Progresívci ostro kritizujú vládu kvôli covid opatreniam “Ľudia v kultúre, športe, cestovnom ruchu už dospeli na hranice svojich ekonomických aj psychických možností, zatiaľ čo kostoly a púte fungujú ďalej,” tvrdí Jaurová

Progresívci ostro kritizujú vládu kvôli covid opatreniam “Ľudia v kultúre, športe, cestovnom ruchu už dospeli na hranice svojich ekonomických aj psychických možností, zatiaľ čo kostoly a púte fungujú ďalej,” tvrdí Jaurová

Bratislava 14. septembra 2020 (HSP/Foto:SITA-Martin Medňanský)

 

Podľa liberálnej političky, podpredsedníčky Progresívneho Slovenska (PS) Zory Jaurovej, “pandemické opatrenia, ktoré sa zavádzajú v bratislavskom kraji od pondelkového rána nedávajú žiaden zmysel”.

Zora Jaurová
Na snímke podpredsedníčka strany Progresívne Slovensko Zora Jaurová

Jaurová v nedeľu na sociálnej sieti skritizovala vládu za to, že nové opatrenia proti koronavírusu podľa nej môžu zruinovať umelcov.  “Chcete privátne rodinné predstavenie v Slovenskom národnom divadle? Tak dajte dohromady 50 tiet, bratrancov a sesterníc a môžete mať operné predstavenie v takmer 900-miestnej sále, kde bude na javisku a v orchestrisku viac umelcov ako divákov. Tak by to totiž mohlo vyzerať po tom, ako by SND aplikovalo najnovšie požiadavky Úradu verejného zdravotníctva.”

Reklama

“Pandemické opatrenia, ktoré sa zavádzajú v bratislavskom kraji od zajtrajšieho rána nedávajú žiaden zmysel. 50 ľudí v interiéri bez ohľadu na jeho veľkosť, pokiaľ ide o kultúrne alebo športové podujatia, pričom obchodné centrá, či bohoslužby môžu praskať vo švíkoch. 100 ľudí na exteriérových podujatiach, pričom na púti v Šaštíne je podľa slov ministra zdravotníctva „riziko nákazy minimálne“.”

Vláda podľa jej tvrdých slov zavádza “nepremyslené a veľmi selektívne opatrenia”. “Aj po mesiacoch, počas ktorých mala možnosť získať dáta, pripraviť sa na druhú vlnu, pozrieť sa po okolitých krajinách a najmä hľadať spôsoby, ako dosiahnuť čo najväčší zdravotný efekt, pri čo najmenších dopadoch na spoločnosť a ekonomiku je až alarmujúce. Dopad na viaceré segmenty ekonomiky, v ktorých pracujú desaťtisíce ľudí bude tentokrát definitívne zničujúci.”

Reklama

Podpredsednčíka PS dodáva, že ľudia, pracujúci v kultúre, športe, cestovnom ruchu, eventovom priemysle a vo všetkých nadväzujúcich profesiách totiž dospeli na hranice svojich možností – ekonomických aj psychických.

“Veľké podujatia, akcie, festivaly, ktoré sa im s vypätím všetkých síl a za nemalých finančných nákladov podarilo presunúť z jari a leta na jeseň sú dnes prakticky definitívne zrušené. Mnohí organizátori pripravili náročné protipandemické opatrenia, prišli so zložitými technologickými a priestorovými riešeniami, uprosili dodávateľov, aby počkali s platbami. Zúfalstvo, ktoré v týchto oblastiach dnes zavládlo si za posledných 30 rokov nepamätám (a to som zažila aj mečiarovské čistky, aj bolestivé škrtanie rozpočtov za Dzurindových reforiem).”

Zora Jaurová priznáva, že pandémia je komplikovaná vec a každý musí rátať s tým, že opatrenia ho budú niečo stáť. “Považujem však za nehorázne, že potom, ako samotná NBS po jarnej fáze potvrdila na tvrdých dátach, že kultúra a nadväzujúci priemysel je suverénne najviac postihnutým segmentom ekonomiky príde vláda s opatreniami, ktoré ju opäť zrazia na kolená bez toho, aby zároveň nepredstavila účinné a jednoduché kompenzačné mechanizmy a ďalšiu pomoc pre ľudí, ktorým berie prácu a obživu.”

Odkaz ministerke kultúry 
“Mrzí ma, že ministerka kultúry je prakticky neviditeľná a namiesto toho, aby bola pri všetkých rozhodnutiach, týkajúcich sa jej rezortu a bola okamžite schopná poskytnúť dáta, odhadnúť dopady a priniesť návrhy opatrení, tak alibisticky vyplakáva na sociálnych sieťach, že sa vlastne nič nedá robiť a prosí ľudí, aby vydržali, lebo veď jedného dňa kultúra „exploduje od nahromadenej energie do krásy, aká tu roky nebola“.”

Podľa Jaurovej, takto to nefunguje. “Kultúra, umenie a tvoriví ľudia síce prežijú, pretože krása a kreativita je večná, ale to, čo tu predtým exploduje, budú nervy a nádeje všetkých tých, ktorí od tejto vlády očakávali aspoň elementárne záruky toho, že ich úplne nehádže cez palubu.”

“A ak vravíte, že sa nič nedá robiť, tak tu je niekoľko návrhov, ktoré sa dajú zaviesť v priebehu pár dní. Viac už mnohí z nás nevydržia.”

Progresívci navrhujú napríklad prehodnotiť diskriminačné a nezákonné obmedzenia pri konaní verejných podujatí, ktoré nekladú rovnaké podmienky pre rôzne typy podujatí.

Reklama

“Zásadne prehodnotiť povolené počty účastníkov v závislosti na priestoroch, v ktorých sa podujatie koná a schopnosti organizátora zabezpečiť protipandemické opatrenia. Vytvoriť okamžitý nástroj na kompenzáciu vynaložených nákladov pre organizátora, ktorý musel v dôsledku pandémie zrušiť podujatie (ako príklad môže slúžiť program Covid – Kultura v CZ).”

Požadujú tiež zrevidovať existujúci systém podpory firiem a SZČO, ktorým v dôsledku pandémie klesli príjmy a viazať ich aj na podujatia, nielen na zatvorené prevádzky. “Vyčleniť zdroje na intervenčné nákupy štátu v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu, či už vo vzťahu k dielam, alebo k službám.”

“Viaceré z týchto opatrení navrhujú odborníci a zástupcovia dotknutých oblastí už celé mesiace, prakticky bez výsledku. Už celé roky sa snažím do verejnej debaty prispievať argumentami o dôležitosti kultúry pre spoločnosť, ekonomiku a celkový stav nášho slovenského sveta. A hoci by sa mi žiadalo ich tu na záver opäť – už po x-tý krát – zopakovať, mám pocit, akoby nebolo ku komu hovoriť. Táto vláda sa totiž na poli kultúry zatiaľ zaoberá najmä kultúrnymi vojnami.”

 

Chmelár: Ak neprežije kultúra, neprežije ani národ

S názorom politikov z PS tento raz súhlasí aj politológ Eduard Chmelár. Ten na sociálnej sieti uviedol, že cez víkend putoval po spišských pamiatkach svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Reklama

Dodal, že nedávno si prečítal článok muzikologičky Alžbety Rajterovej (vdovy po zakladateľovi Slovenskej filharmónie Ľudovítovi Rajterovi). “Varovala v ňom, že kultúra v dôsledku posledných vládnych nariadení umiera a že to nie je maličkosť, lebo klasická hudba, divadlo a výtvarné umenie nie sú len základnými piliermi kultúry, ale predovšetkým stavebnými prvkami našej identity.”

“Absolútne sa s ňou stotožňujem. Neviem pochopiť, že vláde neprekážajú tisíce ľudí na šaštínskej púti, ale prekáža jej sto ľudí na koncerte, že vás pustí na pivo, ale nie do divadla, že povolí preplnené kúpaliská, ale zakáže všetky kultúrne podujatia.”

Na prvý pohľad to podľa Chmelára vyzerá ako cielená likvidácia kultúry. “Ale ja viem, že je to len diletantská správa štátu, na ktorú budeme doplácať ešte strašne dlho. Je to dôsledok nekultúrnosti našich politických elít. “

“Videli ste niekedy predsedu vlády Slovenskej republiky Igora Matoviča v divadle? Alebo vo filharmónii? Ani len v jeho preslávených čínskych teniskách. Kultúra túto garnitúru nezaujíma, necíti ju, nemá ju v krvi. Malý národ však môže byť veľký len svojím duchom. Jeho hodnota sa posudzuje najmä podľa toho, čím prispel k európskej a svetovej civilizácii.”

Pripomína, že Slovensko sa mnohokrát dotklo svetovej úrovne. “Poézia Rúfusa a Válka je svetová, naše umenie v šesťdesiatych rokoch dosahovalo európsku úroveň, film Obchod na korze získal Oscara a slávna snímka muža pred hlavňou tanku od Ladislava Bielika bola zaradená medzi 100 najdôležitejších fotografií 20. storočia.”

“Doba, ktorú žijeme, je však úpadková a do značnej miery za to môže stav kultúry. Maďari dávali už pred koronakrízou do kultúry toľko, čo my na armádu (1,7 % HDP), Švédi práve ohlásili najväčšiu injekciu do kultúry v dejinách. A my? Kultúru škrtíme ešte viac ako doposiaľ.”

Eduard Chmelár na záver vyhlásil, že podporuje našich umelcov a zamestnancov v oblasti kultúry, aby nás mohli tešiť, dojímať a duchovne obohacovať. “Divadlo, hudba a film nemôžu existovať bez divákov. Nedovoľme, aby toto nekultúrne barbarstvo zadusilo slovenskú kultúru. Opatrenia vlády považujem za nesystémové, nelogické a pre celé odvetvia likvidačné. V týchto dňoch by sme si viac ako kedykoľvek predtým mali pripomínať, že nielen chlebom je človek živý.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali