Vláda nemá na platy sestier 50 miliónov, ale súkromné poisťovne za 400 miliónov kúpi

Vláda nemá na platy sestier 50 miliónov, ale súkromné poisťovne za 400 miliónov kúpi
Premiér Robert Fico počas 17. schôdze vlády, ktorá odobrila zlučovanie ZP
Premiér Robert Fico počas 17. schôdze vlády, ktorá odobrila zlučovanie ZP

Bratislava 25. júla (TASR,HSP/Foto:TASR)

Jedna zdravotná poisťovňa, ktorej zámer vytvorenia dnes odsúhlasil vládny kabinet, by podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) mohla fungovať od roku 2014. “Vláda jednomyseľne odsúhlasila, že chce prejsť zo systému viacerých zdravotných poisťovní na systém jednej. V praxi to znamená, že mali by z trhu odísť súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union ZP,” uviedol po dnešnom rokovaní vlády. Poznamenal, že očakáva ťažké súboje, ale zámer je jasný. Súkromné zdravotné poisťovne už avizovali, že zo slovenského trhu odísť nemienia.

Vládny zámer jednej zdravotnej poisťovne hovorí o troch možnostiach jej vytvorenia. Fico za najideálnejšiu považuje dohodu o odkúpení. V prípade nedohody hovorí o vyvlastnení, ktoré označuje za bežný inštitút. O tom, koľko by mohol štát zdravotným poisťovniam vyplatiť, Fico zatiaľ špekulovať nechce, avizoval, že cenu poisťovní by preto mal stanoviť nezávislý uznávaný audítor. Tým by sa malo vyhnúť spochybňovaniu toho, či došlo k primeranej náhrade pri využití vyvlastnenia.

 

Reklama

Peniaze nemáme, kúpiť chceme. Z čoho? 

 Premiér pripustil, že štát v tomto okamihu nemá peniaze na kúpu a bude sa musieť preto zbaviť niektorých aktív. Ktorých, zatiaľ nechce konkretizovať, predávať by ich však chcel na burze. Tvrdí, že by tak nešlo o privatizáciu v štýle vlád Mikuláša Dzurindu či Vladimíra Mečiara.

Reklama

Podľa Fica má vláda množstvo argumentov, pre ktoré sa domnieva, že jej rozhodnutie je správne. Ako poznamenal, slovenské zdravotníctvo trpí na jednej strane podfinancovaním a na druhej strane zdravotné poisťovne vytvárajú zisk. V materiáli, ktorý predložila na rokovanie vlády ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, iba v troch európskych krajinách z 29 analyzovaných umožňuje legislatíva možnosť tvorby zisku z verejného zdravotného poistenia. Unitárny systém má 16 krajín a pluralitný bez možnosti tvorby zisku desať krajín. “Napriek absencii konsenzu v tejto oblasti je faktom, že z piatich krajín s najlepším zdravotným stavom majú podľa štatistiky OECD systém jedného platiteľa štyri krajiny a jedna má pluralitný model, avšak bež slobodnej možnosti poistenca pri výbere zdravotnej poisťovne a bez možnosti tvorby zisku.”

 

Všetci sa budeme skladať na “odškodné” gorilám z Penty  

Daniel Lipšic sa obáva, že pod zjednocovaním poisťovní sú snahy goríl z Penty o finančný prospech na úkor štátu
Daniel Lipšic sa obáva, že pod zjednocovaním poisťovní sú snahy goríl z Penty o finančný prospech na úkor štátu

Opozícia rozhodnutie Róberta Fica kritizuje. Napriek pálčivým mnohoročným problémom v zdravotníctve chce vláda po dvojtýždňovej analýze ministerky zdravotníctva zlučovať zdravotné poisťovne. Toto rozhodnutie podľa Daniela Lipšica je skôr politické, než odborné, či ekonomické. Ak sa vláda Roberta Fica (Smer-SD) rozhodne odkúpiť súkromnú zdravotnú poisťovňu Dôvera, mala by to urobiť zodpovedne a nie tak, aby venovala finančnej skupine Penta 400 miliónov eur. 

“Robert Fico tvrdí, že Dôvera má každoročne zisk 50 miliónov eur a podľa jeho vyjadrenia by sa tieto peniaze vrátili za sedem až osem rokov. Preto vychádzam z toho, že Fico je odhodlaný Pente poskytnúť 400 miliónov eur,” vysvetlil Lipšic. Zároveň upozornil, že ZP Dôvera má už dnes záväzky vo výške 400 miliónov eur a zisk bude mať výrazne nižší kvôli tomu, že sa do prerozdelenia dostáva parameter chorobnosti.

Reklama

“Zdá sa nám, že tieto operácie slúžia k tomu, aby znovu dostali finančné skupiny peniaze, ktoré absolútne nezodpovedajú reálnej hodnote toho, čo vlastnia. Táto krajina nemá 50 miliónov na platy zdravotných sestier, na druhej strane chceme poslať možno 400 miliónov eur niekam na Cyprus Pente. To je absurdná situácia,” vyhlásil.

 

Zisky poisťovní sú nadhodnotené 

Člen Lipšicovho tímu a ekonóm Martin Barto zdôraznil, že Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) poisťuje 65 percent obyvateľstva, má know-how, má informačné systémy aj systém pobočiek. “Má všetko, nie je teda potrebné, aby sa spájala s inou ZP. Optimálnou cestou by bolo, aby nadobudla poistný kmeň iných poisťovní, to je jediný šetrný spôsob. Jeho maximálna hodnota by bola 150 miliónov eur za desať rokov a nie 400, ako chce zaplatiť vláda,” podotkol Barto.

K číslu 150 miliónov eur dospel tým, že priemerný zisk Dôvery za posledné roky bol 20 až 30 miliónov eur. “Vplyv na zisk však bude mať zavedenie parametru chorobnosti, oni majú zdravší poistný kmeň ako VšZP. Union má vysoký úver, náklady sú možno až do 10 miliónov eur ročne. Zisk teda bude podstatne menší,” vysvetlil.

Reklama

Nový člen Lipšicovho tímu, praktický lekár a bývalý prodekan Lekárskej fakulty Tibor Hlavatý, sa domnieva, že zámer vlády vytvoriť jednu štátnu ZP nerieši problémy verejného zdravotného poistenia a vystaví účet občanom vo výške niekoľko sto miliónov eur, ktoré poputujú do vreciek oligarchov a žralokov niekde na Cyprus.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali