Rázny krok podpredsedov Národnej koalície, podávajú trestné oznámenie: “Len primitív píska na štátnu hymnu a hanobí obyvateľov svojej vlastnej krajiny”

Rázny krok podpredsedov Národnej koalície, podávajú trestné oznámenie: “Len primitív píska na štátnu hymnu a hanobí obyvateľov svojej vlastnej krajiny”

Bratislava 11. septembra 2019 (HSP/Foto:TASR – Martin Baumann)

 

Anton Martvoň a Peter Sokol, podpredsedovia Národnej koalície, sa rozhodli podať na Generálnu prokuratúru SR a generálnemu prokurátorovi trestné oznámenie na neznámych páchateľov pre podozrenie zo spáchania trestného činu “hanobenie národa, rasy a presvedčenia”. Uskutočnili tak v reakcii na negatívnu atmosféru na štadióne po zápase Slovenska s Maďarskom, kedy slovenskí Maďari vypískali slovenskú hymnu a rozpútavali viaceré konflikty

Na snímke radosť slovenských futbalistov po víťazstve 2:1 v zápase kvalifikácie EURO 2020 vo futbale v E-skupine Maďarsko – Slovensko v Budapešti

Slovenský tím pondelňajší duel E-skupiny kvalifikácie ME 2020 na trávniku Maďarska nakoniec vyhral 2:1. Atmosféru na štadióne však slovenskí fanúšikovia ale ja hráči vnímali veľmi negatívne.

Reklama

“Musím sa priznať, že hymnu som pre piskot ani nepočul. Nevedel som, či mám spievať alebo čo vlastne mám robiť. Nás to však ´vyhecovalo´ a už po rozcvičke sme sa namotivovali. Vraveli sme si, že sme určite lepší ako Maďari a dokážeme zvíťaziť,” uviedol pre agentúru SITA slovenský hráč Róbert Mak.

 

Reklama

Trestné oznámenie

Podpredsedovia Národnej koalície upozornili, že takéto hanobenie slovenského národa a štátnych symbolov SR niektorými občanmi SR musí prestať. Anton Martvoň a Peter Sokol sa preto rozhodli podať na Generálnu prokuratúru SR a generálnemu prokurátorovi trestné oznámenie na neznámych páchateľov pre podozrenie zo spáchania trestného činu “Hanobenie národa, rasy a presvedčenia”.

“V zmysle § 423 ods. 1 Trestného zákona, ktorého sa mali dopustiť nám neznámi občania Slovenskej republiky maďarskej národnosti dňa 9.9.2019 na futbalovom zápase kvalifikácie EURO 2020 Maďarsko vs. Slovensko v Budapešti tým, že verejne hanobili nielen štátne symboly SR ako sú štátna hymna, štátna vlajka a štátny znak SR, pri ktorých pískali, používali hanebné gestá, i pokriky, ničili zástavy SR alebo mali prečiarknutý štátny znak SR na šáloch s nápisom „h..ovno“ v maďarčine, ale dokonca aj verejne hanobili a údajne inzultovali ponižujúcimi nadávkami občanov SR slovenskej národnosti nachádzajúcich sa ako fanúšikovia Slovenska na predmetnom futbalovom zápase vrátane rasistických inzultácií voči slovenskej futbalovej reprezentácie, na ktorú na záver po víťazstve z tribúny hádzali veci, hrubo hanlivo kričali a pľuli za súčasného ukazovania hanlivých gest,” napísal Anton Martvoň v príspevku na sociálnej sieti.

Martvoň zároveň pripomenul, že Trestný zákon, ako aj ostatné zákony majú osobnú pôsobnosť aj na konanie Slovákov v zahraničí, pokiaľ sa dopustia takýchto trestných činov a môžu byť za to aj trestne stíhaní. To sa malo stalo aj v Budapešti, kde slovenskí občania maďarskej národnosti hanobili slovenský národ a štátne symboly SR.

“Zákony musia platiť pre každého na Slovensku! Nemôže mať jedna menšina viac práv len preto, že majú ministrov a nemôžu si dovoľovať viac ako slovenská väčšina alebo ako iná menšina v SR. Všetci občania SR majú rovnaké práva i povinnosti v SR. Plne súhlasíme, keď je niekto odsúdený za verejné hanobenie rómskej, maďarskej alebo inej národnosti v SR, ale tak aj slovenskí občania s príslušnosťou k maďarskej menšine v SR, by mali byť rovnako a bez výnimky potrestaní za verejné hanobenie slovenského národa (resp. slovenskej národnosti) a za hanobenie Slovákov, či za hanobenie štátnych symbolov,” dodal.

Reklama

Poslanec tiež vyzval slovenskú prokuratúru a políciu, aby na základe ich trestného oznámenia dôkladne preverila všetky kamerové záznamy a fotografické zábery z futbalového zápasu z médií a od usporiadateľov a vypočula svedkov zo slovenského diváckeho sektora z futbalového štadióna v Budapešti. A aby vypátrali, potrestali, či dokonca odsúdili páchateľov, ktorí verejne hanobili slovenský národ a štátne symboly SR.

“Zvlášť, keď pri dohliadaní nad bezpečnosťou tohto futbalového zápasu maďarskej polícii pomáhala aj slovenská polícia, ktorá to nejako prehliadla i keď boli vstupenky predávané na meno a priezvisko vopred a celý sektor bol pod dohľadom kamier v zmysle pravidiel FIFA a UEFA,” upozornil.

Martvoň tiež dúfa, že slovenská polícia bude v budúcnosti dôkladnejšie monitorovať aj futbalové zápasy DAC Dunajská Streda práve kvôli údajne množiacim sa podobným excesom jej fanúšikov aj na Slovensku. “Zákony musia platiť v SR pre všetkých bez rozdielov a to aj na juhu Slovenska, či pre občanov SR inej národnosti,” tvrdí poslanec a dodáva, že sme členmi EÚ a pokiaľ niekto nechce žiť na Slovensku, tak nech odíde žiť do Maďarska a nech si tam požiada o štátne občianstvo.

“No aj tam potom musí rešpektovať zákony chrániace maďarský národ a jeho symboly. Len primitív totiž píska na štátnu hymnu a hanobí obyvateľov svojej vlastnej krajiny, ktorej je i on občanom, lebo to je ako keby vypískal a hanobil sám seba.”

 

Reklama

Konflikty v slovenskom sektore

Server Sport24 k zápasu uviedol, že polícia v pondelok disponovala informáciami o tom, že do sektora pre slovenských fanúšikov si kúpilo lístky viacero osôb zo Žitného ostrova, ktorí inklinujú ku Maďarsku. Tí mali dokonca rozpútavať konflikt a pískať počas slovenskej hymny, podobne ako množstvo maďarských priaznivcov. Priamo v slovenskom sektore dohliadala na bezpečnosť aj slovenská polícia.

Jeden z policajtov pre menovaný server uviedol, že polícia vedela, že “slovenskí občania, ktorí inklinujú k Maďarsku a môžu podporovať práve ich počas zápasu sa budú nachádzať v slovenskom sektore. Práve preto sa budeme my, ako slovenskí policajti nachádzať v tomto sektore. Budeme tam, aby sme predišli konfliktom,“ povedal pred kvalifikačným zápasom.

Fanúšikovský sektor Slovenska bol počas celého zápasu rozdelený na dve polovice, ktoré oddeľovali desiatky ťažkoodencov. “Na ľavej strane boli totiž odetí v čiernom „slovenskí“ Maďari a na pravej druhej skutoční slovenskí priaznivci,” dodáva portál.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali