Puigdemont vyzval z Berlína španielsku vládu na politický dialóg

Puigdemont vyzval z Berlína španielsku vládu na politický dialóg

Berlín 7. apríla 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/DPA-Britta Pedersen)

 

Líder katalánskych separatistov Carles Puigdemont vyzval v sobotu španielsku vládu na politický dialóg. Učinil tak vo svojom prvom verejnom vystúpení po piatkovom prepustení na kauciu z väzenského zariadenia v Neumünstri v nemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko, a to v hlavnom meste Nemecka Berlíne.

Na snímke Carles Puigdemont

Puigdemont, ktorý poďakoval za podporu, zároveň apeloval na španielsku vládu v Madride, aby preukázala rešpekt voči demokracii a zdôraznil nutnosť vzniku katalánskej regionálnej vlády v súlade s platnou legislatívou.

Reklama

Katalánsky činiteľ pripomenul, že v Španielsku je naďalej väznených viacero jeho kolegov a dodal, že nemôžu vykonávať svoje funkcie z poverenia ľudu, pretože im v tom bráni španielska vláda.

Puigdemont chce podľa vlastných slov na tlačovej konferencii zostať najskôr v Berlíne, respektíve na nemeckom území, a to až do ukončenia procesného postupu tamojších úradov. Následne by sa chcel vrátiť do Belgicka a ako formuloval, chcel by sa vrátiť k normálnemu životu.

Reklama

Katalánec, ktorý avizoval, že mieni aj naďalej bojovať za svoju krajinu, osobne nerátal s možnosťou, že by ho zadržali v Nemecku alebo inej európskej krajine. Riskoval však aj túto možnosť, pretože chce brániť práva krajanov na celom starom kontinente.

Zadržanie bolo pre neho šokom, priznal, avšak zdôraznil, že prístup personálu väzenského zariadenia v Neumünstri bol veľmi profesionálny a korektný. Informácie priniesli tlačová agentúra DPA a internetové vydanie denníka Bild.

Vrchný krajinský súd so sídlom v meste Schleswig vo štvrtok večer rozhodol, že Puigdemonta nemožno vydať do Španielska pre trestný čin vzbury, ktorému by v nemeckom právnom poriadku najskôr zodpovedala vlastizrada, pretože nie je naplnená jeho skutková podstata. Vyhovel žiadosti prokuratúry o vydanie vydávacieho zatykača na uväzneného politika v súvislosti s údajnou spreneverou, avšak jeho platnosť predbežne pozastavil s tým, že si i toto podozrenie vyžaduje objasnenie a ďalšie informácie.

Zároveň stanovil sumu 75.000 eur, po ktorej zložení môže Puigdemont opustiť väzenskú celu, avšak za konkrétnych podmienok. Nesmie opustiť územie Nemecka, každú zmenu prechodného bydliska musí oznámiť a raz týždenne sa má hlásiť na polícii.

Súd súčasne konštatoval, že neeviduje indície, ktoré by naznačovali, že Puigdemontovi by v Španielsku mohlo hroziť politicky motivované prenasledovanie.

Reklama

Aj keď sa podobne ako generálna prokuratúra domnieva, že jestvuje nebezpečenstvo úteku podozrivého, vzhľadom na neprípustnosť jeho vydania pre trestný čin vzbury zastáva názor, že proces Puigdemontovho prípadného vydania do Španielska možno garantovať aj menej závažnými opatreniami ako väzba.

Puigdemontovi právni zástupcovia popri radosti z rozhodnutia súdu umožňujúceho prepustenie na kauciu netajili nadšenie zo skutočnosti, že “neslýchané obvinenie zo vzbury” je definitívne mimo hru. Na margo obvinení zo sprenevery poznamenali, že rešpektujú úsilie nemeckej justície poskytnúť španielskej strane ešte jednu príležitosť preukázať toto podozrenie.

Puigdemonta (55) zadržali v nedeľu 25. marca v Šlezvicku-Holštajnsku, keď sa vracal autom zo Škandinávie do Belgicka, kam sa uchýlil po zosadení svojej vlády v Barcelone.

Stalo sa tak na základe európskeho zatýkacieho rozkazu, ktorý španielsky najvyšší súd opätovne vydal na politika a jeho šiestich katalánskych kolegov zdržiavajúcich sa v zahraničí.

Katalánec sa, ako vysvitlo z informácií zverejnených už skôr v španielskych médiách, odvolal na španielskom najvyššom súde proti obvineniu zo vzbury a požiadal i o odmietnutie obvinení zo sprenevery verejných prostriedkov.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali