Informovala o tom dnes hovorkyňa regionálneho úradu Katarína Nosálová v tlačovej správe. Jeho pracovníci vykonali 91 kontrol v 80 prevádzkarňach s výrobou či predajom nebalenej zmrzliny.
“Kontroly boli zamerané na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipulácii a predaji nebalenej zmrzliny a požiadaviek na jej označovanie, pričom boli kontroly spojené aj s odberom vzoriek, ktorý bol zameraný na mikrobiologické a chemické vyšetrenie zmrzliny,” uviedla Nosálová. Spresnila, že zo 167 odobratých vzoriek na mikrobiologickom vyšetrení nevyhovelo 14. Na chemickú analýzu odobrali 29 vzoriek a v ani jednej z nich sa nevyskytli nepovolené azofarbivá. Medzi najčastejšie zistené nedostatky však patrili nevyhovujúca úroveň podávania zmrzlín v prevádzke, nemožné overenie doby predaja zmrzliny, či už spomínané nevyhovujúce výsledky vzoriek a prevádzkovanie bez súhlasného rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava
Ako ďalej uviedla Nosálová, v roku 2019 bola úroveň výroby a predaja zmrzliny opäť vyššia. “V čase kontrol bola prevádzková hygiena na požadovanej úrovni. Alergény obsiahnuté v zmrzlinách boli označené na viditeľnom mieste. Predaj zmrzliny bol vykonávaný väčšinou sezónnymi pracovníkmi. Zdravotná i odborná spôsobilosť u prítomných pracovníkov bola preukázaná. Prevádzková i osobná hygiena bola na požadovanej úrovni. Opätovne sme zaznamenali mierny nárast novozriadených prevádzok,” dodala na záver.