Richter: Tripartita v roku 2018 mala vždy snahu nájsť riešenia

Richter: Tripartita v roku 2018 mala vždy snahu nájsť riešenia

Bratislava 17. decembra 2018 (TASR/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) ocenil partnerov v Hospodárskej a sociálnej rade (HSR) SR za dobrý sociálny dialóg v roku 2018. Povedal to v pondelok po rokovaní ako predseda tripartity s tým, že vždy bola snaha hľadať riešenia

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter

„Napriek tomu, že to nebol ľahký a jednoduchý rok, vedeli sme sa dohodnúť na mnohých veciach a riešeniach,“ pokračoval Richter s presvedčením, že aj rok 2019 bude v rokovaniach pozitívny. O pondelkovom programe povedal, že našli zhodu okrem návrhu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch z dielne rezortu školstva. Návrh zákona nepodporili Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR a Združenie miest a obcí Slovenska, ostatní sociálni partneri ho podporili, informoval. Rokovania o ňom budú pokračovať.

Reklama

“V tomto roku sme prerokovali a parlament prijal zákony, ktoré zlepšia odmeňovanie zamestnancov, pracujúcich najmä vo verejnom záujme, čo však vytvára tlak na mzdy aj v súkromnom sektore,” zhodnotila viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.

K správe o stave implementácie výskumu Vzdelanie a zručnosti on-line, ktorou sa v pondelok zaoberala HSR SR uviedla, že dokument definuje on-line zručnosti dospelých. „Zo správy vyplýva, že až 33% pracovných miest na Slovensku je ohrozených automatizáciou alebo digitalizáciou,“ pripomenula viceprezidentka odborov.

Reklama

Prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Miroslav Kiraľvarga rovnako ocenil prácu tripartity. Vyslovil názor, že v roku 2019 bude minimum, ak nie žiadne zmeny legislatívy, ktoré neprejdú tripartitou, ale budú priamo predložené v parlamente. K Akčnému plánu pre životné prostredie a zdravie obyvateľov SR uviedol, že takéto plány treba koordinovať s iniciatívami, ktoré sa zaoberajú zmenou klímy či znižovaním emisií skleníkových plynov. K návrhu nariadenia vlády o výške odvodu z dodanej elektriny koncovým odberateľom elektriny a o spôsobe jeho výberu pre Národný jadrový fond prezident RÚZ poznamenal, že ide o odvod zo strany zamestnávateľov. „Veríme, že rezorty hospodárstva aj životného prostredia budú intenzívne vnímať citlivú líniu zaťaženia občanov a zamestnávateľov aj v ďalších rokoch,“ povedal.

Viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka na jednej strane za pozitívny považuje konštruktívny dialóg v tripartite, na druhej strane poukázal na to, že v roku 2018 bolo viac materiálov, s ktorými asociácia nesúhlasila. Podnikateľské prostredie sa spolu so zvýšenými nákladmi na podnikanie, napriek dobrej hospodárskej situácii, zhoršilo, uviedol Machunka.

Na budúci rok sa do stredných odborných škôl vrátia normatívy, ktoré im boli vzaté, pretože nerobili praktickú výuku, čo však podporí ich zapojenie sa do duálneho vzdelávania, informoval prezident Asociácie priemyselných zväzov Alexej Beljajev.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali