Roman Michelko: Sýrsky konflikt a jeho príčiny

Roman Michelko: Sýrsky konflikt a jeho príčiny

Bratislava/Damask 27. apríla 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-Hassan Ammar)

 

Nástupom politických diletantov a la Trump, ktorí dokážu robiť akurát tak twiterovú zahraničnú politiku, sa svetové spoločenstvo ocitlo na prahu veľmi nebezpečnej eskalácie napätia medzi dvoma najväčšími svetovými mocnosťami. Letecké útoky USA, Británie a Francúzska boli predovšetkým demonštrácia sily. Hlúpa, neodôvodnená a úplne zbytočná. Presnejšie povedané škodlivá. Zároveň je to akási kŕčovitá odpoveď upadajúcich veľmocí na skutočnosť, že strácajú relevantný vplyv na riešenie konfliktu v Sýrii.

Ilustračné foto

Aby sme pochopili kontext, treba si pripomenúť zopár reálií. Sýria bola až do takzvanej arabskej jari jednou z najvyspelejších krajín na Blízkom východe. Na rozdiel od mnohých svojich susedov nedisponovala veľkým nerastným bohatstvom, o to viac museli jeho vládcovia dbať na to, aby vytvorili čo najlepšie spravovaný efektívny štát. Miera vzdelanosti, dostupnosť a kvalita zdravotníctva boli na takej úrovni, že jej to mohli závidieť aj mnohé, naoko oveľa rozvinutejšie krajiny. No a predovšetkým to bol v podstate sekulárny štát, v ktorom boli práva náboženským menšín slušne garantované. Bolo to okrem iného spôsobené aj tým, že vládnuca dynastia Asadovcov pochádza z alavitov, ktorí tvoria sotva trinásť percent sýrskeho obyvateľstva.  Na druhej strane práve táto skutočnosť dáva záruky aj iným konfesiám, napríklad maronitským kresťanom, že nebudú prenasledovaní a že ich práva budú garantované.

Reklama

Zároveň treba zdôrazniť, že Sýria je v podstate umelý výtvor. Vznikla nelogicky a neorganicky, jednoducho tak, že kolonizátori na mape vytýčili hranice a vytvorili štát,  v ktorom sú ako šiíti (väčšinoví), tak sunniti, alaviti, rôzne kresťanské denominácie, Kurdi, jezídi a podobne. Náboženská a etnická rôznorodosť Sýrie bola v podstate vždy časovanou bombou, ktorá potichu tikala a čakalo sa len na rozbušku.

Sýria bola ako väčší sused značne exponovaná na riešení libanonského konfliktu a pôsobila aj ako akási predlžená ruka svojho top spojenca Iránu. Už samotná skutočnosť, že Sýria je po Libanone jednoznačne najumelejší a najheterogénnejší štát s množstvom vnútorných pnutí, mala viesť k veľmi opatrnej ingerencií mocností k vývoju v tejto krajine. Ako vieme, nestalo sa.

Reklama

Stabilná Sýria ako sekularizovaný štát skončila v okamihu, keď Západ začal podporovať tie najmilitantnejšie islamistické skupiny. V roku 2011 vypukla občianska vojna, v ktorej nebolo dobrých a zlých, boli len zlí a horší. Niet pochýb o tom, že krutosť, cynizmus a zištné záujmy hrali oveľa väčšiu rolu než snaha o nastolenie stabilného a, nedajbože, spravodlivého systému. Sýria sa ponorila do ťažkej občianskej vojny, v ktorej sa vojnové zločiny v rovnakej intenzite vyskytovali na oboch stranách.  Ako vieme, práve nestabilita v Sýrii bola hlavným a najsilnejším spúšťacím bodom pre veľký exodus do Európy po takzvanej balkánskej ceste v roku 2015.

Konflikt v Sýrii prepukol v roku 2011 a v podstate až do konca minulého roka prešľapoval na mieste, žiadna zo strán konfliktu nedominovala, a životné podmienky obyvateľov sa stále zhoršovali. Zmena nastala až v čase,  keď Ruská federácia prevzala strategickú iniciatívu a podporila oficiálnu sýrsku vládu na čele s Baššárom al-Asadom.  Nasadenie ruskej vojenskej techniky spôsobilo, že islamisti sa dostali do ťažkej defenzívy a zdalo sa len otázkou času, kedy budú úplne eliminovaní. No a práve v tomto čase sa uskutočnil útok chemickými zbraňami v Dúme, ktorého obeťou bolo prevažné civilné obyvateľstvo. Zdá sa, že to bol posledný pokus, ktorým chceli islamskí teroristi zvrátiť situáciu na bojisku.

Na snímke politológ Roman Michelko

Pravidlá hybridnej vojny sú všeobecne známe. Zábery na úbohé deti zasiahnuté otravnými plynmi veľmi ľahko dokážu zmobilizovať svetové spoločenstvo proti podlému agresorovi. Otázne je, kto je tým agresorom. Na to však už žiadne dôkazy potrebné nie sú. Toho predsa v našom prostredí určujú médiá a vlády konajú na ich objednávku. Letecké útoky na sýrsku infraštruktúru boli trápnym a falošným gestom. Vlády USA, Británie a Francúzska, bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN, teda hlboko nelegitímne a v priamom rozpore s medzinárodným právom, zaútočili na Sýriu. Cieľ je jasný, naznačiť Rusku, ktoré ich v podstate z politického riešenia sýrskeho konfliktu vytlačilo, že mu nemienia prenechať plnú strategickú iniciatívu.

V čase uzávierky tohto článku pritom vyšla agentúrna správa, že v Dúme našli  chemické laboratórium, v ktorom islamistickí teroristi vyrábali spomenuté otravné plyny. Záver je teda jasný. Asadova vláda nemala s útokom nič spoločné. Veľmociam však takmer  nikdy nejde o pravdu, ale vždy len o záujmy. A tisíce obetovaných ľudí sú len vedľajšie straty v tejto cynickej hre.

Politológ Roman Michelko

Reklama

 

Text vyšiel  aj v SNN

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali