Richard Sulík: Nová registračná daň na autá – Kažimír opäť vyžmýka ľudí

Richard Sulík: Nová registračná daň na autá – Kažimír opäť vyžmýka ľudí

Bratislava 3. februára 2017 (HSP/Foto:Screenshot YouTube)

 

„Minister financií Peter Kažimír, člen socialistickej vlády, nás obšťastnil novou a miestami aj vyššou registračnou daňou na autá,“ uvádza vo svojom blogu Richard Sulík.

Na snímke Richard Sulík
Na snímke Richard Sulík

„Doteraz platila registračná daň na autá, už aj to samo o sebe je nehoráznosť a v podstate daň zo závisti, doteraz každopádne platilo na autá do 80 kW 33 eur a na tie najvýkonnejšie do 254 kW 3000 eur registračná daň. To platilo dva alebo tri roky. Ešte skôr bol za prepis auta poplatok 33 eur a bolo to vybavené, ale v zúfalej snahe nájsť nejaké zdroje peňazí a niekde ošklbať ľudí zaviedli tieto poplatky od 33 do 3000 eur.

Reklama

Kto si však doviezol staršie auto zo zahraničia, povedzme 5, 10 alebo 15-ročné, musel platiť tieto isté sumy, čiže stávalo sa, že na 15-ročné auto, možno veľmi výkonné, ktoré stálo možno 5000 – 6000 eur, bolo treba odviesť poplatok, registračnú daň na autá, 3000 eur. Toto som napadol na Európskej komisii preto, lebo toto Európska komisia zakazuje. Môže sa uplatniť takáto sadzba, ale ak sa uplatní na nové autá, tak na staršie autá musí byť nižšia. Toto som napadol a Peter Kažimír bol nútený tieto sadzby zmeniť.

Bohužiaľ, ako sa na správneho socialistu patrí, zase vyžmýka z ľudí viac peňazí. Stalo sa totiž to, že tu sú staré sadzby, tu sú nové sadzby, Peter Kažimír znížil síce sadzby na tie menej výkonné autá, tu je rozdiel, o koľko ľudia ušetria, ale na tie najvýkonnejšie, lebo veď daň zo závisti, lebo veď musíme riadne potrestať tých, ktorí sú v našej spoločnosti úspešnejší ako tí ostatní, tak tam zvýšil. Čiže najvyššia sadzba už nie je 3000, ale takmer 4000 eur.

Reklama

No povedzme, socialistická politika. Ale zároveň sa stala jedna veľmi zvláštna vec. V rámci toho, že na dovoz opotrebovaných áut musia byť tie sadzby nižšie,, to sa aj stalo, to sú tie sadzby na nové autá, od spomínaných 33 do 3900 eur, a tu vidíte 5, 10 a 15-ročné auto, čiže kto si donesie 15-ročné veľmi výkonné auto, už platí iba 312 eur. Fajn, avšak tieto sadzby už neplatia len na dovoz, teda prvýkrát, keď auto je prihlásené a nachádza sa na Slovensku, nie, už ich treba zaplatiť pri každom jednom prepise áut.

Toto považujem za úplnú nehoráznosť, aby niekto, kto má výkonné auto, keď ho chce predať, tak ten, kto si ho chce kúpiť, musel platiť 1000 eur, potom neskôr 400 eur atď. Toto je typické žmýkanie peňazí ľuďom z vrecka a treba povedať, že obzvlášť motoristi sú v našej krajine výrazne žmýkaní, množstvo rôznych iných daní a ako by to nestačilo, motoristi platia násobne viac na daniach, ako ide napríklad do cestnej siete na výstavbu a údržbu, a ako keby to nestačilo, ešte ich Peter Kažimír ide žmýkať ďalej, a toto teda považujem za čistú nehoráznosť, aby pri každom jednom prepise sa platila registračná daň nanovo.

Za SaS môžem len povedať, že akonáhle bude v našej moci, túto registračnú daň na autá komplet zrušíme a bude platiť to, čo dlhé roky na Slovensku platilo – za dovoz a každý jeden prepis akéhokoľvek auta sa bude platiť registračná daň na autá 33 eur,“ uvádza vo svojom blogu Richard Sulík.

 

Video si môžete pozrieť tu:

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:54

Slovenskí strelci nepostúpili do finále skeetu v rámci olympijskej kvalifikácie brokárov v Dauhe. Najlepšie umiestnenie dosiahla medzi ženami Monika Štibravá, ktorá s nástrelom 118 bodov obsadila 14. miesto. Do finále postúpilo šesť najlepších strelkýň z kvalifikácie.

14:53

Ministerstvo financií (MF) SR uvažuje nad možnosťou vydávať štátne dlhopisy, ktoré by si mohli kúpiť priamo bežní ľudia. Ich úročenie by bolo zaujímavejšie ako na účtoch v bankách, zároveň by bolo výhodnejšie aj pre štát oproti predaju na finančných trhoch. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to konštatoval šéf rezortu financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

14:52

Nemecká spolková ministerka pre školstvo a výskum Bettina Starková-Watzingerová na margo nedávnych zadržaní apeluje na univerzity, aby dôkladne preverili spoločné projekty s Čínou. “Zatknutie troch Nemcov pre podozrenie zo špionáže opäť jasne ukazuje, že v našich vzťahoch s Čínou nesmieme byť naivní,” uviedla politička pre nemecký magazín Wirtschaftswoche.

14:45

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že jeho sily prevzali kontrolu nad ukrajinskou dedinou Novobachmutivka, ktorá sa nachádza približne desať kilometrov severne od dobytej Avdijivky v Doneckej oblasti.

14:44

Viac než 2000 ľudí sa nemecké úrady rozhodli evakuovať na severe krajiny po objavení zrejme nevybuchnutej munície z čias druhej svetovej vojny.

14:39

Ruské drony v noci na nedeľu udreli na juhoukrajinské mesto Mykolajiv, čo spôsobilo vážne poškodenie na miestnom hoteli a na energetickej infraštruktúre. Informoval o tom gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim.

14:15

Pápež František viedol v nedeľu bohoslužbu na Námestí sv. Marka v Benátkach a varoval pritom pred poškodzovaním životného prostredia a nadmerným cestovným ruchom.

12:43

Bangladéšske úrady v nedeľu vydali ďalšiu trojdňovú výstrahu pred horúčavami. Reagujú tak na najdlhšiu vlnu horúčav v tejto juhoázijskej krajine za posledných 75 rokov, ktorá pretrváva už 29 dní.

12:33

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v nedeľu uviedol, že Spojené štáty sú jedinou krajinou, ktorá je schopná zastaviť možnú izraelskú inváziu do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali