Ako pre agentúru SITA priblížila prezidentka Prvej asociácie školského stravovania (I.AŠKOS) Mária Tejiščáková, Flexi školské stravovanie je zatiaľ v overovacom procese a prístupy školských jedální a škôl sú opatrné, pretože ide o deti. Flexi stravovanie má znížiť podiel živočíšnych zdrojov bielkovín a zvýšiť podiel čerstvej regionálnej zeleniny a ovocia v stravovaní detí a žiakov v školách.
Tí, ktorí sa zapojili do Flexi stravovania, kladú dôraz na výživu, stravovacie návyky či ekológiu. Školy napríklad vybudovali cvičné kuchynky pre žiakov či vysadili bylinky a vybudovali školské záhrady. Ministerstvo školstva vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) pre agentúru SITA ďalej uviedlo, že školské jedálne zapojené do projektu začínajú eliminovať používanie plastov. Šéfka I. AŠKOS ako pozitíva uvádza záujem žiakov a ich rodičov o obsah projektu a jedálne lístky či snahu dodávateľov konať ekologicky. Vysvetlila, že dodávatelia poskytujú potraviny zabalené v skle a papieri a skracujú aj logistiku dodávok.
„Máme informácie, že aj rodičia a dospelí stravníci spozorneli a reakcie nasvedčujú, že informácií o Flexi školskom stravovaní a jeho prínosoch nie je dostatok,“ prezradila Tejiščáková a dodala, že z toho dôvodu sa od januára pripravuje informačná kampaň, ktorá poskytne priestor na diskusiu na odbornej úrovni v súvislosti so zavedením nových jedálnych lístkov podľa pravidiel Flexi stravovania. Podľa ministerstva školstva všetky zainteresované subjekty musia vynaložiť zvýšené úsilie na zabezpečenie propagácie základných princípov a cieľov projektu Flexi školské stravovanie.
Prvé školy začali variť podľa jedálnych lístkov, ktoré vypracovali experti na výživu, v novembri 2019. V jedlách pre školákov znížili podiel živočíšnych zdrojov bielkovín a tukov a zvýšili podiel čerstvej zeleniny a ovocia od regionálnych dodávateľov. Na testovanie nových jedálnych lístkov sa prihlásili školské jedálne v Hlohovci, Nových Zámkoch, Vrútkach, Prešove, Košiciach a v bratislavskej mestskej časti Ružinov, a predstavujú tak prvé Flexi startupy. Od 1. septembra 2020 by ich mohli zaviesť dobrovoľne všetky zariadenia školského stravovania.
Ministerstvo školstva uviedlo, že ide o koncept, ktorý je v súlade so svetovým trendom zmierňovania klimatických zmien na planéte. Podľa neho by aj školské stravovanie malo byť jeho súčasťou. Zámerom projektu je, aby sa v školských zariadeniach používali čerstvé potraviny z regiónov či z ekologického poľnohospodárstva, a tiež bio potraviny, predovšetkým ovocie, zelenina, ale aj mäso. Jeho hlavným cieľom je podporiť postupný proces kvalitatívnej reformy obsahu školského stravovania na báze vedeckých výskumov a odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie.