Putin po štvrtý raz zložil prezidentský sľub

Putin po štvrtý raz zložil prezidentský sľub

Moskva 7. mája 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Sergei Bobylyov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

Vladimir Putin zložil v pondelok prezidentský sľub a ujal sa svojho štvrtého funkčného obdobia na čele Ruskej federácie. Slávnostné podujatie sa konalo vo Veľkom kremeľskom paláci v Moskve.

Na snímke Vladimir Putin prichádza do Veľkého kremeľského paláca v Moskve, aby zložil prezidentský sľub

Informovala o tom agentúra AP.

Reklama

Putin získal ďalší šesťročný mandát v prezidentských voľbách, ktoré sa konali v marci. So ziskom vyše 77 percent hlasov sa stal ich jednoznačným víťazom, pričom bol všeobecne považovaný za najsilnejšieho favorita.

Putin je ruským lídrom od začiatku 21. storočia. Z prezidentskej funkcie odstúpil v roku 2008 vzhľadom na obmedzenie volebného obdobia, stal sa však premiérom. Do prezidentského kresla sa vrátil v roku 2012.

Reklama

Jeho prvé dva prezidentské mandáty trvali každý štyri roky. Funkčné obdobie ruskej hlavy štátu bolo predĺžené po úprave ústavy na šesť rokov. Putinov prvý šesťročný mandát sa začal v roku 2012, zatiaľ čo druhý sa skončí 7. mája 2024.

Putin počas svojej inauguračnej reči v Andrejevskom sále Veľkého kremeľského paláca vyhlásil, že obranné schopnosti Ruska sú zaručené a tejto oblasti bude naďalej venovaná patričná pozornosť, informuje agentúra TASS.

“Rusko je silným, aktívnym a vplyvným aktérom na medzinárodnej scéne. Jeho ochrana a obrana sú dobre zabezpečené,” vyhlásil Putin, ktorý poukázal na to, že Rusko sa “v mene mieru a stability vo svete usiluje o čestnú a obojstranne výhodnú spoluprácu so všetkými krajinami”.

Putin tiež prisľúbil, že sa bude intenzívne zasadzovať o zlepšenie života obyvateľov svojej krajiny. “Ujímajúc sa tejto pozície, pociťujem obrovskú zodpovednosť. Cieľom môjho života a mojej práce bude slúžiť ľudu a vlasti,” uviedol 65-ročný Putin, ktorého citovala agentúra Reuters.

Medzi zúčastnenými domácimi aj zahraničnými politickými činiteľmi a inými hodnostármi boli okrem iných moskovský patriarcha Kirill či bývalý nemecký spolkový kancelár Gerhard Schröder.

Reklama

Putin sa na slávnostnú inauguráciu priviezol po prvý raz v čiernej limuzíne domácej výroby, ktorá odteraz nahradí importované vozidlá používané prezidentským úradom, uviedli tamojšie médiá.

Pozornosť sa v nasledujúcich dňoch zameria na to, koho Putin nominuje na post premiéra. Ak o to požiada súčasného držiteľa tohto postu Dmitrija Medvedeva, svojho spojenca, bude to podľa Reuters signálom kontinuity.

Ak si zvolí niekoho iného, mohlo by to byť predzvesťou nového prístupu k politike, pričom to spustí špekulácie, že Putin si pripravuje svojho nástupcu. V roku 2024 mu už ústava totiž nebude umožňovať ďalšiu kandidatúru.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali