Rebríček najväčších lúzrov roku 2023

Rebríček najväčších lúzrov roku 2023

Bratislava 31. decembra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Evan Vucci, Abir Sultan/Pool Photo via AP, Twitter@RDCongoPatriote, TASR/AP-Patrick Semansky)

 

Od Bidenovho tímu a straty ľudskosti až po našich pomýlených generálov – tento rok bol rokom katastrof a politických zlyhaní

Biden Zelenskyj
Na snímke americký prezident Joe Biden (vpravo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj diskutujú v Bielom dome vo Washingtone

Šéfredaktorka amerického portálu Responsible Statecraft (Zodpovedný štátnik) a hlavná poradkyňa Quincy Institute Kelley Beaucar Vlahos sumarizúc výsledky roku 2023 zostavila zoznam najväčších politických lúzrov a porazených v zahraničnej politike a vo svetových konfliktoch. Je zrejmé, že túto „hitparádu“ vedie Ukrajina.

Reklama

Tento rok sa v zahraničnej politike niesol v znamení krvavých konfliktov, humanitárnych katastrof a smútku, ako aj politických zlyhaní a prešľapov. Pri pohľade do roku 2024 sa pozrime na najvýraznejšie z nich.

Hlavní porazení v najväčších geopolitických konfliktoch

Ukrajina

Reklama

Statočnosť a vytrvalosť ukrajinského ľudu a jeho ozbrojených síl boli opakovane vyzdvihované. Ale neúspech jej protiofenzívy na jar a v lete 2023 viedol sčasti k strate dôvery, že krajina môže niekedy dúfať vo vyhnanie Rusov zo všetkých svojich území. To samozrejme nebolo cieľom len prezidenta Volodymyra Zelenského, ale aj jeho západných podporovateľov. Mnohí z týchto spojencov, vrátane mainstreamovej tlače, teraz naznačujú, že Ukrajina bude musieť nielen nájsť spôsob, ako ukončiť vojnu diplomatickou cestou, čo kritici vrátane prispievateľov nášho portálu a v Quincyho inštitúte hovorili po celý čas, ale možno bude musieť pristúpiť na územné kompromisy.

Cieľ ukrajinského členstva v NATO sa teraz javí ako vzdialený sen a od konca roka sa prílev zbraní a peňazí z Washingtonu a západných hlavných miest nesmierne spomalil. Zelenskyj, ktorý je teraz označovaný za čoraz izolovanejšieho a nerealistickejšieho vodcu, akoby upadol do nemilosti. Nanešťastie pre neho to nie je prvý prípad v dejinách zahraničnej politiky USA, keď Washington obrátil svoju priazeň inde, a to na veľkú škodu svojich bývalých vazalov.

Izrael a palestínsky ľud

Izraelská vláda, zaslepená brutálnym útokom Hamasu, pri ktorom 7. októbra zahynulo 1 200 Izraelčanov a 240 rukojemníkov bolo odvlečených, podnikla v pásme Gazy takú silnú odvetu, že premrhala veľkú časť dobrej vôle a sympatií zvyšku sveta. Izraelčanov premáha smútok a hnev, ale pochybujú, že ich vláda má po vojne plán pre Gazu. Zároveň pevne veria (aspoň podľa prieskumov verejnej mienky), že Netanjahuov režim dokáže Hamas zničiť a že utrpenie palestínskych civilistov by sa nemalo brať do úvahy.

Benjamin Netanyahu
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Medzitým počet mŕtvych Palestínčanov v Gaze k tomuto týždňu výrazne prekročil 21 000. Izrael tvrdí, že zabil 7 000 bojovníkov Hamasu, ale podľa New York Times nevysvetľuje, ako k tomuto číslu dospel. To vytvorilo situáciu, v ktorej sa Izrael (a jeho podporovatelia z USA) dostávajú do čoraz väčšej izolácie, či už v OSN alebo vo verejnej mienke na celom svete. Okrem toho Palestínčania v Gaze trpia katastrofálnym hladom a nedostatkom zdravotnej starostlivosti (na severe Gazy údajne už nie sú žiadne funkčné nemocnice). Takmer 90 % obyvateľov bolo vysídlených v dôsledku izraelského vojenského bombardovania a traumatizované obyvateľstvo sužujú infekčné choroby.

Reklama

 

Joe Biden

Tento rok sa americký prezident ocitol zahnaný do kúta hneď na dvoch hlavných frontoch. Na Ukrajine už jeho administratíva žne dôsledky svojej čiernobielej rétoriky o boji za slobodu. Biden pohrozil celosvetovými dôsledkami, ak Amerika odmietne podporovať Zelenského „tak dlho, ako to bude potrebné“. Čoraz častejšie sa ozývajú výzvy na začatie serióznych diplomatických rozhovorov s vládou, ktorú Washington nedávno prirovnal k Hitlerovej. Medzitým sa Kongres bráni poskytnúť Ukrajine ďalšie miliardy v zbraniach a hotovosti, ktoré potrebuje na prežitie.

Bidenov tím sa zdá byť nerozhodný a zraniteľný, keďže sa blíži termín volieb, ktoré budú preňho podľa očakávania kruté. Situáciu len zhoršila úplná neschopnosť administratívy obmedziť vojenské excesy izraelskej vlády v Gaze a na Západnom brehu Jordánu. Bidenova administratíva síce údajne dala Benjaminovi Netanjahuovi „jasne najavo“, že USA chcú chrániť civilistov, ale na príkaz Izraelčanov urobila všetko pre to, aby čo najviac oslabila rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN o prímerí, a dokonca ani rezolúcia o zavedení humanitárnych „páuz“ nebola do dnešného dňa uvedená do platnosti.

Biden tiež podporil dodanie všetkých zbraní, o ktoré Izraelčania požiadali, pričom „hlúpe bomby“ (nenavádzané na cieľ) americkej výroby sú dnes zodpovedné za množstvo mŕtvych a ničenie majetku v pásme Gazy. Nielenže sa na Washington hľadí ako na krajinu, ktorá nemá na Izraelčanov žiadny vplyv (napriek obrovským sumám peňazí a zbraní, ktoré tam každoročne posiela), ale vyzerá to dvojzmyselne, keď veľkohubo prednáša vyhlásenia o dodržiavaní „poriadku založeného na pravidlách“.

Reklama

 

Porazení, ktorých sme mohli prehliadnuť…

Arménsky národ

Azerbajdžan v októbri vytlačil zo sporného územia Náhorného Karabachu každého jedného Arména – približne 100 000 ľudí. Začiatkom tohto roka sa Azerbajdžan a Arménsko zaviazali, že po desaťročiach konfliktu budú pracovať na dosiahnutí mieru. Nádeje však klesli, keď Azerbajdžan pokračoval v drvivej blokáde tovaru a humanitárnej pomoci pre Arménov v regióne. Azerbajdžanská vojenská operácia, ktorá sa začala v septembri, viedla ku konečnému obsadeniu sporného územia a vyhnaniu Arménov v priebehu niekoľkých dní do Arménska.

 

Obete afrického prevratu a občianskej vojny

V západnej Afrike pokračovala vlna štátnych prevratov, pričom tento rok sa uskutočnili ďalšie dva v Nigeri a Gabone. V Nigeri armáda v júli zvrhla prezidenta Mohameda Bazouma a jeho aj s rodinou umiestnila do suterénu paláca, kde zostávajú dodnes. Podľa slov Alexa Thurstona, hosťujúceho pracovníka Quincyho inštitútu, sa Niger po Burkino Fase a Mali stal ďalším „epicentrom masového násilia a vysídľovania v regióne a jednou z najhorších humanitárnych katastrof na svete“. V Gabone sa v auguste chopila moci armáda, ktorá zosadila prezidenta Aliho Bonga po tom, ako práve vyhral opätovné voľby.

Ali Bongo
Na snímke novozvolený prezident Gabonu Ali Bongo

Medzitým v apríli vypukla v Sudáne krvavá občianska vojna, ktorá sa čoskoro stala zástupným bojom, do ktorého boli zapojené regionálne záujmy, pričom sa Sudánci, samozrejme, ocitli v krížovej paľbe. Konflikt sa týka generála Abdela Fattaha al-Burhana (ktorý sám viedol prevrat), stojaceho proti svojmu zástupcovi a veliteľovi síl rýchleho nasadenia, generálovi Mohamedovi Hamdanovi Dagolovi, známemu ako Hemedti. Do júna si boje v hlavnom meste Chartúm vyžiadali desiatky mŕtvych, obrovské materiálne škody a exodus približne 100 000 ľudí do zahraničia. Boje nielen pokračujú, ale sa aj rozširujú, ohrozujú milióny civilistov a celú krajinu uvrhli do humanitárnej katastrofy. Zdá sa, že USA už nemajú z diplomatického hľadiska čo ponúknuť.

 

Švédsko

Tento severoeurópsky štát chce vstúpiť do NATO. Ale to, čo sa zdalo byť úplne samozrejmé, keďže jeho vstup bol spojený s regionálnou bezpečnosťou a jednotou Západu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022, sa stalo obeťou medzištátnej politiky a vzájomného obviňovania. Hoci sa od momentu písania tohto článku zdá, že Švédsko je o krok bližšie k tomu, aby sa pripojilo k Fínsku ako nový člen aliancie, Turecko naďalej využíva svoj vplyv ako člen NATO, aby získalo stíhačky F-16 od USA a prinútilo Švédsko zmeniť svoje protiteroristické zákony. Maďarsko tiež neponáhľa so svojím hlasovaním a obvinilo Švédsko z toho, že hovorí „očividné lži“ o stave maďarskej demokracie.

 

Reklama

Americkí daňoví poplatníci

Pred odchodom Kongresu na prázdniny schválil tento 886 miliárd dolárov na výdavky na obranu ako súčasť zákona o národnej obrane na rok 2023 (NDAA). Tieto finančné prostriedky sú najvyššie od druhej svetovej vojny a, ako upozorňuje William Hartung z Quincyho inštitútu, väčšinou smerujú na „nákladné, nefunkčné zbraňové systémy, ktoré nie sú vhodné na riešenie súčasných výziev“.

Okrem zvýšenia platov personálu predstavuje 3-percentné zvýšenie výdavkov oproti minulému roku prínos pre obranný priemysel (ktorý bol tento rok v dôležitej reportáži „60 minút“ obvinený z okrádania daňových poplatníkov) a členov Kongresu, ktorí ich milujú. Ako už náš portál mnohokrát informoval, rozpočet na obranu neodráža rozumnú vojenskú stratégiu, ba dokonca ani národný záujem, ale zoznam želaní dodávateľov a politikov, ktorí profitujú z financovania drahých programov, ktoré v niektorých prípadoch, ako napríklad lietadlá Osprey, vystavujú amerických vojakov reálnemu nebezpečenstvu. Aby toho nebolo málo, Pentagón stále nedokázal prejsť auditom.

 

A ešte títo ľudia…

Jake Sullivan

Reklama

Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť napísal článok pre Foreign Affairs s názvom „Zdroje americkej moci“, ktorý má 7 000 slov a snaží sa čo najlepšie vystihnúť, ako Bidenova administratíva rieši súčasné geopolitické udalosti. Bohužiaľ, podobne ako väčšina prístupov Bieleho domu k zahraničnej politike za posledné tri roky, ani tento článok nebol v súlade so skutočnosťou.

Jake Sullivan
Na snímke Jake Sullivan

Sullivan uznal „večné výzvy“ na Blízkom východe a uviedol, že „región je pokojnejší, než bol po desaťročia“ a že „(sme) deeskalovali napätie v Gaze a obnovili priamu diplomaciu medzi stranami“. Článok bol odoslaný do tlače 2. októbra, päť dní pred útokmi Hamasu na Izrael. „Od nikoho nemožno očakávať, že bude predvídať budúcnosť, ale esej ponúka vzácny pohľad na to, ako Spojené štáty nesprávne pochopili výbušnú situáciu na Blízkom východe,“ napísal denník New York Times, ktorý upozornil, že komentáre o tomto lapsuse boli neskôr z online vydania Foreign Affairs odstránené. Sullivan však celú jeseň zverejňoval komentáre v rovnakom zmysle.

 

Americkí generáli

Tento rok boli penzionovaní generáli a admiráli, ktorí sa rozplývali nad ukrajinskou protiofenzívou a zlyhaniami ruskej armády, nútení si kúsnuť do jazyka. Osobitnú pozornosť by si zaslúžili všetci títo štvorhviezdičkoví ex-generáli (Petraeus, Stavridis, Keene, McCaffrey, Hodges atď.), ktorí sa neprestajne striedajú v hlavných médiách a poskytujú chybné strategické hodnotenia, ktoré sa nikdy nekorigujú. Len sa vždy opäť objavia v ďalšom konflikte.

Reklama

 

Malcolm Nance

Bývalý šifrant amerického námorníctva a neskôr jeden z najhlasnejších proukrajinských komentátorov vo všetkých televíznych a sociálnych médiách Malcolm Nance opustil v roku 2022 televíziu MSNBC, aby pomáhal pri výcviku Medzinárodnej dobrovoľníckej légie na Ukrajine. V početných videách a tweetoch, ktoré zachytili priaznivci Kyjeva, sa všemožne chválil svojou misiou (a spravidla sa ukazoval v uniforme, so zbraňami v rukách a údajne podával správy z vojnovej zóny).

Potom, akoby z ničoho nič, prišlo odhalenie The New York Times: ukázalo sa, že Nance „uviazol v malicherných hádkach outsiderov, ktoré len podkopávali vojenské úsilie Ukrajiny“. Odišiel z krajiny a odvtedy uverejňuje komentáre na webovej stránke Substack, ktorá je určená len pre predplatiteľov. Najnovšie sa zameral na vojnu v pásme Gazy. V októbri uskutočnil týždňovú návštevu štátov Perzského zálivu a sieť zahltila séria jeho príspevkov v štýle: „Spýtajte sa sami seba, ste naozaj za Palestínu, alebo len nenávidíte Židov?“. Kritikom Izraela, podobne ako svojho času kritikom Ukrajiny, opakovane vyčíta „krátkozrakosť, ignoranciu a latentný antisemitizmus“.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:13

Slovenská pošta (SP) rozšírila sieť výdajných miest PoštaPOINT, aktuálne ich je vyše 100. Ide o výdajné miesta v partnerských prevádzkach pošty. Možno ich nájsť v mestách i na vidieku, otvorené bývajú aj cez víkendy či do neskorých popoludňajších hodín. V utorok o tom informoval hovorca SP Martin Guzi.

15:10

Od spustenia Národnej linky na pomoc deťom v ohrození VIAC AKO NI(C)K kontaktovalo konzultantov cez čet vyše 6500 ľudí, spolu viac ako 20.000-krát. Prostredníctvom e-mailu to bolo viac ako 170 ľudí. Okrem iného boli častými témami samota, šikana, vzťahy s rodičmi či depresívne stavy. Informovalo o tom v utorok Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).

15:08

Česko od utorka do konca septembra preventívne sprísni bezpečnostné opatrenia. Ide o reakciu na odporúčania odborníkov, pripravované športové či spoločenské akcie, aj na bezpečnostnú situáciu vo svete. V utorok to po rokovaní vlády oznámil český minister vnútra Vít Rakušan.

14:42

Česká vláda v utorok schválila návrh dôchodkovej reformy. Počíta s postupným zvyšovaním veku odchodu do dôchodku podľa veku dožitia, so znižovaním výpočtu nových dôchodkov či minimálnou penziou vo výške 20 percent priemernej mzdy. Zvýhodní pracujúcich dôchodcov a ocení starostlivosť o závislé osoby. V utorok to oznámil český minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka.

14:40

Britský kráľ Karol III. sa v utorok vrátil verejným povinnostiam po tom, ako mu vo februári diagnostikovali rakovinu. So svojou manželkou kráľovnou Kamilou navštívil onkologické centrum v Londýne.

14:35

Dve desaťročia od prvého veľkého rozšírenia Európskej Únie (EÚ) na východ boli pre krajiny strednej a východnej Európy úspešné. Z hľadiska hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa si výrazne polepšili a krajiny ako Česká republika a Slovinsko sú teraz na rovnakej úrovni ako mnohé západoeurópske štáty. Uviedol to v utorok Viedenský inštitút pre medzinárodné ekonomické štúdie (Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche, wiiw).

14:22

Desiatky propalestínskych demonštrantov v utorok obsadili budovu Kolumbijskej univerzity v New Yorku. Podobným incidentom čelia aj ďalšie univerzity v USA.

14:21

Šance na vystúpenie Poľska z Európskej únie (tzv. polexit) sú veľmi malé. V utorok to uviedli poľskí odborníci krátko pred oslavami 20. výročia vstupu krajiny do EÚ.

14:20

Maďarský parlament v utorok schválil návrh zákona o spolupráci s vládou Spojených arabských emirátov (SAE). Jej súčasťou je tiež investícia na území čiastočne opustenej železničnej stanice Rákosrendező známa ako Mini-Dubaj.

14:05

Trojica taikonautov sa v utorok úspešne vrátila z čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung (Nebeský palác), kde strávila viac než šesť mesiacov. Ich kozmická loď Šen-čou 17 (Božská loď) pristála v čínskej provincii Vnútorné Mongolsko.

14:04

Medzi najžiadanejšie benefity pre zamestnancov patria finančné odmeny, dovolenka nad rámec zákona a home office. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu personálnej agentúry Grafton Slovakia, ktorý spoločnosť realizovala od 3. januára do 2. februára 2024 na vzorke 798 respondentov.

14:03

Pokiaľ zostane zachovaný 2. dôchodkový pilier, mali by mať správcovské spoločnosti povinnosť uhrádzať straty, prípadne sa na týchto stratách v investičnom portfóliu podieľať. Zároveň by sa mal byť systém dobrovoľný a vláda by mala podporiť možnosť zvyšovať dôchodky do budúcnosti cez daňovú úľavu v 3. pilieri. V utorok to uviedla Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali