnes taký, že väčšine občanov zostáva len mesačná výplata podmienená zatiaľ poskytovanou prácou, penziou či príspevkom. Štátna moc je takmer bezzubá.

Neverte manipulačným bludom

Odpovedáme tak aj za občanov na myšlienky nielen z domova, ale aj od zahraničných kontaktov, sústredené do otázok: Dokedy chcete znášať nezodpovednosť politika v rozhodovaní o prítomnosti i budúcnosti občanov a celého štátu? Prečo ľahostajnosťou a ľahkovernosťou vo voľbách zahadzujete osobný vplyv na svoj osud, na perspektívu svojho štátu? Uvedomujete si deštrukčnú silu následkov svojho počínania? Ak chcete zvrátiť rútiace sa hrozby, vyberajte si pravdivé politické strany, čestných ľudí na tvorbu zákonov i riadenie štátu. To nie je neadresný výkrik do beztvarej masy, to je priama ponuka každému, aj keď nechce voliť. Strkať hlavu do piesku v podobe neúčasti na voľbách je sebaklam, ktorý škodí nielen stavu republiky, ale aj svedomia.

Každý, kto dnes z akýchkoľvek dôvodov odmieta presadzovať záujem zvrchovanej, suverénnej, nezávislej Slovenskej republiky, stáva sa chtiac-nechtiac príslušníkom podrývajúcej piatej kolóny. Slúži zahraničným ziskuchtivým záujmom. Dostáva sa do pozície ich sluhu a nástroja ich vôle. Pretože všetky tieto mocenské štruktúry, bez ohľadu na to, z ktorej svetovej strany pôsobia, sa dnes usilujú nie o náš, ale o svoj prospech. Neverte tak ľahko ich manipulačným bludom. Už dávno je čas myslieť v rozmere národných a štátnych záujmov.

Reklama

Roman Stopka

Autor je predseda politickej strany Práca slovenského národa, PSN

 

Článok pôvodne vyšiel na www.extraplus.sk

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali