Bratislava 23. novembra 2019 (HSP/Foto:SITA-Peter Rusko)
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) usporiadala v októbri už siedmy ročník súťažno-vzdelávacieho projektu žiakov základných škôl s názvom Hovorme o jedle. Touto formou rozvíja ich vzťah k zdravému stravovaniu a potravinovému patriotizmu
SPPK je presvedčená, že mať správne vzdelaného spotrebiteľa, ktorý vie, aké potraviny nakupovať a ideálne akého pôvodu majú byť, je výhodou pre každú krajinu, jej ekonomiku, agropotravinárstvo, ale aj zdravotníctvo. Preto sa prostredníctvom súťažno-vzdelávacieho projektu Hovorme o jedle pre žiakov, ale aj učiteľov základných škôl snaží už siedmy rok v tomto smere rozvíjať verejné povedomie.
V prostredí plnom hlučnej marketingovej propagandy zahraničných životných štýlov a s nimi súvisiacich produktov, aj potravinárskych, je nevyhnutné mať protiváhu v podobe štátnej politiky – a jedným z dobrých príkladov je aj tento projekt, do ktorého sa tento rok zapojilo až 407 škôl z celého Slovenska. Kladie si za cieľ podporovať školy pri vzdelávaní mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť.
A začína to prinášať výsledky. Ukazuje sa, že žiaci základných škôl začínajú mať oveľa bližšie k domácim potravinám, viac vnímajú otázky ako pôvod potravín, ich dovoz a prepojenie na životné prostredie. „Viaceré tohtoročné súťažné príspevky sú toho dôkazom. Mladá generácia spotrebiteľov už o niečo viac vníma otázku čerstvých a dovozových potravín. Trápi ich vysoký dovoz potravín zo zahraničia, ktorý negatívne vplýva na životné prostredie. V mnohých literárnych prácach sa deti zamýšľali nad tým, ako to zmeniť,“ povedal predseda SPPK Emil Macho na slávnostnom vyhodnotení aktuálneho ročníka programu, ktoré sa v piatok konalo v Bratislavskom hoteli Carlton.
Slávnostného vyhodnotenia súťaže sa zúčastnila aj ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Položili sme jej v tejto súvislosti pár otázok.
Hlavné správy: Aký je praktický význam projektov ako Hovorme o jedle?
Matečná: „Význam je nesmierny a chcem sa na úvod poďakovať Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore, že organizuje už siedmy ročník tohto projektu Hovorme o jedle s finančnou aj motivačnou podporou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ale aj celého radu ďalších subjektov. Kruh sa uzatvára: my musíme deti učiť o zdravej výžive, kde rastie jablko, kde vzniká mlieko, že ho naozaj nedáva fialová krava Milka, ale že ho produkujú naše kravy, ktoré sa pasú na pasienkoch. Žiaci, učitelia, jednotlivé inštitúcie a nakoniec aj vedeckovýskumné a kontrolné orgány hovorili o tom, aké je dôležité jesť zdravé potraviny, hovoriť o jedle a budovať v deťoch nielen patriotizmus a lokálpatriotizmus, ale aj vzťah k životnému prostrediu. Lebo ak „jeme lokálne“ a myslíme globálne, znamená to, že šetríme životné prostredie.“
Hlavné správy: Slovensko bolo kedysi takmer stopercentne sebestačné vo výrobe potravín, teraz je to tretina. Myslíte si, že aj toto môže byť cesta k tomu, aby sa to zase začalo naprávať?
Matečná: „Áno. Toto je tiež spôsob. Tých ciest máme niekoľko: jednak podporovať slovenských poľnohospodárov a potravinárov, ale aj vzdelávať deti, ktoré potom môžu vzdelávať zase rodičov. Dieťa je tá „špongia“, ktorá nasáva informácie: ak dieťa naučíme, že je lepšie jesť zdravé slovenské potraviny, tak pôjde s maminou do obchodu a presvedčí ju, aby si vybrali radšej slovenské vajcia, než tie, ktoré sa k nám dovážajú cez pol Európy. Teda edukácia detí, ale aj rodičov a učiteľov je veľmi dôležitá. Toto je len časť stratégie, ako zvýšiť produkciu slovenských potravín a ich podiel na pultoch našich obchodov.“
Videozáznam rozhovoru s ministerkou Matečnou môžete vidieť tu:
Ivan Lehotský