Prvé slovenské literárne gymnázium Revúca oslávi svoju dvadsaťročnicu

Prvé slovenské literárne gymnázium Revúca oslávi svoju dvadsaťročnicu

Revúca 20. februára 2017 (TASR/HSP)

 

Dvadsať rokov svojej existencie oslávi tohto roku Prvé slovenské literárne gymnázium (PSLG) v Revúcej, ktoré sa od svojho počiatku zameriava na rozšírené vyučovanie slovenského jazyka, literatúry a literárnej tvorby. TASR o vzniku školy a detailoch z jej histórie informovala riaditeľka PSLG Ľuboslava Lacjaková.

„Gymnázium bolo otvorené symbolicky v rovnaký deň ako pôvodné Prvé slovenské gymnázium, teda 16. septembra v roku 1997, na 135. výročie jeho otvorenia,“ priblížila riaditeľka s tým, že podnet na vznik takejto vzdelávacej inštitúcie dal Spolok slovenských spisovateľov a jeho duchovným otcom sa stal spisovateľ Ján Majerník.

Reklama

„V tejto súvislosti bola založená nadácia na záchranu budov prvých troch gymnázií na Slovensku Gaudeamus suum cuique, na čele ktorej stál básnik Milan Rúfus. Pri vzniku nášho gymnázia pomohli aj niektorí zanietení Revúčania, hlavne historik a vtedajší viceprimátor Dušan Dubovský a bývalý primátor Jaroslav Gočaltovský,“ dodala Lacjaková.

Revúcke literárne gymnázium sídli v pôvodnej historickej budove Prvého slovenského gymnázia, národnej kultúrnej pamiatke, ktorá bola postavená v druhej polovici 19. storočia. „Od svojho vzniku vždy slúžila školstvu. Bolo v nej štátne reálne gymnázium, základná škola či špeciálna škola. Preto bolo rozhodnuté, že v nej opäť bude škola, ktorá by však mala byť špecifická a výnimočná,“ priblížila detail zo vzniku PSLG jeho riaditeľka.

Reklama

Za prvý dôležitý míľnik histórie gymnázia považuje celkovú rekonštrukciu historickej budovy, ktorá znamenala vlastne jej záchranu. „Bola už v takom zlom stave, že reálne hrozilo jej zbúranie. Dnes však zrejme každý návštevník cíti jej výnimočnú atmosféru,“ povedala Lacjaková s tým, že od návštevníkov počula veľa pozitívnych komentárov na genius loci objektu.

„Ducha histórie tu stále cítiť. Nehovorím, že sme pokračovateľmi Prvého slovenského gymnázia, ale to, že sme v rovnakej budove, nás zaväzuje. Chceme v našich žiakoch vzbudzovať úctu k jej histórii a vedieme ich k tomu, aby boli hrdí na to, že sa môžu učiť na mieste, kde študovali ich slávni predkovia,“ podotkla.

Dôležitou udalosťou v živote gymnázia boli podľa nej oslavy 150. výročia založenia Prvého slovenského gymnázia. „Naša škola v spolupráci s Maticou slovenskou organizovala pri tejto príležitosti celoslovenskú vedeckú konferenciu. Takéto podujatia sme neskôr zorganizovali ešte dve,“ konkretizovala Lacjaková.

Existencia PSLG je však podľa jej slov počas celého obdobia fungovania pomerne problematická. „Je to aj preto, že v takomto malom meste sú dve gymnáziá a mnohí ich berú ako konkurenciu. Pritom naše gymnázium má úplne iné zameranie a ciele,“ vysvetlila riaditeľka, podľa ktorej aj v tomto prípade platí, že doma nikto nebýva prorokom a škole často chýba väčšia podpora od samotných Revúčanov.

 

Reklama

Literárne gymnázium v Revúcej vyučuje viac slovenčiny a literatúry

Rozšírené vyučovanie slovenského jazyka a literatúry je jedným zo špecifík, ktorými sa vyznačuje Prvé slovenské literárne gymnázium (PSLG) v Revúcej. TASR o tom informovala jeho riaditeľka Ľuboslava Lacjaková, podľa ktorej na škole vyučujú aj špecifické predmety, ako napríklad literárno-dramatická tvorba.

„Pôvodne to bola len literárna tvorba, ale jeden z našich vyučujúcich, zanietený divadelník Marián Lacko, u nás založil divadlo a tento predmet sme rozšírili na literárno-dramatickú tvorbu,“ vysvetlila riaditeľka a doplnila, že aj vďaka tomu čoraz viac ich žiakov ide študovať herectvo, dramaturgiu, scenáristiku a podobné odbory.

„Naši absolventi sa uplatňujú v médiách a umení, viacerí sa stali režisérmi, scénografmi či dramaturgmi. Máme dokonca študentku, ktorej už vyšli básnické zbierky,“ poznamenala. Okrem humanitných predmetov však škola vyučuje aj prírodovedné predmety. „Sme predovšetkým gymnázium a v štandardnom rozsahu učíme fyziku, chémiu či matematiku. Nezriedka idú absolventi študovať medicínu či technické smery,“ dodala.

Školu v súčasnosti navštevuje 43 žiakov. „Tento počet je nižší z dôvodu, že jeden ročník, v súčasnosti druhý, nám chýba. Vtedy sa totiž nehlásil dostatočný počet žiakov a zriaďovateľ nám nepovolil otvoriť ročník,“ objasnila Lacjaková s tým, že najviac detí je z Revúcej a okolia.

Reklama

„Kedysi sme mali väčšinu žiakov z iných regiónov, ale postupne, ako nabehli školské vzdelávacie programy a každá škola si mohla určiť svoju profiláciu a špecifické predmety, sme prestali byť až takí zaujímaví ako dovtedy. Deti mohli študovať odbory, ktoré ich zaujímali, aj bližšie k domovu,“ načrtla riaditeľka. Aj v súčasnosti však podľa jej slov majú i žiakov z iných regiónov. „Napríklad zo Žiliny, Považskej Bystrice, Levíc, Rožňavy, Rimavskej Soboty, ale tiež z východného Slovenska,“ konkretizovala.

Na škole aktuálne vyučuje desať pedagógov. „Okrem mňa tu však ani jeden nie je na plný úväzok, ale dopĺňajú si ich na iných školách. Podmienky existencie školy celkovo nie sú ľahké, ale s dobrou vôľou a s chuťou do práce sa dá všetko zvládnuť,“ povedala Lacjaková.

Medzi úspechy posledného obdobia zaraďuje obnovu areálu PSLG, ktorá bola realizovaná z dotácie Ministerstva kultúry SR. „Z týchto financií sa obnovil chodník pred školou, ktorý bol už vo veľmi zlom stave a čiastočne sa opravilo aj oplotenie školy,“ špecifikovala.

Významnou školskou akciou je podľa jej slov 24-hodinový celoslovenský festival Carpe Diem. „V denných hodinách počas neho prebiehajú workshopy s umelcami, hudobníkmi, spisovateľmi či divadelníkmi. Večer sa konajú vystúpenia profesionálnych divadiel a hudobných skupín,“ priblížila riaditeľka, podľa ktorej chcú v organizovaní tohto podujatia pokračovať aj v budúcnosti a veria, že naň získajú dostatok potrebných financií.

V nedávnej minulosti sa objavili i úvahy o možnom zlúčení školy s ďalším gymnáziom v Revúcej. Podľa slov Michaely Piliarovej, hovorkyne Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorý je zriaďovateľom školy, sa však nateraz s jej udržaním počíta. „Uvidíme, aký bude záujem zo strany žiakov. Nič však nie je zatiaľ uzavreté. Finálne rozhodnutie bude závisieť od vôle poslancov zastupiteľstva BBSK,“ uviedla hovorkyňa.

 

Literárne gymnázium v Revúcej ako jediné vyučuje základy žurnalistiky

Pýchou Prvého slovenského literárneho gymnázia (PSLG) v Revúcej je vyučovací predmet základy žurnalistiky. Pre TASR to uviedla jeho riaditeľka Ľuboslava Lacjaková, podľa ktorej je gymnázium v tomto smere na Slovensku jedinečné, nakoľko žurnalistiku u nás nevyučuje žiadna iná stredná škola.

“Sme hrdí, že viacerí naši absolventi sa dali touto cestou a študujú žurnalistiku na vysokej škole, prípadne sú z nich už novinári či redaktori,” povedala riaditeľka s tým, že k tomuto úspechu prispeli predovšetkým traja vyučujúci, ktorí žiakov počas existencie školy tento predmet učili. “Prvým bol Jozef Lapšanský zo Spiša, ktorý je známym moderátorom a novinárom. Po ňom štafetu prebral Roman Grebáč z Lučenca a v súčasnosti žurnalistiku vyučuje Ivo Novák,” vymenovala Lacjaková.

Medzi najznámejších absolventov gymnázia podľa nej patrí redaktorka a moderátorka spravodajstva Rozhlasu a televízie Slovenska Martina Kvačkajová či Július Barczi, riaditeľ Múzea Betliar a námestník generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea pre úsek hradov, zámkov a kaštieľov. “Študovala u nás i jeho zástupkyňa Tímea Mátéová. Ďalšími sú napríklad Katarína Birková, ktorá moderuje reláciu Kapura, Lukáš Onderčanin zo SME, ako aj Sandra Polovková z nadácie Post Bellum alebo pražský rozhlasový moderátor Ján Bavala, ktorý pracuje aj pre HBO,” doplnila riaditeľka.

Reklama

Ako pre TASR povedala Kvačkajová, keď spomína na školské časy na literárnom gymnáziu, prvé, čo sa jej vybaví, je rodinná atmosféra a pocit slobody v tvorbe a rozvíjaní sa. “To, že je tam menej žiakov, je obrovská výhoda. Výučba je natoľko cielená a špecifická, že si naozaj neviem predstaviť, že by v triede sedelo 30 žiakov,” poznamenala s tým, že v tejto súvislosti mala na mysli najmä predmety ako literárna tvorba alebo rétorika.

“Táto škola je iná v tom najlepšom slova zmysle. Študenti a žiaci väčšinou poznajú všeobecný neosobný prístup, ten je však s akoukoľvek umeleckou a tvorivou činnosťou v rozpore. Takže vybaví sa mi príjemný pocit rodinnej a tvorivej atmosféry, ktorý potom človeku – ak má dar tvorivosti – otvorí veľké dvere dokorán, aby sa mohol rozvíjať. Som veľmi vďačná, že mi bolo dané byť súčasťou veľkej rodiny umelcov na PSLG,” dodala.

Ako ďalej spomenula, vždy inklinovala k jazykom a humanitným vedám, no až štúdium na tomto gymnáziu ju naučilo skutočnej láske k literatúre, umeniu, slovu a sebavyjadreniu. “A to potom celkom jednoznačne určilo, kam chcem smerovať. Chcem sa poďakovať z celého srdca a veľmi úprimne pani riaditeľke a všetkým skvelým profesorom, ktorí mi okrem kvalitnej výučby a skvelého štartovacieho mostíka do ďalšieho štúdia a kariéry poskytli to najlepšie, čo v nich je. Ten pocit akejsi veľkej rodiny mi zostal dodnes,” zakončila Kvačkajová.

Podľa Barcziho, ak by si mal vybrať školské roky, ktoré by chcel prežiť ešte raz, tak by si určite vybral tie, ktoré prežil v Revúcej na literárnom gymnáziu. “To, čo mne a mojim spolužiakom dala táto škola, bolo viac ako neskoršie vysokoškolské či doktorandské štúdium. Profesorský zbor k nám pristupoval ako k dospelým, nikdy nás nepodceňoval, vďaka čomu vznikli medzi nami veľmi silné putá,” podotkol s tým, že z ľudskej a vedomostnej výbavy, s ktorou po maturite z Revúcej odišli, čerpajú doteraz.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali