Remišová koriguje tézu zo svojich bilboardov o zhabaní pochybných majetkov politikov na “dodatočné zdanenie”. Spomína Bašternáka, Kočnera a Fica. Svojho šéfa nie

Remišová koriguje tézu zo svojich bilboardov o zhabaní pochybných majetkov politikov na “dodatočné zdanenie”. Spomína Bašternáka, Kočnera a Fica. Svojho šéfa nie

Bratislava 24. septembra 2019 (HSP/Foto:SITA-Diana Černáková)

 

Poslankyňa Národnej rady Veronika Remišová je iniciátorkou novely zákona o preukazovaní pôvodu majetku politikov. Súčasná právna úprava je podľa nej nulovo efektívna.

Na snímke Veronika Remišová

Remišová informovala, že dnes parlament rokoval o jej návrhu zákona o preukazovaní príjmu a majetku. “Posledných 30 rokov vnímame na Slovensku obrovskú nespravodlivosť. Vznikla tu skupina ľudí, ktorá sa obohacuje na štáte a obohacuje sa na úkor ľudí, ktorí poctivo platia dane. Skupina, ktorá nadobudla obrovské majetky nelegálnym spôsobom, korupciou, trestnou činnosťou. Je tu menšina, ktorá bohatne na úkor všetkých čestných ľudí a je tu väčšina, ktorá na týchto podvodníkov drie.

Reklama

Na Facebooku napísala, že dnes už odsúdený podnikateľ Bašternák stihol prepísať väčšinu majetku z nelegálne nadobudnutých peňazí. “Marián Kočner, ktorý sa aj z väzby postupne zbavuje majetku. Veľkolepý životný štýl niektorých politikov, ktorý je v rozpore s ich majetkovými priznaniami, luxusné vily, autá, hodinky za desiatky tisíc eur, štátni funkcionári, ktorí si na pumpe zabudnú batoh s 300 000 eur a nevedia pôvod peňazí dôveryhodne vysvetliť, alebo ktorí na účty vkladajú obrovské sumy v hotovosti a tvrdia, že sú to dary. A štát je bezmocný. Počet odsúdených ľudí na základe súčasného platného zákona o preukazovaní pôvodu majetku je nula.

Remišová opisuje pochybné nadobudnutie majetku, z ktorého je podozrivý aj jej stranícky líder z hnutia Za ľudí Andrej Kiska. Spôsob nadobudnutia jeho nehnuteľností ale podľa niektorých médií a politikov pripomína činnosť organizovanej skupiny a viaceré prípady v súčasnosti rieši NAKA.

Reklama

Kiskovi bol minulý rok odobratý pozemok vo Veľkom Slavkove, ktorý súd vrátil pôvodnému majiteľovi (viac v článku). Kiska ho podľa rozhodnutia nadobudol v dobrej viere. Rovnaké osoby z tohto prípadu však s Kiskom figurujú aj v ďalších podozrivých transakciách pozemkov.

Poslankyňa Veronika Remišová, však svoju iniciatívu na sprehľaadnenie majetkových pomerov politikov nezačína u šéfa Kisku. “Robert Fico viac ako 10 rokov rafinovane využíval preukazovanie pôvodu majetku ako svoju marketingovú tému. Svoj prvý zákon, ktorý predložil do parlamentu v roku 2005 vyhlásil Ústavný súd za protiústavný. Druhý zákon predložil Robert Fico v roku 2010, no aj v tomto zákone ponechal ustanovenia, ktoré Ústavný súd vyhlásil za protiústavné. Zákon bol teda od začiatku úplne nefunkčný a občania sa právom môžu pýtať, či prijatie nefunkčného zákona nebolo zámerom Roberta Fica,” uviedla Remišová.

Existuje podľa nej len veľmi málo vyspelých krajín, ktoré nedokážu postihovať ľudí, ktorí prišli k majetku nelegálnym spôsobom. “V Taliansku boli prijaté zmeny zákonov zamerané na boj proti mafii a nelegálne nadobudnutému majetku. V Rumunsku sa protikorupčné orgány odvážili zhabať majetok šéfa vládnucich sociálnych demokratov, ktorý bol vyšetrovaný nielen pre podozrenie zo zneužitia fondov Európskej únie, ale aj založenia zločineckej siete a zneužitia právomocí verejného činiteľa.”

“Kým v iných krajinách fungujú prísne mechanizmy na preverovanie a vyšetrovanie pôvodu majetku, na Slovensku dlhé roky fungujú podvodníci, mafiáni alebo organizované skupiny, ktorých pôvod majetku je nejasný alebo preukázateľne vysoko nad ich oficiálne majetkové pomery a kvôli nefunkčnému zákonu naďalej vládne táto nespravodlivosť a podvodníci si svoj majetok môžu pokojne užívať aj naďalej.”

Preto je vraj namieste nefunkčný zákon zrušiť a prijať nový zákon zavádzajúci alternatívny mechanizmus preukazovania pôvodu príjmov a majetku, ktorého bude spočívať v dodatočnom – až 100% zdanení nelegálnych príjmov:”

Reklama

Zatiaľ čo na svojich veľkoplošných bilboardoch (viac v článku) ako aj v nadpise svojho najnovšieho statusu na Facebooku vyzýva ku “vzatiu” a “zhabaniu” majetku politikov. Následne informuje len o návrhu “dodatočného zdanenia”.

“Tento zákon je návratom k spravodlivosti. Za tento zákon sa musí postaviť každý, kto je čestný a poctivý, každý komu ide o spravodlivosť. Tento zákon bude veľmi prekážať podvodníkom. Bude prekážať mafiánom, ľuďom, ktorí berú úplatky, ktorých peniaze pochádzajú z daňových podvodov. Títo ľudia budú prijatiu účinného zákona brániť, pretože jediné, na čom im záleží, je ich majetok.”

Poctivá väčšina, ktorá drie na nečestnú menšinu však podľa Remišovej musí vedieť, že príde spravodlivosť. “Za tento zákon budeme bojovať dovtedy, kým nebude prijatý. Ak ho vládna koalícia odmietne, zorganizujeme petíciu a budeme žiadať o podporu ľudí. Pretože spravodlivosť musí prísť.”

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

10:58

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. 

Summit EÚ - západný Balkán
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

10:45

Starostu malého banského mesta v Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali